Make your own free website on Tripod.com

28 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp kreunt na valse start

Trainer Regi Van Acker: "En toch ben ik fier op mijn jongens"

Charleroi

Nul op negen, zelfs de grootste pessimist had dit scenario niet durven voorspellen voor nieuwkomer Antwerp. Met matchen tegen Westerlo, Beveren en Charleroi kondigde de kalender zich niet overdreven zwaar aan, maar de nieuwkomer ging wel drie keer voor de bijl. Komt het door een gebrek aan kwaliteit? Of speelt vooral de onervarenheid de rood-witten zwaar parten?

Trainer Van Acker zucht even en concludeert vervolgens dat zijn jongens ook in Charleroi net dat tikkeltje ervaring misten. ,,Een gebrek aan kwaliteit is het zeker niet, want dan waren we wel zwaarder onderuitgegaan. Nu verliezen we telkens met één goal verschil en moet je toegeven dat er puntenwinst in zat. Maar op cruciale fasen laten we het afweten. In de slotminuut een strafschop missen in Westerlo, tegen Beveren een uur overwicht niet in een goal kunnen vertalen. En nu weer twee, drie glasheldere kansen niet afwerken na rust. We moeten kalmer blijven, ook in defensief opzicht. Nu verliezen we door een strafschopfout op Dante Brogno. Iedereen weet dat je heel goed moet opletten als hij in de zestien komt, maar toch laten we ons vangen.”

Nu wordt de druk wel enorm groot. Tegen Harelbeke mag niet verloren worden. ,,Ja, maar dergelijke matchen moet je sowieso winnen, ook als we met vier op negen waren gestart”, aldus Van Acker. ,,Nu is de druk misschien nog een beetje groter omdat bij een vierde nederlaag van een absolute rampstart kan gesproken worden. Na Harelbeke ontmoeten we de vier Europees spelende clubs Anderlecht, Lierse, Genk en AA Gent. Maar ik wens niet aan doemdenken te doen. Uiteraard ben ik ontgoocheld met deze nipte nederlaag. En toch stemt de prestatie van mijn team me hoopvol.We maken wekelijks progressie. Ik ben dan ook zeer fier op mijn spelers. inslaan, moeten we stilaan de gevarenzone kunnen verlaten. Meer dan één uur met tien tegen elf voetballen en niet tegen het vilt worden gedrukt, het zegt toch iets.”

Versterking

Of er nog versterking komt, is nog niet helemaal zeker. ,,We kijken uit, maar de financiële middelen zijn beperkt. Hilton is er nu al bijgekomen, maar verder hoor ik voorlopig niks uit Manchester. En iemand als Demkine is voor ons niet haalbaar. We speuren zelf wat rond en laten af en toe iemand testen. Zo speelde zaterdag Marcin Szulik bij de invallers een sterke wedstrijd. Maar de jonge Oekraïner is pas zeventien, dat is dus niet meteen iemand voor de eerste ploeg. Ik verwacht Da Silva wel fit tegen Harelbeke. Op Mertens, Budts en Seol is het nog zeker een maand wachten.” (Peter NYS en Jan VAN DER LINDEN)

De Roeck: "Geen strafschop"

CHARLEROI — Jonas De Roeck werd al na een halfuur uitgesloten, maar vond zowel zijn tweede gele kaart als de strafschop onterecht. "Brogno gleed gewoon uit bij die strafschopfase, dat gaf hij zelf ook toe", zei de Antwerp-verdediger. "Een scheidsrechter hoort dat toch te weten, Brogno staat daar voor bekend. Ik denk dat de ref zich liet meeslepen door het tumult op de tribunes. Die man fluit nog niet zo lang op het hoogste niveau en was duidelijk onder de indruk van de sfeer. Bij mijn tweede fout ging Dias al liggen nog voor ik hem raakte, maar weer ging dat publiek tekeer en trapte de scheidsrechter in de val." (NPP)

Sergeant: ,,Niet koelbloedig genoeg”

Tony Sergeant verkeek in de tweede helft een unieke kans op de gelijkmaker. Ik mis dat tikkeltje koelbloedigheid van een echte spits. Doodjammer, want we verdienden hier echt wel een punt”, vond Sergeant. "Onze organisatie was uitstekend, zeker als je rekening houdt met het feit dat we een uur met tien speelden. Maar we verliezen alweer met het kleinste verschil en staan samen met Aalst op de laatste plaats. We mogen nu niet aan onszelf beginnen twijfelen, dat is niet nodig. Wie onze matchen zag, weet dat we in feite minstens vier punten verdienden." (NPP)

Goots: ,,Geluk ontbreekt” 

De teller van aanvoerder Pat Goots staat nog steeds op één roos. Ongewone cijfers voor deze gepatenteerde topschutter die in de slotfase de plaats moest ruimen voor Gert Peelman. "Het broodnodig tikkeltje geluk laat ons in de steek", zei Goots. "We moesten niet onderdoen voor Charleroi. In de zestienmeter nijpt het schoentje nog een beetje. Hard werken blijft de boodschap. De sfeer is ondanks de drie  opeenvolgende nederlagen uitstekend, er wordt met overgave geknokt. Voetballend vlak werden we nog niet weggespeeld. Even geduld en straks schijnt de zon ook voor Antwerp." (JVDL)

Dante Brogno vergroot collectie strafschoppen

CHARLEROI - SC Charleroi behield zijn maximum dankzij een nipte zege tegen Antwerp. Dante Brogno tekende de enige treffer vanop de strafschopstip aan. Na de pauze maakte Antwerp het de competitieleider knap lastig, maar door de vroege uitsluiting van De Roeck kwam de Great Old fysiek iets te kort om wat te oogsten.  

SC Charleroi startte snedig. Enzo Scifo, voqr de aftrap door zijn vriend Salvatore Adamo voor zijn 200ste wedstrijd in eerste klasse in de bloemetjes gezet, brak het spel open. Midden de eerste helft trok Dante Brogno naar doel. Jonas De Roeck liet zich vloeren door de lepe sportingaanvoerder: Brogno kreeg meteen de kans zijn collectie strafschoppen aan te dikken. Charleroi zat dus vlug op rozen na de omgezette strafschop van de topschutter maar het slaagde er niet in om over de dappere bezoekers heen te walsen. Ook al kwamen ze numeriek in de meerderheid te staan na de uitsluiting van De Roeck wegens een fout op Pascal Dias.

De Scifo-boys vielen naar het voorbeeld van hun lichte gekwets­te strateeg stil. Antwerp stelde zich gevaarlijk aan via Senanu en Goots, maar Tokene dirigeerde de plaatselijke defensie meesterlijk. De spelers van Regi Van Acker streden met leeuwenmoed na de pauze, maar de afstand tussen de lijnen vergrootte steeds meer en ondanks een verwoede eindforcing van de bezoekende invallers bleef de krappe 1-0 op het bord.

Charleroi juichte en kan op 5 september als lijstaanvoerder naar Anderlecht afreizen.

,,Hopelijk keren we ook als leider uit het Constant Vanden Stockstadion terug”, gekscheerde Manu Ferrera na afloop nadat hij nogmaals een vurige pleidooi voor de komst van Beerschot-aanvaller Demkine had gehouden. ,,Het wordt Demkine of niemand anders.” (JVDL)  

24 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Seol revalideert in Antwerpen

ANTWERPEN — De Koreaanse spits Ki-Hyung Seol blijft in Antwerpen voor de revalidatie van zijn rugblessure. Seol diende zich in principe bij de kern voor de Olympische spelen te voegen, maar nu hij toch geblesseerd is hoeft dat niet meer van de Koreaanse federatie.

Secretaris Paul Bistiaux sluit niet uit dat er in de loop van het seizoen nog een Koreaan naar Deurne komt overgewaaid. "We hebben daar uitstekende contacten, maar momenteel is er niks concreet. Ook niet wat spelers van United betreft", aldus Bistiaux.

Antwerp is nog steeds op zoek naar een rechtsachter. Luke Chadwick is weer fit en komt zaterdag in Charleroi aan de aftrap. Ook Kirk Hilton hoort voor de verplaatsing naar de Zebra’s allicht bij de vijftien. (NPP)

21 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Varia

Kirk Hilton speelde met de invallers van Antwerp en is volgende in Charleroi speelgerechtigd.

Blessures

Seol, de Zuid-Koreaanse spits van Antwerp, werd tegen Beveren met een rugblessure vervangen. De ernst van de blessure moet in de loop van de week blijken. Seol vertrekt in principe over twee weken naar de Olympische Spelen.

Pareltje van Smid zeldzaam hoogtepunt

DEURNE - Antwerp bleef met lege handen achter na zijn eerste thuiswedstrijd in eerste klasse in ruim twee jaar. Dankzij een fraaie treffer van Smid ging Beveren immers met de volle buit aan de haal. Bij Antwerp viel William Verbeeck, vorige week nog aanvoer der naast de kern en zat de geblesseerde Chadwick op de bank. De Beverse trainer Ferrera liet zijn spitsenduo Torken-Sels in de dug­out en opteerde voor de tandem Gonulagar-Guimaraes. In een flauwe eerste helft kregen de toeschouwers alleen enkele afstandsschoten voorgeschoteld. Rodriguez en Gonulagar trapten naast, terwijl Fouhami een knal van Goots in hoekschop werkte, De enige mooie actie leidde meteen ook tot een doelpunt. De steeds klaarkijkende Thans bereikte met een gemeten voorzet de volledig vrijstaande Smid, die Parizek met een fraaie lob het nakijken gaf. Antwerp ging net als vorige week pas na de rust in zijn kansen geloven, maar veel gevaar leverde dat niet op. Goots glipte één keer door de buitenspelval. Fouhami werkte de Kempenaar tegen de vlakte maar kwam er met geel vanaf. Een kopbal van Sergeant ging nipt naast en de ingevallen Torken liet twee keer de kans op 0—2 liggen. Chadwick, pas na een uur ingebracht, zorgde voor nieuwe impulsen bij de thuisploeg, maar bij zijn ploegmaats ontbrak alle initiatief. Het grootste gevaar kwam dan ook weer uit een stilstaande fase. Goots was evenwel opnieuw de antiheld toen bij het ingaan van het slotkwartier een staalharde vrijschop tegen de paal ging. Antwerp beukte nog wel, maar miste het overleg en de creativiteit om de secure Waaslandse defensie te ontwrichten. Dat de thuisaanhang bij het vernemen van de nederlaag van Germinal Beerschot toch nog een feestje bouwde op de tribunes, is eerder verontrustend dan grappig te noemen. (Peter NYS)

Ferrera: ,,Kans op 0 op 15 afgewend”

DEURNE — Dat Antwerp en Beveren er geen hoogstaande partij van gemaakt hadden, daar was zowat iedereen het over eens. Toch waren beide trainers zeer lief voor elkaar na afloop. De Beverse trainer Ferrera omschreef Antwerp als " een zeer sterke thuisploeg". " Dit zijn belangrijke punten voor ons want nu volgen er drie loodzware matchen" ging Ferrera verder. "Mochten we vorleren hobben, dan was de kans op een nul op vijftien niet denkbeeldig. Mijn elftal speelde verstandig, al ben ik blij dat Chadwick enkel het laatste halfuur meespeelde. Hij deed ons een paar keer pijn.”

Van Acker had het dan weer over "een tegenstander die Europees voetbal ambieert". Al was een vleugje ironie niet ver weg. "We hebben niet zo slecht gespeeld", zei de trainer van Antwerp. ,,Maar eens te meer komt dat gebrek aan ervaring naar boven. Spelers als Thans, De Meyer en Smid weten steeds op het juiste moment het ritme uit de match te halen, mijn jongens kunnen daar enkel hun enthousiasme tegenover zetten." (NPP)

14, 15 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Operatie voor Barry Budts

Antwerp heeft geen meeval met z'n rechtsachters. Nadat Dragan Siljanoski tijdens de voorbereiding voor zes maanden buiten strijd raakte, moet nu ook Barry Budts onder het mes. De jonge verdediger diende deze week zijn revalidatie na een liesblessure te onderbreken en ondergaat donderdag een operatie aan de kuit. Zijn inactiviteit wordt op zes weken geschat.

Nieuwe United-spelers voor Antwerp

Antwerp gaat deze week opnieuw rond de tafel zitten met Manchester United. De Britten hebben een doorlichting van hun kern gemaakt en willen met Antwerp de verdere mogelijkheden bespreken. Hilton strijkt deze week neer in Deurne en is volledig hersteld van een liesblessure. De kans is reëel dat Antwerp nog deze maand één of twee bijkomende spelers krijgt.

Palm sponsor tot nieuwjaar

Antwerp sloot vorige week een overeenkomst met brouwerij Palm over de shirtsponsoring. Toch is het lang niet zeker dat de Great Old heel het seizoen met Palm op de truitjes speelt. De club houdt nog een grote vis achter de hand, maar dat contract zou pas op 1 januari ingaan. We zijn er nog niet helemaal uit”, zegt manager Carl Geeraerts. Het klopt wel dat we nog uitstekende contacten hebben met andere geïnteresseerde bedrijven. Maar ook met Palm hebben we een goeie deal. Ik denk dat ook zij langer met ons in zee willen gaan." (NPP)

Het verschil tussen eerste en tweede

WESTERLO — Al het slechte wat van Westerlo na de  voorbereiding gezegd werd viel in de eerste wedstrijd al van tafel. Een opener op twee snelheden met een schitterende  start van de thuisploeg tegen een nog op tweede klasseniveau voetballende nieuwkomer. Toch kwam Antwerp - drijvend op  vooral enthousiasme - in blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker.

In dat prangend slot en nadat een  voordien onzichtbare Goots had  gescoord, kreeg de Antwerpspits de gelegenheid om zijn ploeg van  op de stip nog een gelijkspel te bezorgen. Deelkens pakte de  nochtans goed getrapte penalty. Uitblinker Dauwen - die de fout (?) op de ingekomen Peelman maakte - kon opnieuw ademhalen.

Dat enthousiasme in de slotfase was het enige positieve punt bij een traag begonnen Antwerp. Westerlo dat overtuigend heerste en het vijfmansmiddenveld van de rood-witten wegspeelde, kon van de zes kansen die het in het eerste kwartier kreeg slechts één verzilveren. Met wat geluk dan nog, want Parizek maakte op de center van Zelenka zijn enig foutje. Boeka-Lisasi, die nadien twee betere kansen kreeg, benutte de misser. Pelic, Zelenka, Boeka-Lisasi, Serneels (tot twee keer toe): het thuispubliek riep in het eerste kwartier op een afwerker gehalte Brogno, de stille Antwerp-fans op één goed uitgevoerde actie. Een keer was er die maar Deelkens duwde de schuiver van Chadwick in hoekschop.

Een echte afwerker bleek bij Westerlo pas in de tweede helft voorhanden toen de achter de spitsen geposteerde Schaessens een vrijschop laag injoeg. De winst leek niet meer in gevaar te komen maar Antwerp reageerde enthousiast op de verrassende gelijkmaker van Goots. Antwerp geraakte echter niet verder dan een kopbal van Peelman.

Tegenover die ene mogelijkheid stond een resem Westelse counterkansen. Schaessens twee keer, een afgekeurd doelpunt van Boeka-Lisasi voordien. Westerlo had voor een ruimere zege en vooral rustiger matcheinde kunnen zorgen. (AVT)

Patrick Goots: “Eerste penalty­misser in vijf jaar”

Westerlo - Patrick Goots hield woord. Hij scoorde meteen bij z’n terugkeer in eerste klasse. Toch was de Desselnaar met zijn late penaltymisser de anti-held.

,,Heel jammer”, sakkerde de Kempenaar. ,,De eerste keer in vijf jaar dat ik een strafschop mis. In de eerste helft hadden we het enorm moeilijk, maar Westerlo verzuimde de klus af te maken. Na de inbreng van Peelman en Seol speelden we een stuk beter en kregen we ook kansen op de gelijkmaker. Maar Peelman kopte tegen de lat en Deelkens had een uitstekende reactie in huis op mijn elfmeter.” ,,We moeten nu niet in een hoekje gaan zitten treuren. Het laatste halfuur hebben we zeer goed gevoetbald, dat is bemoedigend voor de toekomst. Alleen moeten we met die ingesteldheid ook een match durven aanvatten. Dat overdreven respect voor de tegenstander is nergens voor nodig.”,,Tot aan de 2-0 namen we veel te weinig initiatief en lieten we ons ook in de duels overdonderen. Pas toen de zaak uitzichtloos leek,gooiden we alle complexen overboord en dan zie je dat Westerlo helemaal niet zo veel beter is dan wij”, zei Patrick. ,,Ook de supporters verdienen vandaag een pluim voor hun steun. Ondanks ons zwak vertoon in het eerste uur,bleven zij ons aanmoedigen en naar voren stuwen. Dat is lang niet bij elke club het geval. Na de aansluitingstreffer leek het wel of wij thuis speelden en kroop Westerlo helemaal terug. Spijtig voor die mensen dat ik de gelijkmaker laat liggen, anders hadden we meteen een eerste feestje kunnen bouwen. Maar dat komt zeker nog, dat beloof ik.” (NPP)

De Gazet Van Antwerpen

Kuitoperatie voor Budts

DEURNE - Barry Budts, pas hersteld van een operatie aan de buikspieren, moet donderdag opnieuw onder het mes. De rechtsachter ondergaat een kuitoperatie die hem opnieuw twee maanden van het veld zal houden. (J.v.c.)

Patrick Goots: “De eerste misser in vijf jaar, hoe is het mogelijk?"

WESTERLO - Patrick Goots deed in Westerlo wat hij beloofd had: scoren. Maar Patrick Goots faalde ook waarin hij zo goed is: een penalty benutten. Die misser in de laatste minuut kostte Antwerp een punt en dus groeide boem-boem-Goots uit van held tot anti-held. “Ik heb er niet van geslapen.”

Sinds zaterdag mag Goots zich in het rijtje der groten scharen. Ook Raul, Kluivert en De Boer misten nog niet zo lang geleden een strafschop op een beslissend moment. “Op EURO 2000 stonden dan wel grotere belangen op het spel, ik voel me óók heel slecht”, zuchtte Goots gisteren. “Ik heb vannacht weinig geslapen. Die strafschop blijft door mijn hoofd spoken. De jongste vijf jaar miste ik geen enkele penalty. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat ik net nu faalde? Op de training van vrijdag heb ik er nog twee in dezelfde hoek binnengetrapt, terwijl Parizek wist dat de bal aan die kant kwam. Tegen Westerlo deed ik alles hetzelfde, maar de bal ging iets te hoog en Deelkens profiteerde van het reglement dat doelmannen toestaat sneller te reageren.

Mijn blijdschap was meteen verdwenen. Die eerste goal had me ontzettend gelukkig gemaakt. Terug scoren in eerste klasse, heerlijk. Voor mezelf wist ik dat ik het nog kon, maar de buitenwereld zou lachen als ik na drie speeldagen nog geen treffer achter mijn naam had. Daarom deed dat doelpunt zo'n deugd. Even later dacht ik een tweede goal maken, dat zou de max zijn. Op die manier zou ik Antwerp een punt bezorgen en mezelf op twee doelpunten zetten. Toen de ref in de laatste minuut naar de stip wees dacht ik dat mijn moment gekomen was. Helaas, het heeft niet mogen zijn. Drama hoort blijkbaar bij voetbal. Ik had de held kunnen zijn, Peelman en Parizek ook. Maar we werden het niét. Jammer, het zou geweldig geweest als Antwerp na zo'n eerste match een gelijkspel had behaald. Dit gaat nog een tijdje blijven knagen." (S.T.)

12 , 13 augustus 2000

Het Nieuwsblad

 

 

De Gazet Van Antwerpen  

Antwerp is opnieuw profclub

BRUSSEL - Antwerp FC is weer erkend als profclub. Door haar degradatie verloor Antwerp die status. (Y.T.)

“Mijn komst maakt velen bang”

De doelmannen bij Antwerp zeggen dat mijn schoten een halve seconde sneller gaan dan die van andere spitsen.” (Patrick Goots)

Ik mocht in tweede niet klagen over de publiciteit. Ik stond in alle Belgische bladen, behalve Playboy.” (Patrick Goots)

Patrick Goots wil bij Antwerp bewijzen dat hij volwaardige eersteklasser is 

ANTWERPEN -“Dertig doelpunten ga ik niet maken, vijftien moet wet kunnen.” Patrick Goots voetbalt weer waar hij thuishoort: in eerste klasse. De 34-jarige Desselnaar is met 234 doelpunten de meest gevreesde schutter uit het betaald voetbal. Zijn laatste doelpunt op het hoogste niveau dateert van 8 februari 1997 in Sint-Truiden-Charleroi. “Tegen Westerlo komt de volgende.” Boem-boem­Goots staat scherper dan ooit tevoren.

Donderdagmiddag, na de training, mijmert Goots over de wedstrijd in Westerlo. “Ervaren ratten als Dauwen, Janssens en Schaessens zullen niet gerust zijn, maar hén kan ik niet verrassen. Die jonge doelman wel. Mijn eerste vrije trap geef ik zo hard mogelijk, zodat die gast denkt oei, oei, wat gebeurt hier allemaal?

Gazet van Antwerpen: Jij hunkert even fel naar eerste als de supporters.

Goots: (Fel) Ja. Sommigen twijfelden aan mijn ambitie toen ik met Roeselare ging praten. Maar dat was meer een gesprek uit beleefdheid, omdat mijn schoonvader goede relaties heeft met die club. Ik heb geen seconde overwogen in tweede te blijven. In de voetbalgidsen sta ik bij eerste klasse, mijn naam prijkt weer in allerlei ideale elftallen: het doet me iets, het begint weer te kriebelen.

GVA: Je leek nochtans gelukkig in tweede.

PG: Bwah, dat is een fout beeld. Akkoord, ik was the King van tweede, scoorde altijd dertig doelpunten, mocht niet klagen over de publiciteit. Ik stond in alle Belgisehe bladen, behalve Playboy. Maar verplaatsingen naar Hekelgem, Visé, Tilleur, pfff, motiverend was het niet. Nu speel ik weer in Anderlecht, Brugge, Genk, Standard, op het Kiel. Dat heb ik toch gemist.

GVA: Waarom bleef je er dan drie seizoenen?

PG: De Belgische eersteklassers toonden gewoon geen belangstelling. Alleen Germinal informeerde even, verder klopten alleen Nice, NAC, Schotse en Chinese clubs aan, maar ik wilde niet naar het buitenland. Ik laat mijn streek niet in de steek voor het geld, misschien krijg ik daar ooit spijt van. Maar eigenlijk speelde ik slechts twee seizoenen in tweede: door in 1999 over te stappen van Turnhout naar Antwerp, koos ik toen al voor eerste klasse.

GVA: Sommigen zeggen: Goots was bang om terug te keren op het hoogste niveau.

PG: Haha, wat een onzin. Ik ga dit seizoen bewijzen dat ik een volwaardige eersteklassevoetballer ben, dat is mijn grootste motivatie. Fysiek ken ik geen problemen, ik sta scherper dan ooit. Dankzij de aanpak van Van Acker legde ik onlangs de beste test uit mijn loopbaan af. Ik had die trainer vroeger in mijn carrière moeten tegenkomen. In Antwerp trainen we elke dag op het ritme van eerste. Partijtjes eindigen hier op 1-0 of 1-1, bij mijn vorige clubs in eerste was dat 9-6 of zoiets. Bovendien, ik speelde al 263 matchen op het hoogste niveau én ik slaagde erin uit tweede te ontsnappen. Normaal keert een voetballer niet terug na drie jaar hel, kijk maar wat met vedetten als Lemoine en Verschelde is gebeurd. Trouwens, is eerste klasse zo geweldig? Ik zag vorig jaar Geel - Anderlecht, dat was geen modern voetbal. Je wil dus zeggen: eerste klasse moet bang zijn van jou. Waarom niet? Veel doelmannen en verdedigers worden ongerust. Hoefkens gaf onlangs toe dat hij zich aan mij mispakt had in de bekermatch van vorig seizoen. Via mijn schoonvader weet ik dat Dany Verlinden niet houdt van mijn schoten en Filip De Wilde noemde me eens als de spitsmet de hardste knal. Bij Sint-Truiden scoorde ik ooit twee keer vanop veertig meter tegen Roda, waarna Ruud Hesp - nu Barcelona - kwam zeggen dat hij zoiets nog nooit meegemaakt had. Ook de doelmannen bij Antwerp zeggen dat mijn schoten een halve seconde sneller gaan dan die van andere spitsen. Ik kan uit mijn carrière meteen 25 doelpunten opnoemen die van een grote schoonheid zijn.

GVA: Waarom twijfelen kenners dan nog aan jou?

PG: Ik zal altijd omstreden blijven. Goots werkt niet voor de  ploeg, ik ken het verwijt. Het stamt uit de tijd dat ik bij degradatiekandidaten voetbalde. Na enkele weken stonden we met nul punten onderaan, zette de coach een extra verdediger in en zei tegen mij blijf vooraan en zorg dat je een doelpunt maakt. Na zo’n wedstrijd dacht ik Pat, wat was je slecht vandaag maar ik had de winninggoal gemaakt en was de held. Nu loop ik nog geen meter te veel, maar ik voetbal tóch anders, denk mee aan het collectief. Dat leerde ik in Turnhout, want daar waren de mensen niet tevreden meer als ik een doelpunt maakte.

GVA: Zonder Pivaljevic en Da Silva rust veel offensieve verantwoordeijkheid op jouw schouders.

PG: Mijn rol is wat veranderd, maar dat schrikt me niet af. Onderschat Chadwick en Verbeeck niet, met hen beschikt Antwerp over twee unieke buitenspelers. Ook uit het middenveld krijg ik veel steun. Ik zou graag eens rond de zevende, achtste plaats spelen, dan pas kan ik aantonen hoeveel ik voor een ploeg kan betekenen. Als we onze start niet missen, kan Antwerp voor zo’n verrassing zorgen. (Steven Tuyls)

“In de Kempen kan Goots altijd meer”

WESTERLO - In zijn jacht op het 108ste doelpunt op het hoogste niveau botst Goots vanavond op oude bekenden. Rudi Janssens en Frank Dauwen zijn Kempense streekgenoten en Marc Schaessens voetbalde met hem bij Beerschot en Genk. “We hebben al andere kleppers het zwijgen opgelegd”, klinkt het stoer.

“Goots mag je geen seconde uit het oog verliezen”, waarschuwt Frank Dauwen. “Hij staat altijd op de goede plaats en zijn schoten zijn fenomenaal. Het probleem is dat je vaak denkt ik heb hem in de zak en net dan scoort-ie. De trainer heeft nog niet verteld wie hem gaat opvangen, normaal zijn Machiels en ik de mandekkers. Alles hangt ervan af of Antwerp met één, twee of drie spitsen speelt.”

Rudi Janssens ligt er niet wakker van. “Goots heeft in tweede schitterend gepresteerd, maar kende in eerste toch de nodige moeilijkheden. Bovendien hebben we in ‘t Kuipke al meerdere kleppers het zwijgen opgelegd. Denk maar aan de Mpenza’s, Kol­ler, Radzinski, Verheyen. We willen hem zoveel mogelijk tegen de middellijn dringen, als hij een grote afstand moet overbruggen, dreigt hij minder. Het gevaar met Goots is dat hij in zijn streek altijd iets meer kan. Hij voetbalt dubbel gemotiveerd tegen tegenstanders die hij goed kent.”

“Met Goots beleef je altijd plezier”, herinnert Marc Schaessens zich. “Bij Beerschot ging hij graag een pintje drinken met Henk Houwaart jr. Of ik daarbij was? Neen, ik bleef altijd thuis. (lacht)”

Kans op rood­witte revanche

ANTWERPEN - Westerlo bouwde de jongste twee seizoenen een reputatie van goede starter op. Het behaalde respectievelijk twaalf en tien op vijftien. Toch was het ‘s zomers niet altijd plezant in Westerlo: in 1997, het eerste seizoen bij de elite, sprokkelden de Kempenaars amper vier punten uit de eerste vijf matchen. Maar op de zesde speeldag zegevierden ze overtuigend tegen... Antwerp. In 't Kuipke werd het op zaterdag 20 september 5-2, met ondermeer doelpunten van Jochen Janssen (twee), Pivaljevic en Taeymans. Antwerp had toen nog geen enkel punt.

“Ik hoop op gelijkspel, vooral manier waarop telt”

ANTWERPEN - “Zaterdag kies ik niet voor de verdedigende opstelling van de oefenmatch in Westerlo”, belooft Regi Van Acker. “Een vijfmansdefensie past niet bij deze groep. Antwerp zal voluit zijn kans gaan en de twijfels bij Westerlo proberen uit te buiten. Toch denk ik dat de tegenstander het initiatief neemt: Westel heeft een schitterende thuisreputatie en Ceulemans beschouwt ons als degradatiekandidaat. Het sleutelduel wordt uitgevochten in het middenveld. Wie daar baas is, wint. Sergeant en Campara zijn er onze troeven, ze bieden veel steun aan de aanval. Het enige wat me bang maakt, is hun gebrek aan maturiteit ten opzichte van bijvoorbeeld Serneels-Dauwen. Ik benadruk steeds dat we niet teveel respect mogen tonen voor de tegenstander, maar dat Iukt niet altijd. Tegen Fortuna dacht ik in de eerste helft jongens, hoe is het mogelijk, Fortuna is ook maar een ploegske en na rust zag ik plots een zelfbewust Antwerp. Dát wil ik dit weekend zien, ik hecht veel belang aan de manier waarop we het resultaat behalen. Winnen we met veel geluk, dan zal ik niet gerust zijn in de goede afloop van het seizoen.

Toch teken ik voor een gelijkspel. Ik hoop op één punt uit elke verplaatsing. Als je dan je thuismatchen wint, word je kampioen.”  

De Nieuwe Gazet

Opnieuw heibel Pans-Antwerp

ANTWERP — Nadat Antwerp-voorzitter Wauters bekend maakte dat er een einde komt aan de hoofdsponsoring van OGC 1871, het bureau van Albert Pans, reageerde diezelfde Pans verontwaardigd. "Er is een contract getekend tussen mij­zelf en Wauters waarin wij ons ertoe verbinden om Antwerp in het seizoen 2000-2001 voor 17 miljoen te sponsoren. Wij wensen dat Wauters die overeenkomst naleeft, of er volgen maatregelen", aldus Pans in een mededeling.

ANTWERP — Chadwick blijft slechts voor een periode van drie maanden is uitgeleend waarna steeds een evaluatie (met mogelijke verlenging maar ook terugkeer) wordt gemaakt. De kans bestaat overigens dat naast de steeds niet toegekomen Kirk Hilton de komende weken nog een derde Engelsman naar de Bosuil wordt afgevaardigd. (JCA)  

11 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Palm sponsort Antwerp

BRUSSEL - Antwerp heeft de sponsorknoop doorgehakt. Brouwerij Palm siert dit seizoen de rood-witte truitjes. Antwerp presenteert zaterdag in Westerlo mogelijk al zijn nieuwe uitrusting.  (SVB)

De Gazet van Antwerpen

Siljanoski moet vandaag onder het heelkundig mes

DEURNE - Antwerpverdediger Dragan Siljanoski ondergaat van­daag eindelijk zijn knieoperatie. Die werd aanvankelijk uitgesteld, om­dat de speler de voorbije weken met de amandelen sukkelde. Nadien volgt nog een revalidatie van enkele maanden. Ook Budts en Mertens zijn nog niet klaar voor de openingsmatch bij Westerlo. Budts die last ondervond van de kuit gaat vandaag op medische controle. Mertens wordt in september op­nieuw verwacht voor het groepswerk. Intussen blijft men op de Bosuil pogen om Kirk Hilton los te weken. Die speelde al een match in Engeland, maar moest van de Manchester clubarts nog op controle. (K.G.)

Palm staat morgen al op thermische shirts Antwerp

ANTWERPEN – Antwerp heeft zijn nieuwe sponsor beet: het biermerk Palm prijkt dit seizoen op de truitjes van de Great Old. De club zocht al een tijdje naar een opvolger voor OGC 1871, het bedrijf van Bert Pans. Ondermeer de politieke partij Vivant en brouwerij De Coninck behoorden tot de kandidaten. Palm zal bij de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen, op 19 augustus tegen Beveren, zijn sponsorship met ludieke acties opvrolijken. Morgen, bij de competitieopener in Westerlo, speelt Antwerp wel al met de nieuwe sponsor. De kledingfabrikant Umbro heeft intussen thermische truitjes afgeleverd op de Bosuil. De shirtjes, waarin ook Manchester United zal spelen, zijn zo ontworpen dat de lichaamstemperatuur in alle omstandigheden behouden blijft. (S.T.)

10 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Palm sponsort Antwerp

Op de Bosuil heeft men dan toch eindelijk een akkoord bereikt met een sponsor. Brouwerij Palm zal dit seizoen de truitjes van de Great Old sieren. Een en ander werd zondag al duidelijk op de fandag, waar plots Palm verkrijgbaar was, daar waar andere jaren steeds andere merken de voorkeur genoten. De club ontkende toen nog, maar intussen is de knoop doorgehakt. Om toch nog een beetje wedstrijdritme op te doen, oefende Antwerp achter gesloten deuren tegen provincialer Grembergen. Van Acker liet iedereen nog eens de revue passeren en ondermeer dankzij vier goals van Goots won Antwerp met 8—0. (NPP)

9 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Transfers

Da Silva is terug van een test in Dubai. De kans op een contractverlenging bij Antwerp blijft bestaan. Fatokun wil niet naar Bergen omdat hij liever in Antwerpen blijft wonen. 

Blessures

Chadwick (Antwerp) ondervindt nog weinig hinder van zijn verrekking en kan zaterdag tegen Westerlo spelen.

8 augustus 2000

Het Belang van Limburg

“IK WIL HIER NOOIT MEER WEG”

Antwerp is als een ziekte. Eén keer het virus je te pakken heeft, laat het je nooit meer los. Na amper vijf weken voorbereiding is Bernt Evens dan ook formeel: “Ik wil hier nooit meer weg.” De driftige linkspoot uit Overpelt vond er wat hij nodig heeft om te presteren: sfeer, warmte en vooral opzwepende supporters. “Zelfs op een oefenmatch zingen ze negentig minuten aan een stuk. Fantastisch, jong. Je wordt omarmd door de supporters en ze laten je niet meer los.”

Bernt Evens (21) is al aan zijn derde profclub toe. Hij genoot een gedeelte van zijn opleiding bij PSV, vertoefde een jaar bij Racing Genk en zette nu via Maasland de stap naar Antwerp.

“Een loopbaan, zoals mijn pa het nauwkeurig voor me heeft uitgestippeld,” vertelt Evens. “Bij PSV heb ik de stiel geleerd, zo’n opleiding is gewoon onbetaalbaar. Daarna heb ik in Genk een jaar leren knokken. Ik heb er bijna niet gespeeld, maar kon wel met de A-kern op stage. Bij Maasland ben ik van het centrum naar de linkerkant verhuisd, twee seizoenen kunnen groeien in tweede nationale. Ondermeer STVV, Aalst, Fortuna en in extremis Germinal Beerschot toonden interesse. Met Antwerp voelde ik echter onmiddellijk dat het goed zat. Op twee avonden waren we eruit. Ik tekende voor vijf seizoenen, daarover viel bij voorzitter Wauters niet te onderhandelen. Voor mij geen probleem, als speler mag je ook loyaal zijn ten opzichte van de club.”

Evens heeft een Antwerp-shirt meegebracht. Het straalt traditie uit, van embleem tot rugnummer. “Sjiek, niet? Je kan je niet voorstellen hoe gelukkig ik ben dat ik voor Antwerp gekozen heb. De voorbereiding verliep perfect. Eerst als linksachter, na de zware blessure van Siljanovski als rechtsachter. Maakt me niet veel uit, nu kan ik naar binnen komen en met links naar doel trappen. Eigenlijk heb ik deze transfer aan Mathy Billen te danken. Hij haalde me weg uit het centrum, maakte een vleugelverdediger van me. Ik heb bij Maasland kunnen groeien in die rol. De eerste weken beperkte ik me tot mijn defensieve taak, daarna ben ik er meer en meer uitgekomen. Zo ben ik bij bepaalde clubs opgevallen.”

Beerschot

De stap naar eerste klasse verliep een stuk vlotter dan verwacht. Al wil Bernt Evens ook niet te hard van stapel lopen. “Zaterdag start de competitie en dan wordt alles van de voorbije weken weggeveegd. Het komt erop aan onze start niet te missen. Westerlo, Beveren, Charleroi, Harelbeke… op papier moeten we een aantal punten pakken. We spiegelen ons aan het voorbeeld van KV Mechelen. Die hebben zich vorig seizoen moeiteloos gehandhaafd en zorgden regelmatig voor een uitschieter.”

Tegen Germinal Beerschot?

“Er wordt nu al over niets anders gepraat, de achttiende november staat in elke Antwerpse agenda met rood omcirkeld. Het ligt zo gevoelig. Het bestuur heeft ons nu al gevraagd er geen uitspraken over te doen in de pers.” (Marnik Geukens )

Het Nieuwsblad

Antwerp-secretaris Paul Bistiaux: ,,Slachtoffer van zootje ongeregeld”

DEURNE

Voetbalclub Antwerp liep de afgelopen weken enkele vriendschappelijke wedstrijden mis. De burgemeesters van de desbetreffende steden verboden simpelweg de match uit schrik voor rellen. Antwerp-secretaris Paul Bistiaux hekelde vorig weekend nog de rol van de Antwerpse politie in deze zaak maar komt gedeeltelijk op zijn uitspraken terug.

Wat is juist het probleem?

Bistiaux: ,,Wij hebben een zeer goede en jarenlange samenwerking met de Antwerpse politie. Alle wedstrijden die wij spelen, worden doorgegeven aan de Antwerpse politie. Zij, op hun beurt, verwittigen de speelstad. En daar wringt het schoentje. Als de veldwachter van een klein dorpje hoort dat de harde kern van Antwerp op komst is, slaat die man tilt. De burgemeester idem dito en men kiest voor de gemakkelijkste oplossing. Verbieden van de wedstrijd.”

Hoe lossen we dit op?

,,Er moet een mentaliteitsverandering komen. De overheid in het algemeen verwaarloost haar primordiale taak: de veiligheid van haar burgers garanderen. De overheid kiest voor de vlucht. Ik noem het graag de versofting van de maatschappij. Een modale burger straffen als hij zijn afval een dag te vroeg buitenzet is gemakkelijk, maar de veiligheid garanderen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd ligt al heel wat moeilijker.

Brengt dit de club ernstige schade toe?

,,Absoluut. Op sportief vlak is dit een grote ramp. We komen onvoorbereid aan de aftrap van de competitie. Maar ook het financieel en moreel belang is niet te onderschatten. Komt nog bij dat men het slachtoffer straft. De club moet boeten omdat een zootje ongeregeld mogelijk amok komt maken op een vriendschappelijke wedstrijd.” (BRU)

Hoofdcommissaris Luc Lamine: ,,Voor ons zijn alle clubs gelijk”

ANTWERPEN

Het mislopen van enkele vriendschappelijke wedstrijden door voetbalclub Antwerp is volgens Paul Bistiaux te wijten aan het niet opnemen van de verantwoordelijkheid van de verschillende overheden.

Volgens Antwerps hoofdcommissaris van politie Luc Lamine zeggen de uitspraken van Bistiaux meer over de man zelf dan over de aard van het probleem.

· De overheden ontlopen hun verantwoordelijkheid?

Luc Lamine: “Helemaal niet. Wij zijn slechts een politiedienst en hebben de opdracht correcte informatie door te geven. Wij nemen contact op met de steden waar Antwerpse voetbalploegen gaan spelen en verschaffen hen alle nodige informatie. Als we dan terechtkomen in een dorp met slechts vier politiemensen, kan ik de genomen beslissing van de burgemeester zeer goed begrijpen. Trouwens, de harde kern van Antwerp heeft op de fandag zelf bevestigd dat ze de intentie had om mee af te reizen naar de verschillende speelsteden.”

· Paul Bistiaux voelt zich geviseerd?

,,Is hij een Calimero-figuur geworden? Wij maken geen enkel onderscheid tussen de verschillende clubs in het Antwerpse. De clubs moeten nu eenmaal aanvaarden dat wij bepaalde taken moeten uitvoeren. Informatie verstrekken is er één van. Wij kunnen het niet helpen dat andere overheden daar besluiten uit trekken die voor Antwerp of voor andere clubs negatief uitdraaien.”

· Wat moet er veranderen?

,,De politie van Antwerpen gaat haar beleid alleszins niet veranderen. Wij blijven onze meldingsplicht uitvoeren. Als dit sommige clubs slecht uitkomt, dan is dat maar zo. Een politiecommissaris, of het nu van Antwerpen is of van een klein dorp, staat in voor de veiligheid en de leefbaarheid van zijn stad. Belangen of wensen van derden doen niet ter zake.” (BRU)

Fatokun wil niet naar Bergen

Bimbo Fatokun heeft geen zin in een verhuis naar Bergen. De Nigeriaan ging eens een kijkje nemen in Wallonië, maar ziet een verhuis niet zitten. De olijke aanvaller zou het stadsleven te veel missen en schikt zich ook nu in zijn lot van supersub. Met het aantrekken van de Koreaan Seol schuift Fatokun wel een rijtje naar achteraan in de rangorde van spitsen. Vorig seizoen was Bimbo eerste hulp bij nood wanneer Goots of Pivaljevic ontbraken. Nu staan Goots, Peelman en Seol nog voor hem.     (NPP)

Da Silva test in Dubai

ANTWERP — Een kleine week voor de competitiestart is nog steeds niet duidelijk wat de rol van Sandro Da Silva zal zijn in het komende seizoen. De kleine strateeg die vorig jaar een aardige bijdrage leverde tot het behalen van de titel, test momenteel in Dubai. Er is al een hele tijd belangstelling voor de Braziliaan. Al van in het voorjaar worden kleinere Franse en Griekse clubs aan de spelmaker gelinkt. Da Silva kreeg ook al enkele aanlokkelijke voorstellen, maar als de geïnteres­seerde clubs met geld over de brug moeten komen, geven ze niet thuis. ,,Ergens een lucratief contract versieren, is niet zo moeilijk”, aldus Da Silva. ,,Onlangs kreeg ik in Brazilië nog een aanbod van een degelijke subtopper. Ik kon er het driedubbele verdienen van wat ik nu heb, en dat weer in eigen land. Nu ik net vader ben geworden zou dat ideaal zijn, maar die bewuste club wil geen transfersom betalen. Zij weten ook dat ik volgend seizoen einde contract ben en wachten liever nog een jaar. Uiteraard begrijp ik ook het standpunt van Antwerp. Als er iemand vertrekt, hebben ze graag boter bij de vis. Dat mag, maar dan eis ik ook erkentelijkheid. De club wil mijn contract openbreken en verlengen, maar veel ga ik er op financieel vlak niet op vooruit. En dus wil ik eerst nog even kijken wat ze me in Dubai kunnen bieden. Of ik niet bang ben dat Tony Sergeant intussen mijn plaats inpikt? Nee, concurrentie schrikt mij niet af. Wie zegt overigens dat we niet samen kunnen spelen? En misschien teken ik volgende week gewoon elders een contract en zijn al die speculaties overbodig.” (NPP)  

7 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Koreaan Seol jaar bij Antwerp

DEURNE – De Koreaan Seol heeft voor één jaar getekend bij Antwerp. Seol is een 21-jarige aanvaller, die al een tijdje proefstoomde op de Bosuil. (NPP)

Antwerp hekelt houding politie

DEURNE — Antwerp hekelt de rol van de Antwerpse politie, die een bepalende vol speelde in het afgelasten van de matchen in Nieuwkerken, Roosendaal en Groningen. ,,De politie jaagt de clubs die ons ontvangen de stuipen op het lijf door te verkondigen dat er zware jongens op weg zijn naar de wedstrijd. Vorige week waren er haast overal rellen, behalve op Antwerp. Maar wij worden weer als enige geboycot”, luidt het standpunt van de club. (NPP)

FANDAG ANTWERP

Bosuil herleeft

ANTWERPEN

De tweede fandag van FC Antwerp was een schot in de roos. De terugkeer naar eerste is daar wellicht niet vreemd aan. Antwerp zou straks wel een de kaap van de drieduizend abonnees kunnen halen, een historisch record.

Gespreksonderwerp

De transfer van de Koreaan Seol, de polemiek rond de nieuwe sponsor en de drie uitgestelde oefenmatchen waren onderwerp van gesprek. Het leuke nieuws betrof het aantrekken van Ki-Hyung-Seol, de Koreaanse spits die een degelijke indruk liet in de oefenmatchen en straks met Goots en Peelman mag strijden voor een plaats in de spits. De nieuwe sponsor wordt allicht een brouwerij. Insiders verkondigen dit al voor waarheid, maar secretaris Paul Bistiaux houdt nog even de boot af. Wacht Antwerp op een ultiem bod van een andere gegadigde, of moeten de scherpe kantjes van de overeenkomst nog afgerond worden?

Bistiaux toonde zich, net als trainer Van Acker, wel verbolgen over het afgelasten van maar liefst drie oefenwedstrijden. Vorig weekend werd er in Lokeren en Luik amok gemaakt tussen Belgische en Nederlandse supporterclans. Bij Antwerp-Fortuna verliep alles netjes, maar toch was de Bosuilclub weer de dupe van al dat geweld. Door al die heisa staat Antwerp straks aan de competitiestart zonder een behoorlijke tegenstander te hebben bekampt. Niet meteen een ideale voorbereiding. (NPP)

5, 6 augustus 2000

Het Nieuwsblad

ANTWERP: Laatste test in Groningen

Antwerp speelt niet in Roosendaal, maar vond wel een andere Nederlandse sparringpartner. De Great Old houdt een laatste troepenschouw in Groningen. Trainer Van Acker weet allicht al hoe, hij Westerlo volgende week wil bekampen, maar kan vanavond nog een keer testen. Achteraan moet enkel de keepersknoop nog wor­den doorgehakt. Parizek en Mampaey hebben er een uitstekende voorbereiding opzitten, slikten haast geen goals en hopen allebei op een stamplaats. Achteraan lijkt het kwartet Evens-Leleu-De Roeck-De Neys de voorkeur te krijgen. Veel andere mogelijkheden heeft Van Acker niet. Furo trekt naar de Olympische Spelen en Budts, Hilton en Siljanoski zijn nog niet speelklaar. Op de flanken wordt voor de technisch vaardige en snelle spelers gekozen. Verbeeck en Chadwick hebben hun plaatsje daar te pakken. Centraal zorgt Campara voor de balrecuperatie en de opbouw, al dan niet aan de zijde van Marc Van Britsom. Antwerp startte twee keer met één spits en Tony Sergeant daar vlak achter, op zijn beurt geruggensteund door het duo Van Britsom­Campara. De inbreng van een extra spits ten koste van Van Britsom en het achteruitschuiven van Sergeant, deden twee keer het spelbeeld kantelen. Er wordt druk jacht gemaakt op enkele kernspelers. Fatokun verhuist eerstdaags allicht naar Bergen en ook Senanu wordt druk gevolgd. Kirk Hilton wordt begin volgende week op de Bosuil verwacht.            (NPP)

De Gazet Van Antwerpen

Voetbalclub Antwerp ook in Groningen ongewenst

ANTWERPEN, GRONINGEN – Derde keer, goede keer? Niet voor voetbalclub R Antwerp FC. Ook de voor vandaag, zaterdag, geplande oefenwedstrijd in en tegen FC Groningen is op last van de burgemeester daar verboden. In Roosendaal en het Wase Nieuwkerken is Antwerp eerder deze week ook al geweerd.

Na inlichtingen van de Antwerpse politie beweert de Groningse politie over aanwijzingen te beschikken dat vijftig Antwerpse hooligans van plan zijn om met hun club naar Noord-Nederland af te reizen. “We willen voor een oefenwedstrijd geen extra manschappen oproepen. Dus is deze beslissing de enige goede”, aldus een politiewoordvoerder.

Vooral het gegeven dat de beslissing op advies van de Antwerpse politie is genomen, zit Antwerp-secretaris Paul Bistiaux hoog. “Ik stel mij ernstige vragen bij deze procedure. Op deze manier kan Antwerp in de toekomst geen enkele oefenmatch meer spelen.”  (PVdP, WVo)

Regi Van Acker:“Voorbereiding wordt onmogelijk gemaakt”

DEURNE - Trainer Regi Van Acker toonde zich gisteren bijzonder ontgoocheld over de afgelasting, de derde in een week tijd, van de oefenpartij tegen Groningen. “Een flinke tegenvaller”, sprak hij. Al was hij wel tevreden over de sportieve prestaties van zijn ploeg de jongeste weken. “We hebben getoond over een jonge, dynamische ploeg te beschikken. Alleen blijkt dat het ons op bepaalde momenten aan lef ontbreekt, dat we soms te veel respect hebben voor de tegenstander. Of beter: voor de naam van de tegenstander.”

* Spelsysteem: “Qua spelpatroon wil ik weinig veranderen in vergelijking met vorig jaar. We zullen opnieuw met een viermansdefensie uitpakken. Ik heb de afgelopen weken wel geprobeerd om met vijf achteraan te spelen. Maar dan bleek telkens dat we op het middenveld een mannetje tekortkwamen, waardoor de druk op onze defensie nog vergrootte. Dat had dus geen zin.”

* Grootste tegenvaller: "De manier waarop Antwerp door een deel van de Antwerpse politie wordt behandeld. Zo wordt een ernstige voorbereiding onmogelijk gemaakt. Mijn spelers zullen twee weken lang tegen geen enkele tegenstander van formaat gespeeld hebben. Ik vraag mij af welke gevolgen dat zal hebben. De oplossing? Misschien kan de Antwerpse politie ons alvast drie punten geven."

* Grootste Iichtpunt: “De prestatie van nieuwkomers Sergeant en Evens. Geen grote namen, maar heel goeie voetballers. Ze hebben de jongste weken getoond over hoeveel talent ze beschikken. Nog een opsteker: de massale belangstelling voor Antwerp. Nooit werden er zo snel zoveel abonnementen verkocht.”

* Eerste competitiewedstrijd: Uit naar Westerlo.

4 augustus 2000

Het Nieuwsblad

De oefenwedstrijd RBC—Antwerp gaat zaterdag niet door. Het bestuur van de voetbalclub, politie en de gemeente Roosendaal namen dat besluit uit vrees voor ongeregeldheden.

Eerste klasse bouwt

Stadions worden eindelijk aan de noden van vandaag aangepast

RC Genk heeft zijn stadion nog maar eens voor 200 miljoen frank aan de noden van vandaag aangepast. De Limburgers zijn bijna rond. Op drie andere plaatsen in Vlaanderen wordt nog volop gebouwd. Antwerp, Germinal Beerschot en Lierse renoveren eindelijk hun ouderwetse stadions. Op het Kiel staan ze het verst, op de Bosuil zijn ze net begonnen. Maar de drie clubs zijn er alledrie even zeker van dat ze één van de mooiste tribunes van het land krijgen.

 

Rochus Deurne 0 

Antwerp 3

DEURNE — Antwerp dwong in de eerste helft wel zes open doelkansen af, maar scoren lukte niet. Na de pauze brak de weerstand bij de thuisploeg en kreeg Antwerp kans op kans. Chadwick onderstreepte met twee goals zijn blakende vorm en Goots zorgde voor nummer drie. Seol bleef negentig minuten op de bank. Hij tekende nog niet, maar een beslissing wordt uiterlijk zaterdag verwacht. (NPP)

· DOELPUNTEN: 54’ en 68’ Chadwick 0-1 en 0—2, 78’ Goots 0—3.(Volgens mij 54' Chadwick 0-1, 68' Goots 0-2 en 78' Chadwick 0-3)

· ANTWERP: Parizek, Evens, Leleu, De Roeck, De Neys (65’ Ribus), Van Britsom (65’ Peelman), Campara, Verbeeck, Chadwick, Sergeant en Goots.

De Nieuwe Gazet

Mosselen op de Bosuil

Antwerpse zangers en voetballers

DEURNE — De fandag op de Bosuil begint zondag om 14 uur met een optreden van dance-diva Alana Dante. Daarna volgen Franky V (Franky uit de serie ‘Familie Bakeljauw’) en zijn vier danseressen van de New Rich Crew en de jongerengroep 2PM, die deze zomer verschillende hits had, is ook van de partij. De huldiging van de spelers, die om 17 uur plaatsvindt, wordt voorafgegaan door een optreden van niemand minder dan de Stafke Fabri met zijn clublied ‘Rood en wit’. De cheerleaders, die speciaal voor de gelegenheid twee nieuwe dansjes inoefenden, staan hem bij. Na de huldiging van de spelers volgt het Antwaarps-getinte Filet D’Anvers. De show wordt gepresenteerd door acteur en hevig Antwerp-supporter Ludo Buschots.

Voor de kleintjes zijn er clowns, springkastelen, Vlaamse kermis en grime. «En voor de hongerigen zijn er de ganse dag door mosselen en frieten te verkrijgen aan 300 frank. Wie een abonnement koopt krijgt een gratis portie», zegt Angèle Van de Berckt van de supportersfederatie. “De bezoekers krijgen ook de kans om samen met de spelers op de foto te gaan”. De fandag eindigt om 20 uur. (Liza GEYSELS)

Rochus Deurne 0

Antwerp 3

DEURNE—Twee schoten van Goots op de paal en een reeks knappe reddingen van thuisdoelman Geerts hielden de score de hele eerste helft blank. Na rust duurde het nog ruim een kwartier vooral­eer Chadwick de stand opende. Goots en op de valreep Chadwick dikten aan. (JCA)

ANTWERP:Parizek, Evens, Leleu, De Roeck, De Neys (69’ Ri­bus), Verbeeck, Van Britsom (69’ Peelman), Campara, Chadwick, Sergeant, Goots.

DOELPUNTEN: 62’ Chadwick (0-1), 66’ Goots (0-2), 90’ Chadwick (0-3).

Antwerp evenmin welkom in het Nederlandse Roosendaal

ROOSENDAAL—De oefenwedstrijd RBC Roosendaal-Antwerp gaat morgen niet door. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse gemeente ligt een groep Antwerpenaars die niet tot de aanhang van de Royal Antwerp FC behoren, gebrand op een confrontatie. Eerder verbood de Sint-Niklase burgemeester Foubert uit vrees voor rellen een oefenwedstrijd in Nieuwkerken. De Great Old hoopt nu morgen om 18 uur in Norg tegen Groningen te kunnen spelen. Bimbo Fatokun staat op het punt getransfereerd te worden naar tweedeklasser Bergen. (JCA)  

"Ik pluk nu de vruchten van mijn atletiektraining" BERNT EVENS (ANTWERP)

DEURNE — Anderhalve week voor aanvang van de competitie ziet het er naar uit dat in het Antwerpelftal de bij Maasland weggekochte Bernt Evens de plaats van rechtsback zal innemen. Voor die positie had trainer Van Acker twee spelers in petto: Barry Budts en Dragan Siljanoski. De eerste revalideert van een liesoperatie, de tweede wordt geopereerd aan de meniscus. Evens, van nature linksvoetig, is evenwel zo’n meevaller dat het probleem opgelost lijkt.

«Het komt misschien wat onverwacht maar doordat ik zowel op training als in de oefenwedstrijden bewezen heb op die plaats mijn plan te kunnen trekken, vind ik het helemaal niet erg op rechts te moeten spelen. Trouwens als nieuwkomer in de ploeg ben ik al zeer blij dat de trainer in mij vertrouwen heeft», zegt de Limburger voor wie Ant­werp zijn tweede club uit eerste nationale is.

"Ik speelde eerder voor Racing Genk dat tweede eindigde in de nationale competitie en de Belgische beker won. In zo’n ploeg was voor mij als 18-jarige toen geen plaats. Ook al kwam ik van PSV Eindhoven. Ik heb dat seizoen wel veel geleerd. Door naar Maasland te trekken zette ik welbewust een stap achteruit met de bedoeling mij de jaren nadien opnieuw in de belangstelling van een eersteklasser te werken en dat is mij gelukt", aldus Evens die behalve door zijn inzet ook indruk maakt door zijn loopvermogen.

"Ik heb in mijn jonge jeugd het voetbal gecombineerd met atletiek. Dit laatste weliswaar niet op clubniveau maar wel in schoolverband. Zo werd ik als scholier zelfs kampioen van België op de 1500 meter. Toen ik bij PSV Eindhoven aangesloten was kreeg ik individuele oefeningen op gebied van looptechniek. Daar pluk ik nog steeds de vruchten van, ik bezit een veel grotere foulée dan de doorsnee voetballer en kan mij daardoor op de flanken ook gemakkelijker doorzetten." (JCA)

Welk lot wacht de nieuwkomer Antwerp?

Over amper acht dagen wordt het startsignaal gegeven voor de Belgische competitie. Dit seizoen ook mee in den dans: Antwerp. Antwerp toonde zich superieur in tweede klasse, maar moet het straks zien te rooien zonder goaltjesdief Pivaljevic. Aan het sportieve roer staat een trainer die debuteert in eerste klasse: Régi Van Acker. Deze veertiger preekt de passie als hij over zijn job spreekt. Hij heeft een brandende ambitie en een opmerkelijk geloof in eigen kunnen. Maar zal dit voldoende zijn om te overleven op het hoogste niveau?

Met Antwerp FC zoekt de oefenmeester zijn weg op het hoogste niveau

Van Acker: “Ik ben goed in wat ik doe”

                   “Ik ben ervan overtuigd van mijn kwaliteiten en weet mijn gebreken goed in te schatten”

                    “Ik ken geen druk, dat is mijn grootste kwaliteit”

                     “Het probleem van Antwerp: er kan een streefdoel groeien dat niet haalbaar is”

ANTWERPEN – “Het klinkt misschien arrogant, maar ik ben goed in wat ik doe.” Aangenaam kennismaken met Antwerp-trainer Régi Van Acker. De Waaslander begint straks aan zijn eerste avontuur in de hoogste voetbalklasse. Een uitdaging die hij als ‘een ontdekkingstocht’ omschrijft. “En als we daarbij niet genoeg lef tonen, gaan we om problemen vragen”, weet Van Acker.

Régi Van Acker is bezig aan zijn derde seizoen als trainer van Antwerp FC. Het wordt niet zijn makkelijkste. Niemand die de 45-jarige gewezen stadsambtenaar daar nog van hoeft te overtuigen.

“We hebben inhoud genoeg om wat bij te brengen aan het Belgische voetbal, maar vraag me niet in te schatten hoe sterk we zijn”, wikt en weegt Van Acker de kwaliteiten van zijn ploeg. “Antwerp is een ploeg zonder vedetten, maar met veel talent. Als de jongeren die hier rondlopen in hun eigen kunnen gaan geloven, zal het straks wel loslopen.”

Realist

Het was toch even schrikken toen Régi Van Acker beweerde dat hij in eerste klasse voor een duidelijk meer behouden aanpak zou opteren. Een mening die hij snel bijstuurde.

“Ik leerde de laatste weken dat afwachtend voetballen ons absoluut niet ligt”, zegt hij. “De groep voelt zich niet goed met een defensieve aanpak en dan kun je dat als trainer moeilijk maken. Temeer omdat ik zelf niet voor zo’n aanpak te vinden ben. Maar je moet natuurlijk wel realistisch zijn. We gaan niet naar eerste klasse om mooi voetbal te spelen en geen punten te pakken. Vorig seizoen waren we het Anderlecht van tweede klasse en zetten we elke week de tegenstander onder druk. Nu gaan we ook wel eens het omgekeerde meemaken.”

Voor Van Acker is het een uitgemaakte zaak dat we naar een competitie op twee snelheden afstevenen.

“Er zijn de topclubs die door hun financiële slagkracht in staat zijn om te strijden voor een prijs en er zijn de clubs die vechten voor het lijfsbehoud”, is de visie van Van Acker over het Belgische profvoetbal. “Dat is een merkwaardige situatie die ook voor Antwerp gevaarlijk kan zijn. Het probleem van Antwerp is dat er een streefdoel kan groeien dat niet haalbaar is. Iedereen leeft op wolkjes na twee schitterende jaren waarin winnen een gewoonte werd. Maar je mag niet verwachten dat we straks gewoon met de successen van weleer gaan aanknopen. Je hoort hier veel praten over het verleden: Europees voetbal en verhalen over Wembley. Mooie herinneringen, maar dat is niet het toekomstbeeld dat Antwerp volgend seizoen te wachten staat. Ik hoop dat iedereen dat beseft.”

Druk

Of hoe een trainer voor de start van een seizoen zich wil indijken tegen prestatiedruk.

“Dat heeft niets te maken met druk, maar wel met realisme”, weerlegt Van Acker. “Weet je, ik voel geen druk. En ik denk dat dat mijn grootste kwaliteit is. Ik wil in eerste instantie van het leven genieten. Dat kan door lekker eten en drinken, maar ook voetbal maakt deel uit van mijn genieten. Als ik zie dat een tactisch plannetje klopt of dat de groep goed aan elkaar hangt, dan is dat puur genot. Ik ben heel blij dat ik bij Antwerp kan werken in een sfeer van vertrouwen. Al steek ik niet weg dat ik enorm veel ambitie heb om als trainer zo hoog mogelijk te geraken. Ik ben overtuigd van mij kwaliteiten en weet mijn gebreken goed in te schatten. Dan sta je als trainer al heel ver.”  

(Johan CONVENTS, enkele stukken van dit artikel zijn enigszins door mij, Karl SUYKERBUYK, aangepast. De reden hiervoor is dat het ook over La Louvière ging. Ik heb het artikel volledig afgestemd op Antwerp!)

De Gazet Van Antwerpen

Rochus Deurne  0

Antwerp            3

DEURNE - Een ontgoochelend Antwerp heeft meer dan een uur nodig gehad om tweede provincialer Rochus in  het verlies te spelen. De rood­witten hadden wel voortdurend overwicht, maar stuitten op een goed georganiseerde geel-zwarte verdediging. Luke Chadwick zorgde met zijn raids op links voor het meeste gevaar. Hij zorgde ook voor het eerste doelpunt en bood nummer twee aan Goots aan. Op de valreep scoorde hij zelf nummer drie.      (W.V.)

ROCHUS DEURNE: Geerts (46’ Nauwelaerts),  Van de Velde, De Swaef (50’ Geers), Van Re­genmortel, Flebus, Gysbrechts, Huysmans, Ver meersch (48' Spapen), Jaffal, Delafontaine, Wieselblad (52’ Van den Bergh).

ANTWERP: Parizek, Leleu, Evens, Verbeeck, Van Britsom (68’ Ribus), Chadwick, Sergeant, De Roeck, Campara, Goots, De Neys, (68’ Peelman).

Doelpunten: 62’Chadwick 0-1; 66’ Goots 0-2; 90’ Chadwick 0-3.

Seol: een jaar van Antwerp?

ANTWERPEN - Vandaag verstrijkt de testperiode van de Koreaanse spits Seol op de Bosuil. Die liet de voorbije veertien dagen een degelijke indruk bij Antwerp en versiert straks wellicht een éénjarig contract.            (K.G.)

Roosendaal verbiedt match Antwerp

ANTWERPEN - Het oefenprogramma van voetbalclub Antwerp FC wordt behoorlijk door elkaar gewoeld. Nadat de club donderdag haar partij tegen Nieuwkerken-Waas al opgeschorst zag en inderhaast moest uitwijken naar Rochus Deurne, valt nu ook het oefentreffen met Roosendaal BC van zaterdagavond in het water. Groningen wordt het alternatief.

De rellen van afgelopen weekeinde in Sint-Niklaas, Luik en Mechelen treffen momenteel vooral Antwerp. Voor de tweede keer in enkele dagen moest de neo-eersteklasser op zoek naar een nieuwe sparringpartner. Het bestuur van Roosendaal besliste donderdag in samenspraak met politie en gemeentebestuur om af te zien van de confrontatie met Antwerp. Er waren geruchten dat een groepje Antwerpenaren heisa wilde veroorzaken in Nederland. Die Sinjoren behoorden niet eens tot de aanhang van Antwerp, maar zagen in de oefenmatch wel een ideale gelegenheid om keet te schoppen.

Antwerp-secretaris Paul Bistiaux heeft er genoeg van. “Het probleem ligt bij de overheid”, zegt hij. “Men straft telkens het slachtoffer in plaats van het hooliganisme echt aan de pakken. Het verbieden van matchen is kiezen voor de makkelijkste weg.

Terwijl het net de taak van de overheid is om in alle omstandigheden de veiligheid van de burger te garanderen. Zaterdag voetbalden we op de Bosuil tegen Fortuna. Er deden zich geen problemen voor. En nu moeten we voor de tweede keer op zoek naar een andere oefenpartner.”

Antwerp oefent morgen dus op het veld van Groningen, ook voor eerst na lange tijd weer in de eerste klasse. Aftrap om 18 uur.      (KG)

Vivant-voorzitter doet voorstel voor sponsoring Antwerp-shirts

Antwerpen

De schatrijke zakenman Roland Duchâtelet wil volgend jaar shirtsponsor worden van voetbalclub R Antwerp FC. De eersteklasse-nieuwkomer uit Deurne overweegt een aanbod van de Vivant-voorzitter, die daarmee al zijn derde ploeg in eerste klasse zou steunen.

Na een cosponsoring bij Harelbeke en shirtreclame bij de kanaries van Sint-Truiden wil Roland Duchâtelet nu ook de oudste club van België financieel gaan steunen. “Vorige week vrijdag kreeg ik via via de vraag of ik Antwerp niet wou sponsoren”, aldus de in Merksem verblijvende zakenman.

“Ik heb zelf nog gevoetbald. Vroeger was OLCE mijn ploeg, maar uiteraard heeft ook Antwerp een speciale plaats in mijn hart”, vertelt voetbalsupporter Duchâtelet. “Ik liet zaterdag dan een voorstel geformuleerd, en het Antwerp-bestuur is dat nu aan het afwegen tegen de andere aanbiedingen. Op financieel vlak ligt het bod in dezelfde regionen als dat bij Sint-Truiden.”

Indien de ploeg van de Bosuil voor Duchâtelet kiest, is het nog lang niet duidelijk welke boodschap er volgend jaar op de rood-witte voetbaltruitjes zal prijken. Eerder deze zomer verbood de voetbalbond immers een sponsordeal tussen Sint­Truiden en Vivant, de politieke partij van Duchâtelet.

De zakenman wil het dan ook over een andere boeg gooien: “Via de vzw Vrienden van Antwerp zouden we een creatieve Antwerp-slogan op de shirts willen zetten”, aldus Duchâtelet. Bij de rood-witte voetbalclub wilde niemand commentaar kwijt, maar de nieuwe shirtsponsor van R Antwerp FC zou dit weekeinde bekend moeten zijn. (Joost Claessens)

3 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp oefent vanavond om 19 uur tegen Rochus Deurne. Het uitwedstrijdje vervangt de verboden oefenpartij tegen Nieuwkerke.

Rochus ontvangt gebuur Antwerp

DEURNE

Door het afgelasten van de wedstrijd Nieuwerkerken-Antwerp slaagde tweedeprovincialer Rochus Deurne erin een oefenwedstrijd tegen het fanionteam van zijn grote buur vast te leggen. Antwerp maakt vanavond zijn opwachting om 19 uur op het terrein van Rochus Deurne.

Sandro Da Silva kan inmiddels weer voluit trainen en lijkt ook op een akkoord met het bestuur van Antwerp af te stevenen. De Braziliaan zou zijn verbintenis in Deume nu toch willen verlengen. Furo is inmiddels terug uit Rouen, waar hij nog papieren in orde diende te brengen. Senanu wordt als mogelijke vertrekker geciteerd, maar traint tot nader order gewoon mee met de kern. Seol blijft zeker tot dit weekend op de Bosuil en speelt zaterdag mee in Roosendaal. (MRA)

2 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp kiest nog deze week zijn shirtsponsor

Er zijn drie kandidaten: de brouwerijen Palm en De Koninck en een niet nader genoemde bedrijf. (NPP)

Koreaanse spits voor Antwerp

ANTWERPEN — De Koreaanse spits Seol tekent allicht vandaag een contract bij Antwerp. Antwerp zal zijn aanvaller in september wel moeten missen, wanneer Seol met Korea op de Olympische spelen aantreedt. (NPP)

Antwerp en Seol bijna rond

Deurne

De Koreaan Seol tekent allicht eerstdaags een contract bij Antwerp. De anderhandelingen tussen de club en de manager van de spits schieten flink op. Gisteren arriveerde er een Koreaanse filmploeg op de Bosuil om Seol te volgen op zijn Europese trip. Antwerp hoopt allicht, in navolging van wat KV Mechelen met de Japanner Endo realiseerde, enkele lucratieve sponsorcontracten af te sluiten via Koreaanse weg. Over de shirtsponsor valt ook deze week de beslissing. Er zijn nog verschillende gegadigden.

De spelersgroep liet zich gisteren fotagraferen op de Antwerpse Grote Markt. De foto is zondag op de fandag verkrijgbaar in posterformaat. In Deurne willen ze zich graag profileren als enige overgebleven echte Antwerpse ploeg.   (NPP)

Schoten 1-Antwerp 1

SCHOTEN — Antwerp liet de spelers opdraven die zaterdag niet aan bod kwamen tegen Fortuna. Trainer Van Acker ging Beveren scouten en Sandro Da Silva deed zijn wederoptreden gedurende één helft. Schoten kwam op het halfuur op voorsprong. Een own—goal van Kevin Budts bracht Antwerp in de slotfase nog langszij. De Koreaan Seol zag nog een fraaie vrijschop tegen de paal belanden. (NPP)

· ANTWERP: Mampaey, Van Puym, Nagy, D’Haene, Ribus, Senanu, Da Silva, Owolabi, Van Staeyen, Seol, Peelman.

1 augustus 2000

Het Nieuwsblad

Nederlandse voetbalploegen niet welkom in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAASDe voor deze week geplande oefenduels van de Wase fusieploeg Sporting Lokeren Sint-Niklaas Waasland tegen Roda JC en Nieuwkerken tegen FC Antwerp gaan niet door. De Sint-Niklase burgemeester Jef Foubert (CVP) verbood gisteren de oefenwedstrijden nadat er zondag in de binnenstad rellen uitbraken met supporters van ADO Den Haag. Ook in Mechelen en Luik maakten Nederlandse en Belgische hooligans amok. Sporting-manager Patrick Orlans kan de beslissing van de Sint-Niklase burgemeester begrijpen. ,,Een vriendschappelijke wedstrijd die 400.000 frank aan ordehandhaving kost, is niet meer verantwoord. In de huidige omstandig­heden is het wellicht ook beter dat de wedstrijd niet in Sint-Niklaas plaatsvindt. We gaan wellicht vrijdag of zaterdag de wedstrijd tegen Roda JC toch nog kunnen spelen in Kerkrade.” Er wordt nog onderzocht of de kosten van de ordehandhaving op de club kunnen verhaald worden.

In Luik heeft de politie de twee Standard-,,fans’ opgepakt die zaterdagavond een Nederlandse Ajax-fan in elkaar sloegen. De man liep daarbij een schedelbreuk op. De daders, twee twintigers uit het Luikse, werden geïdentificeerd dankzij videobeelden. (NDD)

Antwerp telt af naar 18 november

Eddy Wauters: “GBA is in Antwerpen geboren maar wordt door het buitenland gedirigeerd”

“Nog maar één écht Antwerpse club”

Antwerp verkocht meeste abonnementen sinds 1955

Nog voor het seizoen is begonnen, start de strijd om de voetbalhegemonie aan de Schelde. Pas op 18 november wordt de enige stadsderby die onze competitie nog rijk is, na tien jaar nog eens gespeeld. Maar Antwerp FC en Germinal Beerschot vatten het gevecht om de gunst van de voetballiefhebbers en de sponsors gisteren al aan. Beide clubs organiseerden hun persvoorstelling op precies hetzelfde tijdstip. Een samenloop van omstandigheden, maar de toon voor het komende seizoen werd vooral bij Antwerp gezet.

Antwerpen

Toeval. Zo noemde het bestuur van Antwerp FC en Germinal Beerschot het gegeven dat beide Antwerpse clubs hun persvoorstelling op exact hetzelfde tijdstip organiseerden. Het zal wel waar zijn, maar het weerhield de Antwerp-voorzitter er niet van de toon voor het komende seizoen te zetten. Voor de Great Old heeft Germinal Beerschot hetzelfde effect als een rode lap op een stier.

Voor de geïnteresseerden: de drie grote krantengroepen (VUM, RUG en De Persgroep) waren op de persconferentie van Antwerp FC door zes journalisten (drie vaste redacteurs en drie freelancers) vertegenwoordigd, bij Germinal Beerschot waren dat er acht (één vaste redacteur en zeven freelancers).

,,Door de evolutie bij die andere club is het over zo’n zaken moeilijk onderhandelen”, zei Eddy Wauters. ,,Het is dan ook toeval dat de beide persvoorstellingen op dezelfde dag worden georganiseerd. Ach, ik begrijp dat wel.

Bij de andere club is er iemand aan het roer die geen Antwerpse maar Nederlandse roots heeft. Bovendien komt hij niet meteen uit het voetbal maar uit de hockeysport.”

Wauters doelde op Bob Jan Hillen, de nieuwe sterke man van Germinal Beerschot die namens de Nederlandse topclub Ajax de 51 procent meerderheidsparticipatie moet laten renderen. Daarmee had de voorzitter van Antwerp meteen de toon gezet. Met zijn club en Germinal Beerschot is Antwerpen de enige Belgische stad die nog twee eersteklassers heeft. Maar volgens Wauters is dat niet zo. Hij bespeelt het Antwerps chauvinisme om voetballiefhebbers en geldschieters naar de Bosuil te krijgen.

,,Er is nog maar één écht Antwerpse club. Dat is Antwerp. Wij zijn dé Antwerpse ploeg. GBA heeft geen profiel. Daar lopen mensen rond die vroeger bij Germinal waren, daarna Beerschot en in het verleden ook nog Honved. GBA is dan misschien wel in Antwerpen geboren, maar de rest wordt gedirigeerd uit Nederland. Ajax regelt het financiële beleid. De Antwerpse voetballiefhebber begint dat ook te voelen. Ik merk dat. Bovendien kan ik me nauwelijks voorstellen dat Antwerpse bedrijven een niet-Antwerpse ploeg gaan sponsoren.”

Wauters verwees nog eens naar de gedachte van één grote Antwerpse club.

"Dat was drie jaar geleden het grote gespreksthema. Gelukkig is het zover niet gekomen, anders was het Antwerps voetbal volledig in buitenlandse handen geweest."

Stadion

Eddy Wauters, die met Antwerp twee jaar vagevuur in tweede klasse achter de rug heeft, straalde gisterenmiddag even fel als de zon. De gewezen bankdirecteur voelt zich gesterkt door de 2.500 abonnementen die de club al verkocht. Het is van 1955 geleden dat de oudste club van het land dat aantal haalde. Maar ondertussen heeft zijn ploeg nog altijd geen shirtsponsor en staat de nieuwe tribune nog altijd niet recht.

,,We zijn in onderhandeling met twee kandidaten voor de shirt­sponsoring. Je mag er zeker van zijn dat we tegen de eerste speeldag een naam op de borst hebben prijken. Eind september, begin oktober zal de tribune afgewerkt zijn.”.

En dan, weer verwijzend naar de concurrent uit de stad. ,,Wij worden niet gesubsidieerd door de overheid en hebben geen parastatale sponsor. Het maakt de uitdaging voor ons alleen maar groter. We hopen dat we op voet van gelijkheid worden behandeld. Maar om onze achterstand goed te maken, zal er van overheidswege nog veel moeten gebeuren.” (Ludo VANDEWALLE)

,,Uitstel voor RSZ-schulden, hoe kan dat?”

ANTWERPEN — Antwerp FC zal volgens voorzitter Eddy Wauters de licentie om als profclub te blijven voortbestaan, moeiteloos binnenhalen. Hij heeft wel moeite met het gegeven dat anderen dat via allerlei kunstgrepen moeten doen.

,,Wij hebben geen frank schuld”, zegt hij. ,,Ik zou graag de lijst eens zien van clubs met schulden. Ik begrijp het niet goed dat er akkoorden warden afgesloten met clubs zoals Aalst. Zij krijgen vier jaar uitstel om hun 40 miljoen schulden volledig af te betalen. Hoe kan dat? Antwerp kan het zich niet permitteren enkele weken te laat te betalen.” Wauters, zelf drie jaar voorzitter van de profliga, ziet de ontwikkelingen in het Belgisch voetbal aak met lede ogen aan. ,,Er heerst in de profliga een mentaliteit om het aantal clubs drastisch te verminderen. Vorig jaar waren er 23 profclubs, nu nog 18, straks misschien nog maar 14. Dat betekent dat in totaal zo’n 180 profspelers verdwijnen en acht proftrainers geen werk meer hebben. Ik vind dat geen positieve evolutie.” (LVDW)

Koreaan Ki-Hyeon Seol hoopt op vast contract bij Antwerp

,,Het publiek is hier veel leuker”

DEURNE — De Koreaan Ki-Hyeon Seol hoopt dat het Antwerp-bestuur eerstdaags het licht op groen zet én de centen vindt om hem in te lijven. De Koreaan testte tegen Maasland en Fortuna Sittard en deed het behoorlijk. Tegen de Limburgers pikte hij een doelpuntje mee en zaterdag schotelde hij Patrick Goots de tweede Antwerp-treffer voor. De Koreaan wil alvast heel graag in de Metropool blijven.

 ,,Ik heb het hier enorm naar mijn zin”, laat de spits met behulp van zijn manager weten. ,,Alleen de taal is nog een probleem. Ik spreek enkel Koreaans, wat dus betekent dat de trainer me niet echt kan uitleggen wat hij van mij verlangt. Maar op het voetbalveld is dat niet zo’n groot probleem. Ik kon toch het doelpunt van Patrick Goots aanbrengen. Goeie voetballers verstaan elkaar altijd, ook al spreken ze niet dezelfde taal.”

Sfeer 

Seol meent ook in een sterke ploeg terecht gekomen te zijn. Al beseft hij wel dat het grote werk pas over twee weken begint. ,,Ik vond ons toch twee keer sterk spelen. Maasland is een tweedeklasser, maar Sittard speelt toch in de hoogste reeks in Nederland.

Er zit veel techniek én karakter in deze ploeg. Ik kwam echt onder de indruk van de sfeer. De spelers gaan heel kameraadschappelijk met elkaar om. Ik heb helemaal niet de indruk dat ik ongewenst ben of dat andere spelers me liever niet zien komen. En het publiek is ook heel leuk. Bij ons in Korea reageren ze veel koeler. Hier kreeg ik een staande ovatie toen ik een kwartier voor tijd vervangen werd. Dat deed me echt wel iets.”

Secretaris Bistiaux bevestigde dat Antwerp wel wat ziet in Seol en dat een definitieve beslissing eerstdaags mag verwacht worden. (NPP)