Make your own free website on Tripod.com

16, 17 december 2000

Het Nieuwsblad

Drukke dagen op de Bosuil

Regi Van Acker bijna een tevreden trainer

Deurne

Nog vier dagen en dan mogen de Antwerpspelers even uitrusten. Het worden nog wet enkele drukke dagen op de Bosuil, want tussen vandaag en woensdag staan er nog twee competitiematchen op het programma.

Verder blijft de club ook actief op de transfermarkt. Vroeger op de week kwamen O’Shea en Davis erbij en werd Gert Peelman van de hand gedaan. Maar er staat allicht nog meer te gebeuren in Deurne Noord. Trainer Van Acker is tevreden met de komst van zijn twee Britten.

,,O’Shea zou zich toch vrij snel moeten kunnen doorzetten in het eerste elftal. Hij is een centrale verdediger van 1,90m en enorm kopbalsterk. In de duels heeft bij dan weer die typisch Britse verbetenheid. Hij speelde ook al een paar keer in het eerste elftal van United, dus verwacht ik wel dat hij ons iets kan bijbrengen. Jimmy Davis ken ik persoonlijk niet, maar ik ga er van uit dat ze in Manchester weten waar ze mee bezig zijn. Die jongen speelde toch al enkele interlands bij de -18-jarigen. Of hij een tweede Chadwick is, valt af te wachten. Luke was een uitzonderlijk groot talent. Ik denk dat we Davis geen dienst bewijzen als we hem meteen met Chadwick gaan vergelijken. Ik ga dat rustig bekijken op training.”

,,Het vertrek van Gert Peelman lijkt me ook de beste oplossing voor beide partijen. Hij kon het hier niet waarmaken en wou zelf echt weg. In Roeselare komt bij weer in een vertrouwde omgeving terecht bij een ploeg die het spel op hem gaat afstemmen. In tweede klasse kan dat, ik kan moeilijk mijn elftal in functie van de kwaliteiten van Gert Peelman laten voetballen. Of er verder nog wat gaat gebeuren? Misschien, ik heb altijd gesteld dat iedereen weg mag als er een behoorlijk bod komt. Voor Da Silva wordt het stilaan ook tijd om te kiezen. Ofwel tekent hij bij, ofwel vertrekt hij alsnog en kan de club toch nog iets aan zijn transfer verdienen. Wat de eventuele komst van Pivaljevic betreft, hou ik me liever op de vlakte. Uiteraard wil ik Darko graag terug. Welke trainer zou zo’n spits in zijn kern weigeren? Maar ik weet niet of dat haalbaar is voor de club. Daar beslissen andere mensen over.”

Lessen getrokken

Straks staan jullie weer tegen over Sint-Truiden, de ploeg die jullie tien dagen terug uit de beker wipte. Wat wordt het vanavond? Ik denk dat we uit die partij toch de nodige lessen hebben getrok­ken. We verloren niet omdat Sint Truiden een betere ploeg heeft dan Antwerp, maar wel omdat we niet scherp genoeg begonnen. Dat is voor ons een lesje in bescheidenheid geweest. Het is duidelijk dat we enkel resultaten kunnen halen als iedereen er vanaf de eerste minuut voluit voor gaat. Met bet oog op deze match zit ik wel met zware problemen op het middenveld. Zyatti en Van Britsom zijn geschorst, Sergeant en Campara geblesseerd. Dat vergt nog enig puzzelwerk. Verbeeck komt er allicht terug bij en ook Yattara maakt veel kans te starten. Ik mikte vooraf op twintig punten na de heenronde. Dat betekent dat we vanavond genoeg hebben aan één punt. Maar we spelen thuis en gaan voor de volle buit. Als we nog vier punten pakken voor de winterstop, dan ben ik een tevreden trainer. (Peter NYS)

Transfernieuws

 

De Gazet Van Antwerpen

“Revanche voor bekerverlies”

Limburger Bernt Evens beleeft speciale avond tegen ploeg die hem vorig seizoen wilde inlijven

"Ik ben de trainer heel dankbaar dat ik de tijd krijg om te groeien."

DEURNE - De thuiswedstrijd van Antwerp tegen Sint-Truiden staat vanavond ongetwijfeld in het teken van de sportieve revanche. Als het van Limburger Bernt Evens afhangt betalen zijn provinciegenoten vanavond de prijs voor de bekeruitschakeling een goede week geleden. “We hebben iets goed te maken tegenover de supporters”, zegt Evens.

Het verlies in de beker tegen Sint-Truiden ligt op de Bosuil nog altijd zwaar op de maag. Bekervoetbal geeft een seizoen altijd kleur en precies dat gooide Antwerp vorige week woensdag in een kwartiertje zomaar te grabbel. Bernt Evens wordt er niet graag aan herinnerd.

Oeioei, sakkert de verdediger als het woord beker valt. “Die nederlaag is heel hard aangekomen en is toch in ons achterhoofd blijven hangen. Vooral omdat we niet hoefden te verliezen. Dat maakt het alleen maar erger. We hebben ons op Aalst al schitterend herpakt van die opdoffer. Iedereen rende enorm gedreven en geprikkeld het veld op. Maar de echte revanche moet er zaterdag komen. Die dagen na de match tegen Sint-Truiden waren zeker niet de meest plezante die ik hier meemaakte sinds mijn aankomst. Niemand wil daar een herhaling van krijgen.”

Evens noemt de wedstrijd tegen Sint-Truiden een speciaal matchke. En niet alleen omdat hij Limburger is of omdat Antwerp zijn bekerkater wil wegspoelen.

“Sint-Truiden wilde me vorig seizoen ook inlijven, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Toen Antwerp kwam, was alles snel in kannen en kruiken. Geef toe, Sint-Truiden is op dat vlak toch geen concurrentie voor Antwerp? Als je dan tegen die mensen moet spelen, wil je het zo goed mogelijk doen en iets laten zien.”

Dat Antwerp op dit moment negentien punten telt en zich daarmee boven het rauwe degradatiegewoel heeft verheven, is voor Evens geen echte verrassing, De ex-PSV-er was ervan in het begin van overtuigd dat Antwerp geen degradatiekandidaat was.

"Ik had verwacht dat we ons na die moeilijke start zouden herpakken. Het vertrouwen in de groep is stilaan gegroeid en ik denk dat de omschakeling van tweede naar eerste klasse een logisch groeiproces is geweest. Het spreekt vanzelf dat zoiets tijd vraagt. Onvermijdelijk moet je leergeld betalen. Iedereen had het aanvankelijk moeilijk, maar de foutjes die we in het begin cash betaald hebben, beginnen nu toch te lonen. We zijn op een punt gekomen dat onze eerste zorg niet meer moet zijn wat de ploegen achter ons doen. Stilaan kunnen we vooruitblikken in het klassement. We kunnen best rustig blijven en alles van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. Dit is voor Antwerp en verschillende spelers het eerste jaar in eerste klasse, we zullen wel zien waar het eindigt. We moeten niet te gek gaan doen. Maar als het even kan, wil ik op het einde van de rit toch boven Germinal Beerschot staan (lacht). We staan nu drie punten achter hen, misschien lukt het nog voor de winterstop."

Ook Evens is in staat geweest samen met de ploeg naar een hoger niveau te groeien. De jongste weken behoort hij steevast bij de betere spelers en ontpopt hij zich samen met Stefan Leleu centraal in de defensie tot een rots in de branding. “Die Limburgers in de verdediging doen het verdorie goed”, liet iemand zich na de match in Aalst ontvallen, verwijzend naar de sterke prestaties van Evens en Ribus.

“Gunter en ik zijn echte Limburgers. Dat betekent dat we altijd onze stinkende best proberen te doen. Ik ben de trainer heel dankbaar dat hij me altijd gesteund heeft. Ik heb in het begin van het seizoen gezegd dat ik mijn lot in zijn handen legde. Ik ben tevreden dat hij zoveel vertrouwen in mij heeft en dat ik de tijd krijg om te groeien.’ Of om het nog even samen te vatten “Ik ben een gelukkig voetballer.” (Jan Van Craen)

14 december 2000

Het Nieuwsblad

Blessures

Sergeant, Zyatti en Campara beperkten zich tot lichte loopoefeningen bij Antwerp. Da Silva keerde na drie dagen ziekte terug.

O’Shea en Davis bij Antwerp

DEURNE — De Ierse beloftenintemational John O’Shea (19) en de Engelse jeugdinternational Jimmy Davis (18), beiden Manchester United, spelen na Nieuwjaar voor Antwerp. De overgang van O’Shea, een 1,90 m grote centrale verdediger, hing al maanden in de lucht. Rechterflank Davis is door zijn jonge leeftijd niet meteen inzetbaar. Of de Koreaanse linksachter Park een contract krijgt, is nog niet geweten. Antwerp heeft voor die positie al Evens en De Neys. (NPP/LVDW)

Peelman naar Roeselare

DEURNE — Gert Peelman verhuist van Antwerp naar tweedeklasser Roeselare. De spits kon zich zowel bij Lierse als bij Antwerp niet doorzetten in de hoogste afdeling. Hij keert nu terug naar zijn club van herkomst, waar ze hopen dat Peelman de offensieve problemen kan oplossen. Peelman kan volgende week zaterdag al aantreden in de vooruitgeschoven thuismatch van de terugronde tegen leider Lommel. (NPP/LLR)

De Gazet Van Antwerpen  

Geen vooruitgang in onderzoek Bosuilrellen

Brussel

Na drie weken heeft de politie nog altijd maar zes mensen geïdentificeerd die op 19 november bij de rellen aan het Bosuilstadion waren betrokken.

Dat zei minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) woensdag in de Kamer. Tegen zes verdachten loopt een gerechtelijk onderzoek. Zij moeten in ieder geval voor de raadkamer verschijnen. De politie bestudeert nog altijd de videobeelden van de rellen na Antwerp-GBA, maar heeft nog geen enkele andere verdachte geïdentificeerd. Van slechts één persoon kon men vaststellen dat hij effectief schade aanrichtte aan bezittingen van particulieren. “Verbazend dat dit onderzoek nog niet verder is gevorderd”, zei Verwilghen in de Kamer.

De minister voegde er aan toe dat het kersverse snelrecht-met-aanhouding wellicht niet zal kunnen worden toegepast op deze hooligans omdat de feiten bij dit snelrecht nooit ouder mogen zijn dan één maand. “De procureurs passen dit snelrecht­met-aanhouding trouwens niet meer toe omdat het te arbeidsintensief is. Het snelrecht moet daarom zo snel mogelijk worden aangepast zodat het wél werkt.” (John De Wit)

Nog versterking voor Antwerp

DEURNE - Naast John O’Shea zal nog een tweede speler van Manchester United na de wmterstop zijn opwachting maken bij Antwerp. Het gaat om Jimmy Davis, een jonge belofte die tot voor kort bij Engeland onder 18 jaar speelde. Davis heet een rechterflankspeler te zijn wiens stijl doet denken aan die van Luke Chadwick. Davis speelde nog nooit in het eerste elftal van Manchester, dit in tegenstelling tot de Ierse verdediger O’Shea, die twee optredens in de Ligabeker op zijn actief heeft. In principe komen beide spelers zaterdag even naar België om kennis te maken en de wedstrijd tegen Sint-Truiden bij te wonen. De transfer van Gert Peelman naar tweedeklasser Roeselare werd gisteren definitief afgerond. (J.V.C.)

 

 

 

 

 

 

12 december 2000

De Gazet Van Antwerpen

Eén hooligan blijft nog in cel

Antwerpen

De kamer van inbeschuldigingstelling (MB) heeft beslist dat hooligan D. voorlopig in de cel blijft.

Hij wordt verdacht van weerspannigheid en slagen en verwondingen aan politiemensen na de wedstrijd Antwerp-Germinal Beerschot, zondagnamiddag 19 november. Er vielen toen tal van gewonden bij de ordehandhavers. Zes amokmakers werden opgepakt. Momenteel zit enkel nog D. in voorlopige hechtenis. Na de raadkamer bevestigde ook de kamer van inbeschuldigingstelling dat hij voorlopig in de cel blijft. Het onderzoek is nog volop aan de gang. Momenteel worden de videobeelden van de helikoptercamera bekeken. Bijkomende arrestaties zijn nog niet gebeurd. (Ann Driessen)

Peelman opnieuw naar Roeselare

ROESELARE - Aanvaller Gert Peelman speelt na de jaarwisseling opnieuw voor zijn oude club, Roeselare, zoveel is zeker. De Antwerp-aanvaller kwam gisteren tot een persoonlijk akkoord met de tweedeklasser. Gedurende de dag overlegden de twee clubs over de overgangsmodaliteiten. Tot op enkele details na waren die gisterenavond zo goed als afgerond. Waar Roeselare eerst geneigd was om de speler, die in Antwerp nog tot eind 2004 onder contract ligt, te huren, blijken de West­Vlamingen nu toch bereid om Peelman definitief aan te werven. (D.M.)

Antwerp krijgt nieuwe Manchester-speler

DEURNE - Eerstdaags verwelkornt Antwerp een nieuwe speler van Manchester United op de Bosuil. Over wie het gaat, wilde secretaris Paul Bistiaux nog niet kwijt. De kans is groot dat het gaat om de 19-jarige Ierse verdediger John O’Shea, die enkele weken geleden al in beeld was bij Antwerp. Sinds Luke Chadwick half oktober naar Engeland werd teruggeroepen, wachtte Antwerp op nieuw bloed uit Manchester. Doordat de Engelse kampioen op vele fronten tegelijk strijdt en de laatste maanden met een uitzonderlijke blessurelast kampte, had United zijn volledige kern nodig. Door de uitscha­keling vorige week in de Liga-beker door Sunderland en het feit dat verschillende spelers, onder wie Jaap Stam, stilaan uit blessure terugkeren heeft Manchester opnieuw meer ruimte in zijn kern. Verscheidene spelers gaven gisterenochtend verstek voor de lichte training na de zege op Aalst. Sergeant (knie) en Van Britsom (rug) moesten het bij lopen houden. Sergeant liet na de middag een echo nemen van de pijnlijke knie. Ziyati had last van een gezwollen knie en pijn achteraan de dij. De Marokkaan trainde niet, net als reservedoelman Klak, die geblesseerd is aan de rug. Da Silva bleef thuis met koorts. Campara blijft verder in behandeling voor zijn rugblessure. Het is onduidelijk wanneer de Serviër opnieuw fit zal zijn. De Duitser Sengewald, die vorig weekeinde met de invallers speelde, blijft voorlopig nog op de Bosuil als testspeler. Van Britsom en Ziyati zijn geschorst voor de competitiematch van volgende zaterdag tegen Sint-Truiden.  (JVC)

Jonas De Roeck (Antwerp): "Zonder problemen in de middenmood blijven"

DEURNE - Eén wedstrijd voor het einde van de heenronde mag Antwerp zeggen dat het zijn hoofddoel voor dit seizoen al bereikt heeft. Met negentien punten, elf eenheden meer dan de nummer zeventien in het klassement, zou het de komende maanden al grondig fout moeten lopen wil de Great Old het behoud niet kunnen verzekeren.

Antwerp sloeg zondag rechtstreekse concurrent Aalst terug en wipt in het klassement zelfs over de miljoenenploeg van Racing Genk. De tweede uitzege van het seizoen was het gevolg van een collectief gave prestatie met als meest opvallende uitschieters de verrichtingen van Patrick Goots en Oldrich Parizek. De Tsjechische doelman hield Aalst voor de rust op de cruciale momenten van een doelpunt en Boem Boem Patje deed aan de overkant de rest.

Nochtans was het de weder­optredende Jonas De Roeck die zijn ploeg met een onhoudbare kopslag na amper twee minuten de juiste weg had gewezen.

“Voor zo’n start wil je op voorhand tekenen”, blikt De Roeck terug op liet droomscenario dat Antwerp te beurt viel.

“Vooraf was afgesproken om zeker het eerste uur vooral de nul te houden. We wisten dat Aalst nadien vaak ruimte weggeeft en dat zou perspectieven openen voor ons. Door mijn vroeg doelpunt werden we een aardig eind op weg geholpen. Er kwam al veel vroeger dan verwacht de nodige ruimte en die hebben we maximaal uitgebuit. Vlak na de rust stond het 0-3 en dan weet je dat de punten binnen moeten zijn.”

De Roeck miste de dramatisch verlopen bekerwedstrijd van vorige week tegen Sint­Truiden wegens een gapende voetwonde. Hoewel het de dagen voor de wedstrijd op Aalst onzeker bleef of hij aan de aftrap zou komen, ondervond De Roeck naar eigen zeggen geen hinder meer van zijn blessure. Het verschil tussen een Antwerp met en een Antwerp zonder De Roeck is duidelijk merkbaar. Rood-wit beheerste opnieuw het middenveld en spoelde de bekerkater weg.

“We gaven in Aalst een klinkend antwoord op de slechte prestatie tegen Sint-Truiden”, zegt De Roeck. “Wat vorige woensdag gebeurde, kan en mag niet. De juiste ingesteldheid om een wedstrijd te winnen ontbrak bij sommigen. Nu waren wel alle spelers gretig en gingen we voluit elk duel aan. Het is alleen op die ma­nier dat Antwerp matchen kan winnen.”

Op schema

Antwerp mag zich sinds zondag met een gerust hart een middenmoter noemen. Jonas De Roeck stelt vast dat Antwerp perfect op schema zit.

“Onze doelstelling was twintig punten halen bij de winterstop. Het ziet er naar uit dat we daarin zullen slagen. De resultaten van onze concurrenten waren vorig weekeinde ideaal. We wippen zelfs over Genk, dat mag je best onverwacht noemen. Met Sint-Truiden en Westerlo krijgen we nog twee ploegen op bezoek die mij haalbare kaarten lijken. Vooral tegen Sint-Truiden hebben we iets recht te zetten. Als we met dezelfde mentaliteit spelen als op Aalst, moeten we de miskleun in de beker kunnen doen vergeten.”

Het feit dat Antwerp zich uit de degradatiezone heeft verwijderd, opent volgens De Roeck nog andere perspectieven.

“We zullen nu meer dan anders zonder druk kunnen spelen”, zegt de middenvelder.

“Dat moet ons in staat stellen om nog meer wedstrijden te winnen en ook goed voetbal te brengen. In dat laatste zijn we niet altijd geslaagd, maar ik ben ervan overtuigd dat er voldoende talent in deze ploeg schuilt om goed te voetballen. Als we met dezelfde ingesteldheid blijven doorwerken, moeten we ons zonder problemen in de middenmoot kunnen handhaven. De ploeggeest is schitterend en voor een ploeg als Antwerp is dat één van de belangrijkste voor­waarden om resultaten te halen.”

1 december 2000

De Nieuwe Gazet

Antwerp-info

·  Tickets Antwerp-Mechelen

Tickets voor de thuiswedstrijd van Antwerp tegen Mechelen zijn nog te verkrijgen in de Antwerp Shop op de Bosuil en in de ‘Picture Shop’ in het Wijnegem Shopping Center, Turnhoutsebaan 5, Wijnegem. Alle dagen open van 10 tot 20 uur.

· Kerstman in ‘De Fontein’

Op zaterdag 23 december komt de Kerstman op bezoek bij de kinderen van supportersclub ‘De Fontein’. Omdat de club meer dan 30 kinderhandjes te vullen heeft, vragen ze aan iedereen die dat wil een steentje bij te dragen. Gulle schenkers die meer inlichtingen willen, kunnen terecht bij Angèle Van De Berckt op 03/636 4616 of op 03/636 48 72.

HET SUPPORTERSMOMENT van Antwerpfan Robert Vinck

"Blij als een kind bij elke overwinning"

DEURNE — «Ik heb ontelbare supportersmomenten», zegt Antwerpfan Robert Vinck van de Boomse supportersclub ‘De Goudbloem’. «Elke overwinning van Antwerp staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift. Maar een specifiek moment? Nee, dat niet. Ik heb enkel een droommoment...»

«Ik ben al meer dan dertig jaar supporter van roodwit», zegt Robert Vinck. «Telkens Antwerp wint, of het nu in tweede of eerste klasse is, ben ik als een klein kind. Al die overwinningen koester ik met heel mijn. hart. Het is dus moeilijk om er het mooiste uit te pikken. Het zijn er zo veel. De kampioenenmatch van vorig jaar, die ons de terugkeer naar eerste bezorgde, is er slechts één van. Maar een simpele zege in de competitie kan me een even goede dag bezorgen.»

Droom

Toch zou Robert in zijn supporterscarrière nog één moment willen meemaken. «Nog eens kampioen worden in eerste klasse. Als dat gebeurt, zal ik vast en zeker een favoriet supportersmoment hebben. Dit seizoen zal het er helaas niet van komen. Maar wie weet? Binnen enkele jaren lukt het misschien wel, hé. De voetbalwereld is immers niet te voorspellen...»