Het Eurostadion

(of zoals het zou moeten zijn !)

"De afbraak van de Bosuil raakte me emotioneel dieper dan de bombardementen door de V2's op ons huis." Gustaaf Peeters uit de Gasstraat, al zestig jaar trouw supporter van den Antwerp.

 bosuil.gif (72648 bytes)(De huidige Bosuil)

De huidige evolutie van het stadion wordt door de kranten op de voet gevolgd:

29 september 2000

Het Nieuwsblad

Varia

Antwerp bouwt rustig verder aan de nieuwe tribune op de Bosuil. De storm van twee weken terug heeft niet voor vertraging gezorgd omdat uitgerekend het nieuwe complex gespaard bleef, zelfs de kranen van de bouwfirma bleven staan. Ten vroegst op 2 december, bij het bezoek van KV Mechelen, kan de nieuwe tribune in gebruik genomen worden.

1 september 2000

Het Nieuwsblad

4 augustus 2000

Het Nieuwsblad

De oefenwedstrijd RBC—Antwerp gaat zaterdag niet door. Het bestuur van de voetbalclub, politie en de gemeente Roosendaal namen dat besluit uit vrees voor ongeregeldheden.

Eerste klasse bouwt

Stadions worden eindelijk aan de noden van vandaag aangepast

RC Genk heeft zijn stadion nog maar eens voor 200 miljoen frank aan de noden van vandaag aangepast. De Limburgers zijn bijna rond. Op drie andere plaatsen in Vlaanderen wordt nog volop gebouwd. Antwerp, Germinal Beerschot en Lierse renoveren eindelijk hun ouderwetse stadions. Op het Kiel staan ze het verst, op de Bosuil zijn ze net begonnen. Maar de drie clubs zijn er alledrie even zeker van dat ze één van de mooiste tribunes van het land krijgen.

 

31 juli 2000

Het Nieuwsblad  

Bouwwerken worden hervat

Het bouwverlof zit er op en dat heeft ook zijn gevolgen voor de werken op de Bosuil. Deze week wordt begonnen met de opbouw van de tribune. Als alles volgens plan verloopt, wordt die op 9 september, wanneer Anderlecht op bezoek komt, ingehuldigd en in gebruik genomen. (NPP)  

8 juli 2000

Het Nieuwsblad

WERKEN - Het bouwverlof is aangebroken en dat heeft ook zijn gevolgen voor de bouw van de nieuwe tribune op de Bosuil. De werken liggen drie weken stil en worden hervat op 31 juli. De eerste competitiematch op eigen terrein, tegen Beveren, haalt men allicht niet. Maar de topper op 9 september tegen Anderlecht zou probleemloos gehaald worden, De Bosuil kan dan 18.000 toeschouwers herbergen.

4 juli 2000

Het Nieuwsblad

Bouwwerken gestart op de Bosuil

ANTWERPEN

Op de Bosuil is maandag de bouw van de nieuwe tribune gestart. Als alles naar wens verloopt, staat het complec er over vijf weken. Sandro Da Silva is vader geworden en keerde terug naar Brazilië. Zijn blessure evolueert gunstig en hij hoopt over een week gewoon bij de groep aan te sluiten. Chadwick arriveerde gisteravond en traint mee met de groep.  (NPP)

24, 25 juni 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp - Op maandag 3 juli begint de bouw van de nieuwe tribune op de Bosuil. Ze zou kunnen af zijn tegen 29 juli voor de galamatch tegen wellicht Betis of Sheffield Wednesday. Voor de eerste thuismatch in competitie (19 augustus tegen Beveren) is ze zeker af. (NPP)

22 juni 2000

Het Nieuwsblad

Werken Bosuiltribune pas voor 3 juli

Antwerp bouwt nieuwe tribune voor 3.000 toeschouwers

DEURNE

De eigenlijke werken aan de nieuwe tribune op de Bosuil beginnen ten vroegste op 3 juli. Tot die vaststelling kwamen aannemer en betoningenieurs gisteren. Wat dat precies betekent voor de uiteindelijke timing van de werken aan de Bosuil, is nog onduideijik. Dat de tribune afgewerkt is voor de eerste competitie-wedstrijden van Antwerp, is echter zo goed als uitgesloten.

Waar nu nog een grote put gaapt aan de Bosuil, moet binnen afzienbare tijd een nieuwe tribune verrijzen met 3.000 zitplaatsen. Maar hoewel de financiering van 60 miljoen en de bouwvergunning al een hele tijd in orde zijn, blijft het maar duren voor er op het terrein zelf iets gebeurt.

,,Daar moet je je niet op verkijken”, zegt mede-investeerder Raoul Dedander. ,,De tribune die we nu willen bouwen, bestaat voor het grootste stuk uit prefab-elementen. Die moeten dus niet ter plaatse gegoten worden. Aan die elementen wordt op dit ogenblik al gewerkt. Alleen: op de Bosuil zelf zie je daar voorlopig niet veel van.”

De eerste echte werken aan het Antwerp-stadion zijn pas voor 3 juli, bleek gisteren. ,,Eerst moeten nog een aantal kleinere technische moeilijkheden worden opgelost”, zegt Dedander. ,,Maar eens we beginnen, zal het bijzonder snel gaan. De aannemer heeft beloofd continu daar te werken. Dat betekent dus niet: eerst de kelder, en dan een pauze, en dan nog eens een stukje, zoals je op veel werven ziet. Nee, iedereen is zich bewust van de spoed waarmee een en ander moet gebeuren.”

Dat de nieuwe tribune klaar is voor het begin van de nieuwe voetbalcompetitie, is onwaarschijnlijk. ,,Maar de werf is perfect af te sluiten van de rest van het stadion”, zegt Dedander. ,,En wat de vragen over de veiligheid betreft, hebben aannemer en architecten zich bereid verklaard om samen met ons de plannen te verdedigen.”

De tribune die nu gebouwd wordt, is het eerste stuk van wat een tribune voor 6.000 mensen kan worden. ,,We bouwen de funderingen al op een manier dat die uitbreiding mogelijk blijft”, zegt Dedander. Of die er volgend jaar ook al komt, is nog onduidelijk. Mogelijk kiest Antwerp eerst voor de vernieuwing van een andere tribune. (TOD)

25, 26 maart 2000

De Gazet Van Antwerpen

Zakenlui stellen zich borg voor nieuwe Bosuil-tribune

DEURNE - Een aantal Antwerpse zakenlui stelt zich borg voor de bouw van een nieuwe tribune op de Bosuil. Dolf Gosselin van de Deurnese vervoersmaatschappij Gosselin World Wide Moving en Raoul De Donder van het Antwerpse houtbedrijf Altripan zijn de drijvende krachten achter dit initiatief.

 De zakenlui staan garant voor de naar schatting 60 à 70 miljoen frank die de nieuwe tribune zal kosten. Dat bedrag wordt bij de bank ontleend door een nagelnieuwe coöperatieve vennootschap die als bouwheer optreedt en in feite losstaat van Antwerp FC. De lening zal worden terugbetaald op basis van de inkomsten van de tickets van die tribune, goed voor 3.400 zitjes.

Geen van beide bedrijfsleiders wou vrijdag commentaar kwijt.

Ook Peugeot wordt genoemd als mogelijke partner. Het Franse automerk heeft plannen voor een garage op de Bisschoppenhoflaan, recht tegenover het stadion.  (Wim Daeninck)

22 maart 2000

Het Nieuwsblad

Stadiondossier bijna rond

Eind deze week warden alle formaliteiten vervuld aangaande de bouw van een nieuwe tribune op de Bosuil. Wanneer de werken effectief starten, is nog niet bepaald, maar ten laatste half april zou de werf opnieuw geopend worden.

Antwerp is, gezien het hectische verleden van het hele stadionproject, voorzichtig geworden. ,,Ik hoop dat ik jullie op een dag kan uitnodigen en zeggen dat er een tribune staat. Misschien doen we het nu beter gewoon in stilte, al die heisa leidt toch tot niets”, aldus secretaris Paul Bistiaux. (NPP)

Stadiondossier weer open

De komende weken wordt weer druk gepraat over het Bosuilstadion. Nu de stad zich bereid verklaarde om de vijfenzestig miljoen frank schuld kwijt te schelden, komt het stadiondossier weer boven.

De stad eist dat Antwerp tegen begin volgend seizoen een nieuwe tribune optrekt. Eerstdaags komen ook de Antwerpse politiediensten de Bosuil aan een grondig onderzoek onderwerpen, zodat men op tijd met renovatiewerken kan beginnen. Men wil absoluut een herhaling van drie jaar geleden vermijden, toen Antwerp de eerste vijf matchen op verplaatsing moest afwerken en toppers tegen Anderlecht en Club Brugge op een onmogelijk uur op een weekdag werden gespeeld.       (NPP)

 

‘t Scheldt Nr. 116  Vrijdag 25 februari 2000

 

KOOPT LONDENSE DIAMANTAIR FC GERMINAL-BEERSCHOT-ANTWERPEN?

Zo bloeddorstig als een po(e)ma zei de liberale logeman bij de oprichting van Germinal-Beerschot-Antwerp ‘Dat clubje in Deurne moet kapot. En dan gaan Wij daar spelen!’

In 1989 promoveert voetbalploeg Germinal van tweede afdeling naar eerste klasse. Germinal heeft haar terreinen in het Veltwijckpark in Ekeren, deelgemeente van de stad Antwerpen.

De stad Antwerpen, in een royale bui, geeft aan voetbalclub Germinal een éénmalige subsidie van 40 miljoen BEF. Architect van deze en nog andere transacties is stadsse­cretaris Fred Nolf, in feite de eigenlijke burgemeester van Antwerpen.

De verantwoordelijke van de dienst stedebouw, Van de Sande, levert aan voetbalclub Germinal een bouwvergunning af om het stadion te vergroten. Tevens wordt een huurovereen­komst ondertekend voor 20 jaar: tot 2009. De vzw Natuurreservaten heeft bezwaar tegen verbouwingen in het Veltwijckpark en spant na vruchteloos protest proces in. Uit­eindelijk verklaart de Raad van State de bouwtoelating ongeldig. Van de Sande wordt als verantwoordelijk ambtenaar op vervroegd pensioen gestuurd.

In 1996 is Beerschot op sterven na dood terwijl Germinal op zoek is naar een ander stadion. Louis De Vries, ooit nog in dienst bij de Great Old Antwerp, is ook mensen-, pardon voetbalhandelaar. Hij is bevriend met de schatrijke ondervoorzitter van de Londense voetbalclub Arsenal, Danny Fiszman. Deze Londense diamantair is eigenaar van o.m. de ook in Antwerpen bedrijvige firma Star Diamond.

Samen met bouwheer Eric Verbeeck Iaat Fiszman zijn nog vallen op het Bosuilstadion en in april 1997 worden besprekingen gevoerd met Antwerp-voorzitter Eddy Wauters. Zij willen het Bosuilstadion ombouwen tot een volwaardig Eurostadion. Zij eisen echter dat de vzw Antwerp een nv wordt waarvan zij 51 % van de aandelen moeten bezitten. Een tweede voorwaarde is dat de stad Antwerpen de verbouwing mee financiert. Louis De Vries die ‘nog een eitje met Antwerp te pellen heeft , houdt zich op de achtergrond. In een daartoe belegde vergadering wijst het bestuur van de Great Old die eisen af. De gesprekken worden afgebroken en Eddy Wauters neemt contact met een Duitse firma. Die is bereid een nieuw stadion te bouwen op voorwaarde dat de stad Antwerpen toelating geeft dat het een overdekt stadion mag worden. Verantwoordelijke schepen Verstraelen, le Roi des Imbéciles en Beerschotsupporter, antwoordt niet eens op de schriftelijk vragen van de Duitse firma. Alles wordt in het werk gesteld om de plannen van Eddy Wauters te boycotten. Zelfs gouvemeur Paulus steekt stokken in de wielen: hij spoort tralaliere-burgemeester Detiège aan dwars te liggen. Wat hem ook Iukt. Paulus is logeman en niet vergeten, Beerschot is niet ‘de ploeg van ‘t stad, maar wel de ploeg van de loge’.

Rond die tijd moest Antwerp een lening van 140 miljoen BEF terugbetalen waarvoor ze de stadiongronden in pand hadden gegeven. Paulus, Detiège, Verstraelen, Verbeeck en zeker De Vries hopen dat RAFC de schuld niet kan afbetalen en bijgevolg failliet zal gaan. Het Bosuil-stadion valt dan als een geschenk uit de hemel zomaar in de schoot van Germinal. Dat is echter buiten de waard gerekend. Tot niet geringe verbazing én misrekening van Louis De Vries betaalt Eddy Wauters op de laatste dag de 140 miljoen frank.

Beerschot verdwijnt en een fusieploeg wordt opgericht: Germinal Beerschot Antwerpen.

Applaus van l’Empereur des Cons is verzekerd: schepen Verstraelen bekomt dat de stad Antwerpen aan de fusieploeg GBA 110 miljoen subsidie verstrekt. En zopas verklaart de stad zich garant voor een lening van 250 miljoen BEF.

Het Beerschot-stadion wordt verbouwd op kosten van de Antwerpse belastingbetaler. De nieuwe fusieploeg is geen vzw maar een nv met een bijzonder klein startkapitaal. Jos Verhaegen en René Snelders, twee beheerders van het toenmalige Germinal, hebben elk 75 miljoen BEF in de Ekerse voetbalploeg geïnvesteerd en zij zouden hun geld wel gaarne terug hebben. De luidkeels rondbazuinde samenwerking tussen Ajax en GBA blijkt lauter oogverblinding te zijn.

Op 16 februari heeft Gazet van Antwerpen tot grote ontzetting van de GBA-bazen, een primeur de Engelse club Arsenal gaat samenwerken met GBA. Een voortijdig uitgelekt nieuwtje! Gaat Danny Fiszman de aandelen kopen van Jos Verhaegen en Rene Snelders? En zo een gegeerde 51 % meer­derheid bekomen en de nieuwe eigenaar worden van GBA? Zullen alle miljoenen die de stad Antwerpen aan GBA heeft gegeven, (en door garant te zijn nog zal moeten geven!) weggegooid geld blijken? Wordt GBA een buitenlandse club waarvoor de Antwerpenaar het geld heeft moeten dokken? En wat met de 75 miljoen Lotto-gelden? Waarom die niet rechtstreeks aan Fiszman geven? Veel vragen waarop toch dringend een antwoord moet komen.

De uitspraak van de oude loge- en VLD­voorman, wiens naam maar twee lettergrepen heeft van elk twee letters, bij de geboorte van GBA klinkt nog altijd heel scherp in de oren: ‘Dat clubje in Deurne moet kapot. En dan gaan wij daar spelen’.

Wat Danny Fiszman met Antwerp niet lukte zou nu met GBA wel eens kunnen slagen. De tweede voorwaarde van Danny Fiszman zal overigens wel dezelfde zijn bij GBA als bij Antwerp zeker? 51%.  (Jef Penalty)  

23 februari 2000

Het Nieuwsblad

Lottogeld voor veiliger voetbalstadions

Nationale Loterij verdeelt winst van 2000

BRUSSEL – De Nationale Loterij heeft 75 miljoen frank veil voor de beveiliging van voetbalstadions. Ook projecten die het prestige van ons land willen opkrikken, kunnen rekenen op een deel van 7,45 miljard frank winst die de Loterij dit jaar wil verdelen.

 De winst die de Nationale Loterij maakt met ons gegok, wordt na aftrek van kosten onder goede doelen verdeeld. Voor het eerst maakte de Nationale Loterij het verdeelplan openbaar. “De burger heeft het recht te weten wat met zijn geld gebeurt”, aldus bevoegde minister Rik Daems (VLD).

Van de 7,45 miljard frank winst die de Nationale Loterij dit jaar verdeelt, gaat ruim 5 miljard naar federale projecten. Brussel krijgt zes miljoen. De rest van de koek wordt netjes verdeeld onder Vlaanderen (59 procent),  Wallonië (40 procent) en de Duitstalig Gemeenschap (1 procent).

Veiligheid

Waar de Nationale Loterij de vorige jaren ruim 46 miljoen frank veil had voor “veiligheid”, werd dit nu gespecificeerd tot “veiligheid van sportmanifestaties”. Het budget werd tot 75 miljoen opgetrokken. “Wij denken aan speciale acties in het raam van Euro 2000, maar zeker ook de beveiliging van voetbalstadions algemeen. Deze begrotingspost zou wel eens jaarlijks kunnen weerkeren.”

Krijgen dit jaar voor het eerst geld: Child Focus, het Olympisch Museum dat de stad Antwerpen in het stadion van Beerschot wil inrichten, én de nieuwjaarsviering (10 miljoen).

(AEG)

 De Nieuwe Gazet  

Lotto­miljoenen voor Bosuil

ANTWERPEN Goed nieuws alweer voor Antwerp FC. De ploeg maakt een mooie kans om flink wat toekomstige Lotto-miljoenen binnen te rijven. Het geld moet wel besteed worden aan een nieuwe zittribune op de Bosuil.

 «Minister van Telecommuni­catie Rik Daems belooft zich in te zetten voor meer evenwicht tussen de Antwerpse topclubs, nu er 75 miljoen frank Lotto-geld (gespreid over vier jaar, red.) naar de bouw van een olympisch museum op het Kiel gaat.» Dat zegt VLD-kamerlid Ludo Van Campenhout, tevens bestuurs­lid van de Great Old. «Voorwaarde is wel dat we binnen de maand een waterdicht dossier op tafel leggen waarmee we aantonen dat we in eerste klasse in een veilig stadion zullen spelen.»

Voor alle duidelijkheid: de overheid zou jaarlijks een winstuitkering van 75 miljoen Lotto-geld kunnen besteden aan de renovatie van voetbalstadions. Het is niet de bedoeling dat het geld naar één club zou vloeien.

 Schulden kwijtschelden

Nu het Antwerp sportief voor de wind gaat, krijgt ook de financiële hemel boven Bosuil dus een rose tint. Maandag nog lanceerde sport­schepen Gilbert Verstraelen een voorstel om de club 65 miljoen schulden kwijt te schelden. «Nu we zowel van stad als federale overheid positieve signalen krijgen, moeten we keihard aan het werk», besluit Van Campenhout. (PhT)

6 augustus 1999

De Gazet Van Antwerpen

Eddy Wauters reageert: "Er is niet gepraat over het voorzitterschap"

DEURNE - Albert Pans, investeerder in de nieuwe Bosuil, zorgde voor opschudding door te verklaren dat het tijdperk-Wauters voorbij is bij Antwerp en dat Pans binnen twee jaar zelf voorzitter wordt. Het voorzitterschap is volgens Wauters geen onderwerp van onderhandeling geweest. "Daar is geen akkoord over gemaakt. Pans bevestigde mij dat hij het ook nooit zo heeft bedoeld."

Dat een investeerder die met zoveel miljoenen over de brug komt ook medezeggenschap krijgt in de club, vindt Wauters logisch. "Dat staat ook op papier. Maar over het voorzitterschap werd niet gepraat." (J.V.C.)

't Stad

Albert Pans:" Ik heb 1,8 miljard en voorzitter Wauters mag blijven"

Nieuwe aflevering in Bosuil-soap

Antwerp houdt grote slag om de arm

ANTWERPEN - Albert Pans, de 28-jarige zaakvoerder van OGC 1871, beweert dat hij 1,8 miljard frank tot zijn beschikking heeft om een nieuw Bosuilstadion te bouwen. Het geld komt uit de Verenigde Staten en rond de tempel van Antwerp FC zijn de werken al opgestart. Maar het is vreemd dat Pans het voorlopig zonder verbale steun van het bestuur van Antwerp FC, toch nog eigenaar en bespeler van de gronden, moet doen.

Ze hadden het zo mooi uitgekiend. Twee keer was het misgelopen met de bouw van een nieuw Antwerp-stadion. De plannen van bouwheer Eric Verbeeck gingen in 1997 de mist in, de afspraken met de Duitsers van Otto Leasing International werden een jaar later afgeblazen. Nu hield Antwerp-voorzitter Eddy Wauters het stil. Dat lukte wonderwel tot Albert Pans, woordvoerder voor geldschieter OGG (Overend, Gurney en Co) woensdag op de regionale televisie ATV verscheen. Sinds dinsdag fungeert zijn bedrijf als shirt-sponsor van Antwerp. In Gazet van Antwerpen zei hij onverbloemd dat hij Eddy Wauters, al ruim dertig jaar voorzitter van de oudste club van het land, over twee jaar zal opvolgen. Er is op de Bosuil niet veel meer nodig om een storm te veroorzaken. ,,Dat heb ik zo niet gezegd", verdedigde Pans, die al veel geld in Antwerp investeerde zich gisteren. ,,Wauters mag blijven. Wie ben ik om zo iemand opzij te schuiven? Ik zeg alleen dat, wanneer het volledige project is gerealiseerd en de voorzitter besluit een stap opzij te zetten, de mogelijkheid bestaat dat de keuze op mij valt. Ik weet nog niet of ik het zou doen."

Maar wie is Pans, afkomstig uit Sint-Katelijne Waver en zonder voetbalachtergrond, en waarvoor staat hij?

,,Ik heb mijn mastersdiploma in Zwitserland gehaald en kwam zo in contact met Amerikaanse investeerders. Wij besloten op de Europese markt iets te proberen en zo kwamen we bij Antwerp terecht."

In Antwerpen zijn de jongste jaren talrijke stadionprojecten gelanceerd. Geen enkel kwam uit. We vroegen Pans, die zaterdag op de fandag van Antwerp FC aanwezig zal zijn, vier keer of hij nu echt durft zeggen dat dit project er komt.

,,Ik durf dat niet zeggen. Ik zeg dat het nieuwe stadion er komt, met of zonder dak. Ik sprak daarover ook al met het stadsbestuur. Mijn groep heeft 1,8 miljard frank tot zijn beschikking. Ik wil met Antwerp leverancier worden voor de topclubs en zelf een topclub zijn in België."

Bestuur

Uiterst opmerkelijk is dat men op Antwerp weinig commentaar kwijt wil over de verklaringen van Pans. In de persmededeling staat nogal uitdrukkelijk: ,,Een gedeelte van deze overeenkomsten is al uitgevoerd. Andere zeer essentiële punten wachten nog op hun volledige realisatie door OGC. De raad van beheer verwacht dat deze punten in de komende dagen hun volledige invulling zullen krijgen."

,,Dat handelt over de bouwvergunning die op 28 augustus afloopt", beweert Pans.

Meer commentaar wilde het Antwerp-bestuur niet kwijt. Maar wie het rood-witte huis een beetje kent, weet dat hier een reusachtige slag om de arm wordt gehouden. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (Ludo VANDEWALLE)

5 augustus 1999

VRT-Telektekst

SHIRTSPONSOR EN BOUWHEER VOOR ANTWERP

Antwerp speelde deze week voor het eerst met de nieuwe sponsor op de truitjes: OGC 1871. OGC legt zich roe op de vastgoedsector. Voorzitter is Albert Pans (28) uit Sint-Katelijne-Waver.

Pans zou 1,8 miljard frank willen investeren in een nieuw Bosuil-stadion en de uitbouw van de club. Hij zoekt nog wel partners, zoals Antwerp FC, om te participeren in het project. Pans zou het stadion gaan "beheren".

Volgens de regionale tv-zender ATV zou Antwerp-voorzitter Wauters op termijn moeten verdwijnen, ten voordele van Pans. Antwerp bevestigt dat er akkoorden zijn gesloten met Pans.

De Gazet Van Antwerpen

1,8 miljard voor Antwerp

Nieuwe financier wil Eddy Wauters binnen twee jaar weg

DEURNE - In een gesprek met Gazet Van Antwerpen praat Albert Pans openlijk over de plannen die zijn firma Overend, Gurney and Co (OGC) heeft met Antwerp. Plannen die gaan in de richting van een mini-Manchester United, maar dan zonder Eddy Wauters. Het Bosuilstadion moet ook renderen als evenementenhal.

De financiers van het nieuwe Antwerpstadion en van voetbalclub Antwerp wuiven eindelijk het waas van geheimzinnigheid weg dat al weken rond de Bosuil hangt. Albert Pans, oprichter van OGC, is een 28-jarige man uit Sint-Katelijne Waver. Tot eind vorig jaar werkte hij voor de Amerikaanse investeringsfirma Société Bank House uit Boston, onder meer geldschieter van ettelijke sportclubs. Met een hele reeks Amerikaanse financiers achter zich, wil hij nu in Europa gelijkaardige wegen bewandelen. OGC-Holding pompt geld in sportinfrastructuur, OGC 1871 houdt zich bezig met het management ervan.

Voor Antwerp betekent dit concreet de uitbouw van een eersteklasseploeg en een nagelnieuw stadion, samen goed voor 1,8 miljard. Een bij voorkeur overdekt stadion waar alvast meer dan vijf evenementen per jaar worden georganiseerd. Met de komst van OGC zou Antwerp-voorzitter Eddy Wauters ook een stapje opzij zetten. Hij zou binnen dit en twee jaar vervangen worden door Albert Pans.

OGC 1871 prijkt ook als sponsornaam op de Antwerp-shirts. OGC staat dus voor Overend, Gurney and Co. "Het was de naam van een Engelse merchant-bank uit de 19de eeuw die dezelfde principes toepaste als wij nu. Projecten financieren, maar ze op sleutelposten ook verder begeleiden", zegt Pans.

1871 verwijst naar een "magisch jaar" in de bankwereld. "Het jaar waarin ettelijke wereldbanken het licht zagen. Insiders kennen dat jaartal", aldus nog Pans. (W.D.)

"Antwerp moet mini-Manchester worden"

Investeerder Albert Pans heeft grootse plannen met rood-witte tweedeklasser

DEURNE - Voor het eerst komen de investeerders achter de bouw van het Bosuilstadion en de uitbouw van voetbalclub Antwerp naar buiten. Albert Pans, voorzitter van Overend, Gurney and Co zet zijn grootse plannen voor de toekomst uiteen. Een toekomst waarin RAFC een soort mini-Manchester United moet worden.

Gazet van Antwerpen: Wat doet Overend, Gurney and Co precies?

Albert Pans: "Overend, Gurney and Co (OGC) is zowel een groepsnaam als een marketingnaam, waarmee we in Europa naar buiten willen komen. OGC valt uiteen in OGC Holding, een financiële portefeuille waarin Amerikaanse investeerders zitten, en in OGC 1871, dat het pure management doet van de projecten die we opzetten.

Het opzet is dat we vanuit onze eigen middelen, die financiële portefeuille dus, op Europees grondgebied investeren in sportinfrastctuur, in het managen daarvan en verder in alle nevenactiviteiten die daaruit voortvloeien. Daarvoor werken we zoveel mogelijk samen met partners. Partners vanuit de financiële hoek die eventueel mee participeren in onze projecten. Maar ook partners ter plaatse, zoals in dit geval Royal Antwerp Football Club."

GVA: Hebt u al contacten met financiële partners voor het Antwerpproject?

AP: "Ja, die zijn er, maar er staat nog niets op papier. Met 1,8 miljard investeringsmiddelen achter ons hebben we de garantie dat we ook alleen dit project tot een goed einde kunnen brengen."

GVA: Waar haalt u dat geld vandaan?

AP: "In de financiële enveloppe die OGC beheert, zit een aantal grote Amerikaanse financiers die op discretie zijn gesteld. Maak u geen zorgen. Die 1,8 miljard is er. Een deel ervan hebben we trouwens al geïnvesteerd in de aankoop van spelers en in de bouw van de nieuwe tribune. Het totale bedrag zal over twee jaar gespreid worden geïnvesteerd. Wat niet wil zeggen dat het dan ook al zal renderen. Ik verwacht dat we pas over vijf jaar het break-even-punt zullen bereiken."

GVA: Waarom steekt u zoveel geld in een virtueel failliete club?

AP: "Het bedrijf is inderdaad niet gezond. We kunnen het gezond maken door het te integreren in de groep. Op termijn streven we naar de totale integratie. Binnen een termijn van twee jaar moet die volledig rond zijn."

GVA: Wat hebt u de Antwerp-supporter te bieden?

AP: "Op de eerste plaats garanderen we de bouw van een gloednieuw stadion. We investeren ook in de ploeg zelf. Met de aankoop van Patrick Goots, Marc Van Britsom, Jurgen De Neys en Stefan Leleu hebben we vier spelers van eigen bodem binnengehaald. Ze betekenen niet alleen een versterking voor de ploeg, het zal de band met de supporters ook veel hechter maken.

Van voetbal alleen kun je natuurlijk niet leven. We plannen daarnaast ook een aantal evenementen en randactiviteiten die op termijn winst zullen opleveren, maar die de club als dusdanig ook in leven zullen houden."

GVA: Welke activiteiten?

AP: "Aan catering, aan het exploiteren van de commerciële ruimtes in het nieuwe stadion, aan vergaderfaciliteiten, seminaries, fitness, noem maar op. En aan een aantal grote evenementen."

GVA: Het stadsbestuur heeft het aantal evenementen op de Bosuil beperkt tot vijf per jaar.

AP: "De collegebeslissing waarnaar u verwijst is niet afdwingbaar ten opzichte van een privé-bedrijf als het onze."

GVA: Vorige kandidaat-investeerders haakten af omdat de bouwvergunning geen overdekt stadion toelaat.

AP: "We hebben de zaak juridisch-technisch grondig laten onderzoeken en volgens ons is er binnen de bouwvergunning geen enkel beletsel om een overdekt stadion te bouwen. Maar het is geen breekpunt. Kan het niet, dan moeten we onze commerciële ambities gewoon bijstellen."

GVA: Worden de contacten, die er nu al bestaan tussen Antwerp en het Engelse Machester United, verder uitgebouwd?

AP: "Die samenwerking zal in de toekomst nog veel hechter worden. Niet zozeer financieel, wel qua organisatiestructuur. We zullen een aantal formats die Manchester United nu hanteert overnemen en weliswaar op beperktere schaal - op Antwerp toepassen. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan hun systeem van clubshops, maar ook aan een heuse voetbalschool. Alle grote clubs leiden voetballers op. Voor eigen doeleinden, maar vooral om ze te verkopen. Het is een belangrijke bron van inkomsten. Mensen van Manchester zullen hier die opleiding verzorgen en nadien ook blijven begeleiden.

GVA: U spiegelt zich graag aan Manchester United?

AP: "Uiteraard. Al is elke vergelijking met dat super-bedrijf uit den boze. Maar het systeem is identiek. De club zuigt toeschouwers, sponsors en ook andere sporttakken naar het stadion toe. Anderzijds is het voetbalgebeuren, hoe gigantisch ook, slechts een klein onderdeel van de totale activiteiten. Manchester heeft een eigen cateringdienst, eigen restaurants, een eigen postorderbedrijf waarmee over de hele wereld de merchandisingartikelen worden verkocht. Daar willen wij, zij het op kleinere schaal, ook naartoe." (W.D.)

"Periode Wauters is voorbij"

DEURNE - Albert Pans steekt de loftrompet wanneer de naam van huidig Antwerp-voorzitter Eddy Wauters valt, maar verheelt niet dat Wauters op termijn als bestuurslid zal verdwijnen. "Eddy Wauters is nu al aan het afbouwen", zegt Pans. "Over twee maanden zal hij zijn mandaat binnen de profliga neerleggen. Hij is ook vragende partij om de leiding van de club in de nabije toekomst over te dragen aan de jongere generatie. Daarnaast is het nu eenmaal logisch dat een investeerder die zoveel geld in de club steekt, ook de controle wil op alle niveaus. Ik voorzie een overgangsperiode van maximaal twee jaar. Wanneer Wauters verdwijnt, zal ik de post van voorzitter bekleden." (W.D.)

"Stadion moet kuipgevoel geven"

DEURNE - Eind december zullen de werkzaamheden aan de tribune, die nu in opbouw is, afgerond zijn. Tegen het seizoen 2000-2001 moet het gloednieuwe stadion klaar zijn. Een stadion zonder atletiekpiste en met in totaal 30.000 zitjes. "We willen het kuip-gevoel behouden", zegt OGC voorzitter Albert Pans. "Vandaar dat we werken met twee niveaus, De onderste ring biedt plaats aan 18.000 toeschouwers. De bovenste ring gebruiken we alleen voor grote evenementen."

De nieuwe investeerders in Antwerp rekenen op korte termijn, na promotie naar eerste klasse, op gemiddeld tienduizend toeschouwers per wedstrijd. (W.D.)

31 juli, 1 augustus 1999

't Stad

Groen licht voor Bosuil

ANTWERPEN - Goed nieuws voor Royal Antwerpen FC. De voetbalcel van Binnenlandse Zaken, die gisteren samen met een delegatie van politie en brandweer, een bezoek aan het Bosuilstadion, stelde geen noemenswaardige mankementen vast aan de voetbaltempel. Afgezien van een paar pietluttige details kreeg het stadion een dikke voldoende en werd het speelklaar verklaard. De club zal binnen enkele weken de competitie dus op eigen vertrouwde bodem starten. (PAW)

De Gazet Van Antwerpen

Bosuilstadion is speelklaar

Antwerp krijgt fiat van de overheid voor thuiswedstrijden in eigen huis

DEURNE - Het Bosuilstadion werd vrijdag gekeurd en veilig bevonden. Afgevaardigden van Binnenlandse Zaken, brandweer, stadsbestuur en de voetbalcel van de Antwerpse politie voerden een laatste controle uit en zagen dat het goed was. Dinsdag worden de werkzaamheden aan de nieuwe tribune hervat. Die moet er in december staan.

Omdat de tv-cameraploegen bij de vorige controle iets te agressief aanwezig waren, werd de pers vrijdag op een afstand gehouden. Maar problemen waren er niet. Op een paar details nu - een deur die niet gesloten was en een reglement van interne orde dat niet was uitgehangen - zagen de controleurs geen enkele reden om Antwerp niet te laten spelen op de Bosuil.

Vorige week was er al een eerste gespreksronde geweest tussen de club en afgevaardigden van politie, rijkswacht en Rode Kruis, waarbij de veiligheidsnormen van de nieuwe voetbalwet werden doorgepraat.

De voorbije weken werden alle houten zitbanken nog eens nagekeken en waar nodig verstevigd. De werf, waar momenteel de werkzaamheden aan de parking en de nieuwe tribune stilliggen, wordt volledig afgesloten met containers, twee rijen hoog. Het hekken dat sneuvelde tijdens de rellen einde mei, werd vervangen.

Bezoekende supporters zullen voortaan naar een nieuw compartiment van 800 plaatsen worden geleid, rechts van de logetribune. Ze worden binnengeloodst via een aparte ingang, aan de rechterkant van de vijver, en vandaar naar hun compartiment. Ook die doorgang wordt met containers afgeschermd.

Op termijn wordt er naast de oefenvelden aan de achterzijde van het stadion een afgescheiden parkeerplaats voor de bezoekersbussen aangelegd. De oefenvelden zelf worden heraangelegd over de breedte van het achterliggende terrein.

Tribunes

Nu dinsdag, na het bouwverlof, starten de werkzaamheden aan de tribune opnieuw. Tegen het einde van de week zouden de funderingen voor de tribune klaar moeten zijn. Als alles volgens plan verloopt, wordt die opgeleverd in december, inclusief onderliggende administratieve ruimtes.

Begin 2000 wordt dan de grote tribune gesloopt en vervangen. Daar komen ook de nieuwe VIP-loges. Parallel met het speelveld dus, en minder in aantal dan de 1.600 VIP-zitjes die er nu zijn. Dat bleek toch wat hoog gegrepen, zelfs voor eerste klasse.

In een later stadium wordt de kleine tribune afgebroken en vervangen. Sluitstuk van de verbouwingen, die in totaal zo'n 1,8 miljard frank zullen kosten, is het afbreken van het VIP-complex. Ook daar komt een nieuwe zittribune. (W.D.)

23 juni 1999
't Stad

Dikke mist boven bouw nieuwe Bosuil

DEURNE/RIJKEVORSEL

De bedrijven Van Roey uit Rijkevorsel en Vanhout uit Geel gaan samen in een tijdelijke overeenkomst de Bosuil in Deurne vernieuwen. Wellicht wordt volgende week gestart met de bouw van een volledig nieuwe tribune op de plek waar de vorige afgebroken is. Beide bouwheren willen geen woord kwijt en verwijzen naar de opdrachtgever. ,,Een van de meest delicate dossiers in de Antwerpse politiek", laten alle partijen horen.

De bedrijven Van Roey uit Rijkevorsel en Vanhout uit Geel gaan samen in een tijdelijke overeenkomst de Bosuil in Deurne vernieuwen. Wellicht wordt volgende week gestart met de bouw van een volledig nieuwe tribune op de plek waar de vorige afgebroken is. Beide bouwheren willen geen woord kwijt en verwijzen naar de opdrachtgever. ,,Een van de meest delicate dossiers in de Antwerpse politiek", laten alle partijen horen.

De directieleden van de bouwfirma’s Van Roey en Vanhout spelen de bal handig door naar advocatenbureau de Chaffoy, dat de belangen van de voetbaldub behartigt. ,,De pers komt alle details te weten op een persconferentie, wellicht binnen veertien dagen", kwamen we daar te weten.

Een waas van geheimzinnigheid? ,,Dat is voor uw rekening", luidt het antwoord. Die waas ontwaarden we eerder al bij de firma’s Van Roey en Vanhout: ,,We hebben afgesproken dat alles via de Chaffoy moet passeren." Voetbal kan toch mooi zijn: de bal van het ene kamp naar het andere trappen.

De twee bedrijven zijn inmiddels bezig met de voorbereidingen van de bouw van de eerste zittribune. ,Er zijn afspraken gemaakt voor de bouw van het volledige stadion." Wie de opdrachtgevers zijn? ,Binnen veertien dagen gaan we dat aan de pers kenbaar maken. Nu niet", klinkt het bij het bestuur in Antwerpen.

Neemt niet weg dat — ondanks de geheimzinnigheid — de twee Kempense firma’s wellicht extra tewerkstelling kunnen bieden. Want het gaat om een project van 2 miljard. Maar zelfs op die vraag bleven ze het antwoord schuldig: ,,Vraag het aan de opdrachtgever." Ja, alweer het advocatenkantoor. Goed voor de voetbalfans: omdat de bouwfirma’s in fasen werken, zal er nog altijd kort op de bal worden gespeeld. (MSR)

22 juni 1999
De Gazet Van Antwerpen

Verstraelen wil Antwerp spreken over kwijtschelden oude lening
ANTWERPEN - Schepen van Sport Gilbert Verstraelen (SP) wil graag met het Antwerp-bestuur spreken over het volledig of gedeeltelijk kwijtschelden van een oude doorgeeflening van 90 miljoen. Verstraelen komt daarmee een eerdere belofte na die hij had gemaakt tegenover de Antwerp-supporters.
Antwerp maakte afgelopen weekeinde de plannen bekend voor een nieuw stadion met 30.000 zitjes. Voorlopig nog anonieme investeerders willen Antwerp-voorzitter Eddy Wauters daarvoor 1,8 miljard ter beschikking stellen. "Als Antwerp inderdaad doorgaat met de plannen voor de bouw van zo'n schitterende sporttempel, dan moeten we praten over de doorgeeflening. Als Antwerp mij de plannen verduidelijkt, wil ik de gedeeltelijke of volledige kwijtschelding van die doorgeeflening agenderen op het schepencollege", aldus de schepen maandagavond. Het gaat om een oude lening van 90 miljoen en daar bovenop nog eens 40 miljoen intresten.
Kiel
Het stadsbestuur wacht ondertussen vol ongeduld op de definitieve goedkeuring van de bouwplannen voor het Olympisch Stadion op het Kiel, de toekomstige thuishaven van de nieuwe fusieploeg Germinal Beerschot Antwerpen. Het is nog steeds niet duidelijk of er nu een milieu-effectenrapport moet komen of niet.
Verstraelen nam ondertussen kennis van het besluit van het Germinal Beerschot-bestuur om het Kiel enkel op te frissen en te spelen in het stadion zoals het erbij ligt. De fusieploeg wil de grondige vernieuwing uitvoeren na het komende seizoen, als er wat meer tijd is. "Een juiste en goede beslissing", aldus Verstraelen, "maar dat betekent dat we een en ander moeten herbekijken qua veiligheid." De schepen had daarom maandag na de gemeenteraad een eerste samenkomst met de burgemeester en verantwoordelijken van politie om de veiligheid in en rond het stadion te bestuderen. (D.VdB.)


21 juni 1999
't Stad

Nieuwe Bosuil komt er aan

Contracten met aannemers,architecten en investeerders getekend

Antwerpen

De aannemers beginnen volgende week met de bouw van een nieuw Bosuilstadion. Sneller dan verwacht heeft Antwerp FC overeenkomst bereikt met enkele investeerders, die bereid zijn om het geld voor de bouw op te hoesten.

De kogel is door de kerk. De contracten getekend. Antwerp-voorzitter Eddy Wauters klinkt zeker van zijn stuk als hij het heeft over de bouw van het nieuwe stadion. Er zou volgende week al begonnen worden met de voorbereidende werken. ,,De overeenkomsten tussen de club, de aannemers, de architecten en investeerders zijn zaterdag getekend", drukt hij elke twijfel de kop in.

De contracten kwamen er veel sneller dan gedacht. Volgens de laatste berichten was Wauters nog volop aan het onderhandelen met de investeerders. Wie die mysterieuze geldschieters zijn, wil Wauters nog altijd niet kwijt. Het gaat meer dan waarschijnlijk om een Amerikaanse investmentgroep die bereid is enkele tientallen miljoenen dollars op tafel te leggen. De Antwerp-baas wil ze deze week voorstellen.

December

De aannemers, Van Roey uit Rijkevorsel en Vanhoutte uit Geel, beginnen met de bouw van een tribune achter het doel op de plaats, waar twee jaar geleden de oude staantribune werd afgebroken. ,,Ze zullen daar nog voor het bouwverlof mee beginnen", maakt Wauters zich sterk. ,,We hopen met dit deel van het stadion tegen december klaar te zijn."

Wanneer het nieuwe Bosuilstadion af zal zijn, wil of kan de Antwerppreses nog niet kwijt. ,;Dat hangt af van de omstandigheden. Feit is dat het stadion niet in een keer kan worden gebouwd. De club wil namelijk in de Bosuil blijven spelen, ook tijdens de werken. We zijn niet aan tijd gebonden."

Dat het een fiere voorzitter was die het nieuws meldde, hoeft geen betoog. Toch kon Wauters het niet nalaten om nag eens na te trappen naar het stadsbestuur. Die hebben de club alles behalve fair behandeld, vindt hij. ,,Het is door hun tegenwerking dat het zo lang geduurd heeft", sneert de voorzitter. ,,Zonder die tegenwerking had Antwerpen ongetwijfeld kunnen deelnemen aan Euro 2000."

Een troost heeft Wauters: de nieuwe Antwerp-tempel zal er waarschijnlijk eerder staan dan het Olympiastadion van aartsvijanden Beerschot en Germinal, alias GBA. (Pascal WEISS)

1.8 miljard voor Bosuil met 30.000 zitjes
DEURNE - De aannemersbedrijven Van Roey uit Rijkevorsel en Vanhoutte uit Geel beginnen deze week met de voorbereidende werken voor de bouw van een nieuw Antwerp-stadion op de Bosuil. Dat heeft Antwerp-voorzitter Eddy Wauters zondag gezegd. Wauters meldde dat de contracten tussen de club, de aannemers, de architecten en de
investeerders zaterdag waren ondertekend. Wie de investeerders waren, wilde Wauters zondag nog niet zeggen. Hij zou dat één van de komende dagen bekendmaken op een persconferentie. Deze krant vernam eerder al dat het zou gaan
om Amerikaanse financiers. Volgens Antwerp willen zij 1,8 miljard investeren in het nieuwe stadion.
De aannemers beginnen met de bouw van een tribune op de plek waar twee jaar geleden de oude staantribune werd afgebroken. Ze zouden daar nog voor het bouwverlof mee beginnen. Dit deel van het stadion zou tegen december klaar kunnen zijn. Wanneer het hele stadion af zal zijn, liet Wauters in het midden: "We zijn niet aan tijd gebonden." Hij wees er ook op dat het hele stadion niet in één keer kan worden gebouwd. Antwerp wil er gewoon blijven spelen. Rond de bouwwerf zullen dan ook speciale veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. Het stadion wordt gebouwd op basis van de bouwvergunning die Antwerp twee jaar geleden van het stadsbestuur kreeg. Het wordt dus een stadion met 30.000 zitjes, maar zonder dak. In de tussentijd lanceerde Antwerp plannen voor een stadion met een dak, maar die vonden geen genade in de ogen van het stadsbestuur, onder meer omdat zo'n constructie een geduchte concurrent zou kunnen worden voor het nabijgelegen Sportpaleis.
Wauters was blij dat het het nieuwe stadion er dan eindelijk komt. Dat het langer heeft geduurd dan verwacht, schreef hij louter toe aan "tegenwerking van het stadsbestuur". Zonder die tegenwerking had Antwerpen wel mee kunnen doen aan
Euro 2000, aldus nog de Antwerp-voorzitter. (J.V.C.)

19, 20 juni 1999
't Stad

Antwerp bouwt stadion van 2 miljard frank

DEURNE
Het staat zo goed als vast dat er toch een nieuw stadion komt op de Bosuil. Wellicht nog dit weekend tekenen investeerders een contract met de aannemers van de nieuwe voetbaltempel, die een kleine twee miljard frank zou kosten. Achter het project zitten mensen die het afgelopen seizoen al dertig miljoen frank pompten in de exploitatie van de club. Ze betaalden toen in Amerikaanse dollars en zijn vooral geïnteresseerd in de handelswaarde van Royal Antwerp Football Club.
Op een moment dat de plannen voor de uitbouw van het Olympisch stadion op het Kiel even de koelkast ingaan, stoomt het in Deurne-Noord. Antwerp-secretaris Paul Bistiaux houdt de boot nog even af en betwijfelt of de besprekingen nog dit weekend worden afgerond. ,,Een aantal facetten is nog niet opgelost, maar we zijn op de goede weg. Een overeenkomst over een dergelijk grootschalig project van twee miljard frank pen je niet even neer op een bierviltje." Hebben wij dat goed gehoord, meneer Bistiaux? Twee miljard? ,,Tja, zo’n stadion zet je niet voor een paar honderd miljoen. Het exacte prijskaartje hangt natuurlijk af van het felt of je gouden, koperen of ijzeren handvaten bestelt. Maar in elk geval kan je het niet realiseren voor minder dan een miljard. Daarom blijven we voorzichtig. Ik kan nog niets met zekerheid vertellen. In tegenstelling tot een andere club in de stad, vinden wij dat de daden de woorden moeten voorafgaan. Eerst doen, daarna pas iets zeggen. Zo is het ook met onze samenwerking met Manchester United gegaan."
Nooit nooit
,,Of het stadsbestuur ons aan ons lot heeft overgelaten? Wij zijn een vzw, een privé-vereniging. Dus moeten we ons plan trekken en het rooien met de middelen die we hebben. Dat doen we al meer dan een eeuw met veel succes. Op de jongste twee jaar na, zijn we steeds de vaandeldrager geweest in Antwerpen en speelden we nationaal en internationaal een belangrijke rol. Sommigen tellen Standard bij de grote drie van het Belgische voetbal. Welnu, wij kunnen een betere Europese staat van dienst voorleggen dan die Waalse club. Maar ja, de eigen ploeg wordt vaak liever afgebroken dan gesteund. Ook in Antwerpen. Toch beschikken we over een enorm potentieel aan supporters. Tegen La Louvière kwamen er weer negenduizend opdagen. In tweede klasse. Vele eersteklassers zien zoveel volk nooit opdagen." ,,Of we een stadion bouwen waar Germinal Beerschot Antwerpen en wijzelf om de veertien dagen om beurt kunnen spelen? Wel, ik zeg nooit nooit, maar dan moet er nog wel veel water door de Schelde vloeien. Laten we er eerst maar voor zorgen dat ons stadion er komt." (Werner SMEUNINX, Guy FRANSEN, Danny GEERTS)

Liefst met dak
Deurne
Er zal nog een hartig woordje gepraat worden over het dak van de voetbaltempel. De investering kan wellicht niet renderen met voetbal alleen. Voor bepaalde evenementen moet je de regen kunnen buitenhouden.
De Great Old beschikt over een bouwvergunning die de club moest toelaten het Eurostadion te realiseren. Het fiasco van dat prestigieuse project zindert nog steeds na, zowel in Deurne-Noord als op het schoon verdiep van het Antwerpse stadhuis. Gelobby, afrekeningsspelletjes en pesterijen verzuurden de sfeer. Juist voor de bouwtoelating vervalt, wil Antwerp ze toch verzilveren.
Noch voorzitter Eddy Wauters, noch de investeerders, noch de aannemer(s) laten het achterste van hun tong zien. Zodra de overeenkomst ondertekend is, wil men zo snel mogelijk werk maken van de kale plek achter het Bosuildoel (kant Merksem). Daar werden de stokoude staanplaatsen een hele tijd geleden met veel vertoon met de grond gelijk gemaakt.
Op die plek moet een nieuwe zittribune verrijzen, waarna tribune twee en de oude hoofdtribune bezwijken onder de slopershamer… om plaats te maken voor moderne accomodatie. Of ook het huidige business-complex tegen de grond gaat, is niet duidelijk. Wil voorzitter Wauters zijn ultieme droom (lees: een compleet nieuw én multifunctioneel Bosuilstadion met een dak) verwezenlijkt zien, is zoiets onontbeerlijk. (DG)

Gazet Van Antwerpen

Weekend van de waarheid voor nieuw Bosuilstadion
DEURNE
- De voorbije dagen was Antwerp-voorzitter Eddy Wauters continu in onderhandeling met de Amerikaanse financiers die 30 miljoen dollar willen investeren in een nieuw stadion op de Bosuil. De volgende dagen zijn cruciaal, zo weet men in Antwerp-kringen. Dit weekend, ten laatste maandag, verwacht men daar het verlossende verdict. Ook de aannemers zijn in blijde verwachting. Al leggen ze de nodige voorzichtigheid aan de dag. Je zou voor minder, als je de woelige geschiedenis van het Bosuil-dossier een beetje kent.
"We zijn in het stadium van verregaande onderhandelingen", zegt Eddy Cox van het aannemersbedrijf Van Roey uit Rijkevorsel. "Voor de rest: geen commentaar." Bij aannemer Vanhoute uit Geel, die samen met Van Roey een tijdelijke vereniging wil oprichten om de stadionklus te klaren, is men iets loslippiger. "Het is erop of eronder voor de Bosuil", zegt algemeen directeur Jef Lembrechts. "De besprekingen zijn voor 98% rond. Maar uit het verleden weten we dat dat éne (sic) procentje vaak roet in het eten kan gooien. De offertes en studies zijn er, een aantal financiële engagementen zijn al gemaakt, maar nu is het nog even afwachten."
Welk stadion mag de Antwerp-supporter verwachten? "Een middelgroot stadion op basis van de bouwvergunning die Antwerp destijds kreeg van de stad. Dus zonder dak", lacht Lembrechts. "Of we, als de zaak doorgaat, in fasen zullen werken of in een ruk één volledig nieuw stadion zullen neerzetten, hangt in eerste instantie af van de financiële mogelijkheden. Bovendien zullen stadsbestuur en Binnenlandse Zaken inzake veiligheid ook nog een woordje willen meepraten." (W.D.)


De Nieuwe Gazet

Contract nieuwe Bosuil ligt klaar
ANTWERPEN - Het Antwerp bestuur heeft een principieel akkoord met Amerikaanse investeerders om een nieuw Bosuil stadion te bouwen. Dat bevestigde een vooraanstaand lid van het Antwerp bestuur. Dezelfde persoon was eerder deze
week nog ronduit voorzichtig over de goede afloop van de onderhandelingen. Na het missen van de promotie naar eerste klasse, na alle heisa rond de mislukte eindronde met de sluiting van het stadion als triest hoogtepunt, kleurt de lucht boven het Antwerpstadion dus eindelijk weer wat blauwer.
"Toch allemaal voorbarig" zegt secretaris Paul Bistiaux voorzichtig. Maar onze bron melde gisteren ronduit optimistisch dat het enkel nog wachten is op de handtekeningen. Als de contracten door de juristen van beide partijen zijn goedgekeurd, zouden die in de loop van volgende week worden ondertekend.
Thuiswedstrijden
Het nieuwe stadion, dat een zitplaats beidt aan minimum 20000 toeschouwers, wordt in fasen gebouwd. Zo kan de tweedeklasser tijdens de bouwwerken de thuiswedstrijden in eigen stadion afwerken. De bouwwerken beginnen met de
afgebroken tribune. Onder die tribune komen de spelersfaciliteiten: kleedkamers, sauna, fitness-zaal....
Fan-shops
Op die manier is er onder de nieuw te bouwen hoofdtribune plaats voor ontvangstruimten, fan-shops en andere faciliteiten. Die zijn nodig, want Antwerp wil een multifunctioneel stadion waarin ook andere dan sportmanifestaties in kunnen doorgaan. De laatste steen van het nieuwe stadion moet binnen anderhalf jaar gelegd zijn. (DDD/ADA/J.C. )

16 juni 1999
Gazet Van Antwerpen

Eén miljard voor nieuwe Bosuil
DEURNE - De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Royal Antwerp FC staat dicht, héél dicht, bij een nagelnieuw
Bosuil-stadion. Het clubbestuur hoopt eind deze week de besprekingen af te ronden met zowel financiers als bouwheren.
Uit goede bron kon deze redactie vernemen dat er zowat 30 miljoen dollar (een slordige één miljard frank) zal worden
geïnvesteerd in een nieuwe infrastructuur, die de bouwvallige thuisbasis van de Great Old voorgoed naar de
geschiedenisboekjes moet verwijzen. Aannemers zouden de firma's Van Roey en Van Hout zijn, die dan samen een
tijdelijke vereniging oprichten. Waar het kapitaal vandaan komt, is vooralsnog onduidelijk, maar het overgrote deel ervan
is van Amerikaanse origine. De contacten verlopen via een advocatenbureau. Dinsdagavond waren een aantal formele
engagementen al getekend.Voor het einde van de maand gaan de eerste werkzaamheden van start, zo konden we in Antwerpkringen vernemen. (W.D.)

19 april 1999

't Stad

bosuilmdak.gif (72087 bytes)

 

Antwerp wil Bosuil met dak
DEURNE — Antwerp heeft haar plannen voor een nieuwe Bosuil opnieuw bovengehaald. De Great Old wil enkel en alleen een stadion met dak. De besprekingen tussen Antwerp-voorzitter Eddy Wauters en de Nederlandse immobiliëngigant Jaap Van der Sluijs zitten in een vergevorderd stadium.
Beide partijen zijn er van overtuigd dat bij de eerder afgeleverde bouwvergunning voor een Bosuil met dak eerlang in de praktijk zullen kunnen brengen. Het moet een multifunctioneel stadion worden, waar naast het voetbal ook concerten en andere manifestaties kunnen worden georganiseerd.
Eddy Wauters wedt ook nog op een tweede paard. Hij onderhoudt immers contacten met een Engelse investeringsgroep, terwijl ook de oorspronkelijke Duitse gesprekspartner nog niet definitief heeft afgehaakt. En dan is er nog de Georgische zakenman Tetrov die onlangs in de Great Old investeerde, wat het ganse plaatje nog onoverzichtelijker maakt. (DG)

Hier zouden nog wat artikels over die hondewei op 't Kiel kunnen staan, maar ik heb besloten daar mijn zeer kostbare tijd niet mee te verdoen.

20 november 1998

Het Nieuwsblad

Antwerpen

· Voetbalstadion - Het nieuwe geplande megastadion. mag alleen op de Deurnse Bosuil komen. Dat vindt de Antwerpse districtsraad. Hij vindt dat het stadsbestuur onmiddellijk alle gesprekken moet stoppen met de investeerders die een nieuw stadion aan het Sportpaleis plannen.

7, 8 november 1998

Het Nieuwsblad

Alle dagen bal op den Antwerp
Benelux Catering regelt feesten van elk formaat in Atriumcomplex Bosuil

DEURNE
Cheerleaders in strakke short, een techno-fuif voor duizend man, een jongleur la Ronaldo, de meiden van Opium, een poepsjiek diner met zeven gangen, The Night of the Proms: het moet allemaal kunnen. Waar? Het Bosuilstadion. Daar zijn de business seats en bijhorende zalen in handen van Benelux Catering. Op donderdag 12 november volgt De Aftrap, de officiële opening van het Atriumcomplex: ,,Het moet hier gewoon ieder weekeinde volle bak zijn."
Volle bak op de Bosuil: dat is weer even geleden. ,,Met Antwerp ging het vorig jaar niet echt lekker," lacht Lucas de Rade. Hij is directeur-Nederland bij Benelux Catering, dat sinds kort de business seats en feestzalen van het stadion in handen heeft. Benelux Catering is Belgisch, maar is onderdeel van de Frank den Ridder Party Groep uit Nederland. Die groep gooit bedrijfsfeestjes in oude watertorens, bootst de Amsterdamse It-discotheek na op locatie en deed catering voor NAC Breda en Sparta Rotterdam.
,,Een historische club als RAFC, dat kun je niet verloren laten gaan," borduurt Lucas verder. ,,Zo’n ploeg als Antwerp speelt natuurlijk niet lang in tweede klasse; er zijn plannen voor een nieuw stadion. Pas op, wij willen niet afhankelijk zijn van het voetbal. Logisch, want aan zeventien thuiswedstrijden hebben we natuurlijk niet genoeg. Het voetbal is leuk, maar wij willen het hebben van de feestavonden. Het moet hier gewoon elk weekeinde volle bak ziin."
Lucas schreef het scenario van De Aftrap, ideaal voor een bedrijf dat een nieuw produkt voorstelt: ,,We brengen de mensen met bussen naar het stadion. Daar worden ze opgewacht door acteurs verkleed als ME’ers, rijkswachters in gevechtstenue met teckels in plaats van grote honden. Er staan cheerleaders in strakke voetbalpakjes aan de trappen en de gasten moeten door een metaaldetector. Die laat kippengeluiden en hanengekraai horen. Op een tafel liggen inbeslaggenomen voorwerpen. Dat zijn dan folders van concurrerende bedrijven of zo."
Als de gasten in de business seats zitten, volgt een toespraak via de luidsprekers: ,,Rik De Saedeleer zou die kunnen geven. Dan komt er een jongleur op het veld, die vijf minuten met een voetbal goochelt. Hij laat de directeur van het bedrijf de aftrap geven, door een fles kapot te schieten of zo."
Als die show achter de rug is, kan het échte feest beginnen: ,,Met eten van de Mundial. Mexicaans, Braziliaans, een Belgisch frietkot, een Nederlandse vistent. Entertainment ook, met een toto-hoek en een diepvriessoepkip als hoofdprijs. Je neemt een aantrekkelijke dame die mannen in haar massage- en beautysalon lokt, maar met een verdwijntruc plaats maakt voor een drag queen. Je kunt ook je favoriete speler laten bodypainten."
Benelux Catering wil ook traiteur zijn, grote diners geven, concerten en beurzen op de Bosuil organiseren: ,,Er is een tekort aan polyvalente zalen van 250 tot duizend man. Vergeet bovendien niet dat hier een complex komt met een dak dat dichtgaat." Directeur-België Frederic de Backer knikt: ,,Met een nieuw stadion kun je megaevents aantrekken. Ook The Night of the Proms, waarom niet?" Benelux Catering investeerde alvast zes miljoen in een facelift voor hun Atriumcomplex; een investering van acht miljoen in de keuken volgt. (Tom de Leur)

15 oktober 1998

Het Nieuwsblad

Geen Bosuilstadion voor fusieclub
ANTWERPEN — Gisteren kwamen de diverse instanties die zich met een Antwerpse fusie en een Antwerps stadion bezig houden weer bij elkaar. Er werd akte genomen van de brief van de eigenaars van het Bosuilstadion. Maar de NV Antwerp Stadion zou tegen 23 februari 1999 nog 139 miljoen moeten vinden om een lening aan Imperial Invest, de holding van de familie Collin, terug te betalen.
,,Een te complexe materie om ons daar voorlopig aan te wagen," vindt Germinal—voorzitter JOS Verhaegen. ,,Wij houden het bijgevolg op de site rondom bet Sportpaleis, met mogelijke op— en afritten van de Antwerpse Ring, terwijl de onteigeningsprocedures al bij al nog zouden meevallen. Er moet ook nog onderzocht worden of de verkeersoverlast in de buurt niet te groot wordt. Maar het blijft allemaal positief evolueren." Met Ajax wordt pas volgende week opnieuw rond tafel gezeten als ook ondervoorzitter Eddy Snelders terug is. (mcd)


Pad van voetbalstadion loopt langs Sportpaleis
ANTWERPEN
De plannenmakers van het Lobroek-voetbalstadion gaan door op het ingeslagen pad,  het voorstel van Imperial Invest om de Antwerp-gronden verandert niks aan de zaak. Dat is de belangrijkste conclusie van een vergadering, gisterochtend, van stad Antwerpen, provincie, Beerschot, Germinal, en enkele particuliere investeerders. De onduidelijke toestand bij Antwerp, waar holding Imperial Invest tegen februari zo'n 139 miljoen van de club moet krijgen, vergroot nog de kloof om met Antwerp, of met Imperial Invest, in zee te gaan.
,,De eerste fase blijft, zoveel is duidelijk, het opknappen van het Beerschotstadion op ‘t Kiel", zegt schepen voor Sport Gilbert Verstraelen (SP). ,,We hebben vandaag dan ook een technische werkgroep in het leven geroepen. Die moet op zeer korte termijn bepalen wat precies nodig is om volgend jaar in augustus de nieuwe fusieclub Germinal-Beerschot toe te staan te spelen op het Kiel." Vorige week trok het Antwerpse schepencollege al 110 miljoen uit voor investeringen in het Beerschotstadion.
Volgens de schepen zijn alle partijen die tomogtoe betrokken zijn bij de plannen, het eens over bet traject. ,,We wilden vandaag onder meer zien of iedereen aan boord blijft, ook na het nieuws van vorige week dat Imperial Invest wil praten over een verkoop van de Bosuil-gronden. Dat blijkt nu het geval: alle partners zitten nog op dezelfde lijn."


Verwarring


Wat daar zeker toe heeft bijgedragen, zegt Verstraelen, is de verwarring over wie nu precies wat te zeggen heeft over de Bosuilgronden. "Imperial Invest of Antwerp, het is daar zéér vaag."
Gisteren raakte bekend dat Antwerp z’n gronden in pand gegeven heeft aan Imperial Invest. Dat pand vervalt in februari 1999, maar op dat moment moet de club wel 139 miljoen terugbetalen aan Imperial Invest. Iets wat, gezien de precaire financiële situatie van de Great Old, geen sinecure wordt.
Het stadsbestuur, de provincie, Germinal, Beerschot en de particuliere investeerders schuwen voorlopig het avontuur met Antwerp. Het avontuurlijke plan voor een nieuw stadion naast het Sportpaleis is allerminst begraven. ,,De investering in het Beerschot-stadion is maar een eerste stap. Ook de tweede fase van het plan, het nieuwe stadion, gaan we nu ernstig onderzoeken", zegt Verstraelen.
Wat dat nieuwe stadion aan het Sportpaleis, naast het Lobroekdok, betreft, liet minister voor Ruimtelijke Ordening Steve Stevaert (SP) gisteren nog eens weten dat er volgens hem nog heel wat studiewerk nodig is. De minister voegde daar wel aan toe dat hij de locatie zeker niet uitsluit voor een nieuw voerbalstadion.
,,Dat is nu precies het onderzoek dat we gaan voeren", zegt Gilbert Verstraelen. (TOD)

9 oktober 1998

Het Nieuwsblad

Twee nieuwe stadions in Antwerpen?
ANTWERPEN - ,,Het Antwerp Colosseum, zijnde het nieuwe stadion van Royal Antwerp Football Club, wordt op korte termijn gerealiseerd. Een groep buitenlandse financiers en promotoren heeft zijn fiat gegeven voor de realisatie van een nieuw stadion op de Bosuil". Deze fax, ondertekend door Geert Michiels Consulting, belandde gistermorgen op de sportredactie van deze krant, en doet uitschijnen dat er eerlang in Deurne Noord een stadion wordt gebouwd. Indien dat bericht klopt, rijzen in de Metropool straks twee nieuwe voetbaltempels uit de grond. De zoveelste episode in het stadion-soapfeuilleton?
Eerder deze week vergaderden de aanstaande fusieclub Beerschot/Germinal, het schepencollege en het provinciebestuur van Antwerpen, samen met een hand-vol binnenlandse investeerders over de bouw van een gloednieuwe voetbaltempel in de schaduw van het Sportpaleis. Een dossier dat in een stroomversnelling zit en via de eventuele inbreng van de Nederlandse topclub Ajax tot een absoluut prestigeproject kan uitgroeien.
,,Ze doen maar, daar heb ik geen enkele boodschap aan," zegt Geert Michiels. ,,Wij bouwen straks op de Bosuil, met buitenlands kapitaal. Wie of welke firma’s de vele centen inbrengen? Daar doe ik nu nog geen uitspraken over. Het faxbericht is toch duidelijk, niet? Nee, ik wil niks nuanceren. Dat zien jullie later wel," breekt hij het gesprek abrupt af.
Naar de Bosuil dan maar. Hallo Antwerp, in hoeverre kan of mag Geert Michiels over het stadionproject beslissen? ,,Een ongelukkige mededeling, die allicht iets te voorbarig de wereld werd ingestuurd," zegt commercieel manager Carl Geeraerts van de Great Old. ,,Michiels werkt sinds enkele maanden op zelfstandige basis voor Antwerp, waar hij sponsors zoekt. Uiteraard hebben wij onze stadionplannen voor een nieuwe Bosuil nog niet opgedoekt. Integendeel. De bouwvergunning die werd afgeleverd, zal later ongetwijfeld verzilverd worden. Maar hoe en wanneer, daar beslist alleen voorzitter Eddy Wauters over. En die is op dit moment niet zinnens om met de pers te praten."
Niks dan dovemansgesprekken, met toch deze aantekening. Geert Michiels is geen onbesproken figuur in het nationale voetbalwereldje. Zo was hij ooit trainer van de vrouwenploeg van Haacht, waar hij in nogal duistere omstandigheden moest vertrekken, en begon hij later op een onwaarschijnlijk ambitieuze manier aan zijn taak als manager van Rita Berlaar, waar hij enkel maar een groot gat in de schatkist maakte. Niet direct een succesvol voetbalverleden dus voor de nieuwe Bosuilbouwer.  (Danny Geerts)

Stadion Beerschot: 13.000 zitjes
EKEREN — Het Antwerpse schepencollege keurde de tijdelijke verbouwing van het Beerschot-stadion goed, waar de Germinal/Beerschot-combinatie eerlang over 13.000 zitjes kan beschikken. Het daaraan verbonden prijskaartje bedraagt 110 miljoen voor rekening van de stad en eenzelfde bedrag te betalen door de privé-investeerders die zich achter het nieuwe stadion aan bet Lobroekdok zetten. Hun investering wordt eerder als een borg gezien, aangezien de stad later ook in het nieuwe stadion wil investeren.
Germinal moet het dit weekeinde stellen zonder Schaessens (hoge bloeddruk en maandag pas terug op training), Bartholomeeussen (rug) en Descamps (pas gisteren toe aan lopen). Vandervee (teen) en Kovacs (individuele loopoefeningen) zijn twijfelachtig. (MCD)

Stadsbestuur investeert 110 miljoen frank in Beerschotstadion
Eigenaar Bosuil-gronden wil gesprek met geldschieters over Eurostadion
Antwerpen - Het Antwerpse stadsbestuur stapt mee in de boot van het nieuwe voetbalstadion aan het Sportpaleis. En reserveert 110 miljoen frank voor de renovatie van het Kielse Beerschotstadion voor de geplande fusieclub Germinal-Beerschot-met-Ajax. Ondertussen gaat FC Antwerp in de tegenaanval. Zo toont Imperial Invest - eigenaar van de Bosuil-gronden - zich bereid tot een gesprek met de nieuwe investeerders. En daagden er nieuwe geldschieters op om het Euro-Bosuil-stadion af te werken.
Consultant Geert Michiels maakte gisteren bekend dat er nieuwe buitenlandse financiers zijn om het Bosuilstadion af te werken volgens de bestaande bouwvergunning. Hij zei nog dat de geldschieter voorlopig anoniem willen blijven om "zich niet in het Antwerpse politieke gewriemel te mengen". Het nieuwe stadion kreeg de naam Antwerp Colosseum mee.
Ondertussen schreef Imperial Invest - eigenaar van de Bosuilgronden - een brief naar het stadsbestuur. Imperial Invest zegt bereid te zijn te praten met de geldschieters over de locatie van een nieuw stadion.
Vreemd is alvast dat het investeerders voor het Sportpaleisstadion samen met gouverneur Camille Paulus al met FC Antwerp gingen praten. Die locatie heeft - in tegenstelling met de bedrijfsterreinen naast het Sportpaleis - geen tijdrovende wijziging van het gewestplan nodig. "Maar we zijn daar op onoverkomelijke problemen gestuit", verklaarde de gouverneur deze week. Gisteren zette het Antwerpse schepencollege het licht op groen voor de modernisering van het Beerschotstadion. Dat wordt een voetbaltempel met dertienduizend zitjes, volgens de UEFA-en veiligheidsnormen. Het stadsbestuur trekt daarvoor 110 miljoen frank uit. Eenzelfde bedrag moeten de particuliere financiers van het Sportpaleisstadion iophoesten voor de Kielse renovatie. "Om te bewijzen dat ze zich meer dan woordelijk engageren", zei Gilbert Verstraelen (SP) gisteren. Antwerpen wil die 110 miljoen later teruggeven door ook 110 miljoen frank neer te tellen voor het Sportpaleisstadion.

7 oktober 1998

Het Nieuwsblad

Geen topstadion zonder topelftal

Gewestplanwijziging nodig voor Eurostadion aan Sportpaleis
ANTWERPEN
,,Constructief" noemen zowat alle deelnemers de vergadering over bet nieuwe voetbalstadion. Stadsbestuur, provincie, privé-investeerders en de geplande fusieclub Germinal-Beerschot met Ajax tonen zich bereid een nieuw Eurostadion aan het Sportpaleis te bestuderen. Volgende week praten ze voort. Ondertussen stappen provincie en stad naar de Vlaamse regering om een gewestplanwijziging voor de site te vragen. Er wordt ook nog op 250 miljoen van die regering gehoopt. ,,En er moet niet alleen in het stadion geïnvesteerd worden", vindt gouverneur Camille Paulus. ,,Maar ook in een topclub."
Vorige week lanceerde Paulus een nieuwe locatie voor een voetbalstadion dat voldoet aan de Europese normen: Vlakbij het Sportpaleis, eigendom van onder meer de provincie. In tegenstelling tot eerdere berichten, gaat het zeker niet om het Lobroekdok. Maar wel om de bedrijfszone aan de Schrijnpoortweg. Om de hinder voor de Kronenburgwijk te beperken, voorzien de plannenmakers wel een parking boven het te dempen Lobroekdok — ook interessant voor het Sportpaleis — en komt de stadioningang langs dat dok. College en provincie moeten nog bekijken of ze akkoord gaan met die site.
Eén probleem lijkt niet simpel te zijn. In het gewestplan staat de site ingekleurd als recreatiegebied, industriezone en park. Om het project te realiseren, moet dat gewestplan veranderen, wat jaren aansleept. Stad en provincie spraken gisteren af samen naar de kersverse Vlaamse minister voor Ruimtelijke Ordening, Steve Stevaert, te stappen en de mogelijkheden te bekijken.
,,In dat opzicht was de Bosuil beter", zegt Paulus. ,,Ik ben samen met de geldschieters op Antwerp gaan praten.. Maar er rezen onoverkomelijke problemen met het bestuur."
Financieel lijken er met de investeerders Eric Verbeeck (projectontwikkelaar Kairos), Christian Van Thillo (Persgroep) en Nicolas Saverys (ex-Boelwerf) minder problemen te zijn. Toch vragen stad en provincie nog 250 miljoen aan de Vlaamse regering. Een bedrag dat eerder beloofd was voor de vorige Eurostadionprojecten.
Onduidelijk blijft nog of de particulieren willen investeren in bet Beerschotstadion. Dat interim-stadion moet de geplande fusieclub Germinal-Beerschot alvast opvangen tot bet nieuwe stadion er staat. De stad trok alvast 56,7 miljoen frank uit om het te moderniseren. Het Kielse stadion echt aanpakken voor achtduizend zitjes, kost 198 miljoen frank. Naar analogie met de haven, droomt Sportschepen Gilbert Verstraelen (SP) van een autonoom gemeentelijk sportbedrijf. Zo’n constructie heeft vooral bedrijfstechnische voordelen en maakt snellere beslissingen en investeringen mogelijk.
,,Het is nu— om het met James Bond-woorden te zeggen — now or never", besluit gouverneur Camille Paulus. ,,Het zou een misdaad zijn om deze laatste kans te verkwanselen. Er moeten nog wel enkele hoge horden genomen worden, maar de neuzen wijzen in dezelfde richting. We mogen niet alleen investeren in een topstadion, samen met het Sportpaleis en topsportcomplex. We moeten ook investeren in bijvoorbeeld spelers om een topclub te krijgen. Anders hebben we een eersteklassestadion zonder eersteklasseclub." (KRG)

2 oktober 1998

Het Nieuwsblad

56 miljoen voor nieuw Kiel
EKEREN
— Bij Germinal Ekeren liet sportschepen Verstraeten weten dat hij volgende week aan het Antwerpse college van burgemeester en schepenen zal voorstellen om 56 miljoen uit te trekken voor de renovatie van het Beerschot-stadion als blijk van steun voor de fusie tussen Germinal en Beerschot. Provinciegourverneur Camille Paulus mengde zich ook in het debat. Het provinciebestuur is bereid te participeren in de bouw van een nieuw Antwerps stadion, als dat gebouwd wordt in het Lobbroekdok. Marc Schaessens is volledig hersteld en speelklaar voor het duel met Lierse, iets wat niet kan gezegd warden van Nick Descamps, die nog een week onbeschikbaar blijft. Het staat zo goed als vast dat Kevin Budts en Maria Da Graca vandaag de overstap maken naar het Kiel. (DG/MCD)

23 september 1998

Het Nieuwsblad

,,Geen nieuw stadion maar nieuwe voetballers"

Comité voor een Groen Beleid van het Rooi luidt alarmbel

ANTWERPEN
De vzw Comité voor een Groen Beleid aan het Rooi uit z’n ongenoegen over een mogelijke vestiging van een sportcomplex in Antwerpen op de Bosuil of het Rooi in Berchem.
,,De vzw is opgericht tot behoud en ter verdediging van de wijk", zegt voorzitter Modeste Vuylsteke de Laps. De Berchemse vereniging. verzet zich tegen de mogelijke vestiging van een stadion op het Rooi. Eerder verzamelde ze al elfduizend handtekeningen tegen de bouw van het Eurostadion. Nu luidt de vzw de alarmbel voor de nieuwe bouwplannen. Want de gronden en infrastructuur van Berchem Sport op het Rooi zijn eigendom van de stad Antwerpen. ,,Op 7 mei besliste de stad een voetbalstadion met twaalfduizend zitplaatsen te bouwen. Toen kwamen de terreinen van de clubs Beerschot, Berchem en Antwerp in aanmerking", zegt professor Willem K. Braners van de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van het Ruca. Hij onderzocht of een dergelijk project wel rendabel is. Hij berekende dat een nieuw stadion pas na 25 jaar zou beginnen te renderen. Conclusie van de professor: ,,lk zie een nieuw stadion niet goed zitten, tenzij er een ploeg van wereidniveau komt." Dat zal niet direct voor morgen zijn. Maar schepen voor Sport Gilbert Verstraelen (SP) heeft nu andere plannen. Het nieuwe sportcomplex zou bestaan uit een voetbalveld met tribunes, en daamaast een zaal ‘voor indoorsporten, met vijfduizend plaatsen. Wat er ook van zij, zowel de actiegroep als het bestuur van Berchem Sport willen niet weten van grootse bouwplannen. Freddy Van Gaever, algemeen bestuurder van Berchem Sport: ,,Officieel weten wij niks", zegt hij. ,,In Berchem willen we helemnal geen nieuw stadion. Wij hebben inmiddels voor een pak geld aan aanpassingswerken gedaan. Dat zou dus betekenen dat dat allemaal tevergeefs is geweest, dat ze morgen alles kunnen platgooien. We hebben geen nieuw stadion nodig, maar nieuwe voetballers." Guy van der Marlière, leider van de nieuwe Topsportcel van de stad Antwerpen, gooit olie op de golven. ,,De collegiale werkgroep vergadert volgende vrijdag over de plannen. Er is helemaal nog niks beslist, zowel wat de locatie als de capaciteit betreft." (TG)

eurostad2.JPG (114552 bytes)

De Skybox: onmisbaar voor een stadion met standing.

eurostad3.JPG (117616 bytes)

De Royal Club: waar de Antwerpsupporters elkaar ontmoeten en een goed pint drinken.

eurostad4.JPG (116020 bytes)

De Business Club: waar de zakenmensen elkaar ontmoeten, eten en een goed pint drinken.

 

En zo stelde Antwerp zijn stadion voor:

ANTWERPEN BOUWT

 

 Voetbal zal noolt meer hetzelfde zijn in Antwerpen. Het project waarvan ook u deel kunt uitmaken, moet in geen enkel opzicht onderdoen voor gelijkaardige nieuwe constructies in het buitenland, ook al werd gekozen voor een functioneel ontwerp, zonder overbodige franjes of megalomane voorzieningen. 30.000 toeschouwers zullen er veilig en comfortabel van het voetbal kunnen genieten. En u krijgt de beste plaatsen, dat spreekt. Hoe sneller u reserveert, hoe beter u van het voetbal zult kunnen genieten.

Topvoetbal uiteraard, want daar willen we naartoe in het nieuwe stadion.

Royal Antwerp Football Club zal op alle niveau’s geprofessionaliseerd worden. Begin volgende eeuw moet onze club in staat zijn om definitief aansluiting te vinden met de Europese top, om zich op te werpen als symbool van de Antwerpse én Vlaamse wederopstanding.

Sport is big business geworden, verenigingen in Engeland, Nederland en de Verenigde Staten stappen naar de Beurs, terwijl de mediabelangstelling explosief blijft stijgen. De clubs worden ondergebracht in volwaardige profliga’s, de ploegen voortdurend versterkt met nieuwe smaakmakers. Het entertainment-gehalte van voetbal is bepalend voor de toekomst van de sport. Vlaanderen mag die trein niet missen. De economische relance in onze regio staat garant voor het welslagen van dit project, Euro 2000, de prestigieuze Europese voetbalkampioenschappen, vormt de perfecte aanzet. Naar schatting vijf miljard extra inkomsten voor de horeca, duizenden nieuwe arbeidsplaatsen, 3,5 miljard tv-kijkers, meer dan een miljoen bezoekers, maandenlange exposure in alle media: vanaf 2000 zal niemand er nog omheen kunnen dat Antwerpen aan de winnende hand is. En dat Royal Antwerp Football Club bouwt aan een glorieuze toekomst. Laten we nu onze krachten bundelen, overheid en bedrijfswereld, om die droom samen te verwezenlijken.

 

ANTWERPEN ONTVANGT

 

In het nieuwe Antwerp-stadion zal iedereen zich welkom voelen. Alle 30.000 overdekte en comfortabele zitjes, verdeeld over flexibele compartimenten, zijn genummerd en worden met behulp van een gesofistikeerd ticketingsysteem individueel toegewezen. Relschoppers komen er niet in, eventuele onregelmatigheden worden geregistreerd door één van de tientallen videocamera’s in het stadian. De bezoekende supporters arriveren rechtstreeks op de parking van het voor hen gereserveerde compartiment. Perfect getrainde stewards leiden het geheel in goede banen en houden een extra oogje in het zeil. In en rond het stadion zullen nog nauwelijks agenten aanwezig zijn. Voetbal zal nu pas echt een feest worden, voor de hele familie.

Het voetbal van Antwerp zou iedereen in vervoering moeten brengen, maar de inwendige mens stelt ook zijn eisen.

Het zit er trouwens dik in dat het nieuwe stadion uren voor de wedstrijd al zal vollopen, met mensen die het voorafgaande spektakel willen meemaken of gewoon voor de gezelligheid komen. Zij kunnen terecht in een klasserestaurant, of in de verschillende drankgelegenheden, van kleine bars tot een fraaie brasserie. Overal is voldoende sanitair aanwezig, ook voor de dames, en aan parkeerruimte zal het de toeschouwers evenmin ontbreken. De gebruikers van de Sky Boxen kunnen hun wagen kwijt onder het stadion, waarna ze met de liften naar boven kunnen. Voor de seathouders is valet parking voorzien, rond het stadion worden 2000 nieuwe parkeerplaatsen aangelegd en de bezoekers zullen in de toekomst ook gebruik kunnen maken van grote parkings in de nabije omgeving. Antwerpen is altijd al een gastvrije stad geweest. In het Antwerp-stadion zullen we de toeschouwers ontvangen met respect voor die traditie, in een perfect veilige, aantrekkelijke en gezinsvriendelijke omgeving. We gaan ervan uit dat we ook u daar straks mogen begroeten.

 

ANTWERPEN SCOORT(hopen we)

 

Antwerpen maakt zich op voor de 21ste eeuw. De stad zal zich de komende jaren profileren als de bruisende metropool van weleer, waarbij sport, cultuur en ontspanning de belangrijkste troeven zullen zijn. Op het water bijvoorbeeld, waar sportieve topprestaties hand in hand gaan met uiteenlopende recreatieve activiteiten. In het theater ook, waar Antwerpen zich dagelijks doet gelden als cultuur- en evenementenstad bij uitstek. Of in de zalen van Metropolis, het cinemacomplex dat het aantal jaarlijkse bezoekers aan de stad met bijna 2 miljoen deed stijgen. In de Zoo voelt iedereen zich thuis, terwijl het Sportpaleis onderdak biedt aan internationaal gerenommeerde spektakels en sporttornooien. Antwerpen scoort weer, dus kan het voetbal niet achterblijven.

Voetbal zal in de toekomst hét uithangbord worden van Antwerpen, entertainment city. Samen met u willen we een renaissance inluiden van het ooit zo geroemde Antwerpse voetbal. Royal Antwerp Football Club, de oudste club van het land, zal de kleuren van onze stad straks verdedigen in een geheel nieuw stadion. En daar zullen niet alleen de supporters zich op hun gemak voelen, maar ook zakenlui en families. Voetbal wordt een dagje uit, in een sfeer van veiligheid, gezelligheid en comfort. En het stadion een ontmoetingscentrum, de hele week door, voorzien van drank- en eetgelegenheden, vergaderzalen, voldoende parkeerruimte en andere zakelijke en recreatieve faciliteiten. Met het pasje dat toegang verleent tot het nieuwe stadion zullen de bezoekers ook voordelen genieten in de Antwerpse cultuur- en evenementenwereld. Dit project zal onze stad en de Vlaamse regio internationaal zonder twijfel in de schijnwerpers plaatsen - het stadion wordt ons visitekaartje. Waarop ook uw naam niet mag ontbreken.

 

ANTWERPEN WINT (hopen we)

 

Antwerp is onmiskenbaar aan de winnende hand, net als de stad waar deze glorierijke club thuishoort. Voor u, industriëlen, bedrijfsleiders, managers en ondernemers die de boot niet willen missen en van voetbal houden, hebben we in het nieuwe stadion een aantal exclusieve plaatsen voorzien. U zult er met volle teugen van het voetbal kunnen genieten, het gras kunnen ruiken en uw vreugde uiten, terwijl u toch ook beschikt over een aparte, verwarmde loge of terecht kunt in de bar.

In de hoofdtribune zijn drie soorten seats voorzien, luxueuze zitplaatsen voor zakenlui en genodigden. U kunt uw gasten laten plaatsnemen op BUSINESS SEATS, op prestigieuze ROYAL SEATS (voorbehouden aan Royal Clubleden), of in de prachtige SKY BOXEN, een combinatie van traditionele loges (achter glas) en comfortabele zitplaatsen in de open lucht. Als U er op tijd bij bent natuurlijk, want het aantal plaatsen is uiteraard beperkt. De Antwerpse mentaliteit kennende, zal de zakenwereld zich met veel enthousiasme achter het winnende team scharen, Royal Antwerp Football Club, een club die zich in de nabije toekomst zal ontwikkelen tot de sportieve ambassadeur van Antwerpen en Vlaanderen. De plannen van het stadion liggen klaar, de nieuwe structuur van Antwerp staat op papier, Euro 2000 lonkt. Dit is het moment om de handen in elkaar te slaan en een sinds lang gekoesterde droom tot werkelijkheid te brengen. We zijn ervan overtuigd dat ons zo welgekende chauvinisme dit keer ten volle gerechtvaardigd is. Reserveer vandaag nog uw exclusieve plaatsen in het stadion dat onze stad en onze regio een nieuw aanschijn zal geven.

U wilt deze historische afspraak toch niet missen?

En ook de gouverneur speelde het spelletje mee.

DE GOUVERNEUR

De aftrap is gegeven. De Antwerpse Bosuil wordt tegen het jaar 2000 een nieuw, functioneel en veilig voetbalstadion rijker en dit hopelijk met de steun van de Europese gemeenschap.

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen, hoofdplaats bovendien van de economisch belangrijkste en meest geindustrialiseerde provincie van het land, met een wereidhaven en een sterke internationale reputatie als diamantcentrum. Ze heeft een schat aan culturele bezienswaardigheden, een gezellig winkelcentrum en een bloeiend uitgaansleven. Op sportief vlak verdient zij een even grote uitstraling.

Vergeten we trouwens niet dat hier ook de wieg stond van de voetbaisport in ons land. De eerste Belgische club zag inderdaad in 1880 het levenslicht in de Scheldestad als ‘Antwerp Footbal and Cricket Club’. Vandaag, meer dan een eeuw later, mag Antwerpen dan ook de kans niet laten liggen om bij die glorierijke traditie aan te knopen door opnieuw een baanbrekend sportief project gestalte te geven, dat zowel de toekomst van het Antwerpse voetbal als de naam en faam van de metropool ten goede komt.

Het initiatief zal ons bovendien de mogelijkheid bieden om mee als gastheer op te treden voor het Europees kampioenschap voor landenteams in het jaar 2000, dat de twee Lage Landen samen met zoveel enthousiasme op het getouw willen zetten, evenals voor andere Europese topwedstrijden.

Kortom, met de grondige vernieuwing van het Bosuilstadion én de nodige investeringen om in Antwerpen een voetbalploeg op het veld te sturen die kan schitteren, zal de stad aan de stroom ongetwijfeld nationaal en internationaal nog meer in de kijker lopen. De sinjoren zullen er zeker mee scoren.

Ook Léona Detiège (?!) zag heil in een nieuw stadion:

 

 

 

Stad Antwerpen

Kabinet van de burgemeester

Waar is de tijd van de legendarische voetbalinterlands België-Holland op ‘den Antwerp’?

De tijd van de ‘hel van het noorden’, waar homerische duels werden uitgevochten tussen onze nationale voetbaltrots Rik Coppens en de Hollandse ‘stopper’ Terlouw. De tijd toen een ‘centervoor’ nog geen spits heette, een ‘stopper’ nog geen libero, kortom de tijd toen voetbal werd gespeeld met een ‘voorlijn’, een ‘middenlijn’ en een ‘achterlijn’. De tijd toen het Bosuilstadion niet enkel nokvol liep voor een België-Holland, maar ook voor een paastornooi van de ‘Great Old’ of voor de Europese primeur Antwerp-Real Madrid.’

Toen was er nog spektakel te zien op ‘den Antwerp’. Naar een confrontatie tussen de ‘Antwerpse Entente’ -de beste spelers van Antwerp, Beerschot en Berchem-en een Braziliaanse topploeg kwam de massa kijken. Wekelijks Europees voetbal op televisie bestond immers nog niet...

Intussen is er wel een en ander veranderd in het nationale voetballandschap in het algemeen en het Antwerpse in ‘t bijzonder. De Antwerpse voetbalglorie van weleer is ver te zoeken en dàt is ook het stadsbestuur niet ontgaan. In het bestuursakkoord 1995-2000 werd de stellige belofte opgenomen iets te doen aan de infrastructuur als eerste aanzet om het Antwerpse voetbal in ere te herstellen. Er werd met name gedacht aan een nieuw, volwaardig voetbalstadion dat aan de moderne eisen inzake comfort en veiligheid zou voldoen. De organisatie van bet Europees landenkampioenschap 2000 in België en Nederland heeft die plannen een impuls én een extra dimentie gegeven. Plots werd immers aan een ‘Eurostadion’ gedacht, een stadion waar in 2000 dat Europees kampioenschap zijn deel krijgt en waar in de toekomst ook Europees voetbal kan worden gespeeld volgens de strenge UEFA-normen.

Nu is de kogel door de kerk. Na maanden van besprekingen en voorafgaand onderzoek, werd beslist op de plaats van het legendarische Bosuilstadion een eigentijdse voetbaltempel op te trekken die volledig beantwoord aan de meest veeleisende criteria inzake veiligheid, comfort en uitstraling voor onze stad. In naam van deze stad hoop ik dat met de bouw van deze ‘nieuwe Bosuil’ ook de glorie van het Antwerpse voetbal zal terugkeren. Ik ben ervan overtuigd dat de metamorfose van de ‘Bosuil’ onze stad een nieuwe voetbaltoekomst kan bezorgen.

Succes!

 Leona Detiège

burgemeester

Enkele impressies van hoe het stadion eruit zouden zien:

                          eurostad9.JPG (89324 bytes)

                                           eurostad1.JPG (117227 bytes)

               eurostad11.JPG (41302 bytes)

                    eurostad6.JPG (26885 bytes)                        eurostad7.JPG (26451 bytes)

eurostad8.JPG (69252 bytes)

 

Nedstat Counter