Make your own free website on Tripod.com

30 juni 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp breekt contract De Roeck open

Antwerp brak het contract van Jonas De Roeck open tot 2003. De belofte was één van de laatste spelers die eind volgend seizoen zijn contract zag aflopen. Da Silva en Fatokun hebben ook nog een verbintenis voor één seizoen. Ook met hen hoopt de club snel tot een akkoord te komen. Antwerp blijft interesse tonen voor Lierenaar Tim De Keyser, maar door het aantrekken van de Nigeriaanse libero Furo is de nood niet zo hoog meer. (NPP)

29 juni 2000

Het Nieuwsblad

WESTERLO — Westerlo houdt rekening met een vertrek van Brogno. Metz toont serieuze interesse. Kandidaat-vervangers zijn Dalibor Mitrovic (Westerlo) en Ganiyu Owolabi (Antwerp). (GLR)

Wachten op burgemeester

ANTWERPEN

De trainingen op de Bosuil mogen dan al bezig zijn, het oefenprogramma is nog niet helemaal rond. Zo blijft het afwachten of Antwerp—Steaua Boekarest kan worden gespeeld op het terrein van Schoten. De Great Old wacht nog op toestemming van de burgemeester.

Ook voor de galamatch van 29 juli werd nog geen tegenstander vastgelegd. Secretaris Paul Bistiaux hoopt die zaak eerstdaags af te ronden. Bistiaux weerlegt ook de bewering dat Manchester maar matig geïnteresseerd is in de terugkeer van Antwerp op het hoogste vlak. De entourage had meer verwacht van de samenwerking. Voorlopig komen enkel Hilton en Chadwick, twee jongens die ook in tweede klasse al voor Antwerp speelden. Wilson en Higginbotham blijven in Engeland en andere namen zijn er voorlopig niet. Maar Bistiaux maakt zich sterk dat de Britten het wel degelijk goed menen met zijn club.

,,Chadwick en Hilton zijn twee zeer sterke spelers, vergeet dat toch niet. Dat zijn jongens die over één of twee jaar misschien in de hoofdmacht van United spelen. Ik vind dat geen klein gebaar van hen. Ik zie dat als een teken van groot vertrouwen dat ze twee van hun meest beloftevolle spelers opnieuw een jaar uitlenen. Dat Wilson en Higginbotham niet komen, heeft ook zijn redenen. Higginbotham gaat allicht naar Derby County waar hij ploegmaat wordt van Branko Strupar. En voor Wilson is er interesse van Sheffield. Die twee zijn al iets rijper dan Chadwick en Hilton en staan op het punt door te breken in de Premier League. Momenteel is iedereen bij Manchester nog in vakantie, maar ik verwacht in augustus nog twee spelers. Ferguson maakt na enkele weken training een balans op van zijn kern en dan komen er nieuwe mogelijkheden voor Antwerp. We moeten overigens niet mopperen. We hervatten de trainingen met vierentwintig spelers, dat moet toch al volstaan om een deftige ploeg tussen de lijnen te brengen.” Voorlopig is er nog geen beweging te zien op de werf achter het doel. Bouwondernemer Cordeel zou maandag naar de Bosuil komen en in drie, vier weken tijd de klus klaren. Maar de supporters reageren sceptisch en lijken zich meer zorgen te maken om het stadion dan om de ploeg. Dat Antwerp met zijn jonge, enthousiaste kern niet in de problemen komt, daar is elke rood-witte fan van overtuigd. Maar de vrees ook volgend seizoen in een verhakkeld stadion te spelen blijft. De abonnementenverkoop, die na het behalen van de titel een enorme stimulans kreeg, is intussen stilgevallen. Antwerp zit met tweeduizend seizoenkaarten nu al aan het hoogste aantal sinds acht jaar, maar toch lijkt er nog een hele progressiemarge te zijn als de tribune tijdig klaar is. Een teken van leven op de werf kan allicht velen overtuigen. Intussen blijft manager Carl Geeraerts op zoek naar een hoofdsponsor. Er wordt nog steeds met Peugeot gepraat, maar het staat niet vast dat de Franse autoproducent volgend seizoen op de truitjes prijkt.             (NPP)

28 juni 2000

Het Nieuwsblad

De Keyser (Lierse) allicht naar Antwerp

LIER - Tim De Keyser van Lierse speelt komend seizoen zo goed als zeker bij Antwerp. Beide clubs hadden gisteren een constructief gesprek. Wellicht wordt De Keyser voor één jaar uitgeleend. De Rus Verenettikov van Saloniki komt morgen aan in België en traint vanaf vrijdag mee. De problemen rond de transfer van Yves Van Der Straeten zijn opgelost. (EM)

ANTWERP - Antwerp hervatte gisteren de trainingen en liet al een tester opdraven. Ibrahim Yattara, een twintigjarige Guinese rechtsmidden, krijgt twee weken om zich te bewijzen. Chadwick en Hilton arriveren pas volgende week. Mertens, Campara en Budts bleven met lichte blessures aan de kant. Da Silva haakte na een uurtje af en trok op doktersbezoek. (NPP)

Jong Antwerp hervat trainingen

ANTWERPEN

Op de Bosuil is de vakantie definitief voorbij. Trainer Van Acker ontbood gisteren zijn spelers voor het eerst op training en liet de niet echt ingrijpend gewijzigde kern meteen twee keer loslopen.

Opvallend is de lage gemiddelde leeftijd van de huidige kern. Antwerp vat het seizoen aan met een spelersgroep waarvan meer dan tachtig procent jonger is dan vijfentwintig.

Alle nieuwkomers tekenden alvast present op de eerste afspraak, al trainde Kurt Mertens nog niet mee. De spits kampt nog met de naweëen van een knieblessure en doet het rustig aan.

Mampaey, Peelman, Evens, Sergeant, D’Haene en de pas aangeworven Nigeriaan Furo trainden wel voluit mee. Ook de jongeren Van Puym en Van Staeyen mochten met de ‘grote jongens’ hervatten. Sandro Da Silva kreeg opnieuw last aan de voet en trok in de namiddag meteen op doktersbezoek.

De Braziliaan is sarnen met Fatokun het enige zorgenkind in de rood-witte kern. De kleine spelmaker en de supersub hebben nog slechts een contract voor één seizoen en willen deze verbintenis voorlopig niet verlengen.

,,Het is bijtekenen of vertrekken”, stelt Van Acker resoluut. ,,Dat lijkt me evident, anders zijn ze volgend seizoen gratis weg.”

De supporters kregen meteen ook al een eerste tester te zien. Ibrahim Yattara, een rechtsmidden uit Guinee, loopt twee weken stage op de Bosuil. Valt dat mee, dan krijgt hij wellicht een  contract aangeboden. De Britten Chadwick en Hilton komen volgende week maandag naar Deurne. Chadwick kan meteen bij de groep aansluiten, Hilton is nog volop in revalidatie. Hij en Barry Budts herstellen van hetzelfde letsel en mogen volgende week de looptrainingen hervatten. Het blijft afwachten of zij de competitiestart van 12 augustus halen.

Mampaey blij

Doelman Kris Mampaey toonde zich zeer opgetogen met zijn terugkeer naar België. Na omzwervingen bij Willem II en het Schotse Dunfermline, hoopt hij zich opnieuw in eigen land te kunnen bewijzen. Het klikte meteen opvallend goed met rivaal Oldrich Parizek.

 ,,Leuke kerel, lijkt me”, aldus Mampaey. ,,Nee, ik kende hem nog niet. Vandaag hebben we elkaar voor het eerst ontmoet, maar dat viel dus heel goed mee. Gelukkig maar. We moeten een heel seizoen samenwerken en elkaar steunen. Uiteraard zijn we concurrenten voor dezelfde plaats, maar dat gaan we op het terrein wel uitvechten. Ik ga ervan uit dat de trainer ons gelijke kansen geeft.”

 ,,Er staan heel wat oefenmatchen op het programma. Van Acker heeft dus tijd genoeg om ons te vergelijken en tegen de start een keuze te maken.”

 ,,Ik denk dat ik in een leuke groep ben terechtgekomen. Allemaal jonge voetballers die zich willen bewijzen, ik zie het dus wel zitten. Er werd meteen al veel gelachen in de kleedkamers, dat is positief. Mijn eerste indruk van deze club is alvast heel goed." (NPP)

27 juni 2000

Het Nieuwsblad

Twee aanwinsten voor Antwerp

DEURNE – Antwerp heeft twee spelers aan zijn kern toegevoegd: spits Kurt Mertens van Sint-Truiden en de Nigeriaanse international en libero Furo Iynemi. (NPP)

Mertens en Iynemi naar Antwerp

ANTWERPEN

Trainer Van Acker kan vandaag nog twee extra spelers mee laten starten met de trainingen. De ‘Great Old’ vond maandag de libero en de spits waar men al een tijdje naar zocht. De sportieve baas van de Bosuil kent beide spelers en voegt ze met plezier aan zijn kern toe.

 ,,Kurt Mertens ken ik van in Kortrijk. In Sint Truiden brak hij nooit echt door omdat hij hetzelfde type speler is als Filip Fiers. Wij misten nog zo’n type spits. Goots is een pure afwerker, Peelman iemand die zeer snel is en graag de actie maakt. Mertens is een harde werker en kan ook op rechts uitgespeeld worden.”

 ,,Iynemi is de libero van de nationale ploeg van Nigeria. Hij komt van FC Sion in Zwitserland en speelde voordien bij Paris Saint­Germain. Hij was zelfs heel even bij Waregem, daar zag ik hem aan het werk. Hij lijkt me de geknipte vervanger voor Geert Emmerechts.” 

Van Manchesterzijde komen voorlopig enkel Chadwick en Hilton. Een beetje magertjes, want de Britten hadden vlak na het behalen van de titel beloofd dat ze de samenwerking gingen opdrijven. Nu sturen ze gewoon twee spelers die er ook vorig jaar al liepen, al zijn Chadwick en Hilton uiteraard wel twee grote beloften én bruikbare spelers. 

,,Er komt allicht nog wel wat bij in de loop van het seizoen, maar voorlopig zal het inderdaad bij deze twee blijven”, weet Van Acker.

,,Of ik teleurgesteld ben? Nee, want Chadwick en Hilton stonden allebei bovenaan mijn lijstje. Als zij snel kunnen aansluiten, heb ik een kern van 25 spelers. Dat lijkt me voldoende om het seizoen door te komen.”

,,Het is wel een geruststelling te weten dat er nog steeds iets bij kan komen vanuit Manchester mocht dat nodig zijn.”             (NPP)

26 juni 2000

Het Nieuwsblad

FC Antwerp hervat morgen

DEURNE- Antwerp hervat morgen (10 u) de training. In de namiddag wordt een tweede keer getraind. Nieuwkomers Mampaey, Peelman, D'Haene, Evens en Sergeant maken morgen kennis met hun maats. Van de kampioensploeg ontbreken alleen aanvoerder Emmerechts (naar Roeselare) en Pivaljevic (naar Keulen). Chadwick en Hilton zijn er nog niet, maar worden wel snel verwacht. Deze week komt er allicht uitsluitsel over verdere versterkingen van Man United. Van Acker hoopt nog een libero aan de kern toe te voegen. (NPP)

24, 25 juni 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp - Op maandag 3 juli begint de bouw van de nieuwe tribune op de Bosuil. Ze zou kunnen af zijn tegen 29 juli voor de galamatch tegen wellicht Betis of Sheffield Wednesday. Voor de eerste thuismatch in competitie (19 augustus tegen Beveren) is ze zeker af. (NPP)

23 juni 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp - Het staat zo goed als vast dat Antwerp de Engelse beloften Chadwick (spits) en Hilton (linksachter) een jaartje langer uitgeleend krijgt van Manchester United. Achter de komst van Higgenbotham en Wilson staat nog een vraagteken omdat er voor hen interesse is van andere Britse clubs. (NPP)

Veel beweging op de Bosuil

Chadwick en Hilton zo goed als zeker nog een jaartje bij Antwerp

Antwerpen

Antwerp heeft het twee weken rustig aan gedaan, maar sinds maandag is het weer druk op de Bosuil. De club heeft haar oefenprogramma klaar, de stage van 10 tot 14 juli in Iepenburg werd vastgelegd en ook wat transfers en het tribunedossier komt er weer schot in de zaak.

Bouwondernemer Cordeel is bijna klaar met de werken in het atelier en zou vanaf volgende week naar de Bosuil komen afgezakt. Als alles volgens plan verloopt kan de nieuwe tribune op 19 augustus in gebruik worden genomen als Antwerp op de tweede speeldag Beveren ontvangt.

Zaterdag verwacht de club meer nieuws van Manchester, maar het lijkt nu al vast te staan daat Chadwick en Hilton nog een jaartje op de Bosuil blijven.

Chadwick geldt als een van de gootste beloften van Engeland, maar wordt nog iets te groen geacht voor het "grote" werk. De technisch onderlegde spits werd in december pas achttien.

Ook het verlengde verblijf van de kleine Kirk Hilton wordt op de Bosuil als zeer positief aanzien. De vinnige linksachter liet vorig seizoen een uitstekende indruk na en wou zelf ook graag in Antwerpen blijven.

Higgenbotham komt allicht niet, al is dat ook geen noodzaak. Met Hilton, De Neys, Ribus, Evens en Chadwick heeft Van Acker vijf spelers voor twee posities op links.

Ook de komst van Wilson is nog onzeker omdat er voor hem interesse is van andere Britse clubs.

Betis Sevilla of Sheffield Wednesday?

"Zaterdag weten we hopelijk meer", aldus Van Acker. "Het zou kunnen dat er gewoon nog twee andere spelers komen in de plaats van Higgenbotham en Wilson. Ik ben al blij dat Chadwick en Hilton allicht terugkeren. Dat zijn jonge spelers met de juiste mentaliteit. Die willen er echt voor gaan en dergelijke spelers hebben we nodig."

"Ik hoor vaak dat men onze kern als te jong bestempeld, maar ik ben er vrij gerust in. Die jongens zullen inderdaad fouten maken door een gebrek aan ervaring, maar ik constateer bij hen wel een enorme bereidwilligheid om er te komen."

"Ook onze eigen jongeren zoals Budts, De Roeck, Ribus, De Neys en Verbeeck spelen met veel inzet en begeestering en datzelfde geldt voor de vijf nieuwkomers. Evens en Sergeant willen bewijzen dat ze eerste klasse aankunnen, Peelman en Mampaey zijn eerder uit op revanche en ook D'Haene is iemand met zeer veel mogelijkheden."

"Matchen tegen Maasland, Dessel, Westerlo en Steaua Boekarest zijn toch degelijke waardemeeters. Alleen jammer dat we voor de competitiestart meteen weer naar Westerlo moeten."

"Op 29 juli willen we de supporters graag een galamatch aanbieden waarin de nieuwe kern wordt voorgesteld. Er zijn contacten met Betis Sevilla en Sheffield Wednesday. Dat zou toch, twee weken voor de competitie van start gaat, een mooie affiche opleveren."

"De eerste ploeg van Manchester lijkt me niet realiseerbaar. Dat zal wel een wensdroom blijven." (Peter Nijs)

22 juni 2000

Het Nieuwsblad

Werken Bosuiltribune pas voor 3 juli

Antwerp bouwt nieuwe tribune voor 3.000 toeschouwers

DEURNE

De eigenlijke werken aan de nieuwe tribune op de Bosuil beginnen ten vroegste op 3 juli. Tot die vaststelling kwamen aannemer en betoningenieurs gisteren. Wat dat precies betekent voor de uiteindelijke timing van de werken aan de Bosuil, is nog onduideijik. Dat de tribune afgewerkt is voor de eerste competitie-wedstrijden van Antwerp, is echter zo goed als uitgesloten.

Waar nu nog een grote put gaapt aan de Bosuil, moet binnen afzienbare tijd een nieuwe tribune verrijzen met 3.000 zitplaatsen. Maar hoewel de financiering van 60 miljoen en de bouwvergunning al een hele tijd in orde zijn, blijft het maar duren voor er op het terrein zelf iets gebeurt.

,,Daar moet je je niet op verkijken”, zegt mede-investeerder Raoul Dedander. ,,De tribune die we nu willen bouwen, bestaat voor het grootste stuk uit prefab-elementen. Die moeten dus niet ter plaatse gegoten worden. Aan die elementen wordt op dit ogenblik al gewerkt. Alleen: op de Bosuil zelf zie je daar voorlopig niet veel van.”

De eerste echte werken aan het Antwerp-stadion zijn pas voor 3 juli, bleek gisteren. ,,Eerst moeten nog een aantal kleinere technische moeilijkheden worden opgelost”, zegt Dedander. ,,Maar eens we beginnen, zal het bijzonder snel gaan. De aannemer heeft beloofd continu daar te werken. Dat betekent dus niet: eerst de kelder, en dan een pauze, en dan nog eens een stukje, zoals je op veel werven ziet. Nee, iedereen is zich bewust van de spoed waarmee een en ander moet gebeuren.”

Dat de nieuwe tribune klaar is voor het begin van de nieuwe voetbalcompetitie, is onwaarschijnlijk. ,,Maar de werf is perfect af te sluiten van de rest van het stadion”, zegt Dedander. ,,En wat de vragen over de veiligheid betreft, hebben aannemer en architecten zich bereid verklaard am samen met ons de plannen te verdedigen.”

De tribune die nu gebouwd wordt, is het eerste stuk van wat een tribune voor 6.000 mensen kan worden. ,,We bouwen de funderingen al op een manier dat die uitbreiding mogelijk blijft”, zegt Dedander. Of die er volgend jaar ook al komt, is nog onduidelijk. Mogelijk kiest Antwerp eerst voor de vernieuwing van een andere tribune. (TOD)

21 juni 2000

Het Nieuwsblad

Van Acker: “Sterke start nodig”

Antwerpen

Nieuwkomer Antwerp krijgt geen overdreven zware start voorgeschoteld. De Great Old begint uit bij Westerlo, krijgt dan Beveren op bezoek om vervolgens naar Charleroi te gaan en Harelbeke te ontvangen.

Trainer Van Acker bekijkt het realistisch. “Dat oogt inderdaad mooi, maar we zullen de punten toch op het terrein moeten pakken. En wat is gemakkelijk? Westerlo en Charleroi zijn typische thuisploegen, dus kan je dat bezwaarlijk een simpele verplaatsing noemen. Maar we moeten in die eerste vier matchen zeker een aantal punten pakken, want daarna volgt een loodzware septembermaand met wedstrijden tegen Anderlecht, Lierse, Genk, Gent en Moeskroen”.

“Het toeval wil dat we uitgerekend tegen onze eerste tegenstander, Westerlo, ook al in de voorbereiding aantreden. Het had niet veel gescheeld of we hadden ook tegen Beveren gespeeld, maar gezien zij op de tweede speeldag naar de Bosuil komen, zullen we dat maar zo laten.”

Intussen is het verdacht stil rond het stadion en eventuele nieuwe transfers.

“Wat het stadion betreft denk ik dat alles op schema zit. Alleen is er nog niks zichtbaar omdat alles prefab is. Wat de spelers betreft heb ik allicht volgende week een onderhoud met Alec Ferguson. Ik hoop dan duidelijkheid te krijgen omtrent de spelers die ik gevraagd heb, want afhankelijk daarvan moeten we zelf nog op zoek naar versterkingen.”

“Dinsdag beginnen we te trainen. Ik hoop dat de Britse spelers zo snel mogelijk kunnen aanpikken, zodat mijn voltallige kern de voorbereiding kan meemaken. Daar hebben we in dit eerste jaar bij de elite echt wel nood aan.” (NPP)

16 juni 2000

Het Nieuwsblad

Goots twee jaar extra bij Antwerp

ANTWERPEN — Patrick Goots bereikte met het Antwerp een overeenkomst voor nog twee bijkomende seizoenen. Eerder legde de topschutter een lucratief aanbod van tweedeklasser Roeselare naast zich neer. Op de Bosuil verwachten ze voor eind juni een beslissing van Manchester United in verband met de verdere samenwerking. (NPP)

Goots nog twee jaar bij Antwerp

ANTWERPEN

Patrick Goots bereikte met het Antwerp-bestuur een overeenkomst voor nog twee bijkomende seizoenen. Eerder legde de topschutter al een lucratief aanbod van Roeselare naast zich neer. Deze week werd beslist om meteen voor twee jaar te tekenen.

Antwerp blijft zoeken naar een spits, zelfs als Chadwick mag blijven. Van Acker ziet Chadwick eerder als een offensieve middenvelder en wil er naast Goots, Peelman en Fatokun nog een spits bij.

Naast Pivaljevic is Antwerp ook Owolabi kwijt, al kwam de Nigeriaan vorig seizoen amper aan spelen toe.

Op de Bosuil verwachten ze voor eind juni een beslissing van Manchester in verband met de verdere samenwerking. De Britse club weet dat Van Acker rekent op drie tot vier spelers, die van bij de voorbereiding mogen meestarten. Het verlanglijstje, met daarop de namen van Higginbotham, Wilson, Chadwick en Hilton, vertrok al een maand geleden. Antwerp hoopt op een snelle beslissing omdat het zijn verdere transferpolitiek daarop zal afstemmen. De zoektocht naar een spits en een libero gaat intussen gewoon voort. (NPP)

15 juni 2000

De Gazet Van Antwerpen

Goots jaar langer bij Antwerp

Deurne - Patrick Goots heeft zijn contract bij Antwerp met één seizoen verlengd tot 2002. Eerder had de 34-jarige Antwerpspits, die volgend seizoen einde contract was en even in de belagstelling stond van Roeselare, al te kennen gegeven zeker op de Bosuil te willen blijven. (J.V.C.)

14 juni 2000

Het Nieuwsblad

Van der Straeten toch niet bij Lierse?

BRUSSEL - De voetbalbond ligt dwars bij de transfer van Yves Van der Straeten van het Portugese Maritmo naar Lierse. De transfercommissie weigert hem vrij te geven omdat Antwerp FC nog rechten op hem heeft. Van der Straeten verliet de club in '96 voor 13,5 miljoen frank. Antwerp heeft een papier dat stipuleert dat de club recht heeft op een transferbedrag als Van der Straeten terugkeert naar België. Het contract is ook ondertekend door Michel Zen-Ruffinen, nu secretaris-generaal van de Fifa. Van der Straeten was niet bereikbaar voor commentaar maar zijn familie reageert furieus. "Antwerp pakte al miljoenen op zijn transfer. Desnoods gaat het niet door en trekt hij naar Celta de Vigo", klinkt het. Antwerp weigert commentaar. (LDVM)

13 juni 2000

Het Nieuwsblad

Oostenrijkse keeper?

Antwerp - Antwerp heeft belangstelling voor Raimund Hedel. Deze 24-jarige Oostenrijkse doelman is einde contract bij Rapid Wien. (KV)

10, 11, 12 juni 2000

Het Nieuwsblad

Pivaljevic (Antwerp) naar Keulen

ANTWERPEN - De kogel is door de kerk: Darko Pivaljevic speelt de komende drie siezoenen voor het Duitse FC Keulen. De clubs bereikten gisteren een akkoord over een transferbedrag van om en bij de 60 miljoen. Antwerp gaat nu op zoek naar een spits en een libero. (NPP)

8 juni 2000

De Gazet Van Antwerpen

Pivaljevic vandaag bij Keulen?

DEURNE - De onderhandelingen tussen Antwerp en Keulen over de transfer van Darko Pivaljevic worden wellicht vandaag afgerond. Eerder wuifde Antwerp een te laag bod van de Duitse neo-eersteklasser weg. De zaakwaarnemer van Pivaljevic maakt zich sterk dat de kloof tussen beide clubs bijna overbrugd is en dat een definitief akkoord vandaag mogelijk is. De Servische spits bereikte zelf al een overeenkomst voor drie seizoenen met de Duitse club. Met Gert Peelman, die overkomt van Lierse, heeft Antwerp al een vervanger voor Pivaljevic in huis gehaald. (J.V.C.)

7 juni 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp wacht op Pivaljevic

ANTWERPEN — De transfer van Pivaljevic is nog niet rond. De Serviër nam dit weekend telefonisch contact met trainer Van Acker met de vraag of hij wou meewerken aan een overgang. Antwerp wil de spits laten gaan, maar niet tegen eender welke prijs. De 45 miljoen die FC Keulen bood, was te weinig. De club stelde een bedrag van om en bij de 70 miljoen als limiet. Geruchten als zou Anastasiou (Anderlecht) naar Antwerp komen, worden door Van Acker weggelachen. Aannemer Cordeel startte maandag met de voorbereidende werken voor de nieuwe tribune. Pas eind volgende week worden er echt zichtbare wijzigingen verwacht. Het betreft een prefabtribune waarvan de stukken momenteel gegoten worden. (NPP)

Antwerp bouwt in stilte

DEURNE

Wie maandag al eens naar de Bosuil kwam afgezakt in de hoop een glimp van de nieuwe tribune op te vangen, kwam bedrogen uit. Is er dan opnieuw iets loos? ,,Niks aan de hand”, sust secretaris Paul Bistiaux.

,,Aannemer Cordeel is volop bezig, alleen zal dat deze week nog niet zichtbaar zijn. De grote stukken worden allemaal al in het atelier gegoten. Je kan die tribune best vergelijken met een grote blokkendoos. De stukken worden nu volop gemaakt, straks wordt de hele constructie in elkaar gezet. De supporters hoeven niet ongerust te zijn. Tegen de start van de competitie staat en er een mooie, veilige tribune voor 3000 toeschouwers.”

Lijnen

Intussen vertrok trainer Regi Van Acker met vakantie. De Bosuil­coach knijpt er twee weken tus­senuit, maar gaat er van uit dat intussen verder wordt gewerkt aan het sportieve. ,,De lijnen zijn uitgezet. Ik heb er alle vertrouwen in dat Eddy Wauters en Paul Bistiaux die zaken tot een goed einde brengen. Wat er nog gaat gebeuren? Ik ga er van uit dat Pivaljevic toch vertrekt. Hij belde me dit weekend nog vanuit Joegoslavië om te vragen af ik wilde meewerken aan een transfer. Uiteraard mag Darko weg als hij dat zelf wil, maar dan wel tegen onze prijs. Als je ziet dat een Deflandre bijna tweehonderd miljoen kost en Valgaeren zelfs het dubbele, dan moeten wij een speler als Pivaljevic toch niet laten gaan voor veertig miljoen.”

Overschot

,,Akkoord, Darko is geen international en speelde de voorbije twee jaar in tweede klasse, maar hij kan wel het verschil maken. Met Peelman hebben we er al een goeie spits bij, maar dat is niet voldoende.”

,,Het trio Goots-Peelman-Fatokun is al een mooie basis, maar ik wil toch nog een extra vervanger voor Pivaljevic. En er komt ook nog een vervanger voor Emmerechts, dat lijkt me logisch. Sommigen vinden dat we al een overschot aan verdedigers hebben, maar vergeet niet dat daar heel veel jonge spelers bij zijn. Enkel Stefan Leleu kan je echt een ervaren speler noemen, en ook hij speelde slechts één seizoen in eerste klasse. Of Tim De Keyser komt? Ik weet niet waarom men die jongen steeds aan Antwerp koppelt. Hij belde onlangs zelf een keer, maar als ik alle spelers moet vermelden die zich bij ons aanboden, dan heb je een lijst van wel vijftig namen. Zo hoorde ik dit weekend verkondigen dat we Anastasiou zouden binnenhalen. Waar haalt men dat toch? Die kunnen we nooit betalen. Verder wacht ik in spanning op het antwoord van Manchester. Als ik drie van de vier gevraagde spelers (Hilton, Higginbotham, Chadwick en Wilson) krijg, ben ik tevreden. Ik hoop dat Ferguson Chadwick nog een jaartje bij ons wil laten rijpen. Iedereen heeft vorig seizoen kunnen zien tot wat die jongen in staat is. Hij kan in eerste klasse wel eens een echte revelatie worden.” (Peter Nys)

2 juni 2000

Het Nieuwsblad

De dertiende man

Fotograaf Stephan Peleman exposeert met opvallende reportage rond hooliganisme

Volgende week gaat EURO 2000 van start met een voetbalwedstrijd tussen België en Zweden. Maar het sportieve aspect van het toernooi wordt nu reeds overschaduwd door het dreigende supportersgeweld. De jonge Antwerpse fotograaf Stephan Peleman trok drie jaar lang op oorlogspad met de hardste kernen van clubs over heel Europa. Zijn foto’s drukken de rauwe energie uit en de opstoot van adrenaline die gepaard gaat met hun wilde acties. Ze tonen de wereld van de hooligan zo direct als geen enkele geschreven commentaar vermag.

"Ik wil allerminst bijdragen tot de psychose,” nuanceert Stephan Peleman. ,,Het gaat me niet om de sensatie, wel om foto’s met een bepaalde expressie te maken. Het geweld is trouwens maar een klein onderdeel van het hooligan-zijn. Het groepsgevoel en de samenhorigheid zijn minstens zo belangrijk.’

Stephan Peleman (34) is niet aan zijn proefstuk toe. Naast zijn job als freelance persfotograaf, maakt hij in zijn vrije tijd mini-reeksen rond één thema. Zo ondernam hij eerder al reportages over veldrijden en dansen (,,van striptease over house tot de dansmariekes”).

Maar Euro Hooligan is zijn eerste intematio­ naal opgevatte fotoreportage. Zo kwam hij in  zijn Odyssee doorheen bet Europese hooligan­wereldje in contact met onder meer Engelse, Poolse en Oost-Duitse hooligans. ,,Er bestaan zelfs plannen om naar Moskou te gaan. Die van Spartak Moskou hebben mijn foto’s al gezien. Ze zijn laaiend enthousiast...” De uitvalsbasis voor Euro Hooligan blijft echter Antwerpen. ,,De oorspronkelijke bedoeling was om een reportage over het Bosuilstadion te maken. Zo kwam ik op zekere dag op tribune 2 in het vak van de harde Antwerp-kern, de X-side dus, terecht. Er kwam onmiddellijk iemand naar me toe. Ze dachten waarschijnlijk dat ik van de politie was Want hij vroeg me wat ik feitelijk van plan was met die camera. Toen ik hem van mijn plan vertelde, zei hij meteen: ,Wilt ge niks doen rond hooligans?’. Ik kreeg mijn onderwerp dus gewoon in de schoot geworpen.” ,,Die persoon introduceerde mij vervolgens aan vier vijf jongens die wel wilden meewerken. Maar dan op één voorwaarde. Ze wilden ‘absoluut niks voor de foto doen’.” De beelden die Stephan van de Antwerpse hooligans en hun collega’s maakte, zijn niet geënsceneerd en de acties die hij vastlegde zijn op geen enkele manier uitgelokt. ,,Het enige wat ik van hen kreeg waren tips over waar en wanneer ze zouden samenkomen. Door de strengere controles en de harde aanpak in de stadions, verplaarst het geweld zich naar die plekken waar de politie niet massaal aanwezig kan zijn.” Stephan trok vooral op met de ‘Casuals’, de nieuwe generatie Antwerp-hooligans, maar via hen kwam hij ook bij andere Belgische ploegen terecht: Brugge, Standard, Beerschot en Anderlecht. Toch was het niet altijd makkelijk om het vertrouwen te winnen van ‘de jongens’, geeft Peleman toe. ,,Ze denken vaak dat je van de politie bent, of minstens met hen samenwerkt. Of dat je voor één bepaalde club partij kiest,” grijnst deze Antwerp-supporter. ,,Slechts éénmaal kwam ik daardoor zelf in de problemen. Drie jaar geleden kreeg ik een klap in mijn gezicht van een Brugge-fan. Die vond blijkbaar dat ik wat te veel met die van ‘den Antwerp’ had rondgehangen”, lacht hij.

Dat gebeurde trouwens tijdens de rellen in het park aan de ‘Kouwe Keuken’ in Brugge. Niettegenstaande het gevecht in regel een tiental minuten duurde, wat vrij lang is voor dergelijke confrontaties, vielen er toen geen zwaargewonden. ,,Dat wijst erop dat men zich toen aan bepaalde regels heeft gehouden. Het was in de periode net na ‘de slag van Beverwijk’, waarin Ajax-fan Carlo Picornie was doodgestoken. Dit was een vergelijkbare situatie: de clans van Antwerp en Brugge hadden ver buiten het stadion afgesproken, zonder dat de politie ervan op de hoogte was. Met dit verschil dat er geen steekwapens aan te pas kwamen.”

Tegenwoordig heerst er bij de veiligheidsdiensten een grotere alertheid in verband met dergelijke afspraken. De hooligans gebruiken daarbij technologische snufjes als gsm’s en het Internet. Stephan nuanceert alvast het Internet-verhaal. ,,Je moet niet alles geloven wat ze op het Net zeggen. Er zitten ook veel ‘blazers’ tussen. De beslissingen worden meestal genomen door de oudere jongens. Die controleren de gevechten en proberen ook tussenbei­de komen als het te erg wordt.” Er bestaat, gek genoeg, een soort code voor deze ogenschijnlijk primitieve gevechten. ,,Zo is er bijvoobeeld een regel, dat als er iemand op de grond ligt, dat dan niks meer wordt gedaan. In België wordt die regel ook meestal opgevolgd.”

Termen als ‘de jongens’, ‘ontploffen’ of ‘afgaan’ horen tot de (primitieve) hooligantaal. Stephan beheerst hem volkomen. Op een bepaald moment wist hij zelfs te veel dan eigenlijk goed voor hem was. ,,Ik ben al een paar keer bij de politie moeten komen. Ik vind dat deontologisch niet verantwoord. Dat ze een persfotograaf als het verlengstuk van hun apparaat zien. Ik kan en wil daar niet aan meewerken. Anders kan ik mijn job niet meer naar behoren uitoefenen. Neutraliteit is heel belangrijk.”

Toch maakt hij ook handig gebruik van het bestaande hooligan-netwerk. ,,Jawel. Dankzij mijn contacten heb ik een hele maand in Polen gezeten. Ik was er op uitnodiging van de ‘Teddy Boys’, de harde kern van Legia Warschau. Daar heb ik het ergste gezien van wat ik al heb meegemaakt. Voor de kwalificatiewedstrijd tussen Polen en Engeland was er een treffen tussen 100 Poolse en 100 Engelse hooligans gepland in het Saski­park in Warschau. Pikant detail: de zaak was aan beide kanren door Duitse hooligans bedisseld. Die van Krakow hielpen voor de gelegenheid hun aartsvijanden van Warschau een handje, maar ze gebruikten daarvoor wel messen. Het resultaat was navenant. Ik heb toen zeker vijf neergestoken Britten gezien die zwaargewond bleven liggen.”

,,Eigenaardig genoeg is daar nooit wat van in de pers verschenen bij ons. De toestand in Polen is te vergelijken met die van België tien jaar geleden. Zowel wat de toestand van de stadions, als de aanpak van de politie betreft. Ze vliegen er echt met de botte bijl in daar. Ik heb zelf op video gezien hoe de anti-terreur­politie werd ingezet bij ongeregeldheden tijdens een gewone competitiematch van Legia Warschau. De Poolse politie richtte er zowaar riot guns op de massa en beschoot hen met rubberen kogels.”

Wat is de drijfveer van de doorsnee hooligan? ,,Geweld is maar een klein onderdeel van het hooliganisme. Het gaat om vriendschap, en het creëren van een groepsgevoel, eigenlijk. Als er moet gevochten worden, zullen ze dat zeker niet laten. Maar de zogenaamde ‘hooligans’ organiseren ook samen voetbalwedstrijdjes, en party’s. Ze gaan vaak samen uit, en helpen elkaar door dik en dun. Dat zijn toch dingen die regelmatig terugkeren in de gesprekken die ik heb met X­siders. De samenhang onder de Antwerp-fans wordt nog versterkt omdat het een ploeg is die lokaal gebonden is. Meestal zijn het jongens van Deurne-Noord en Borgerhout. Er bestaat echter ook een groep uit de Kempen.” ,,De invloed van politiek en extreem-rechts op de suppor­tersgroepen? Die is er nog wel, maar ze verdwijnt langzaam aan. Bij Beerschot, heb je wel nog het beruchte vak 13, dat is een kleine extreem­rechtse groep jongeren. Terwijl de Antwerpse X-siders vroeger veeleer anti-fascistisch waren om zich te profileren tegnover die van Beerschot. De aanhang van Germinal Beerschot is over het algemeen wel Vlaams Blok­gezind, maar dan zonder echt extreem-rechts te zijn. De oorzaak ligt in de migrantenproblematiek in de buurt rond het Kiel. Ook de Antwerp-aanhang komt hoe langer hoe meer in aanraking met jonge migranten. Maar iets heel doordacht of ideologisch zit er bij de meesten niet achter. Ik kan ook niet goed tegen die sociologismen die het hooliganisme willen verklaren. Het is een verslaving. Dat staat buiten kijf. Toch zeker voor de jongeren die er pas bijkomen. Maar de oudere jongens houden hen meestal onder controle.”

Hebben we nu iets te vrezen als we deze zomer gezellig een terrasje doen in de binnenstad? ,,Ja, en nee. Het blijft het een onderonsje, natuurlijk. Ik heb nog nooit gewone supporters (een ‘sjalenman’ zoals de Casual-hooligans smalend zeggen) of oude mensen het slachtoffer zien worden van dergelijk geweld. Hooligans ruiken elkaar instinctief, toch zeker in België. In Engeland is het al wat moeilijker. Daar kan het evengoed een man van in de vijftig zijn, of iemand die eruitziet als een deftige zakenman. Die kan evengoed zwaar uit de hoek komen. De Engelsen zijn een extra doelwit, natuurlijk. Ze gaan zelf ook nooit een uitdaging uit de weg. Ik heb ooit eens aan een paar Engelsen gevraagd, of ze dat niet beu waren, altijd weer aangevallen te worden. ,No, it’s jolly great fun’, dat is juist plezant, antwoordden die toen. Of ze nu numeriek in de minderheid zijn of niet, die gaan er voor. Het heeft ook te maken met het fenomeen van de Englishman abroad, natuurlijk...” Stephan, al dat primitieve gedoe. Wat is nu de esthetiek van dit alles?

,,Ik ben niet alleen uit op geweld, maar ook op de sfeer daarrond. Een goede foto heeft voor mij een bepaalde expressie. De kick is om buiten het krantenwerk ook eens in zwart-wit te kunnen werken, en me eens goed uit te leven. Ik heb wel beloofd aan mijn vrouw dat ik na de expositie zou stoppen. Dat wordt moeilijk. Want ik kijk nu al uit naar den derby van volgend jaar. Dat heb ik namelijk nog nooit meegemaakt. Dan ben ik toch weer van de partij, denk ik.”

,,Weet je, het gekke is dat ik vroeger eigenlijk een bloedhekel had aan voetbal. Als ik dat op televisie zag, met het geluid van al die claxons op de achtergrond, vond ik het iets ongeloofelijk stom. Ik ben pas echt Antwerp-supporter geworden door live op die matchen aanwezig te zijn. Het is alleszins spannender dan vanuit je luie zetel naar de tv te kijken en de stand op teletekst te volgen.”

(tekst Wilfied Jans)

,,Euro Hooligan”, foto­expositie door Stephan Peleman. 2-3-4, 10-11-12 en 17-18 juni, telkens van 13 tot 18 uur, ‘t Pekfabriek, Kattenberg 93, 2140 Antwerpen (Borgerhout).