Make your own free website on Tripod.com

29 mei 2000

Het Nieuwsblad

Budts (Antwerp) onder het mes

Antwerp-speler Barry Budts moet onder het mes. Hij wordt dinsdag geopereerd aan de lies. Daardoor zal hij een deel van de voorbereiding missen (MCD)

26 mei 2000

Het Nieuwsblad

Geen Blok op den Antwerp

Burgemeester Leona Detiège (SP) verbiedt het Vlaams Blok­congres op zondag 25 juni in de Atrium-feestzaal van het Antwerp­stadion. ,,Het Blok mag overal bijeenkomen, maar daar niet. We hebben aanwijzingen dat er Beerschothooligans komen. Wat de kans op rellen met de Antwerp­aanhang te groot maakt.” De Beerschothooligans worden door kenners als extreem-rechts beschouwd, die van FC Antwerp eerder als links.

 Detiège wijst er nog op dat de halve finales van Euro 2000 op dezelfde dag plaats vinden. Wat het risico van voetbalgeweld in heel de stad al sowieso vergroot. Volgens Filip Dewinter tracht de burgemeester alleen zijn extreem-rechtse partij te muilkorven. ,,Als Detiège haar logica doorzet, moet ze alle matchen verbieden: er is altijd kans op rellen met hooligans. De stad geeft hier toe aan chantage.” Het Blok heeft al een nieuwe zaal gevonden. (KRG)

24 mei 2000

Het Nieuwsblad

Drie dagen voor hooliganproces

DENDERMONDE — Voor de Dendermondse correctionele rechtbank gaat maandag 29 mei het proces van start tegen 45 Antwerpse hooligans. Het proces zal drie dagen duren. De hooligans gingen zich op 3 mei 1998 te buiten aan allerlei gewelddadigheden voor, tijdens en na de wedstrijd tegen Sporting Lokeren.

De hooligans worden beticht van weerspannigheid met behulp van wapens, vernielingen, slagen enverwondingen en bendevorming.Vooral de bendevorming breekt debetichten zuur op. De rijkswacht sprak destijds van ,,een georganiseerde aanval op de ordediensten door de harde Antwerp-kern”.

De bendevorming, die een voorbedachte samenwerking impliceert, blijkt onder meer uit afspraken die vooraf in een Antwerps café werden gemaakt.

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd brak de hel los. Het veld werd bestormd en enkele hooligans sloegen met een bijl het gewapend glas van de zittribunes stuk. Een rijkswachter werd van zijn paard getrokken en geslagen. Paarden en honden kregen klappen. De ordehandhavers werden bekogeld en meerdere agenten liepen verwondingen op.. (PDC)

23 mei 2000

Het Nieuwsblad

FC Antwerp praat met districtsraad

DEURNE

Voetbalclub Antwerp FC wil harmonieus samenleven met haar Deurnse buren. Dat blijkt na overleg tussen de districtsraad en Antwerp-secretaris Bistiaux.

Een tijdje geleden had René De Preter (SP), voorzitter van de raad, een brief gericht aan Antwerp met de vraag naar meeroverleg. Aanleiding waren de bouwplannen van de club, die pas promoveerde naar de hoogste afdeling. ,,Bistiaux bevestigde dat de werken aan de nieuwe tribunesnel beginnen”, aldus De Preter,die de club ook op haar verantwoordelijkheid wees voor de opleiding van plaatselijke jongeren.

De districtsraad blijkt geen bezwaren te hebben tegen de nieuwe bouwplannen. Toen Antwerp enkele jaren geleden met veel grootschaliger plannen voor een heus Eurostadion op de proppen kwam, ging de raad wel dwarsliggen.

René De Preter kijkt tevreden terug op de ontmoeting met de Antwerp-leiding. ,,Bistiaux heeft zich geëngageerd om ons voortaan meer te betrekken bij de ontwikkelingen van de club. Wij zijn vooral bekommerd om de impact van het stadion op de omgeving, en de verkeersafwikkeling.” (JA)

De 12e man in Dessel

Patrick Goots: “Euforie is misschien te groot”

Dessel – Patje Goots neemt zijn plaats in eerste klasse weer in nadat hij besliste om bij Antwerp te blijven. Meteen hoort de meest productieve Belgische aanvaller van eerste en tweede klasse (284 competitiegoals in 16 seizoenen!) terug bij de “grote jongens”.

Op uitzondering van de beloften, mocht de 34-jarige Desselse “bomber” echter nooit proeven van nationale voetbal. “Daarvoor is de concurrentie te groot”, zegt hijzelf. Ooit was er even dichtbij, toen toenmalig coach Paul Van Himst de Desselse doelpuntenmachine even kwam scouten.

“Het was tijdens mijn Genkse periode (1993-’94) op KV Mechelen, waar ik de opdracht had om Phillipe Albert te schaduwen. Het werd geen succes, omdat ik meer rechtsachter stond te voetballen dan vooraan, zodat die vriendenmatch tegen Polen aan mijn neus voorbij ging. Toen is Cisse Severeyns meegegaan, omdat mijn visum zogezegd niet in orde was, maar ik lag er niet van wakker”, blikt Goots nog even nuchter terug.

Goots verwacht een moeilijk Euro 2000 voor de Belgen: “Ja, misschien is de euforie te groot nadat de resultaten erg goed meevielen de voorbije maanden. Ik hoop uiteraard dat de Belgen de tweede ronde halen, maar ik heb er toch lichte twijfels over. Neem van me aan dat ze in een moeilijke groep zitten. De opneningsmatch tegen de Zweden zal erg belangrijk zijn”.

“In het verleden volgde ik de nationale ploeg van dichtbij. Vooral ten tijde van Julien (‘Jenne’) Cools, mijn vroegere trainer bij Dessel Sport, die mij op 16-jarige leeftijd liet debuteren bij KFC Turnhout. In Verona 1990 was ik er live bij en zag de Belgen winnen van Uruguay (3-1).”

“Dit jaar zal het niet zo zijn, want ik ben een periode in vakantie. Als het enigszins kan hoop ik met mijn voetbalmaats van de Kempenzonen tussen pot en pint een aantal matchen te volgen op een groot scherm in onze Witgoorse stamkroeg De Koerel.”  (FVH)

De Nieuwe Gazet

Emmerechts praat met Beveren

ANTWERP – Geert Emmerechts had een positief onderhoud met Beveren dat hem een voorstel voor drie seizoenen deed. Hij praat ook met Roeselare en verwacht een tegenvoorstel van Antwerp (EVR)

22 mei 2000

Het Nieuwsblad

Emmerechts (Antwerp) dicht bij contractverlenging

ANTWERPEN — Kristof Sas (Dessel) komt niet naar Antwerp. De financiële eisen van de verdediger lagen te hoog. Geert Emmerechts staat dan weer wel dicht bij een contractverlenging. De transfer van Peelman (Lierse) blijft in de ijskast zolang Antwerp niet weet water met Pivaljevic gaat gebeuren. De Serviër ontkent de belangstelling van Köln, maar hoopt wel een financiële slag te slaan. (NPP)

Goots out met dubbele vingerbreuk

De Desselse gelegenheidsploeg Art Core was de superfavoriet, maar moest in de Memorial David Weyts zaterdag het loodje leggen voor Dessel Sport bij wie vooral de op zijn tanden bijtende Patrick Jacobs de grote figuur was. Toch logisch, de nederlaag van Art Core. Lierenaar Robby Van de Weyer en Peter Hens misten de diensten van Joris Van Hout die van KV Mechelen geen toelating kreeg om in het Desselse tornooi aan te treden. En dan was er de afwezigheid van Patrick Goots nog. In de schiftingen bleef Goots op een bepaald moment met zijn vinger aan het truitje van een tegenstrever hangen. Goots liep een dubbele vingerbreuk op, moest naar het ziekenhuis voor verzorging en had achteraf te veel pijn om in kwart- en halve finales aan te treden.

20, 21mei 2000

Het Nieuwsblad

Zomertornooien afgelast

De Beker van Vlaanderen, de Trofee Ludo Coeck en de Guldensporentrofee vinden dit jaar niet plaats. Onvoldoende clubs schreven zich in. Door Euro 2000 en de voorronden van de Uefacup zit ook de kalender overvol.

De Nieuwe Gazet

Hielp ex-voetballer mensenhandelaars?

ANTWERPEN — "Er zijn te veel twijfels in dit dossier. Ik vraag u mijn cliënt vrij te spreken", pleitte advocate Karin Vanderzande gisteren voor ex-Antwerpspeler Sammy D. (25). Die ging in verzet tegen een verstekvonnis, waarin hij was veroordeeld tot zes maanden cel, voor allerlei hand- en spandiensten aan een groepje pooiers­mensenhandelaars.

Volgens de procureur, trad Sammy D. op als chauffeur en toezichter en moet het verstekvonnis worden bevestigd. De verdediging maakte daar brandhout van. «In het dikke dossier wordt Sammy maar een paar keer vernoemd. Jawel, hij bezocht zélf de meisjes, maar deed niet mee met de bende. In de teruggevonden boekhouding van de pooiers komt Sammy’s naam niet voor. Hij verdient eerlijk zijn brood in een transportbedrijf». Vonnis op l6 juni. (JB)

Mertens (STVV) koopt zich vrij

SINT-TRUIDEN — Het verblijf van de nog altijd geblesseerde Kurt Mertens bij STVV is nu definitief voorbij. Hij kocht zich zelf vrij en is nu op zoek naar een nieuwe club. Hij heeft momenteel contacten met Ingelmunster en Antwerpen. (KDB)

BRUSSEL — Er komt dit jaar geen Beker van Vlaanderen, Guldensporentrofee of Trofee Ludo Coeck. Er schreven te weinig clubs in.

19 mei 2000

Het Nieuwsblad

Vervangt Antwerp Pivaljevic door Peelman?

ANTWERPEN - Bij Antwerp gaan ze er van uit dat Darko Pivaljevic vertrekt, hoewel er nog steeds geen bod binnenkwam voor de Servische spits. Antwerp dekt zich in tegen zijn vertrek en legde contacten met Gert Peelman (Lierse). Peelman brak deze week de onderhandelingen met Roeselare abrupt af, de contacten met Antwerp zouden al vergevorderd zijn. Sas (Dessel) praatte ook met Harelbeke en deed Antwerp nu een tegenvoorstel. (NPP)

Drukke dagen op de Bosuil

ANTWERPEN

Antwerp blijft zeer actief op de meest uiteenlopende vlakken. Er is nog heel wat werk voor de boeg in Deurne en voorlopig mogen enkel de spelers van een verdiende rust genieten.

Het stadiondossier zit in een beslissende fase. Woensdag werd er tot diep in de nacht vergaderd en de werken zouden nog voor eind mei aanvangen. Intussen mag de commerciële cel op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. De kans dat Antwerp ook volgend seizoen met het logo van de ‘spookfirma’ Van Albert Pans op de truitjes speelt, is zo goed als onbestaande. De gewraakte sponsor hield zich de voorbije weken opvallend afzijdig en wordt steeds meer in Turnhout gesignaleerd.

Intussen blijft Regi Van Acker aan het sportieve sleutelen. Antwerp haalde met Mampaey, D’Haene, Evens en Sergeant al vier nieuwkomers binnen. Daar worden de komende weken allicht nog zeven namen aan toegevoegd. 

Kristof Sas (Dessel) en Gert Peelman (Lierse) staan dicht bij een overgang naar Deurne en voorts hoopt Antwerp ook op bet fiat van United om het kwartet Higginbotham-Hilton-Chadwick-Wilson uitgeleend te krijgen.

De Ghanees Essien blijft in beeld, maar dan vooral op verzoek van Manchester zelf. Er wordt ook nog naar een, bij voorkeur jonge, derde doelman gespeurd. Van Acker weerlegt de bewering dat de kern straks wel heel groot dreigt te worden.

,,Van de groep die het afgelopen seizoen rondmaakte, zijn er al zeven spelers vertrokken”, stelt de sportieve baas. Mücher is naar Hamme, Dauwe naar RC Gent, Clegg terug naar United en Owolabi valt ook weg. De twee doelmannen Maimon en Mojovic vertrekken eveneens en ik ga ervan uit dat we ook Pivaljevic moeten laten gaan. Chadwick en Hilton mag je niet als nieuwkomers meetellen, want die liepen hier dit seizoen ook al rond. Als ik het optelsommetje maak, kom ik aan vierentwintig spelers. Die gaan we nodig hebben. Vergeet immers niet dat we met een zeer jonge kern zitten. Al onze aanwinsten, op Mampaey na, komen uit lagere reeksen of uit de jeugd van Manchester. Je kan van die jongens niet verwachten dat ze een heel seizoen op hoog niveau draaien. Daarom is het niet slecht als we straks voor elke positie met een dubbele bezetting kunnen uitpakken.” (NPP)

De Nieuwe Gazet

ANTWERP — De financiële eisen van Sas zijn te hoog zodat de besprekingen met de speler van Dessel afsprongen. De kans dat Emmerechts een contractverlenging krijgt, blijft tot de mogelijkheden behoren. Beide partijen zaten gisteren voor de zoveelste maal aan tafel. De club ontkent gesprekken te hebben gevoerd met Camus (KV Mechelen), De Keyser en Huysmans (beide Lierse). Peelman zou daarentegen gesproken hebben met iemand van de technische staf. (JCA)

18 mei 2000

Het Nieuwsblad

Supporters ijveren voor Emmerechts

DEURNE

Het uitblijven van de contractverlenging van Geert Emmerechts heeft supporters geïnspireerd een actie ‘Geertje moet blijven’ op te zetten. Mark Wijnants, auteur van de druk bezochte website van Antwerp, lanceerde het idee en kreeg meteen de steun van Sandro Da Silva. De reacties lieten niet lang op zich wachten en vertonen allemaal dezelfde tendens. De supporters willen het laatste monument op de Bosuil houden.

Emmerechts kreeg een aanbieding van Roeselare, maar wacht af hoe Antwerp op zijn voorstel reageert. De club stuurde aanvankelijk aan op een contract voor één seizoen als speler om Emmerechts. daarna mee in de technische staf op te nemen. De libero wil zelf minstens nog drie jaar als speler doorgaan.             (NPP)

Tweede transfersoap in de maak

DEURNE

Na de Goots-historie van vorige week, lijkt er nu een tweede soap in de maak op de Bosuil. De speculaties rond de toekomst van Darko Pivaljevic nemen bij momenten groteske vormen aan. De Serviër werd al in verband gebracht met Köln en Stuttgart en er zou ook belangstelling zijn van Franse clubs, maar de spits zelf relativeert al die verhalen.

,,Sommige kranten weten blijkbaar meer dan ikzelf’, lacht de technisch bedreven aanvaller. ,,Ik zou een persoonlijk akkoord hebben met Köln. Leuk dat die journalisten dat weten, want ik ben daar zelf niet van op de hoogte. Köln kocht vorige week overigens Arveladze van NAC Breda en heeft ook zelf nog enkele spitsen in huis. En nu zouden ze ook Zoran Ban op het spoor zitten. Als ik dat zo lees, gaat die ploeg volgend seizoen tien spitsen in de kern hebben. Of ik dan helemaal niet op een transfer aas? Dat heb ik niet gezegd. Ik wil voor een goeie club voetballen aan financieel aantrekkelijke voorwaarden. De voorbije twee seizoenen heb ik in mezelf geïnvesteerd en daar wil ik nu de vruchten van plukken. Dat kan onder de vorm van een transfer, maar net zo goed wordt het een contractaanpassing op Antwerp. Er gebeurt allicht wel iets, want ik ben volgend seizoen einde contract. De voorzitter is ook niet dom. Hij zal me nu willen verkopen of langer aan de club binden, een tussenweg is er niet. En ja, het klopt dat er in mijn huidige verbintenis een opstapclausule van honderd miljoen staat. Ik weet niet of er een club is die zo veel geld voor mij over heeft, maar het houdt me ook niet echt bezig. Als Antwerp dat bedrag kan vangen, dan is het de club van harte gegund. Dat geeft hen allicht heel wat mogelijkheden om de ploeg te versterken. En daar heb ik geen probleem mee.” ,,Ik hou van deze club en voel me ook in de stad goed ingeburgerd. Alleen al voor die supporters hoop ik dat Antwerp het volgend seizoen goed doet. Ik word nu al overstelpt met reacties van fans die me bedanken voor alles wat ik de voorbije jaren voor de club heb gedaan. Dat doet me wel iets. Het is dan ook helemaal nog geen uitgemaakte zaak dat ik vertrek.” (NPP)

17 mei 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp wil 100 miljoen voor Pivaljevic

Darko Pivaljevic wil weg bij Antwerp. Antwerp kreeg nog geen bod. De Serviër heeft ee opstapclausule van 100 miljoen in zijn contract. (NPP)

16 mei 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp maakt verlanglijst over aan Man United

ANTWERP - Antwerp-trainer Van Acker sprak met dirigenten van Mannchester United en maakte een lijstje met gewenste versterkingen over. Daarop prijken de namen van Higginbotham en Chadwick. Ook Hilton mag terugkeren, terwijl de jonge Ghanees Essien en middenvelder Wilson gewenst zijn.

De transfer van Sas (Dessel) is nog niet rond, maar de clubs praten verder. Huysmans (Lierse) blijft in beeld, maar Antwerp wil geen hoge transfersom neertellen. Nagy mocht vertrekken, maar wil blijven. Laurent Dauwe is vrij en nog op zoek. De Roeck werd benaderd door GBA, maar weigerde zelfs een gesprek. (NPP)

15 mei 2000

Het Nieuwsblad

280 agenten en rijkswachters bewaken Antwerp-fuif

Ordehandhavers stellen orde op zaken

ANTWERPEN

Onder aanvoering van hoofdcommissaris Luc Lamine himself hebben 200 Antwerpse agenten zaterdagavond het supportersfeest van voetbalclub Antwerp in de Stadsfeestzaal op de Meir in de gaten gehouden. Ook 80 rijkswachters stonden klaar. Volgens de politie was dit een echt voorproefje van Euro 2000. Er deden zich geen incidenten voor.

De politie had ruim voor aanvang van het bal in de Stadsfeestzaal een stuk van de Meir afgesloten. Wie geen toegangsticket had, mocht aan de Wapper aan de ene kant en het warenhuis Inno aan de andere zijde niet meer voorbij. De agenten hadden gevechtskledij achter de hand. Op de Meir zelf waren er een kleine veertig te zien, maar elders stonden anderen klaar voor tussenkomst. Ook de rijkswacht had twee pelotons van elk veertig mensen opgeroepen, wat het totaal aantal ordehandhavers op 280 bracht. In het hoofdkwartier aan de Oudaan deelden rijkswachtmajoor Raf Somers en commissaris Robert Sas samen de lakens uit. ,,Eenheid van bevel”, zegt hoofdcommissaris Luc Lamine, die zelf vlak voor de hoofdingang van de Stadsfeestzaal stond, en duidelijk op een revanche uit was, voor wat donderdagavond allemaal was misgelopen.

Aanvankelijk was de politie slechts van plan van met één peloton van veertig agenten naar het feest te komen. ,,De supporters van Antwerp zullen echter moeten bewijzen dat met hen opnieuw afspraken kunnen worden gemaakt. Wij hadden voor de viering donderdag op de Grote Markt de afspraak dat alles rustig zou blijven. Wat daar gebeurd is, is nooit gezien. Dat de herrieschoppers op de agenten boos zijn tot daar aan toe, dat ze de hulpdiensten hun werk niet lieten doen, pik ik niet”, zegt nog Luc Lamine, die wel onderschrijft dat de harde kern van Antwerp op zeker ogenblik zelf de hulpdiensten in bescherming nam, tegen andere dronken amokmakers.

De agenten die zaterdagavond voor de ordehandhaving zorgden, kwamen volgens de hoofdcommissaris 80 tot 90 procent op vrijwillige basis. Een paar telefoontjes volstonden om hen hun vrije tijd te doen opofferen.

De opvallende aanwezigheid is dixit Luc Lamine een voorproefje van de junimaand in Antwerpen. ,,Er zal heel veel politie op straat zijn. Dag en nacht zullen pelotons ter beschikking zijn, klaar om in te grijpen. Ook ‘s morgens vroeg, als je niet zou verwachten dat er rellen uitbreken. Engelsen, Turken, Joegoslaven, Duitsers, we kennen hun gedrag niet. Het is wel duidelijk dat de 50.000 uren opleiding die we geïnvesteerd hebben in onze agenten nu vruchten afwerpen. Zonder die opleiding zouden vorige week donderdag zonder twijfel een aantal van onze agenten individueel in de massa zijn gevlogen, in een poging de boel op te ruimen. Wat fataal afloopt voor de agent. Nu weten ze dat ze enkel in groep mogen.” Het feest in de Stadsfeestzaal? Er was opvallend veel jong volk, veel ambiance. Tickets moesten op voorhand worden gekocht in het club­house of het Wijnegem Shopping Center. De sfeer kwam op een hoogtepunt toen de presentator Windkracht 10-acteur Ludo Busschots de voorzitter, de trainer en de spelers op het podium werden geroepen. Dat de stad Antwerpen de Stadsfeestzaal op de Meir in bruikleen gaf, mag vraagtekens oproepen. Eender welke groep die nog maar het minste risico inhoudt op enige vernieling, wordt naar het Hof ter Lo in Borgerhout verbannen. (Guy Fransen)

Sas (Dessel) dicht bij Antwerp

ANTWERPEN - Antwerp onderhandelt met verdediger Kristof Sas van Dessel Sport. Sas speelde vrijdag op uitnodiging van trainer Van Acker een hele wedstrijd mee tegen het tweede elftal van United. Eerstdaags wordt een akkoord verwacht. Geert Emmerechts bezorgde de club een tegenvoorstel voor het contract dat hem werd aangeboden. Pivaljevic beweert persoonlijk rond te zijn met FC Köln, maar er kwam nog geen officieel bod binnen. (NPP)

Geen rust op de Bosuil

ANTWERPEN

Antwerp zette vrijdagavond met een 1-0 zege tegen de invallers van Manchester een punt achter een succesvol seizoen. De spelers hebben nu zes weken vakantie, tijd genoeg dus op de batterijen weer op te laden na een slopende campagne. Voor de dirigenten ligt er nog heel wat werk op de plank.

Zo moet de club dringend beginnen bouwen aan de nieuwe tribune, wil het tegen de competitiestart klaar zijn. Het stadsbestuur liet donderdag nogmaals duidelijk blijken dat het stadion een teer punt blijft. Of men het aandurft om twee maanden voor de verkiezingen de Bosuil te sluiten zoals twee jaar geleden, is dan weer een andere vraag. Maar de Great Old doet er toch best aan om die tribune snel neer te zetten. Het bestuur houdt, de vorige mislukte pogingen indachtig, de kiezen op elkaar.

Wat wel uitermate vlot loopt, is de abonnementenverkoop. Vrijdag waren er al twaalfhonderd seizoenkaarten de deur uit. Dat zijn er precies zoveel als het totaal voor dit seizoen en liefst vijfhonderd meer dan tijdens het laatste seizoen bij de elite. Antwerp hoopt de kaap van tweeduizend abonnees te overschrijden.

Het publiek geeft dus duidelijk aan dat het weer zin heeft in Antwerp. Nu is het aan de club om aan die verwachtingen te beantwoorden. Op sportief vlak lijkt dat aardig te lukken. Goots verlengde zijn contract en ook Da Silva gaf vrijdag aan dat hij allicht in Deurne blijft en straks nog een keer met het bestuur gaat praten over een langere verbintenis. Bij Manchester speelde zich vrijdag niemand in de kijker, maar Van Acker weet al langer wat hij wil. ,,De beste Brit speelde bij ons en dat was Luke Chadwick. Voor mij is dat geen verrassing, Luke is gewoon de meest getalenteerde. En van de andere spelers weet ik ook al langer wat ze waard zijn en wie wij eventueel kunnen gebruiken. Alleen is het wachten op het fiat van Ferguson om de knopen door te hakken. Higginbotham? Die mag altijd terugkomen, dat weet hij. Zelf staat hij ook niet weigerachtig tegenover een terugkeer naar de Bosuil.”

Intussen staat Antwerp op het punt om een vijfde Belgische nieuwkomer in te lijven. Na Evens, Sergeant, D’Haene en Mampaey, tekent eerstdaags allicht ook verdediger Kristof Sas (Dessel) in Deurne.(NPP)

12 mei 2000

Het Nieuwsblad

Veldslag na neersteken Antwerp­supporters

ANTWERPEN — Op de Antwerpse Grote Markt zijn donderdagavond zware rellen uitgebroken na de ontvangst van FC Antwerp in het stadhuis. Lang nadat de officiële viering voor de titel in tweede klasse achter de rug was, ontstond geweld tussen diverse supporters. Aan het standbeeld van Brabo werden twee supporters neergestoken. Ze zijn zwaargewond. Vier anderen raakten lichtgewond.

De politie werd bestookt met terrasstoelen en tafels, en moest zich terugtrekken. Na het oproepen van versterking kregen de ordehandhavers de situatie wat meer onder controle. Leden van de harde supporterskern waren echter al volop aan het gsm’en om versterking te krijgen. (WER)

Voetbal is oorlog op Grote Markt

Antwerp-supporters maken van volksfeest een vechtfeest

ANTWERPEN

Wat als een voetbalfeest begon, is donderdagavond op de Grote Markt in Antwerpen als een lelijke vechtpartij onder supporters van Antwerp geëindigd. Op z’n minst drie personen liepen lelijke steekwonden op. De voetbalfans bestookten de politie met tafels en stoelen, toen die probeerde de ambulances door te laten voor de gewonden. ,,Euro 2000 is begonnen”, zuchtte de politie.

De rellen braken uit een paar uur nadat bestuur en spelers van Antwerp in het stadhuis waren ontvangen door burgemeester Leona Detiège. De stad wou daarmee haar waardering uitdrukken voor het behalen van de titel in de tweede klasse. Zo'n duizend supporters juichten de spelers en het bestuur toe, toen ze op het balkon van het stadhuis verschenen. Een paar heethoofden probeerden het zogenaamde Schoon Verdiep van het stadhuis binnen te dringen. Maar dat bleek finaal slechts een koud voorgerecht te zijn van de hete plat die na  halfelf werd geserveerd. Compleet boven hun theewater begonnen honderden Antwerp­supporters onder elkaar te ruziën op de Grote Markt. Op dat moment waren daar veertig politieagenten aanwezig. Er werd geduwd, getrokken en gestoken. Aan het Brabo-Standbeeld werd een supporter gewond in de buik, ook een andere liep een steekwonde op. Finaal werden twee personen zwaar, en vier licht gewond.

Toen de ambulances de gewonden wilden ophalen, brak nog meer geweld uit. De hulpdiensten werden doorgelaten en moesten door een cordon gehelmde agenten worden begeleid. Die werden bekogeld met alles wat de Antwerp-fans konden rapen. Tafels en stoelen waren de meest gegeerde projectielen, maar ook vuilnisbakken werden gesloopt. Eén ambulance werd zwaar beschadigd.

Steenplein

De politie trok zich, na het uitvoeren van een charge om de ambulances door te laten, weer terug op het Steenplein. Daar werd op versterking gewacht van de inmiddels gealarmeerde rijkswacht die alle beschikbare patrouilles ter plekke stuurde. Ook de politie mobiliseerde uiteindelijk al haar beschikbare manschappen. De supporters van hun kant gsm'den even vlijtig naar andere fans, om versterking. Bij politie vooral de komst van de harde kern van Beerschot en Club Brugge gevreesd. De twee teams hadden op de slotdag van de voetbalcompetitie verplaatsingen achter de rug in Beveren en Geel.

Tegen middernacht aan zorgden politie en rijkswacht ervoor dat ze volledig uitgedost waren in gevechtskledij. ,,Euro 2000 is begonnen “, zuchtte een verantwoordelijk officier, volgens wie drugsgebruik onder de heethoofden een zekerheid was. Cafés hadden intussen hun rolluiken omlaag gelaten en deuren gesloten. Ze likten binnenskamers de wonden. (Tom Dams en Werner Rommers)

Burgemeester is een rat

ANTWERPEN

“Léona is een rat, olé-olé”, schreeuwden eerder op de avond tal van Antwerp-supporters toen de burgemeester in een Antwerp-shirt op het balkon verscheen en ook nog meedeelde dat Antwerpen een schuld van 107 miljoen frank. “Sinds gisteren zijn wij opnieuw de enige échte ploeg van ’t Stad. Die schone titel waar we jaren voor gevochten hebben, is ons nu zomaar geschonken.”

Antwerp-voorzitter Eddy Wauters liet er geen gras over groeien: nu Germinal Beerschot in Ajax-handen is, blijft alleen Antwerp nog overeind om de eer van Antwerpen echt hoog te houden. “We kunnen vanaf volgend jaar opnieuw twee keer België-Holland spelen. Eén keer op ’t Kiel, en één keer in de hel van Deurne.” De woorden vechten en hel werden later op de avond door de supporters letterlijk genomen.  (TOD)

Antwerp ontvangt Manchester United B

DEURNE — Antwerp ontvangt vanavond om 19.30 uur het tweede elftal van Manchester United. Trainer Van Acker zal zich vooral op de tegenstander concentreren want daar lopen enkele spelers (Chadwick en Higginbotham) tussen die voor een overgang naar Antwerp in aanmerking komen. Tot maandag kunnen supporters zich een seizoenkaart aan de tarieven van tweede klasse aanschaffen. (NPP)

Goots-soap krijgt gelukkig einde

DEURNE

Patrick Goots blijft bij Antwerp. Het lijkt een eerder onbeduidend bericht, maar op de Bosuil zorgde het voor een zucht van opluchting. Toen zaterdag het bericht uitlekte dat de topschutter mogelijk naar Roeselare zou verhuizen, stond de volledige Antwerp-entourage op zijn kop. Goots is het voorbije seizoen uitgegroeid tot één van de absolute lievelingen van het publiek en dat heeft zo zijn gevolgen.

De steeds meer bezochte Internetsites van de club stonden zaterdag meteen bol van de commentaren. Veel supporters voelden zich al zwaar gepakt door de Kempenzoon, want had Goots bij het begin van het seizoen niet verklaard dat hij “eindelijk thuis” was? En had hij de voorbije maanden niet voortdurend het publiek bewierookt? Ja hoor, en dat maakte dat vele fans zich nu verraden voelden door hun idool.

Maar de soap kreeg een happy end. Goots vlamde er zondag nog vier binnen en bereikte woensdag een akkoord met voorzitter Wauters. De man uit Dessel schrok zelf van de hype die er ontstaan was. “Nooit meegemaakt”, lachte Goots woensdagavond. “Dit is de eerste keer in mijn loopbaan dat ik dergelijke band heb met de supporters. Op dat vlak onderscheiden Antwerp-fans zich toch van de anderen. Dat clubgevoel zit blijkbaar heel diep. Ik had dergelijke commotie echt niet verwacht. Men vertelde me zelfs dat de abonnementenverkoop tijdelijk stilviel, dat gaat toch wel zeer ver. Maar ik ben blij dat ik kan blijven en wil nog eens duidelijk stellen dat het nooit mijn bedoeling was te vertrekken. Die besprekingen van woensdag lagen overigens contractueel vast, dat was geen noodingreep van de voorzitter. Voor mij is dat gewoon een evidentie. Ik heb een goed seizoen achter de rug en het is logisch dat ik dan niet wil inleveren. Maar mijn contract was vooral op tweede klasse berekend. Ik weet dat we in eerste een goed figuur gaan slaan, maar tachtig punten halen we uiteraard niet. Met de overeenkomst die nu is gemaakt, kan iedereen tevreden zijn. Nu kan ik me in alle rust op het nieuwe seizoen voorbereiden. Want één zaak wil ik nog eens duidelijk stellen: Antwerp is wel degelijk mijn club en de steun van de supporters heeft een niet te onderschatten rol gespeeld in mijn beslissing.” (NPP)

Antwerp ontvangen op stadhuis

ANTWERPEN

Antwerp werd gisteren ontvangen op het stadhuis en dat heeft de stad geweten. Op de Grote Markt waren enkele duizenden supporters samengetroept om de kampioenen te huldigen.

Na de obligate politieke speeches, zorgde voorzitter Eddy Wauters in zijn bekende stijl voor de uitsmijter van de avond door te stellen dat Antwerp sinds gisteren de enige ploeg van ‘t stad is, hiermee verwijzend naar de overname van GBA door Ajax.

Burgemeester Leona Detiège herhaalde nog een keer dat het stadsbestuur de lening van Antwerp omzet in een renteloze lening, wat gelijk staat met een cadeau van 107 miljoen frank. En dan mochten de spelers op het balkon, werd Van Acker de hemel ingeprezen, de contractverlenging van Goots gevierd en maakte het rood-witte legioen zich op voor alweer een lange nacht. Niet de eerste en zeker niet de laatste voor de Great Old, want vandaag komt Manchester op bezoek en morgen is er als afsluiter het kampioenenbal in de stadsfeestzaal. (NPP)

11 mei 2000

Het Nieuwsblad  

Stad vreest hooligans op congres Vlaams Blok

ANTWERPEN

De politie en het stadsbestuur vrezen supportersrellen bij het Vlaams Blokcongres, een week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober. Dat dat congres plaatsheeft in het Atrium, het evenementencomplex van het Bosuilstadion, zit de orde diensten niet lekker. Want Vak 13, de hooligans van Germinal-Beerschot, staan gebrandmerkt als extreem-rechtse Vlaams Blokfans. Er wordt dan ook gevreesd dat die aanhang herrie zou durven te schoppen in het Antwerp-stadion.

De X-side, de hooligans van Antwerp FC, staat op zijn beurt geboekt als anti-fascistisch. Ook met die harde kern vrezen de ordediensten herrie.

Het duurde een tijdje voor het Vlaams Blok een zaal voor zijn meeting vond. In het Sportpaleis en de Arenbergschouwburg ving de extreem-rechtse partij bot. (KRG)

Voetbalclubs krijgen miljoenencadeau

Een extra van 107 miljoen voor Antwerp, van 62 miljoen voor Germinal Beerschot

ANTWERPEN

Schepen voor Sport Gilbert Verstraelen stelt vandaag het schepencollege voor om Antwerp en Germinal Beerschot een cadeau te geven van 169 miljoen. Daarmee wil hij een tekort van 62 miljoen wegwerken bij de ombouw van het GBA-stadion, en Antwerp een rentelast van 107 miljoen kwijtschelden. Een voorstel waartegen bij sommige collega-schepenen weerstand bestaat. ,,Er is de afgelopen jaren al veel te weinig geïnvesteerd in sport”, reageert Verstraelen op die kritiek.

Waar de plannen voor de verbouwing van het Kiel-stadion van Germinal Beerschot oorspronkelijk geraamd waren op 220 miljoen, blijkt nu dat het nieuwe Kiel al zeker 465 miljoen kost. Meer dan het dubbele, dus. 

Tegenslagen

De stad Antwerpen moet daarom 62 miljoen bijpassen. ,,De afspraak was: de privé 110 miljoen, de stad 110 miljoen”, zegt Verstraelen. ,,Maar ondertussen investeert de privé al 215 miljoen in het stadion. De stad kan zomaar niet achterblijven.” Volgens Verstraelen is de verbouwing vroeger nochtans absoluut niet fout ingeschat. ,,Maar waar het toen om een renovatiedossier ging, is het uiteindelijk een veel ruimere verbouwing geworden. Met renoveren alleen kregen we het stadion absoluut niet meer aangepast qua veiligheid en capaciteit.” Bovendien waren er ook tegenslagen, zegt de Sportschepen. ,,De vorige Vlaamse regering beloofde 22,5 miljoen steun, de huidige blijkt dat vergeten te zijn. We hadden ook extra kosten om het stadion dit seizoen speelklaar te krijgen en te houden. En ten slotte zijn de veiligheidsnormen ook verstrengd: zo moeten we zelf een cel bouwen in het stadion.”

Dat Ajax nu de touwtjes in handen krijgt bij Germinal Beerschot, verandert volgens Verstraelen weinig aan de zaak. ,,We hebben een overeenkomst met Germinal Beerschot. Wie de investeerders achter die club zijn, staat daar los van.”

Maar behalve Beerschot, kan ook Antwerp — dat vanavond gevierd wordt op de Grote Markt — dit keer op een geschenk rekenen. ,,Ik stel het college voor om de club de rente kwijt te schelden die ze nog moet betalen op een doorgeeflening van 90 miljoen”, zegt Verstraelen.. ,,Antwerp zou alleen nog 18,2 miljoen aan kapitaal moeten terugbetalen van die lening. De rente, die tot 2006 oploopt tot 107 miljoen, schelden we kwijt.” 

Tegenprestatie

Het stadsbestuur verwacht wel een tegenprestatie van Antwerp. ,,Ten eerste dat we de Bosuil vijf keer per jaar kunnen gebruiken, voor een periode van bijvoorbeeld tien jaar”, zegt Verstraelen. ,,Daarbovenop eisen we ook garanties dat de Bosuil grondig onder handen wordt genomen, en dat Antwerp zijn rol blijft spelen in de opleiding van jeugdspelers.”

Binnen het schepencollege is niet iedereen het zomaar met Verstraelen eens. Eind vorig jaar was er binnen de Antwerpse bestuursmeerderheid heel wat heibel rond de vestigingstaks, een belastingcadeau dat met name SP en VLD wilden doen aan de Antwerpenaar. Die vestigingstaks bleef toen gedeeltelijk bestaan, omdat de meerderheidspartijen er niet in slaagden 150 miljoen te bezuinigen. Sommige schepenen hebben er moeite mee dat de voetbalclubs vandaag een cadeau krijgen dat de burger eerder niet kreeg.

,,Ik ken die kritiek”, zegt Verstraelen. ,,Maar de mensen die dat zeggen, vergeten dat de sport in Antwerpen de afgelopen decennia stiefmoederlijk is behandeld. Het is tijd dat we er opnieuw geld in pompen. Bovendien: we spenderen jaarlijks 90 miljoen aan de Opera. En daarover wordt lang niet zoveel gezeurd als hierover.” (Tom Dams en Kris Goossenaerts)

Antwerp: Goots blijft, Mampaey komt

Patrick Goots blijft bij Antwerp. De topschutter had gisteren een positief onderhoud met voorzitter Wauters en trainer Van Acker. Kris Mampaey (Willem II) wordt de nieuwe concurrent van Parizek. Mampaey raakte na de komst van Geert De Vlieger bij de Nederlandse subtopper op een zijspoor.

Voor Darko Pivaljevic is er nog steeds geen bod binnen. Dirk Huysmans bood zelf zijn diensten aan, maar Antwerp lijkt niet geneigd om zware financiële inspanningen te doen. Mertens van Sint-Truiden is, net als De Keyser van Lierse, voorlopig niet in beeld. Geert Emmerechts deed de club een tegenvoorstel. Van Manchesterzijde wordt de kans met de dag groter dat Chadwick en Higginbotham naar Antwerp komen. De Ghanees Essien wordt eerst nog gescout alvorens Antwerp en United een beslissing nemen.

Kampioen Antwerp op stadhuis

DEURNE

Kampioen Antwerp wordt van­avond gevierd op het stadhuis. De Bosuilen vertrekken rond 18.30 uur in Deurne en doen omstreeks 19.00 uur hun blijde intrede op het stadhuis.

Op transfervlak blijft het vrij rustig. Trainer Van Acker pleit voor kalmte en ontkracht de bewering dat Goots, Pivaljevic en Da Silva straks verdwijnen. ,,Die spelers liggen allemaal onder contract, dus elke geïnteresseerde club moet via Antwerp passeren”,  zegt de coach. De kans is groot dat  zowel Leuke Chadwick als Dandy Higginbotham volgend seizoen op de Bosuil voetballen. Beide spelers zijn zelf bij United gaan pleiten voor een overgang naar Antwerp.

De transfer van de jonge Ghanees Michal Essien, die eveneens via Manchester zou komen, is nog niet afgerond. Dirk Huysmans (Lierse) en Daniel Camus (KV Mechelen) boden zelf hun diensten aan en de transfergeruchten rond Tim De Keyser (Lierse) en Kurt Mertens (St.-Truiden) worden als kwakkels afgedaan. Antwerp blijft wel op zoek naar een volwaardig concurrent voor doelman Parizek. (NPP)

10 mei 2000

Het Nieuwsblad   

Laurent Dauwe naar Racing Gent Zeehaven

Middenvelder Laurent Dauwe (34) speelt volgend seizoenvoor derdeklasser Racing Gent Zeehaven. Dauwe brak door bij AA Gent en speelde later voor KV Kortrijk, Moeskroen, Germinal Ekeren, Westerlo, Oostende en FC Antwerp. (FRG)

SINT-TRUIDEN — De optie op Nijs en Grammet werd niet gelicht. Verjans, Volk en Mertens mogen onderhandelen met geïnteresseerde clubs. Antwerp en Ingelmunster zouden kandidaten zijn voor Kurt Mertens. Fiers en Vrancken zijn inzetbaar op Lommel. Eddy Dierickx is geschorst. (RGK)

Pivaljevic weg bij Antwerp?

BRUSSEL — Darko Pivaljevic heeft geen zin om met Antwerp naar eerste klasse te gaan. De 25-jarige Servische spits heeft nog een contract tot 2001 maar stuurt aan op een vertrek naar het buitenland. Manchester United laat vrijdag met zijn tweede elftal op de Bosuil enkele spelers opdraven die in aanmerking komen voor een tijdelijke overstap naar de Great Old. Eén van hen is Luke Chadwick (18). Ook Danny Higginbotham maakt straks mogelijk weer deel uit van de rood-witten. Antwerp-voorzitter Wauters praat vandaag met Patrick Goots, De topschutter wil een aanpassing van zijn contract en geniet ook de belangstelling van Roeselare. (GLR, NPP)

9 mei 2000

Het Nieuwsblad

Manchester wil Ghanees bij Antwerp plaatsen

BRUSSEL — Manchester United wil per se de 17-jarige Ghanese middenvelder Michal Essien inlijven. Eén probleem: omdat de jongen nog geen international is, kan hij in Engeland geen werkvergunning krijgen. En daarom wil Man U de jongen bij FC Antwerp laten voetballen, de ploeg waarmee het een samenwerkingsakkoord heeft. In België kan de jonge Ghanees wel een werkvergunning krijgen.

Trainer Regi Van Acker ging het talent al scouten tijdens een testwedstrijd in Manchester. Antwerp-secretaris Paul Bistiaux ontkent het verhaal niet, maar zegt pas volgende week definitief nieuws te kunnen melden. (SVB)

Kaap van tachtig punten bereikt

Antwerp blaast Tienen weg

DEURNE - Antwerp heeft dankzij een ruime 1-5-overwinning op het veld van Tienen uiteindelijk nog de kaap van tachtig punten bereikt. Het laatste doel, de derde periodetitel, werd net niet won tegen RWDM. Maar op de Bosuil is men meer dan tevreden over het afgelopen seizoen. 

Tachtig punten, vierentachtig  goals gemaakt en slechts negenentwintig tegen, het zijn sprekende gehaald omdat Ingelmunster cijfers. Antwerp heeft de beste aanval en de sterkste defensie en uiteraard ook de topschutter. Patrick Goots vlamde er tegen Tienen nog een keer vier binnen en strandt op tweeëndertig treffers. De man uit Dessel was afgelopen weekend wel het gespreksonderwerp in en om de Bosuil. De spits zou rond zijn met Roeselare en dat zorgde voor heel wat beroering bij de supporters. De Internetsites van de club stonden meteen vol met de meest uiteenlopende commentaren van verbolgen en teleurgestelde fans.

Viermaal Goots

Ook zondag voor de aftrap heerste er een eerder grimmige sfeer onder de fans. Goots zelf nam al die twijfels weg door vier keer te scoren en dat uitbundig te vieren met ‘zijn publiek’. Het feit dat de Kempenaar voor aanvang van dit seizoen verklaarde ‘eindelijk thuis’ te zijn, zorgde voor een perfecte integratie in Deurne. Der bomber werd van meet af aan op handen gedragen en de harde kern zou een vertrek nu als verraad aanzien. Maar zo ver komt het niet.

,,Goots blijft gewoon bij ons”, stelde Regi Van Acker meteen na afloop van de wedstrijd. ,,Ik kan me best inbeelden dat Roeselare interesse heeft voor Patrick, maar ze zullen lang niet de enige zijn. Dit is typisch zo’n periode waarin overal druk wordt gespeculeerd en iedereen uit is op een primeur. Als ik hoor wie men allemaal met Antwerp associeert, dan vraag ik me soms af waar die mensen dat halen. Goots heeft nog een contract van één seizoen en gaat mee naar eerste klasse. Daar zijn wij heel blij om en dat is ook wat Patrick zelf wil. Hij heeft nu drie seizoenen na elkaar de kroon van topschutter gepakt in tweede, het wordt tijd dat hij zich opnieuw op het hoogste vlak kan tonen. Goots is geen typische tweedeklassespits. Ook wat andere transfers betreft, moet ik stellen dat de meeste berichten totaal uit de lucht gegrepen zijn. D’Haene, Evens en Sergeant komen en Mucher vertrekt. Voor het overige is er nog niks beslist. Emmerechts, Da Silva en Pivaljevic hoeven helemaal niet weg, ik weet niet wie dergelijke onzin uitvindt.”

Op de Bosuil beginnen ze aan hun laatste week van dit succesjaar. Donderdagavond wordt de ploeg gehuldigd op het stadhuis, vrijdagavond wordt het tweede elftal van Manchester partij gegeven en zaterdag wordt het seizoen afgesloten met een kampioenenbal in de stadsfeestzaal. En dan krijgen de spelers zes weken rustig de tijd om zich voor te bereiden op de terugkeer naar de elite. (NPP)  

De Nieuwe Gazet

Mertens (STVV) dicht bij Antwerp

ANTWERP — Kurt Mertens, de 29-jarige schaduwspits van Sint-Truiden, die bij Kortrijk nog onder Regi Van Acker speelde en bij zijn huidige club weinig aan spelen toekomt, staat dicht bij een transfer naar de Bosuil. Parizek onderging een geslaagde kijkoperatie aan de schouder. (JCA)

“Ik moet ook aan mezelf denken": Patrick Goots

DEURNE — De kans dat Patrick Goots volgend seizoen met Antwerp in de hoogste afdeling aantreedt is even groot als dat Patje “Boem Boem’ met Roeselare (of mogelijk zelfs een andere club) in tweede klasse speelt. Fifty-fifty dus. ‘Woensdag heb ik met voorzitter Eddy Wauters een gesprek over een contractaanpassing, zegt de Desselnaar.

Het bericht dat Patrick Goots op serieuze interesse mag rekenen vanwege Roeselare is vorig weekend op de Bosuil ingeslagen als een bom. Door het scoren van vier doelpunten tijdens de laatste speeldag op Tienen kreeg de zaak nog meer aandacht. Zondagavond tijdens een zoveelste kampioenenviering in het Atriumcomplex was hij dan ook de meest in het oog springende figuur. Patrick Goots kon enkel bevestigen dat de West-Vlaamse club veel geld over heeft om hem binnen te halen. Zelfs een transferprijs, omdat de speler bij Antwerp nog onder contract ligt, vormt geen beletsel.

"Wie op drie seizoenen tijd 104 keer weet te scoren, ligt uiteraard goed in de markt. Ik vind het bijgevolg logisch dat er clubs zijn die interesse betonen. Niet enkel Roeselare ligt op de loer, ook andere tweedeklassers en zelfs een buitenlandse ploeg waarvan een afgevaardigde in de tribune zat in Tienen. Onmiddellijk na de wedstrijd telefoneerde die heel enthousiast naar zijn voorzitter met de mededeling: kopen. Ik kon er hartelijk om lachen", zegt Goots, die ontkent dat hij in tweede klasse wil blijven omdat hij vreest op 34-jarige leeftijd in eerste klasse minder aan bod te zullen komen.

"Dat is de reinste flauwekul. Ik maak me sterk dat ik met het huidige Antwerp volgend jaar bij de elite vijftien doelpunten maak. Na zo’n succesrijk seizoen, het mooiste uit mijn carrière, zou het bijzonder jammer zijn te vertrekken. Maar anderzijds moet ik ook aan mezelf denken. Ik tekende een tweejaarscontract aan tweedeklassetarief. Dankzij 24 overwinningen en 80 punten heb ik in deze competitie heel goed verdiend. Maar aan dezelfde voorwaarden zal ik het komende seizoen in eerste zonder enige twijfel moeten inleveren. Ik heb de titel voor Antwerp niet alleen gewonnen, maar met 32 goals heb ik de in mij gestelde verwachtingen volledig ingelost. Ik wil daar nu iets voor in de plaats hebben. Hopelijk heeft de voorzitter daar woensdag oren naar."

Wachten op Emmerechts

Voorzitter Eddy Wauters wil wat Patrick Goots betreft op de zaken niet vooruitlopen, maar uitte anderzijds wel zijn ongenoegen over het feit dat bij herhaling in de pers geschreven wordt dat Geert Emmerechts geen nieuw contract aangeboden krijgt.

8 mei 2000

Het Nieuwsblad

Tienen 1-Antwerp 5

TIENEN - Op uitzondering van vorige week, een brilscore tegen La Louvière, bleef de kampioen heersen. Ook op de slotdag in het Bergéstadion demonsteerde de kampioen dat het veel te sterk was. Op geen enkel ogenblik kon de thuisploeg de tegenstrever iets in de weg leggen. Man van de match was Patrick Goots die met vier van de vijf treffers nu aan 33 zit. Hij smoorde al na drie minuten de goede intenties van Tienen in de kiem. Da Silva zag de schutter in een vrije positie en die knalde keihard in het dak van het doel. Wat later was de kopbal van Leconte, over de dwarsligger, het enige gevaarlijk standje voor invallers­doelman Mojovic. Een haakfout van Goethuys op Goots was goed voor een strafschop. Goots schoot nog eens raak. Toen N’Goran achter de rug van de scheidsrechter De Roeck neer mepte, was de strijd nog ongelijker. Op advies van de grensrechter kreeg hij rood. Goots dikte aan met een mooi schot in de verste bovenhoek. De Glas kon tegenscoren maar de kampioen bleven het leder rustig rond spelen. (RBL)

·  TOESCHOUWERS: 2.500

·    SCHEIDSRECHTER: Mauro

·  DOELPUNTEN: 3’ Goots 0—1, 37’ Goots (strafschop) 0—2, 63’ Goos 0—3, 65’ De Gias 1—3, 75’ Goots 1—4, 86’ Fatokun 1—5

·  TIENEN: Vranckx, Goethuys (77’ Ruysen), De Ruyter, Happaerts, Devos, Biga, Lavigne, Leconte, Van Eynde (46’ Daniëls), N’Goran, De Glas

·  ANTWERP: Mojovic, Mucher, Leleu, Emmerechts (77’ Nagy), De Neys, De Roeck, Campara, Da Silva (59’ Fatokun), Chadwick, Pivaljevic (46’ Verbeeck), Goots

·  GELE KAARTEN: Leconte, Pivaljevic

·  RODE KAART: N’Goran

 

6, 7 mei 2000

Het Nieuwsblad

Tijd om aan mezelf te denken

Johan Mucher eerste speler die Bosuil verlaat

DEURNE — Johan Mucher is de eerste speler die de Antwerpse kampioenenkern verlaat. De polyvalente verdediger gaat naar VW Hamme, dat mogelijk via de nacompetitie nog naar tweede klasse doorstoot. De zoon van Beerschotter René kwam ruim vier jaar terug als een grote belofte in de kern, maar brak nooit echt door. Een monoloog over kleine details die een carrière kunnen bepalen.

"Ik besef nu dat je op het juiste moment een tikkeltje geluk nodig hebt”, stelt Mucher. ,,En je moet ook mensen hebben die echt in jou geloven. Vier jaar terug liet Kessler me tegen Gent debuteren als libero, ter vervanging van de geschorste Nikolovski. Ik speelde een zeer degelijke wedstrijd en we wonnen met 3-1. Kessler riep me meteen uit tot man van de match en ik stond in alle kranten. Dat seizoen bleef ik meestal bij de vijftien en ook in het jaar dat Antwerp degradeerde, kwam ik vaak aan spelen toe. In tweede klasse hoopte ik helemaal door te breken om zo samen met Antwerp opnieuw naar eerste te gaan.”

Polyvalentie

,,Maar het draaide anders uit. De club haalde in die twee jaar met Nagy, Leleu en De Neys drie bijkomende verdedigers in huis, terwijl uit de eigen jeugd ook De Roeck en Budts opdoken. En dan vind ik dat ik het slachtoffer van mijn eigen polyvalentie ben geworden. Toen Siljanoski geblesseerd raakte, mocht Barry Budts tien matchen na elkaar op dezelfde plaats spelen. Zo kon hij groeien en vertrouwen opdoen. Dat is mij nooit gegund geweest. Ik diende meer als lapmiddel voor de volledige verdediging. Afhankelijk van wie er geblesseerd of geschorst was, mocht in voorstopper of rechtsachter spelen. Ik weet voor mezelf dat ik tweede en zelfs eerste klasse aankan. Niet als centrale figuur, maar wel als een sobere verdediger die zichzelf kan wegcijferen in dienst van het collectief.”

Geen stap terug

,,Misschien vinden veel mensen het vreemd dat ik meteen naar derde klasse afzak. Hamme kan eventueel nog naar tweede promoveren. Maar zelfs als dat niet lukt, dan ga ik. Er waren voordien contacten met Ingelmunster en Cercle Brugge, maar dat werd nooit concreet. In Hamme had ik meteen een goed gevoel. De trainer wou me echt en had ook al duidelijke plannen met mij. Bovendien is Hamme een goed gestructureerde club met hoge ambities. Als ze nu niet promoveren, willen ze er volgend jaar resoluut voor gaan. Ook financieel zit het goed, waarom zou ik dan twijfelen? Ik wil vooral opnieuw voetballen. Ik ben te jong om een heel seizoen op de bank te zitten en stilaan te oud orn nog als belofte te worden bestempeld. Ik kon wel bij Antwerp blijven, maar dan zou ik afhankelijk van de omstandigheden weer slechts tien of vijftien keer van de partij zijn. Het is mooi geweest op de Bosuil en ik heb ook genoten van die titel, maar nu wordt het tijd dat ik aan mezelf begin te denken.” (NPP)

De Nieuwe Gazet

Antwerp FC verhuurt Bosuil aan Vlaams Blok

ANTWERPEN - Het Vlaams Blok zal op 25 juni zijn Antwerps congres in het Bosuilstadion van Antwerp FC houden. Het bestuur van Antwerp ziet er geen graten in gastheer te spelen voor de extreem-rechtse partij. "Het Vlaams Blok is een partij zoals elke andere. Waarom zouden zij niet op de Bosuil mogen vergaderen? Als ze de uitbater (Antwerp besteedt die evenementen uit, nvdr.) maar betalen", zegt Antwerp-secretaris Paul Bistiaux.

"Morele bezwaren? De VLD heeft in de Atriumzaal achter de businessloges zijn nieuwjaarsreceptie gehouden en indertijd heeft Marcel Colla er ook nog een feestje georganiseerd. Ze hebben allemaal de prijs betaald die de uitbater van de zaal vroeg. Dit is een puur commerciële overeenkomst. We willen geen politiek statement maken."

"Antwerp is een sportclub. We zijn politiek neutraal. We hebben 10.000 supporters, daartussen zitten alle politieke overtuigingen en we sluiten toch ook niemand van hen uit?" (FrP)

Roeselare aast op Goots

ROESELARE — De West-Vlaamse tweedeklasser onderhandelt met Patrick Goots. De topschutter van Antwerp staat niet afkerig tegen een verlengd verblijf in tweede. (FD)

"Tweede keeper zijn is voor mij een bekroning": RADE MOJOVIC

DEURNE — Hij speelde dit seizoen slechts 127 minuten, maar toch voelt hij zich een volwaardig kampioen. Invallersdoelman Rade Mojovic vierde even hard als zijn ploegmaats die de titel in tweede klasse veroverden en is fier dat hij bij twee gelegenheden zijn steentje heeft kunnen bijdragen.

"Op de negende speeldag werd Parizek tijdens de thuiswedstrijd tegen Wezet met rood naar de kleedkamer gestuurd en ik heb toen de match volgemaakt. Onze titularisdoelman kreeg één strafdag en op het veld van Ingelmunster heb ik hem opnieuw vervangen. We wonnen met 0-1 en iedereen was vol lof over mijn prestatie. Dat ik nadien terug naar de bank verhuisde, deerde mij niet. Ik bracht het dit jaar tot tweede keeper en dat was voor mij al een hele bekroning. Drie seizoenen geleden werd ik bij Moeskroen weggekocht omdat Klak geblesseerd was. Ratko Svilar, die toen hulptrainer was, heeft echter nooit van mij willen weten. Pas nu word ik naar waarde geschat. Ik kom goed overeen met Regi Van Acker, met keeperstrainer Wim Coremans en met de hele groep. En dat Parizek eerste doelman is, vormt voor mij geen probleem. Hij is gewoon de beste", zegt de relatief onbekende Mojovic. "Ik speelde nochtans voor Rode Ster Belgrado maar vertrok naar Beltince, een eersteklasser in Slovenië. Daarna kreeg ik de gelegenheid naar Belgie te komen. Ik vond onderdak bij  Moeskroen, toen getraind door Georges Leekens. Ik stond slechts driemaal in het doel en moest het afleggen tegen De Koeyer. Door de blessure van Klak kwam ik bij Antwerp terecht, waar ik vrede moest nemen met een plaats bij de reserven. Het was een moeilijke tijd maar nu heb ik toch een zitje op de bank kunnen afdwingen."

Het contract van Mojovic is ten einde, de optie werd op 15 april niet gelicht. De Serviër zal dus naar een andere club moeten uitkijken, al hoopt hij nog altijd op een verlenging. "Ik voel mij thuis op Antwerp. Ik werk hier graag, leef in goede verstandhouding met titularis Parizek en stel geen onoverkomelijke eisen. Als vrijgezel verblijf ik al drie jaar in een hotel. Dat stoort mij helemaal niet. Binnen drie of vier maanden ben ik Belg. De procedure tot naturalisatie is lopende. Misschien is dat een extra troef om toch ergens onderdak te geraken. Op 1 juni word ik 29 en ik overweeg zeker niet terug te keren naar Joegoslavië." (JCA)

5 mei 2000

Het Nieuwsblad 

Mucher (Antwerp) naar Hamme

Johan Mucher verlaat Antwerp en trekt voor twee seizoenen naar derdeklasser VW Hamme. De centrale verdediger zit al vijf jaar in de A-kern van Antwerp, maar brak nooit echt door. Ook dit seizoen verscheen hij slechts twee keer aan de aftrap. Antwerp plaatste hem zondag tegen La Louvière nog een keer in de etalage en dat volstond orn Hamme definitief te overtuigen.

Eerder sprongen onderhandelingen met Cercle Brugge en Ingelmunster af. De Bosuilclub toont zelf belangstelling voor Kurt Mertens, spits van Sint-Truiden. Mertens is een oude bekende van Regi Van Acker, uit de tijd dat beiden nog in Kortrijk actief waren. Mertens zit al twee jaar in Sint-Truiden, maar wordt er gebarreerd door Fiers en Rudonja. (NPP)