Make your own free website on Tripod.com

21, 22 april 2001

Het Nieuwsblad

Clubs riskeren  puntenverlies

Voetbalbond en minister Landuyt roepen mensenhandel halt toe

BRUSSEL - De voetbalbond en Vlaams minister van Tewerkstelling Renaat Landuyt stellen paal en perk aan de invoer van voetballers zonder arbeidsvergunning. Clubs die nog spelers zonder arbeidskaart laten spelen of zaken doen met niet-erkende makelaars, riskeren niet alleen sancties van de overheid. De voetbalbond kan clubs die de regels overtreden sinds gisteren ook punten aftrekken.  Buitenlanders die niet in orde zijn krijgen immers niet langer een spelerslicentie.

Renaat Landuyt (SP) maakte gisteren aan de voetbalbond een lijst van 19 buitenlandse spelers zonder arbeidskaart over. Een gevolg van de controles van de Vlaamse arbeidsinspectie. Alle Vlaamse eersteklassers, behalve AA Gent, kregen de voorbije dagen een grondige controle. ,,De komende dagen controleren we ook de B-kernen van de eersteklassers”, zei Landuyt.  ,,Daarna volgen de lagere afdelingen. De arbeidsinspectie doet alles in volle openheid en laat zich niet onder druk zetten.”

D’Hooghe

De bond is van plan mee te werken. ,,Om 16 uur kregen we een fax van de minister met de lijst van spelers en tien minuten later verwittigden we alle clubs meldde voorzitter Michel  D’Hooghe gisteren. ,,We deelden hen mee dat ze sancties van de overheid riskeren als ze de betreffende spelers nog opstellen.

De sancties worden echter niet met terugwerkende kracht toegepast.”

De bondstop belastte het bondsparket intussen met een onderzoek. Na afloop moet dat hoogste rechtsorgaan van de voetbalbond sancties voorstellen. ,,Ik weet voorlopig nog niets van een onderzoek”, meldde bondsprocureur Rubens gisteren. ,,Maar ik neem aan dat we zullen moeten onderzoeken of er sprake is van competitievervalsing door het opstellen van spelers zonder arbeidskaart. Maandag krijgen we het dossier wellicht op ons bureau. We zullen dat afhandelen zoals het moet.”

Probleem is dat dit alles in theorie alleen voor Vlaanderen geldt. De Waalse en Brusselse gewesten vallen niet onder deze regelgeving. ,,Daar moeten we een oplossing voor vinden”, zei Alain Courtois, secretaris-generaal van de voetbalbond. ,,Het kan niet dat onze clubs niet met gelijke middelen kunnen strijden. We zullen dit thema bij de Waalse en Brusselse politici aansnijden.”

Bondsvoorzitter D’Hooghe is resoluut: ,,Door zo snel te handelen, willen we aanduiden dat we niets onverlet laten om meteen in te grijpen. Ik aanvaard niet dat het voetbal in opspraak wordt gebracht door malafide figuren. Ik behandel dit dossier persoonlijk tot het einde van mijn mandaat in juni.” (GVO/FC/LVDW)

 

G. BEERSCHOT-ANTWERP ZONDAG OM 15 UUR

Antwerp boos op Louis De Vries

DEURNE - Het Antwerp-bestuur is razend over uitlatingen van Germinal Beerschot-directeur Louis De Vries, die Antwerp verwijt de derby van zondag te boycotten en aan (verboden) koppelverkoop te doen. ,,Terwijl wij ons zoals afgesproken heel rustig hielden, wakkert hij met deze uitspraken de polemiek tussen beide clubs aan”, stelt Antwerp-secretaris Paul Bistiaux.

,,Wie zich professioneel noemt, doet zulke uitspraken niet. Vooral omdat ze inhoudelijk onjuist zijn. Ik toon jullie hier een fax van 19 maart vanwege de voetbalcel van de Antwerpse politie. Daarin staat uitdrukkelijk dat er geen ticket mag worden bezorgd als de naam van de fankaarthouder niet overeenstemt met de naam van de abonnementhouder. Die koppeling aan het abonnement komt dus van de politie. Zo was het trouwens ook in de heenmatch op de Bosuil, wij hebben dat niet uitgevonden.”

"Uiteraard kan je nu bij ons geen abonnement meer kopen voor dit seizoen. Maar dat is dan een beloning voor de abonnees. Wij voegden daar de clausule van lidmaatschap bij een supportersclub aan toe om nog strenger op te treden, de supporters zelf te sensibiliseren zoals dat bij Club Brugge bijvoorbeeld al jaren van toepassing is. Wij willen niet langer een slechte naam krijgen omdat we te laks zouden zijn. Onze supporters komen niet naar de match omdat ze het niet pikken dat ze als hooligans, onder politiebegeleiding, meegevoerd worden in bussen."

,,Vorige dinsdag kregen we een fax van de politie met de vraag de strenge maatregelen af te zwakken. Wij wilden dat niet meer. Onze veiligheidsverantwoordelijke  vond dat hij een waterdicht systeem niet wilde afzwakken. Ik ben ontgoocheld over de reactie van De Vries.” (MCD)

De Gazet Van Antwerpen

Bond dreigt met uitsluiting van spelers zonder vergunning

Zeven eersteklassers riskeren boetes

BRUSSEL - De overheid dreigt met zware boetes voor clubs die dit weekend spelers opstellen zonder geldige arbeidsvergunning. Zeven clubs (Antwerp,Lierse, GBA, Westerlo, Racing Genk, Aalst en Harelbeke) herbergen achttien voetballers die niet in orde zijn. Ook de voetbalbond start een onderzoek.Maar dit weekend riskeren de clubs geen puntenverlies.

Minister Landuyt trok donderdagavond in het TV1-magazine TerZake aan de alarmbel. Hij bezorgde de voetbalbond vrijdag achttien namen van spelers. Alle achttien zijn ze niet in orde met de arbeidswetgeving, omdat ze geen geldige arbeidsvergunning hebben.

“We hebben de betrokken clubs meteen op de hoogte gesteld”, aldus voorzitter Michel D’Hooghe. “Het bondsparket moet geval per geval spoedig onderzoeken en zijn conclusies overmaken aan het Sportcomité. Dat kan over enkele dagen uitspraak doen. De bond moet deze misbruiken mee helpen indijken.”

‘De grote vraag is of clubs het kunnen riskeren dit weekend hun spelers zonder arbeidsvergunning op te stellen. In de Antwerpse derby zou dit gevolgen hebben voor de Zuid-Afrikaan Mokoena.

Maar secretaris-generaal Alain Courtois is formeel: “Puntenverlies in matchen van dit weekend kan niet. Wel kunnen de spelers na de uitspraak door het Sportcomité worden gestraft. Hun aansluitingskaart kan worden ingetrokken. Volgend seizoen krijgt geen enkele buitenlander nog zo’n kaart als hij niet over een arbeidskaart en een verblijfsvergunning beschikt. Clubs die niet aan deze voorwaarden voldoen, krijgen eind volgend seizoen geen licentie meer.” (YT)

Van Britsom naar Nieuwkerken

DEURNE - Marc Van Britsom, de 35-jarige verdedigende middenvelder van Antwerp, speelt volgend seizoen voor Nieuwkerken. Nieuwkerken is momenteel leider in eerste provinciale Oost-Vlaanderen en hoopt volgend seizoen in bevordering aan te treden. Van Bristom, die eerder dicht bij een overgang naar Schoten stond, tekende een contract voor één jaar bij de ambitieuse Oost­Vlaamse club uit zijn buurt en zal het voetballen gaan combineren met een job. (L.D.R.)

14, 15 en 16 april 2001

Het Nieuwsblad

De Nieuwe Gazet

Clubnieuws ANTWERP

Campara weigert een transfer naar Zuid-Korea. (JCA)

Barry Budts maakt na bijna jaar afwezigheid wederoptreden tegen La Louvière

"Het tweede deel van mijn carrière"

DEURNE — Op zaterdag 22 april 2000 speelde Barry Budts met Antwerp zijn laatste wedstrijd, op de Bosuil tegen Oostende. Blessureleed hield de jonge flankverdediger bijna een vol jaar van het veld. Eerst een chirurgische ingreep aan de buikspieren, gevolgd door een dubbele kuitoperatie. Vanavond mag hij eindelijk nog eens tussen de krijtlijnen lopen.

"Ik heb al een vijftal matchen meegespeeld met de reserven", begint Budts zijn verhaal. «Omdat ik gelijktijdig herbegon met Dragan Siljanoski, die eveneens rechtsachter is, werd ik centraal in de verdediging opgesteld. De Serviër, die in de voorbereiding een zware knieblessure opliep, is ondertussen opnieuw hervallen maar ik bleef in het midden van de defensie staan. Maakt mij niets uit! Wedstrijdritme opdoen was mijn voornaamste bekommernis.»

Door de derde gele kaart van Alen Orman afgelopen zaterdag op Standard komt er nu plotseling en sneller dan verwacht een plaats vrij in de basiself. «Alles wijst erop dat trainer Regi Van Acker die aan mij gaat toevertrouwen», glundert de rechtsachter. «En dan nog wel op mijn vertrouwde rechterflank.»

Pijn en verveling

Barry Budts klinkt opgewekt. Wat een verschil met een paar maanden terug toen de jonge belofte die in de put zat.

"Ik heb inderdaad een zwarte periode achter de rug", blikt Budts terug. «Er was de pijn. Een overbelasting van de aanhechting van de buikspieren is geen lachertje. Daarna volgde de onzekerheid. De operatie had niet het gewenste resultaat want ik kreeg binnen de kortste tijd hinder aan de kuit. Twee nieuwe operaties brachten geen beterschap. Daar bovenop kwam de verveling. Vaak ging ik naar de trainingen kijken, maar dat maakte het voor mij alleen maar erger. Dus wat bleef er over? Films en playstation. Ik was nog nooit zo blij als de dag dat ik de trainingen kon hervatten.»

La Louviere

Barry Budts is nog altijd maar twintig jaar maar begint vandaag naar eigen zeggen toch al aan het tweede deel van zijn carrière. "Ik debuteerde op 7 november 1998 als 17-jarige in de thuiswedstrijd tegen KV Mechelen. Ik kwam de laatste twee minuten in voor Pivaljevic. Mijn echt debuut dateert van 30 mei 1999. De eindronde in tweede klasse was voor Antwerp uitgedraaid op een catastrofe en ik mocht starten op La Louvière. Ook de week nadien, thuis tegen Geel, was ik van de partij. Daarna moest ik opnieuw een tijdje wachten. Tot de bekerpartij tegen Heusden Zolder op 16 oktober 1999. Van dan af stond ik wekelijks in de ploeg. Tot ik niet meer verder kon door mijn buikspieren."

Zwart beest

Toeval of niet maar uitgerekend opnieuw tegen La Louvière komt Barry Budts opnieuw aan de oppervlakte. Een ploeg waartegen de Great Old in zeven wedstrijden nog geen enkele keer kon winnen.

"De Wolven zijn duidelijk ons ‘zwarte beest’", grinnikt Budts. "Daar moet maar eens een einde aan komen. Antwerp is gered en kan ontspannen spelen. La Louvière strijdt nog voor het behoud en zal zijn zenuwen moeten bedwingen. Daar moeten wij gebruik van maken." (JAN CLAESSENS)

13 april 2001

Het Nieuwsblad

Antwerp en Beerschot hebben licentie

BRUSSEL — De licentiecommissie verleende Antwerp en G. Beerschot gisteren de licentie voor volgend seizoen. In totaal hebben 12 eersteklassers al de toelating om aan de competitie 2001—2002 te beginnen. ,,In principe mag ook de licentie voor Harelbeke, Aalst, La Louvière en Lokeren geen probleem zijn”, verklaarde voorzitter Landsheere. Charleroi moet eerst voorbij de controlecommissie om een nieuwe aanvraag te kunnen indienen. Beveren ging in beroep tegen de niet-toekenning. 31 mei is de deadline voor een licentie. (BJC)

RODE KAART VOOR VOETBAL

Arbeidsinspectie vindt:

Oostende  

De Vlaamse ploegen in de eerste klasse van het Belgische voetbal werken op grote schaal met illegale spelersmakelaars. Dat is gebleken uit een controleronde van de arbeidsinspectie, in opdracht van de Vlaamse minister van Tewerkstelling, Renaat Landuyt (SP). Een tussentijds rapport is vernietigend voor de profvoetbalploegen.

Renaat Landuyt wil dat de voetbalploegen de sociale reglementering evengoed naleven als elk ander Vlaams bedrijf. Daarom stuurde hij zijn inspecteurs op pad. Eerst komen de eersteklassers aan de beurt, daarna ook de Vlaamse ploegen in tweede en derde klasse. Hun opdracht is tweeledig: controle van de voetbalmakelaars en van de arbeidskaarten. De controles hebben alleen betrekking op Vlaamse voetbalploegen, gezien de minister alleen bevoegd is in Vlaanderen.

Het tussentijds rapport gaat over zeven clubs: Club Brugge, Lierse, Westerlo, Sint-Truiden, Aalst, Antwerp en Lokeren. De inspecteurs liepen liefst dertien niet erkende voetbalmakelaars tegen het lijf, van wie ze tot nu toe het bestaan niet kenden.

De arbeidsinspectie trof ook vijf spelers zonder arbeidsvergunning aan. Voor zes andere spelers is er een dossier gestart waaruit later zal blijken of ze in orde zijn of niet. De controleurs stelden verder negen overtredingen vast op de ,,terbeschikkingstelling van werknemers”. Het gaat over spelers die uitgeleend worden van de ene ploeg aan de andere. De manier waarop dat wordt geregeld in ons voetbal, is bijna altijd in strijd met de sociale wetgeving.

Kaakslag

De voetbalploegen die betrapt zijn op overtredingen tegen de sociale wetgeving, riskeren zware boetes. Het rapport is ook een kaakslag voor de voorzitter van de Belgische Voetbalbond, Michel D’Hooghe, die enkele weken geleden nog overtuigd was dat zijn eerste- en tweedeklassers de wetgeving correct naleefden.

Landuyt wilde gisteren niet reageren op de cijfers. ,,Eind volgende week krijg ik een volledig rapport met cijfers van alle eersteklassers in Vlaanderen. Binnen enkele weken volgt een uitgebreid verslag van de arbeidsinspectie. Ik zal daarop gepast reageren.” (Gunther VANPRAET)

11 april 2001

Het Nieuwsblad

Clubnieuws

Varia

Intertoto begint al op 16 juni

BRUSSEL — Twee Belgische clubs zullen deelnemen aan de Intertoto­clubs strijden om drie plaatsjes in de Uefa-beker. De eerste Belgische club speelt in de eerste ronde in heen en terug tegen een club uit de Faeröer. Die partij wordt al gespeeld in het weekeinde van 16 en 17 juni, drie weken na de Belgische bekerfinale. De tweede Belgische ploeg is vrijgesteld van de eerste ronde en neemt het in de tweede ronde op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen een Bosnisch en een Turks team. Die club speelt zijn eerste partij in het weekend van 30 juni en 1 juli. Moeskroen, Charleroi, La Louvière, Beveren, G. Beerschot en Standard lieten al weten dat ze niet deelnemen.  (Antwerp Europees ?!)

Antwerpspelers gegeerd

Ook in Standard zaten heel wat scouts in de tribune om Antwerpspelers te volgen. Zo blijft Sandro Da Silva in de belangstelling van het Spaanse Elche staan. Da Silva heeft nog een contract voor één seizoen op de Bosuil. Dat is ook het geval voor Nouredine Zyatti, die met de week beter begint te spelen en nu ook een hele wedstrijd lijkt aan te kunnen. Ook voor de Marokkaan is er Spaanse interesse en er heeft zich ook een Nederlandse subtopper (Vitesse?) gemeld. Zyatti wacht rustig af en heeft nog een verbintenis voor drie seizoenen in Deurne. De Koreaan Seol heeft zich met vijf goals in zes matchen ook op het voorplan gehesen, maar zijn situatie ligt anders. Hij is niet echt eigendom van de club, al zou Antwerp bij een eventuele transfer wel geld opstrijken. Probleem bij Seol is dat hij volgend seizoen vaak op stage moet met de Koreaanse nationale ploeg, ter voorbereiding van het WK in zijn land.  (NPP)

10 april 2001

Het Nieuwsblad

Standard-Antwerp

Van Acker heeft zijn stunt

Deurne

Het was een hectische week op Antwerp met het verrassende vertrek van Regi Van Acker naar Lierse en alle speculaties omtrent de opvolging van de succestrainer. Niet evident om dan op Standard te spelen, want de Luikenaars gaan nog volop voor Europees voetbal. Toch mochten de rood-witten vieren zaterdagavond, want dankzij een rake strafschop van Seol heeft Antwerp zijn eerste echte uitschieter beet.

,,Ik vind dat we eerder ook al voor knappe resultaten zorgden, maar dit spreekt allicht het meest tot de verbeelding van de supporters”, opent Van Acker. ,,Winnen op Standard wordt nog steeds als een topprestatie aanzien. Het is de eerste nederlaag van de Luikenaars dit jaar, dat zegt toch wel iets. Voor mijn jonge ploeg is dit een enorme opsteker.”

Sterke Sergeant

"Ik hoop dat we tegen GBA of Club Brugge nog eens kunnen uithalen, dat zou het seizoen helemaal geslaagd maken. Al vind ik dat we nu al tevreden mogen zijn. We zijn al een tijdje gered en wisten toch ploegen als Gent, Moeskroen en Standard te kloppen. Lokeren ging zelfs twee keer voor de bijl, dat presteerde geen enkele andere ploeg dit seizoen.” Antwerp kwam als collectief goed uit de verf, maar de prestatie van Tony Sergeant sprong toch in het oog.

,,Sergeant is een hele goeie, dat heb ik altijd al beweerd. Hij heeft een aanpassingsperiode nodig gehad, zoals elke speler die uit tweede komt. Maar nu heeft hij die overstap helemaal verteerd en speelt hij met veel vertrouwen. Ook Seol blijft week na week groeien. Onze Koreaan is een echte klasbak. Hij kreeg vlak na nieuwjaar veel kritiek, maar welke spits draait wel een heel seizoen op topniveau? Intussen heeft die jongen al acht goals gemaakt en die waren bijna allemaal goed voor puntenwinst. Vergeet ook niet dat hij in feite pas half oktober echt speelklaar was. Op dat moment waren er al tien matchen gespeeld. Antwerp heeft een stevige basis om op voort te bouwen. Daar ben ik fier op. Als ik zie in welke omstandigheden ik begonnen ben, dan mag ik toch stellen dat ik hier iets achter laat. Mijn opvolger moet niet vanop nul beginnen. Hij krijgt een jonge groep, met veel Belgische spelers. Hier zit nog heel wat progressiemarge in."

Afscheid in schoonheid?

Intussen beginnen voor jou de laatste weken in Deurne. In het verleden vertrokken hier heel wat trainers op een weinig fraaie manier. Wat wordt het nu? "Ik hoop dat we in schoonheid afscheid kunnen nemen Ik heb dat ook aan de voorzitter gevraagd. Ik heb drie jaar uitstekend samengewerkt met Eddy Wauters en toon nog steeds veel respect voor hem. We hebben samen ook iets neergezet en ik hoop dat men die mooie herinneringen niet gaat bezoedelen in de komende weken. Wij hebben zaterdag alvast op het terrein bewezen dat we er tot de laatste minuut zullen voor gaan. Ik hoop dat het bestuur ook een geste doet naar mij toe en er voor zorgt dat ik hier op een waardige manier kan vertrekken." (Peter NYS)

9 april 2001

Het Nieuwsblad

Clubnieuws

WEDSTRIJDANALYSE

Michel Preud’homme kan ook verliezen

SCLESSIN— Michel Preud’homme weet nu ook hoe het als coach voelt om te verliezen. Voor het eerst sinds zijn komst in december ging Standard zaterdagavond onderuit. Een nederlaag die het vooral aan zichzelf te danken had, al kon dat de pret bij Antwerp geen moment drukken. Standard had een gouden greep naar Europa kunnen doen. Met de verplaatsing naar Anderlecht voor de boeg, ligt het echter weer in direct vuurbereik van Germinal Beerschot en AA Gent.

“Onze prestatie hier is een felicitatie waard. De zege is verdiend”, hield Van Acker na afloop de eigen vlag omhoog. Preud’homme kon alleen maar vaststellen: “Ons ritme lag te laag om Antwerp in de problemen te brengen. Maar we moeten kalm blijven. We hebben vandaag een slag verloren, maar niet de oorlog.”

Die oorlog kwam er bijna rond de meest omstreden en achteraf ook beslissende fase van de wedstrijd. Een strafschop voor een overtreding van Meyssen op Sergeant voor rust. De penalty werd licht gefloten, maar dat stoorde de Zuid-Koreaan Seol niet om Runje te grazen te nemen.

Standard betaalde duur voor de gemiste kansjes langs onder meer Wuillot en vooral Aarst. Het liep vanaf dat moment constant achter de feiten aan. Ook omdat Vandevenne tien minuten na rust niet vond dat O’Shea moedwillig de bal met de arm speelde in het strafschopgebied en de Rouches dus niet op hun beurt een penalty toekende.

Antwerp trok zich volledig terug op de barricades. Had met Sergeant, naast De Roeck centraal voor de defensie, de beste man op het veld en kon naar hartelust counteren. Met wat meer handigheid en overzicht had Antwerp daardoor de score nog kunnen opdrijven. Het was in ieder geval enkele keren dichter bij een tweede treffer dan Standard bij de gelijkmaker.

De Rouches speelden tegen het tempo van Prosinecki, die bovendien te vaak eerst zijn eigen nummertje wilde maken, en daarmee krijg je een hechte muur niet geslecht. De lokale wanhoop bleek duidelijk toen eerst Van Buyten een daarna zelfs Ciobotariu omwille van hun lengte naar het front werden gestuurd. Het enige resultaat was echter nog meer hutsekluts-voetbal, dat het feestje van Antwerp niet meer kon bederven. (HS)

“Refs zoeken Standard”

Harold Meyssen woedend over arbitrage dit seizoen

SCLESSIN — Even leek Harold Meyssen scheidsrechter Vandevenne gewoon fysiek te lijf te zullen gaan toen die hem in de 36ste minuut een strafschop aansmeerde na een duel met Sergeant. ,,Ik moest echt bijten”, was Meyssen ook lang na de wedstrijd niet tot compromissen in staat. ,,Dit was nóóit een strafschop. Als de scheidsrechter zo zeker was van zijn zaak, had hij me ook direct een rode kaart moeten geven.”

Tony Sergeant maakte zich niet al te druk over de opwinding van Meyssen. ,,Seol maakte in die fase ruimte voor mij”, legde de door Van Acker tot kolonel bevorderde Sergeant uit. "Het pasje van Da Silva was perfect. Meyssen raakte me. Ik zou anders zeker niet gevallen zijn, want ik had een scoringskans. Het verbaasde me ook dat Meyssen geen rood kreeg. Wellicht omdat de scheidsrechter de fout als niet-opzettelijk interpreteerde."

,,Onzin”, was alles wat Meyssen kon bedenken. ,,Ik hield me bewust in omdat ik wist dat ik niet meer bij de bal kon. Bovendien was Runje al uitgekomen. Hij had de hoek verkleind. Ik heb absoluut niets gedaan. Als er al contact was, heeft Sergeant dat zelf uitgelokt. Ik heb ook direct tegen de scheidsrechter gezegd dat als hij me meteen had moeten uitsluiten als hij vond dat het strafschop was. Mond dicht of ik stuur je ook weg, reageerde hij. Mensen toch.” Het zat ontzettend diep bij de Limburger. ,,Ik wil de schuld van de nederlaag niet in de schoenen van de scheidsrechter schuiven. We hebben vandaag slecht gespeeld. Daar gaat niets vanaf. Maar de scheidsrechters hebben ons dit seizoen al minstens tien punten gekost. Totnogtoe hebben we slechts vijf keer een goede scheidsrechter gehad. De rest staat blijkbaar op het veld om ons te kelderen.”

,,Ik hoor dat Standard vorig jaar ook gezocht werd, maar ik kan alleen maar oordelen over dit seizoen. Je voelt duidelijk dat ze ons zoeken. Maar nogmaals: vandaag moeten we eerlijk zijn. We hebben gewoon slecht gespeeld. Maar ik blijf kwaad over die strafschop. En waarom krijgen wij er geen voor een duidelijk handspel van O’Shea?”

Stunt

Daar bleef ook Sergeant het antwoord op schuldig. ,,Het was blijkbaar hands, maar wellicht maakte hij geen beweging naar de bal”, zei hij fijntjes. Waarom zou je je ook opwinden als je voor de derde keer dit seizoen een uitoverwinning behaalt?

,,Dit is onze stunt van het jaar”, lachte Sergeant. ,,Als ploeg hebben we heel professioneel gereageerd op de gebeurtenissen van de voorbije week. Het gevaar bestond dat we de rest van het seizoen al te los zouden benaderen en dat iedereen teveel voor zichzelf zou gaan spelen, nu het vertrek van de trainer vaststaat. Maar we hebben niets weggegeven en reageerden als ploeg. Dit is prettig voor de supporters. Ik denk dat er dit jaar nog nooit zoveel mee op verplaatsing gingen als tegen Standard.” (Hans SARIS)

 

KLANKBORD STANDARD-ANTWERP

Seol: "Toekomst nog onzeker"

De Koreaan Seol ontpopt zich stilaan tot killer van ploegen met Europese ambities. De Antwerp-spits zorgde zowel tegen Gent en Lokeren als tegen Standard voor de beslissende treffer. Telkens vanop de stip. "Ik blijf nogal kalm in dergelijke situaties", aldus Seol. "Het maakt me niet zo voel uit dat alle ogen op mij gericht zijn. Ik wil die bal gewoon rustig voorbij de doelman trappen en dat lukte tot dusver altijd. Dat die goals steeds goed zijn voor winst tegen hoog geklasseerde ploegen, doet uiteraard deugd. Ik zit inmiddels aan acht doelpunten, niet slecht. Met nog zes matchen te gaan, reken ik op een totaal van twaalf." Seol gaf ook nog mee dat bij nog niet weet waar bij volgend seizoen aan de slag zal zijn. "Ik blijf nog in Antwerpen tot op het einde van dit seizoen. Dan ga ik naar Zuid-Korea om te overleggen over het voorbereidingsprogramma van de nationale ploeg voor het WK 2002. Daarna kan ik een beslissing nemen." (NPP/JRM)

De Roeck: ,,Drie bonuspunten”

Jonas De Roeck speelde als tweede verdedigende middenvelder naast Tony Sergeant een sterke partij. "Heel de ploeg was goed", vult De Roeck aan. "Iedereen voerde zijn taken perfect uit Men zal nu wel zeggen dat wij verdedigend speelden, maar moeten wij hier in een open mes komen lopen? Iedereen weet dat de Rouches aartsgevaarlijk zijn als je hen ruimte geeft. Wij deden dat dus niet en het bracht ons drie bonuspunten op. Mathematisch zijn wij nog niet helemaal gered, maar we staan er goed voor. Dat wij onze stadsgenoten van Germinal Beerschot in hun strijd voor Europees voetbal hielpen door Standard drie punten af te pakken, is slechts een tijdelijk gegeven. In de derby pakken wij er hen ook drie af." (JRM)

Goossens: ,,Geen rel met Prosinecki en Mornar”

"Voor het 0-1 werd, hadden wij tot driemaal toe een goede kans op de openingstreffer. Wij misten drie keer", telde Michael Goossens. "Dat is vragen om problemen tegen een goede en supergeorganiseerde ploeg als Antwerp. Toen zij op voorsprong kwamen, werd hun organisatie nog strakker. Wij kregen ze niet meer ontmanteld."

Goossens ontkende ook nog geruchten dat bij op een training achter gesloten deuren in aanvaring zou zijn gekomen met zijn Kroatische ploegmaats Prosinecki en Mornar omdat ze hem te weinig in het spel betrokken. "Ik heb hen gewoon nog een uitgelegd welk mijn sterke en zwakke punten zijn en hoe ik dus best aangespeeld word", lichtte hij toe. (JRM)

Klankbord GBA-Beveren

Dhont: ,,Antwerp gaat ons helpen”

Bert Dhont had meer vechtlust verwacht van zijn ex-club Beveren. Maar: ,,Stereotiep voetbal. Geen enkele echte doelkans. De financiële problemen zitten bij hen duidelijk in de kopjes. Wij wonnen gevleid, speelden zeker geen mooi voethal. (lacht) Antwerp gaat ons echter helpen.

"Tja voor Beveren wordt het erg moeilijk om te overleven. Ik ken vice-voorzitter De Colfmaeker erg goed, maar die man kan niet blijven betalen en blijven putten vullen bij Beveren”, aldus Dhont.

Uniek feit trouwens op het Kiel: twee keer werd aartsrivaal Antwerp er zaterdagavond toegejuicht. Eerst toen de ruststand van Standard—Antwerp bekend raakte en op het einde nogmaals toen bleek dat de ruststand ook de eindstand was. (RV/MCD)

7, 8 april 2001

Het Nieuwsblad

 

De Gazet Van Antwerpen

Van Britsom praat met Schoten

DEURNE - Marc Van Britsom zat gisteren rond tafel met derdeklasser Schoten. Beide partijen bereikten nog geen akkoord maar praten volgende week verder. De middenvelder van Antwerp krijgt op de Bosuil geen nieuw contract aangeboden.            (J.V.C.)

5 april 2001

Het Nieuwsblad

Clubnieuws

Antwerp-supporters die de verplaatsing naar Standard willen meemaken, kunnen tot vrijdagmiddag 12 uur op de Bosuil terecht voor kaarten. Voor de verplaatsing naar GBA zijn er enkel tickets voor fans die lid zijn van een erkende supportersclub én een Antwerp-abonnement hebben.

Blessures

Yattara wordt vandaag geopereerd aan de buikspieren. Ribus mocht gisteren het ziekenhuis verlaten.

4 april 2001

Het Nieuwsblad

United-delegatie volgt Standard-Antwerp

Antwerp ontvangt zaterdag een uitgebreide delegatie van Manchester die de wedstrijd op Standard bijwoont, waarna er wordt gepraat over de mogelijkheden voor volgend seizoen. De samenwerking zou opnieuw intenser worden en Antwerp hoopt al bij de start van het nieuwe seizoen enkele spelers ter beschikking te krijgen. (NPP)

De Gazet Van Antwerpen

Wauters en Van Acker rond tafel

DEURNE – Trainer Regi Van Acker ondertekende maandagavond laat zoals voorzien zijn tweejarig contract bij Lierse. Omdat Van Acker nog een verbintenis voor één seizoen heeft lopen bij Antwerp, is bij het verbreken van deze overeenkomst de contractueel voorziene schadevergoeding van toepassing. Over de afhandeling hiervan zullen voorzitter Eddy Wauters en Regi Van Acker vandaag rond tafel zitten. Zoals verwacht bracht het nieuws van Van Ackers vertrek de trainerscarrousel op gang. Op de Bosuil stromen de sollicitaties van kandidaat-trainers binnen.

3 april 2001

Het Nieuwsblad 

“Regi werkt wel hard”

Lierse-voorzitter Freddy Van Laer blij: “Ceulemans interesseerde zich toch niet voor de jeugd”

Antwerpen

Regi Van Acker wordt de volgende twee seizoenen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de nieuwe trainer van Lierse. Jan Ceulemans meldde af en eigenlijk vindt voorzitter Freddy Van Laer dat niet erg. ,,Van Acker is onze man”, zegt de Lierse-preses terwijl vice-voorzitter Gaston Vets liever Caje had binnengehaald.

,,Ceulemans heeft afgezegd, dus kon Van Acker bij ons tekenen”, zei Van Laer. ,,Ik heb het het liefst zo. Het verhaaltje met Ceulemans duurde te lang. Het begon op opbod te gelijken. Hij wilde blijkbaar niet met heel zijn hart komen en wij twijfelden ook.”

GVA: Hoezo, Ceulemans was toch kandidaat nummer één?

FVL: ,,Ja, maar je kunt niet blijven praten. Hij wilde ook zijn hulp- en keeperstrainer van Westerlo meebrengen. Dat zijn blijkbaar gezworen kameraden. Voor je het weet heb je niets meer te zeggen in je eigen club. Bovendien is keepers­trainer Carl Engelen hier indertijd niet hoffelijk weggegaan. Hij heeft wat onaangename zaken achter onze rug geroepen. We zochten ook een trainer die met de jeugd wil werken. Uit de gesprekken met Ceulemans bleek dat hij zich alleen voor de eerste ploeg zou interesseren. Dat past niet bij Lierse. Wij willen een trainer die onze jongeren beter maakt.”

GVA: Emilio Ferrera was ook kandidaat. Waarom werd hij het niet?

FVL: ,,Daar hebben we mee gepraat, ja. Hij maakte een goede indruk maar is een speciaal type. Ook met René Vandereycken zaten we rond de tafel. Van Acker leek ons de beste keuze.”

GVA: Is hij nu de wonderdokter? Jullie zijn zelfs bereid een verbrekingsvergoeding aan Antwerp te betalen.

FVL: ,,Dat bedrag vormt geen probleem. Zijn mentaliteit staat me aan. Hij is een trainer die meer dan twaalf uur per week werkt. Antwerp-getrouwen vertelden me dat hij elke dag van acht uur tot vier uur op de club is. Die man is met zijn vak bezig. We gaan wat spelers trachten te verkopen en proberen Lierse zijn jeugd terug te geven. Huysegems, zo’n groot talent, kan niet meer lopen of voetballen. Logisch, die jongen traint nog amper twaalf uur per week. Met Van Acker zal dat anders worden. Hij zal zich ook met die kerels bezighouden. Samen met een nog aan te duiden hulptrainer. Dat moet ook een kerel met pit zijn. Wij hopen hem op 18 of 19 april voor te stellen.”

GVA: Blijven de ambities onder Van Acker straks dezelfde? Moet hij Europees voetbal halen?

FVL: ,,Liefst wel, maar het is geen must. Doordat we de stal willen uitmesten, beseffen we dat het een overgangsjaar wordt. Voetbal met inzet willen we zien. Dan komt de rest vanzelf.” (Ludo VANDEWALLE)

Jan Ceulemans:"Lierse was makkelijker"

WESTERLO — Jan Ceulemans verlengde zijn contract bij Westerlo met drie jaar. De laatste besprekingen duurden nog vier uur en werden pas om negen uur gisteravond afgerond. De recordinternational kon bijna niet anders meer dan tekenen want Lierse meldde om half negen al dat Regi Van Acker er voor twee jaar had getekend.

,,Ik heb voor het moeilijkste gekozen”, zei Ceulemans. ,,Naar Lierse gaan was makkelijker geweest. Dan werkte ik in mijn achtertuin, want daar had ik helemaal geen schrik voor. Ik hou van het realisme van Westerlo waar de linkerkolom de ambitie blijft maar waar men ook niet te gek doet. De mensen kennen hier veel van voetbal. Ik kreeg de garantie dat de spelers die weggaan, worden vervangen.”

Bij Lierse laat voorzitter Van Laer al uitschijnen dat hij niet op de komst van de Caje zat te wachten. Vooral vice-voorzitter Gaston Vets wilde de Lierenaar binnenhalen.

,,Dat zijn dingen die gebeuren en daar heb ik helemaal geen rekening mee gehouden”, zegt Ceulemans. ,,Als je bij een club tekent, zijn er altijd wel mensen die je niet steunen.” (LVDW)

Regi Van Acker:"Een stap voorwaarts”

DEURNE — Regi Van Acker tekende gisteravond voor twee seizoenen bij Lierse. Hij gaat wel pas volgend seizoen bij geel-zwart aan de slag.

,,Ik ben klaar om erin te stappen”, zegt de huidige Antwerp-trainer. ,,Ik voel me vereerd. Lierse zocht een dynamische trainer die bereid is met de jongeren te werken. Het flatteert me dat ik in dat profiel pas. Een overstap naar Lierse is een stap voorwaarts. Het draait daar op dit moment niet echt vlot en daar ligt misschien de uitdaging. In de linkerkolom eindigen is het doel.”

Van Acker trainde naast Antwerp (1998-2001) ook al Sint-Niklaas (93-95) en Kortrijk (95-98). Dat waren geen clubs die zulke hoge ambities hadden.

,,Denk je dat moéten promoveren met Kortrijk en Antwerp geen hoge ambities zijn? En dat ik tweede keuze zou zijn na Ceulemans, weet ik niet. Maar goed, er komt er dan één voor mij, maar veel meer staan achter mij.” (LVDW)

2 april 2001

Het Nieuwsblad

Regi Van Acker: twee jaar Lierse? (Dit is geen late aprilvis!)

BRUSSEL - Jan Ceulemans wordt wellicht niet de nieuwe trainer van Lierse SK. Dat kondigde de trainer zaterdag in bedekte termen voor de spelersgroep van Westerlo aan. Lierse heeft al een overeenkomst met de tweede kandidaat. Het betreft Regi Van Acker, huidig trainer van Antwerp FC. Hij tekende nog niet, maar een overeenkomst voor twee jaar ligt klaar. Van Acker heeft nog een contract tot 2002 bij Antwerp maar verwacht dat voortijdig te kunnen verbreken. (BDH)

Transfernieuws

Varia

Antwerp organiseert “Wembley Day”

Antwerp organiseert als afsluiter van het seizoen op zaterdag 26 mei een “Wembley day”. De club wil de historische Europacupfinale van acht jaar geleden herdenken en plant een hele dag activiteiten in en om de Bosuil. Het gebeuren wordt afgesloten met een galamatch tussen het huidige Antwerp en het elftal van toen. Spelers als Lehnhoff, Czemiatinsky en Smidts zegden al toe. (NPP)

Seol doorprikt Lokerse droom

DEURNE - Als Lokeren op het einde van het seizoen de Europese boot mist, zal het met veel spijt terugkijken op de twee confrontaties met Antwerp. De Waaslanders oogstten nul op zes tegen de ploeg van Regi Van Acker. Antwerp speelde één van zijn betere thuismatchen en is met zijn 31 punten nu wel definitief gered.

De wedstrijd werd pas na rust echt boeiend. In een gelijkopgaande eerste periode kregen beide ploegen twee kansen. De Geest stuitte twee keer op Mampaey, terwijl Seol twee pogingen van de lijn geveegd zag door Seyfo en Vidarsson. Toch vond Georges Leekens dat Lokeren voor de rust de klus had moeten klaren.

"De kansen die wij afdwongen, moet je afmaken. Anders vraag je om problemen in dit soort wedstrijden. Mijn ploeg speelde een zwakke wedstrijd en de ref, toevallig dezelfde als tijdens de heenmatch, floot op het niveau van mijn elftal”, sneerde de ex-bondscoach. "We laten door het verlies van Gent en Westerlo een unieke kans liggen om dichterbij te komen, maar allicht komt deze ploeg net iets tekort voor Europees voetbal.”

Antwerp kreeg in de tweede helft de betere mogelijkheden, want naast de vrijschopgoal van Zyatti en de rake strafschop van Seol, redde Zitka fraai een schot van de doorgebroken Sergeant en werd een lob van Fatokun door Vidarsson van de lijn gehaald. Lokeren dreigde enkel via Bangoura, die één keer raak trof uit drie kansen. Antwerp-trainer Van Acker hekelde vooral de drieste tackle van Seyfo op Ribus. De vinnige wittekop, eerder ook al door Helgason onder de zoden gestopt, liep een dubbele enkelbreuk op. "Twee rode kaarten op dezelfde speler, maar vooral de overtreding van Seyfo is een regelrechte schande”, brieste Van Acker.

"Ik verlies met Ribus mijn polyvalentste speler én een jongen die dit seizoen enorm groeide als voetballer. Een domper op de vreugde. Voor het overige niks dan lof voor mijn ploeg, die het zeer clever speelde en de komende weken misschien nog velen zal verbazen.”      (Peter NYS)