Make your own free website on Tripod.com

27, 28 januari 2001

Het Nieuwsblad

Blessures

Het gaat de goede richting uit met Barry Budts en Dragan Siljanoski (Antwerp). De rechterflankspelers zagen de heenronde aan hun neus voorbij gaan, maar trainen nu al enkele weken individueel. Siljanoski mag zich al voorzichtig aan baloefeningen wagen.

Varia

Antwerp blijft allicht tot het einde van het seizoen met Palm als shirtsponsor spelen. De club onderhandelt nog met enkele kandidaatsponsors voor volgend seizoen. De nieuwe tribune wordt opengesteld voor de thuismatch tegen Lierse op 17 februari.

De Gazet Van Antwerpen

Antwerp-kapitein William Verbeeck wil zich tegen Charleroi revancheren voor slechte start

"Als je de intenties voor het seizoen zag, dan is er op de Bosuil een heel andere richting ingeslagen." (William Verbeeck)

DEURNE - Antwerp moet zaterdag op de Bosuil tegen Charleroi de valse start van vorige week op Beveren doen vergeten. Kapitein William Verbeeck vindt dat treuren over de voorbije nederlaag geen zin heeft. “Een groot voordeel van voetbal is dat je je elke week kunt revancheren voor de wedstrijd van een week eerder. Achterom kijken heeft geen zin.”

GVA: De redding is voor Antwerp alleen mathematisch nog geen feit, terwijl een grote sprong voorwaarts er ook niet inzit. Wat mogen we nog verwachten van de Great Old dit seizoen?

William Verbeeck: Moeilijk te zeggen op dit moment. Als sportman moetje, altijd naar boven kijken, maar aan Europees voetbal moeten we niet denken. De enige doelstelling dit seizoen was de redding. Die staat nog niet wiskundig vast, maar ondanks onze slechte start in de terugronde zijn we wel op de goede weg.

GVA: De beker zou een uitgelezen kans op iets extra’s betekend hebben. Geen spijt van de uitschakeling als je ziet wat Germinal Beerschot nu meemaakt?

WV: Het had nog veel erger kunnen zijn als Sint-Truiden zich zou gekwalificeerd hebben in Westerlo. Nu zeg je nog tegen jezelf dat we er op Westerlo misschien ook waren uitgegaan. Maar eigenlijk maak je jezelf iets wijs, want in de beker is alles mogelijk. De harde waarheid is dat we eruit liggen.

GVA: Intussen bouwt Antwerp letterlijk en figuurlijk verder aan de toekomst. Door voor nieuwjaar een contract van 3,5 jaar te tekenen zie je voor jezelf een rol weggelegd.

WV: Klopt. Als je de intenties voor het seizoen zag, dan is er op de Bosuil een heel andere richting ingeslagen. We hebben een jonge ploeg. As we die drie-vier jaar bij elkaar kunnen houden, dan zijn de vooruitzichten mooi. De gemiddelde leeftijd is laag en elke plaats is dubbel bezet door minstens één jonge speler. Dat belooft.

GVA: Vorige zaterdag viel het een beetje tussen de plooien, maar Antwerp kwam met negen Vlamingen aan de aftrap in Beveren.

WV: Het illustreert wat ik zeg: jong en Belgisch krijgt de voorkeur. Het is geen garantie voor succes, maar het is wel een gezonde basis om op voort te werken.

GVA: Is dit niet in de eerste plaats de verdienste van de trainer? Er kwamen de voorbije maanden nog enkele buitenlanders bij, maar Van Acker blijft consequent jong Belgisch talent opstellen.

 WV: Ook omdat hij de besten laat spelen. Als een buitenlander geen versterking is, kun je beter voor jonge Belgen kiezen. De trainer opteert voor die weg. Hij zal natuurlijk zijn voorkeur hebben voor Belgen. Maar Belgen zijn tegenwoordig niet altijd de goedkoopsten en dus ben je als club soms verplicht naar het buitenland te kijken voor een betaalbare oplossing. Maar als de trainer mag kiezen tussen evenwaardig buitenlands en Belgisch, dan kiest hij voor Belgisch.

GVA: Ook jij mag je verheugen op veel waardering. Je draagt als 24-jarige de kapiteinsband. Voor de winterstop nam je, na vier weken afwezigheid en weliswaar mee door enkele afwezigheden, zonder discussie je plaats in de basis weer in.

WV: Vier weken niet spelen en direct in de ploeg staan, dat is een blijk van vertrouwen. Het zou wellicht niet gebeurd zijn indien iedereen fit was geweest, maar toch. De trainer heeft tijdens de onderhandelingen over mijn contract de voorzitter ook laten weten dat hij graag met mij verder wil. Dat ik kapitein werd, is niet slecht voor mijn zelfvertrouwen. Het is niet iets dat zomaar aan iedereen wordt voorgesteld. Het geeft ook een grote verantwoordelijkheid. Je moet zien dat alles een beetje geregeld is in de spelersgroep en je bent de spreekbuis naar de trainersstaf toe. Het is mijn eerste jaar en het is een heel andere manier van werken dan ik gewend was. Op dit moment loopt het vlot en lijden mijn prestaties er niet onder. Mocht dat wel het geval zijn, dan zou ik de band direct doorgeven. (Jan Van Craen)

24 januari 2000

Het Nieuwsblad

Drie jaar stadionverbod voor hooligans

ANTWERPEN — Vier jonge voetbalhooligans, opgepakt bij voetbalrellen na de match Antwerp-GBA op 19 november 2000, kregen gisteren de gunst van de opschorting van de rechter. De feiten zijn dan bewezen, maar de rechter spreekt geen straf uit. Als de jongens zich koest houden, verdwijnt hun strafdossier in de kast. Een vijfde hooligan werd veroordeeld tot een jaar cel, waarvan drie maanden effectief. De vijf mogen drie jaar lang niet naar het voetbal.

Het openbaar ministerie had voorbeeldstraffen gevraagd. ,,Echte voetballiefhebbers moeten zonder een bang hart naar het voetbal kunnen”, stelde openbaar aanklager Hildegarde Penne.

De 21-jarige Kevin D.M. heeft als enige een strafblad. Hij gaf toe met stenen te hebben gegooid, maar niet naar de politie, wel naar ,,de supporters uit het vijandige kamp”. En hij was dronken.

De vier andere jongelui zijn keurig opgevoede jongeren: een student handelsingenieur (net verloofd en presidiumlid), een derdejaarsstudent dierengeneeskunde en twee arbeiders. Hun bezorgde ouders en vriendinnen zaten in de rechtszaal. Drie van de jongens ontkennen dat ze met stenen hebben gegooid. De rechtbank achtte niet bewezen dat de hooligans op voorhand afspraken hadden gemaakt om keet te schoppen. De rechter achtte de vijf wel schuldig aan weerspannigheid (lees: met stenen gooien), maar hield rekening met hun jeugdige leeftijd. (JCV)

O’Shea is terug

ANTWERPEN — John O’Shea keerde gisteren terug uit Ierland en is dit weekend inzetbaar. Bernt Evens pakte in Beveren zijn derde gele kaart en moet een weekje aan de kant blijven. Hij wordt vervangen door de herstelde Jurgen De Neys. Zyatti ondervindt last aan de knie, maar geraakt allicht speelklaar.

Antwerp praat deze week nog met enkele kandidaat shirtsponsors. Met Palm is er al een samenwerkingsakkoord voor vijf jaar, maar dat hoeft voor de brouwerij niet als shirtsponsor te zijn. Mogelijk tekent Antwerp eerstdaags al een contract met een nieuwe sponsor voor volgend seizoen en blijft Palm tot het einde van deze competitie op de truitjes prijken. (NPP)

20, 21 januari 2001

De Gazet Van Antwerpen

Gunter Ribus is thuisnederlaag tegen Beveren niet vergeten

“Ik heb nog wat recht te zetten”

"Levert een winterstage in het buitenland echt zo’n grote voordelen op?" (Gunter Ribus)

DEURNE - Antwerp snijdt vanavond het tweede competitiegedeelte aan met een trip naar Beveren. De Great Old bereidde zich de voorbije weken voor in eigen land en lijkt klaar voor de spurt richting eindstreep. Ook Gunter Ribus denkt er zo over. “Ik heb nog wat recht te zetten op de Freethiel”, klinkt de linkerpoot meteen strijdlustig.

Antwerp kleedde zich de voorbije weken wat dikker en verkoos een voorbereiding in eigen land boven een buitenlandse stage. Een bewuste keuze volgens secretaris Paul Bistiaux, die geen zin had om ettelijke honderdduizenden te spenderen aan een snoepreisje over de grens. “Zo’n stage dient enkel om spelers, entourage en journalisten te plezieren”, oordeelde Bistiaux.

Als de oefenmatchen een voorbode zijn voor de tweede ronde van de Great Old, heeft hij gelijk. Succesvol tegen Mönchengladbach en een uiterst makkelijke overwinning tegen MVV. Volgens Gunter Ribus is Antwerp klaar voor het grote werk.

Gazet van Antwerpen: Met Beveren hebben jullie meteen al een belangrijke afspraak op de agenda prijken.

Gunter Ribus: Ik bekijk het als een zespuntenmatch. Voor mij kleeft er nog een speciaal geurtje aan die partij. Een niet toegekende overtreding op mij was de aanleiding tot de tegengoal in de heenronde, waardoor we verloren. Ik heb dus nog wat recht te zetten op de Freethiel, waar we absoluut voor de drie punten moeten gaan.

GVA: Zo’n eerste partij na de winterslaap is telkens een beetje een nieuwe start. Al liggen de kaarten voor Antwerp wel anders dan in augustus.

GR: Toen stapten we inderdaad met een resem vraagtekens het eersteklassevoetbal binnen. We toonden te veel respect, waren onvoldoende fel in de duels. Dat leidde tot onze zwakke start. Gelukkig wisten we ons gaandeweg te herpakken. Plots draaiden we de knop orn en volgden de punten. In die zin kunnen we nu wat meer ontspannen voetballen en komt het échte Antwerp aan de oppervlakte.

GVA: De voorbereiding op de tweede ronde gebeurde in eigen land. Niet jaloers op de andere eersteklassers die een week lang flirtten met zonnestralen?

GR: Ach, zoiets is natuurlijk wel leuk, maar levert het zo’n grote voordelen op? Ik weet het niet. Voor mij is het alvast geen noodzaak. Zeker nu vielen die stages voor vele clubs ongelukkig.

Uitgerekend bij hun terugkeer brak het vriesweer hier uit. Dan is het toch ook opnieuw aanpassen voor de spelers.

GVA: Vele clubs roepen het aanscherpen van de teamgeest in als motivatie om hun reis te verantwoorden.

GR: Dat kan zijn. Regi Van Acker haalde het deze week al aan. Bij Antwerp wordt het hele seizoen aan teambuilding gedaan. Dat werpt ook zijn vruchten af. De sfeer in onze groep is werkelijk schitterend. Dat kan alleen als je het hele jaar door voor een leuk werkklimaat zorgt. Dat is de kracht van onze ploeg.

Ik geloof er wel in dat een weekje samenzijn bevorderlijk is om elkaar beter te leren kennen. Of het altijd voor een betere sfeer zorgt, durf ik toch te betwijfelen.

GVA: Regi Van Acker stelde de voorbije dagen ook nog orde op zaken. Met name je strafschopmisser tegen MVV lag de coach zwaar op de maag.

GR: (Zucht) Ik weet het. Ach, ik was al enkele malen ongelukkig geweest in de afwerking en de fans scandeerden voortdurend mijn naam. Ik had afgesproken met Goots dat hij de bal op de stip zou leggen en ik zou trappen. Tegen alle afspraken in. Dat ik uiteindelijk ook nog miste, brak me zuur op. Ik heb intussen alles uitgepraat met de trainer. Hij heeft gelijk natuurlijk dat we de regels moeten respecteren. Tegen Beveren laat ik een mogelijke strafschop alvast aan Patje over. (Kurt Guldentops)