Make your own free website on Tripod.com

27 november 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp—invallers vernederd

De Antwerpse reserven kregen in eigen huis een stevig pak voor de broek van een jong Brugs elftal. Bij Antwerp stonden er nochtans heel wat bekende spelers aan de aftrap, maar niemand lijkt zich echt te willen bewijzen met het oog op een kans bij de eerste ploeg. De spitsen Salahovic, Peelman en Mertens berusten in het feit dat Goots en Seol eerste keuze zijn en dat Fatokun als super-sub de eerste invaller is.

De tester Onya Sunday speelde onopvallend en werd na een uur vervangen. Salahovic en Van Puym zorgden voor de goals in de met 2—7 verloren wedstrijd. Antwerp speelde met: De Corte, Van Staeyen, Sunday (60’ Voet), D’Haene, Nagy (53’ Peeters), Van Loo, Peelman (65’ Van Puym), Senanu (77’ Van Den Bosch), Salahovic, Fatokun en Mertens.     (NPP)

Van Acker: ,,Ontgoocheld, maar tevreden”

,,Ik ben tevreden dat mijn ploegje het vandaag zo goed deed tegen een kandidaat voor de Champions League”, zei Antwerp-trainer Regi Van Acker. ,,Net toen de druk wat afnam, slikten we een goal. Keerpunt was het niet-gefloten handspel van Lembi. Dat was een zuivere penalty en die had ons weer in de match kunnen brengen.” Maar Van Acker was ook ontgoocheld. ,,Omdat we met lege handen achterblijven, ja. Ik ben echter blij dat mijn spelers zo worstelen met deze nederlaag. Het is een bewijs dat ze klaar zijn voor de matchen van de waarheid tegen KV Mechelen, Aalst en tweemaal STVV.” (KV)

Club plooit Antwerps staal

Sandy Martens beslist wedstrijd met twee perfecte assists

Brugge

WEDSTRIJDANALYSE

Ruim zestig minuten kon een defensief Antwerp standhouden op Olympia. Maar daarna kreeg het toch zijn verdiende loon. Gert Verheyen en Sven Vermant, allebei op assist van Sandy Martens, bezorgden club Brugge een oververdiende veertiende zege op rij.

Na een doelpuntenloze eerste helft koos Sollied voor de grote middelen. Hij verving de aan het hoofd geblesseerde De Brul door aanvaller Jochen Janssen. Een ingreep die alles vertelde over de wedstrijdevolutie. Achterin konden zijn verdedigers toch een dagje vrij nemen, want de bezoekers waren zonder spits naar het Jan Breydelstadion gekomen.

Eén keer flirtten de Sinjoren met de gelijkmaker: Nzelo Lembi sloeg de bal, zonder dat scheidsrechter Piraux het merkte, met de hand weg voor de aanstormende Goots. De Congolees, die dan toch in de ongewijzigde basisploeg bleef staan, liet zich verder op geen enkel foutje betrappen.

Brugge kon een kopbal van Gert Verheyen in het wedstrijdbegin tegenover die ene Antwerpse actie stellen. Die had naar alle waarschijnlijkheid de fatale lijn overschreden, maar de lijnrechter had dat zo niet gezien. Voor de rest viel alleen eenrichtingsvoetbal richting doelman Parizek te noteren. Club bleef ook na het uitblijven van de goal rustig. Kansen waren er in de eerste helft nochtans genoeg geweest. Mendoza, Verheyen, Martens, Lembi, Englebert, allen hadden ze kunnen scoren.

Boeken dicht

Na de pauze werd het Antwerpse staal dan toch geplooid. Eerst stuurde Englebert Martens tot aan de doellijn, en die legde panklaar voor de instormende Verheyen. Voor Gert de twaalfde van het seizoen. Ook bij de tweede treffer zorgde Martens voor de assist. Hij stuurde de bal perfect in de loop van Sven Vermant, die ijzig kalm de boeken dichtdeed.

En Antwerp? Centraal achterin speelde de neo-eersteklasser bij afwezigheid van de geschorste Leleu met Campara en Evens een degelijke wedstrijd, maar meer viel er over hun verderfelijke tactiek echt niet te zeggen. (Marc REUNES, Brugge-supporter als ge het mij vraagt)

De Nieuwe Gazet

Antwerp wil Gonuläçar, andere Beverse Turken weg

BEVEREN — Volgens Turkse bronnen vertrekken drie van de vier Turken van SK Beveren nog deze week terug naar hun vaderland. Enkel spits Gonuläçar, de enige die vaak speelde, zou in België blijven. Hij staat volgens dezelfde bron in de belangstelling van Antwerp. (RN)

13 november 2000

Het Nieuwsblad

Verbeeck weken out?

DEURNE

William Verbeeck, auteur van het eerste Antwerpdoelpunt in La Louviere, is mogelijk voor weken uitgeschakeld. Verbeeck blesseerde zich op slag van rust aan de knie en er wordt gevreesd dat de gewrichtsbanden knie geraakt zijn. De aanvoerder was net terug op niveau aan het komen, nadat een dubbele beenbreuk hem bijna een jaar aan de kant had gehouden. Zo moet het Antwerpse derby na het uitvallen van Cisse Severeyns al een tweede Antwerpenaar missen.

Antwerpse invallers winnen weer

DEURNE

De Antwerpse invallers hebben een zwarte reeks doorbroken met een 2—1-overwinning tegen La Louviere. Salahovic en Peelman zorgden voor de doelpunten, terwijl de testers Kievi Lukka en Abdellah Cherji een degelijke indruk lieten, maar allicht niet worden aangeworven. Orman en Mertens staan weer klaar en ook Nagy, Peelman en Senanu zijn helemaal fit.            (NPP)

VARIA

Antwerp en Beerschot samen tegen geweld

ANTWERPEN - Antwerp en G. Beerschot ondernemen pogingen om de derby van zondag zo rustig mogelijk te laten verlopen. De twee Antwerpse clubs bundelen de krachten tegen het verwachte geweld. Woensdag stellen Bob-Jan Hillen, directeur van G. Beerschot, en Paul Bistiaux, secretaris van Antwerp FC, een gezamenlijk actieplan voor waarin de trainers en spelers van beide clubs worden betrokken. (LVDW)

WEDSTRIJDANALYSE

Logisch gelijkspel

LA LOUVIERE - Antwerp versterkte zijn keurkorps hardschieters, waartoe Patje Goots al behoorde, met twee nieuw Kanonniers: Wiliam Verbeeck. en Ki-Hyeon Seol. Dit duo doorboorde, telkens op aangeven van een sterk spelende Da Silva, met typische Goots-bommen de netten van Xhardez. La Louvière scoorde echter evenveel keer tegen. Een logisch gelijkspel.

Na de bekerstunt tegen Club Brugge zijn de Henegouwers er niet in geslaagd volledig op hun elan door te gaan. Ze speelden wel beloftevol bewegingsvoetbal, en de centraal opererende Thans verzorgde een reeks schitterende voorzetten voor het duo Buelinckx-Tilmant.

Via Lucas en tiener Bryssinck van meetaf aan animatie op de flanken. Toch kon Xhardez een eerste verwittingsschot van Da Silva slechts met de vingertoppen devieren. Buelinckx gleed op links opnieuw door de mazen, schilderde het leder achter de rug van de rood-witte achterhoede en een aanstormende Tilmant plaatste het orgelpunt op een haarfijn ingestudeerd nummertje.

Voordien had Thans zijn musketiers al in schietpositie gebracht maar Parizek pareerde het gevaar. Da Silva en Seol zorgden voor rake tegenstoten en toen de Braziliaan na een slalom de aanstormende Verbeeck bereikte, hingen de bordjes na amper drie minuten weer in evenwicht.

In een afwisselende partij bleven Buelinckx en Misse-Misse flinke bressen slaan, maar het doelpunt viel aan de overkant toen Seol een nieuwe voorzet van Da Silva vanop 25 meter in de winkelhaak besloot.

De uitsluiting van Marc Van Britsom veranderde het spelbeeld. De thuisploeg ging onder impuls van Thans en een verrassende Bryssinck met overgave op zoek naar de gelijkmaker, terwijl Goots aan de overkant de genadeslag niet kon toedienen. Tilmant draaide in de zestien rond zijn as en knalde met een laag schot de logische uitslag op het bord.

Een halve nederlaag voor de thuisploeg, opnieuw een gouden zaak voor de Antwerp, dat andermaal zijn uitreputatie in de verf zette. (Jan VANDERLINDEN)

10, 11, 12 november 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp-Beerschot bijna uitverkocht

DEURNE — Antwerp—G. Beerschot wordt volgende week zondag voor een uitverkochte Bosuil gespeeld. De voorverkoop loopt zeer vlot en secretaris Bistiaux verwacht dat alle kaartjes nog voor eind volgende week de deur uit zijn. ,,Wie er wil bij zijn, kan zich best haasten”, zegt Bistiaux, die ook speciale veiligheidsmaatregelen aankondigt. ,,We werkten in samenspraak met Beerschot en de politie een regeling uit voor de derby. Volgende week komen we met die richtlijnen naar buiten.” (NPP)

Antwerp en GBA misschien toch één keertje samen

Voetbal om imago te verbeteren

ANTWERPEN

Een ploeg, met spelers van Antwerp en GBA, en Guy Thys als coach, moet deze zomer een internationaal tornooi spelen. Dat wil de Antwerpse havengemeenschap. Het tornooi moet het hooliganisme buitenspel zetten door een ouderwetse sportiviteit op te roepen. En die symbolische daad moet in binnen- en buitenland het beeld van de stad verbeteren, dat nu nog besmeurd wordt door voetbalgeweld en politiek extremisme.

Het klinkt te mooi om waar te zijn, een tikje naïef zelfs. Maar Guy Lauwers van de overheids­vakbond ACOD, Philippe Muyters, afgevaardigd bestuurder van het Vlaams Economisch Verbond, Robert Restiaux, directeur-generaal van AGHA (Antwerpse Gemeenschap voor Haven Aangelegenheden) en Eddy Bruyninckx, directeur-generaal van het havenbedrijf, geloven erin. Zij stelden gisteren hun idee voor. Alle vier zijn voetballiefhebbers wier plezier vergald wordt door voetbalgeweld en de kwalijke reputatie die Antwerpen zich in binnen- en buitenland aan het opbouwen is.

Zij grijpen met hun initiatief terug naar de oude entente Anversoise uit 1921. Die ploeg bestond uit spelers van de grote Antwerpse clubs en had zelfs bij de voetbalband een stamnummer. In het licht van de stugge rivaliteit tussen Antwerp en GBA, is de verzoening niet evident. Toch zeggen de intitiatiefnemers dat ze al gesproken hebben met de voorzitters. En die staan positief tegenover het project. Eddy Wauters van Antwerp heeft zelfs nog voor de oude entente Anversaise gespeeld. Guy Thys, die zowel Antwerp als Beerschot heeft geleid, wil wel coach zijn van de gelegenheidsploeg.

Het tornooi zou in augustus moeten plaatsvinden.

Er wordt gespeeld in de stadions van beide teams, Als tegenstrevers zoeken zij de grote ploegen uit havensteden als Hamburg, Marseille en Porto. Maar Bayer Leverkusen of PSV kunnen er ook bij.

Als het tornooi doorgaat en geld oplevert, is dat voor de jongerenwerking van de ploegen. Als er geld aan verloren wordt, legt de havengemeenschap het op tafel. (FW)

La Louvière-Antwerp zondag om 15 uur

Goots denkt nog niet aan derby

DEURNE — In Deurne tellen ze al af naar volgende week zondag, wanneer de grote Antwerpse derby op de kalender staat. Een mens zou zowaar vergeten dat de Great Old dit weekend eerst nog een verplaatsing naar La Louvière voor de boeg heeft.

Geen onbelangrijke wedstrijd, want de Wolven gelden tot nader order nog steeds als een rechtstreekse concurrent in de strijd om het behoud. Een overwinning in Tivoli levert Antwerp een bonus van negen punten ten opzichte van de degradatieplaatsen op en dat ziet Patrick Goots best zitten.

,,Met een zege geraken we helemaal weg uit de kelder van het klassement. Maar ik ben al naargelang het wedstrijdverloop ook met een puntje tevreden. We spelen tenslotte buitenshuis en La Louvière was de voorbije twee seizoenen het zwarte beest van Antwerp. In zes wedstrijden wonnen we niet één keer, het zou mooi zijn mochten we die traditie straks kunnen ombuigen. Wij kunnen afwachtend beginnen, want voor La Louvière is de match zo mogelijk nog belangrijker. Als we het geluk hebben op voorsprong te komen, dan geef ik de resterende kalender voor dit jaar. Met ons een goeie kans de drie punten te pakken. Maar het wordt ongetwijfeld weer een heksenketel met dat fanatieke publiek.”

Eenentwintig punten

Volgende week mogen jullie in jullie eigenheksenketel aantreden wanneer Germinal Beerschot op bezoek komt. Leeft die match al onder de spelers?
,,De gekte is begonnen, zoveel is zeker. Na de match tegen Genk werd er onder de supporters alleen nog maar over de match tegen GBA gepraat. Schoten en La Louvière leken niet eens te tellen. De spelers gaan er gelukkig rustiger mee om. Wij beseffen wel degelijk dat de partij in La Louvière zeker zo belangrijk is als die van volgende zondag. Uiteraard gaan we er alles aan doen om die match te winnen en ik zou liegen als ik stel dat het me niks doet,maar we moeten toch verder kijken. Deze week hebben we met de spelersgroep een voorlopige balans opgemaakt en gekeken naar de resterende kalender voor dit jaar. Met thuismatchen tegen Germinal Beerschot, KV Mechelen, Sint Truiden en Westerlo en uitmatchen in Aalst en La Louvière hebben we nog zes matchen waarin we op puntenwinst mogen hopen. Enkel de verplaatsing naar Club Brugge is er eentje buiten categorie. Maar die zes andere matchen moeten ons minstens negen punten opleveren. Als we kunnen draaien met  eenentwintig punten én een kwalificatie voor de volgende ronde in de beker, mogen we tevreden zijn over de heenronde. Of ik tevreden ben over mijn eigen prestaties? Ik speel op een positie die me niet zo goed ligt, maar de trainer beweert dat hij tevreden is. Nu Seol terug is en Salahovic weer inzetbaar lijkt, wordt er misschien opnieuw geschoven vooraan. In ons systeem is enkel de defensie een zekerheid, met die vier op één lijn. Daar wijkt de trainer niet van af. Al de rest wordt bekeken in functie van de tegenstander. Ik klaag niet, al had ik graag iets meer gescoord. Maar dat komt nog wel.” (NPP)

De Gazet Van Antwerpen

Poma klaagt kwijtschelding schuldenlast Antwerp FC aan

Wilrijk

Karel Poma, ex-minister van Cultuur, vraagt zich af of de stad zomaar een schuldenlast van 108 miljoen frank van voetbalclub Antwerp kan kwijtschelden. Daarom schreef hij de provinciegouverneur aan, die op zijn beurt de stad om uitleg vroeg.

Een vraag aan de gouverneur om bepaalde gemeenteraadsbeslissingen te onderzoeken is géén onschuldige vraag. De gouverneur kan namelijk alle gemeenteraadsbeslissingen, genomen in zijn provincie, schorsen.

Even de zaken op een rijtje. Enkele maanden geleden besliste het college om Antwerp 108 miljoen schulden aan intrestlasten kwijt te schelden. In ruil mag de stad vijf keer van de vergaderinfrastructuur van Antwerp gebruikmaken en moet de ploeg in de jeugd investeren.

Privé

“Die overeenkomst slaat nergens op”, redeneert Poma (80), al 72 jaar Beerschot-supporter. “De stad kan even goed in haar eigen infrastructuur van het Olympisch Stadion vergaderen en andere ploegen krijgen ook geen miljoenen voor hun jeugdwerking.”

“Bovendien schenkt de stad geld aan een privé-stadion. Dat is het fundamentele verschil met het Olympisch Stadion. Dat is eigendom van de stad en Germinal Beerschot betaalt daar huur voor. Dan had Antwerp zijn stadion ook maar moeten verkopen, zoals Beerschot vroeger. Als het oude Beerschot tien jaar geleden honderd miljoen frank van de stad zou hebben gekregen, had de club nog altijd bestaan. Bovendien investeert de stad in het Kiel.”

“Bij Antwerp gaat het niet om investeringen maar om schulden, bestaande uit lonen, premies enzovoort. Slecht beheer bij een privé-intiatief verlonen met belastinggeld kan niet.” Het antwoord van de stad werd donderdag op twee seconden door het college gejaagd. Daarin staat dat alle clubs op gelijke manier worden behandeld. Nu is het afwachten wat de gouverneur daar van vindt. Tot slot: Poma trekt niet naar de derby van 19 november. “Ik denk dat ik me daar best even niet meer vertoon.” (Arne Van Staeyen)

Antwerpse Entente moet voetbalimago opkrikken

Antwerpen

Enkele sociaal-economische tenoren willen de negatieve sfeer die rond het Antwerpse voetbal hangt, ombuigen. Daarom plannen ze volgende zomer een internationaal toernooi, waaraan een Antwerpse club, samengesteld uit spelers van Antwerp FC en Germinal Beerschot, zal deelnemen. Guy Thys traint de ploeg.

“Er heerst een negatieve sfeer rond het Antwerpse voetbal. We misten Euro 2000. Er wordt meer gepraat over hooliganisme dan over sportieve prestaties. Europees voetbal krijgt dé sinjoor in eigen stad niet opgediend.” Deze droge vaststellingen komen niet van de eersten de besten. Philippe Muyters, afgevaardigd bestuurder van het VEV; Robert Restiaux, directeur-generaal van de Antwerpse Gemeenschap voor de Haven (AGHA); Eddy Bruy­ninckx, dirccteur-generaal van het Havenbedrijf, en Guy Lauwers, secretaris van de socialistische overheidsvakbond ACOD, vinden het hun plicht het Antwerpse voetbalimago op te krikken.

De vier, van wie Muyters en Lauwers Antwerp aanhangen en Bruyninckx en Restiaux Germinal Beerschot, zien de voetbalstadions veranderen in oorlogszones. “Wij moeten ons vanuit een Antwerps chauvinisme achter het Antwerpse voetbal scharen.” Daarom richten ze opnieuw de uit 1921 stammende Entente Anversoise, een samengaan van Beerschot en Antwerp met stamnummer 192, op.

In de loop van de maand augustus moet deze ploeg, waarvoor nog een neutrale naam en outfit worden gezocht, optreden op een nieuw Antwerps toernooi. “Iets als de Brugse Metten. Mededeelnemers kunnen Manchester en Ajax zijn en andere havensteden als Marseille, Porto, Hamburg, Feyenoord of ‘bedrijfsploegen’ als Bayern Leverkusen of PSV. Nu roepen we clubs, bedrijfsleven en overheid op ons initiatief te ondersteunen.”

“Guy Thys heeft al toegezegd de ploeg te trainen. En zowel Eddy Wauters, voorzitter van Antwerp als Jos Verhaegen, voorzitter van Germinal Beerschot, zijn onze plannen genegen. Let wel, wij werken niet aan één definitieve grote Antwerpse club.” (Arne Van Staeyen)

Tony Sergeant: “In eerste klasse lijkt alles veel belangrijker”

“Ik moet blijven werken en mezelf blijven bewijzen, elke keer opnieuw.” Tony Sergeant

DEURNE - Een week voor de clash met GBA wacht Antwerp zondag een verplaatsing naar La Louviere, de voorbije twee seizoenen het zwarte beest van de Great Old in tweede klasse. “We zullen onze kop er moeten voorleggen”, zegt Tony Sergeant. “Op talent ga je geen wedstrijd winnen in La Louviere. Kijk maar wat Club Brugge vorige week overkwam.”

Tony Sergeant is één van de nieuwkomers bij Antwerp die door Regi Van Acker uit tweede klasse werden meegenomen. Sergeant begon dit seizoen dus met een dubbele handicap aan de competitie. Niet alleen moest hij zich zelf zien aan te passen aan het niveau van eerste klasse, de middenvelder kwam ook terecht in een ploeg die dat niveau al twee jaar ontgroeid was en zelf aan een fikse inhaalbeweging moest beginnen.

Gazet van Antwerpen: Eigenlijk nam je vorige week een tweede start bij Antwerp. Je speelde de zes eerste competitiematchen, maar verdween na de slechte resultaten uit de ploeg.

Tony Sergeant: Klopt, tegen Genk en Schoten begon ik na drie matchen afwezigheid opnieuw in de basis. Het was een serieuze teleurstelling om samen met enkele andere spelers het slachtoffer te zijn van de slechte start van Antwerp. Als nieuwkomer had ik het extra moeilijk. Voor mij was alles nieuw en ik moest net als een groot doel van de rest van de ploeg de overgang naar eerste klasse maken. Ik was niet naar Antwerp gekomen in de overtuiging dat ik de eerste zes matchen meteen aan de aftrap ging komen. In dat opzicht was mijn debuut positief. Als je dan naast de ploeg valt, is het zaak om niet op te geven en niet aan jezelf te beginnen twijfelen. Ik heb geprobeerd om me zo positief mogelijk te blijven opstellen en op training elke keer met heel veel motivatie alles te geven.

Dat is me blijkbaar gelukt want vorige week kwam ik weer aan de aftrap. Ik heb niet getwijfeld aan mezelf. Als de resultaten uitblijven, is dat voor iedereen een domper. Er wordt dan vlug van alles en nog wat gezegd. Als je je al die zaken aantrekt, dan ga je eronder door.

GVA: Wat is je vooral opgevallen bij de overstap van tweede naar eerste klasse?

TS: De druk die heerst in eerste klasse is oneindig veel groter. Alles wordt uitvergroot, de beleving van de wedstrijden is veel intenser en alles lijkt gewoon veel belangrijker. Voor mezelf betekent eerste klasse ook de kennismaking met het profbestaan. In tweede werkte ik nog (Sergeant is kinesist, nvdr), nu telt enkel het voetbal.

GVA: Wat druk betreft, kreeg je de eerste weken meteen je vuurdoop door de mindere resultaten.

TS: Ik maakte op dat vlak in mijn eerste drie, vier maanden bij Antwerp inderdaad al wat mee. Maar ik kom er op dit moment toch met een positief gevoel uit. Ik moet blijven werken en mezelf blijven bewijzen, elke keer opnieuw. Dat is de enige manier om een bepaald niveau te bereiken. Het is niet gemakkelijk om iedere keer hetzelfde niveau te handhaven, vooral daaraan heb ik me de eerste maanden moeten aanpassen. Ik moet constant op een hoog niveau presteren of er staat iemand anders klaar.

GVA: Al wat je meemaakte zal wel klein bier zijn tegen wat volgende week op de ploeg afkomt de wedstrijd tegen GBA. Voel je al dat de druk wordt opgevoerd?

TS: Het zal niet makkelijk worden voor de spelers. Ik denk dat we naar die match moeten toeleven zoals naar elke andere match en ons niet aantrekken dat het GBA is.We voelen op de club dat de druk rond die wedstrijd enorm is.

Voor de supporters is dat de wedstrijd van het jaar. Bij de spelers mag dat gevoel misschien in het achterhoofd meespelen maar we moeten toch proberen het zoveel mogelijk van ons af te zetten. Maar laat ons eerst de wedstrijd op La Louvière tot een goed einde brengen. Dat zal al moeilijk genoeg worden. (Jan Van Craen)

9 november 2000

Het Nieuwsblad

Rustige week op de Bosuil

DEURNE

Het is deze week vrij rustig bij Antwerp. Stilte voor de storm van volgende week zondag allicht, wanneer de buren van Germinal Beerschot op bezoek komen. De voorverkoop voor die partij loopt uitstekend en het staat nu al vast dat de Antwerpse derby voor een uitverkochte Bosuil wordt gespeeld.

Antwerp heeft een speciale actie op poten gezet rond de laatste tien thuismatchen. Wie zich een abonnement aanschaft voor de resterende partijen, mag gratis naar Antwerp—GBA. Trainer Van Acker is minder opgezet met de hele heisa rond de schok tussen de aartsrivalen.

,,Het lijkt wel alsof ons hele seizoen wordt bepaald door die ene match. Velen vergeten blijkbaar dat we zaterdag eerst nog een zeer belangrijke partij in La Louvière moeten spelen. Voor Antwerp is dat ook een cruciale match, want La Louvière is tot nader order een rechtstreeks concurrent. Ik ga mijn spelers volgende week een beetje afschermen van al die gekte. Ik wil dat ze in alle rust naar die partij kunnen toeleven. De bekermatch tegen Sint-Truiden? Al bij al zijn we daar tevreden mee. We spelen op eigen veld en hebben een behoorlijke kans op kwalificatie. Het is geen mooie affiche en Sint­Truiden is een beetje een cupploeg, maar dat mag ons niet beletten volop voor de volgende ronde te gaan.” Het blijft ook stil rond de nieuwe spelers van Manchester. Nog geen nieuws van over het Kanaal? ,,Nee, ik denk dat ze daar momenteel andere zorgen hebben dan Antwerp. De Champions League krijgt er alle aandacht, al de rest moet even wijken nu. Maar we werken rustig door met de huidige groep. Ik zie wel wat er voor het overige nog gebeurt.” (NPP)  

De Gazet Van Antwerpen

Antwerp wil bezoekende toeschouwers weigeren

Antwerpen

Voetbalclub Antwerp denkt eraan om bezoekende toeschouwers uit het stadion te weren. Op die manier wil de club rellen uitsluiten, de parking heropenen, opnieuw meer eigen supporters aantrekken en de politiekosten terugdringen. De VLD wil bovendien van de aanpak van het hooliganisme een programmapunt maken in de werkgroep Veiligheid.

De uitbarstingen van geweld, telkens veroorzaakt door een kleine minderheid van steeds dezelfde relschoppers, doet de Antwerpse clubkas geen goed. De precaire financiële situatie van Antwerp noopt de ploeg tot maatregelen. Daarom werkt de Great Old momenteel zelf aan een aantal voorstellen voor een efficiëntere aanpak van dat hooliganisme. Die aanpak moet bovendien vriendelijker zijn voor de normale, geweldloze supporter.

De draconische veiligheidsmaatregelen kosten de club handenvol geld en de eigen supporters haken steeds meer af. “Tegen Standard telden we amper 6.000 toeschouwers, tegen Genk 5.000”, zucht Ludo Van Campenhout, bestuurslid bij Antwerp en VLD-onderhandelaar. “Normaal moeten de tribunes dubbel zo vol zitten.”

"De intensiteit van de rellen vermindert niet en de goede supporters wordt steeds meer in de weg gelegd. Je moet een fancard hebben, de parking wordt afgesloten, enzovoort. De mensen zijn dat geweld en de ongemakken beu en blijven thuis. Meteen halveren daardoor de recettes. Onze budgetten zijn niet berekend op zulke lage toeschouwersaantallen, dus komt de club in moeilijkheden. Er moet dringend iets gebeuren."

Normaal gezien mag Antwerp voor de derby van 19 november 13000 supporters ontvangen. "Die zullen er ook niet zijn", aldus van Campenhout.

Door bezoekende toeschouwers te weigeren hoopt de club dat de ongemakken worden weggenomen, het geweld verdwijnt en de politiekosten worden teruggedrongen. Maar Antwerp weet niet of het zomaar bezoek kan weren. Bovendien is dit slechts één denkpiste.

Ludo Van Campenhout wil, eenmaal de coalitiegesprekken terug zijn aangeknoopt, het hooliganisme op de agenda van de werkgroep Veiligheid plaatsen. "Het is ook niet fair dat sommige clubs, zoals Antwerp, betalend beroep moeten doen op de politie en andere gratis bijstand krijgen van de rijkswacht. Discriminatie."

Vandaag lichten enkele sociaal-economische tenoren de ‘Antwerpse entente’ toe, een groot voetbaltornooi met één Antwerpse ploeg die zal bestaan uit spelers van Germinal Beerschot en Antwerp. “Om de negatieve sfeer om te buigen tot een sportieve sfeer van concurrentie, stoelend op een sportief Antwerps chauvinisme.” (Arne Van Staeyen)

8 november 2000

Het Nieuwsblad

Blessures

Jurgen De Neys (Antwerp) mag nog niet hervatten en mist de wedstrijd van zondag in La Louvière. De Roeck trainde mee, net als Yattara.

Varia

Regi Van Acker, de trainer van Antwerp, wil zijn spelers eind volgende week afschermen van de drukte die rond de derby tegen Germinal Beerschot hangt. "Het lijkt wel alsof ons seizoen staat of valt met die ene match", zegt Regi Van Acker. "Ik wil de druk een beetje afhouden en hen een rustige voorbereiding geven."

6 november 2000

Het Nieuwsblad

Seol redt zwak Antwerp

ANTWERP 1-SCHOTEN 0

Deurne

De Koreaan Ki-Hyung Seol ar­riveerde dinsdag na zes weken afwezigheid eindelijk weer op de Bosuil. Daar zullen ze in Deurne niet rouwig om geweest zijn, want in een zeer matige bekermatch zorgde hij voor het enige doelpunt. Antwerp kon zich voor het overige amper onderscheiden tegen de Schotense buren en gaat zonder glans naar de volgende ronde.

In de eerste helft kregen beide ploegen welgeteld één kans. Nechelput zag zijn kopbal door Parizek in hoekschop afgeweerd en Seol devieerde een inzenden van Da Silva fraai binnen.

,,Jammer dat we onze enige kans niet konden verzilveren”, vond Schoten—trainer Van Marcke. "In het eerste halfuur hielden we makkelijk gelijke tred, al wist ik toen al dat we dat geen hele match zouden kunnen opbrengen. Toch hebben we ook na de 1—0 nog goed meegespeeld. Echte kansen kregen we niet, maar we gaven er ook geen weg. Antwerp gaat verdiend verder en wij hebben een bemoedigende prestatie geleverd tegen een eerste­klasser. Iedereen kan tevreden zijn."

Dat is dan wel buiten de toeschouwers gerekend, want zij kregen ook na rust een zeer slap vertoon te zien. Antwerp hield het tempo te laag en de spitsen zochten veel te nadrukkelijk persoonlijk succes. De ingevallen Salahovic wou zich graag bewijzen, maar toonde alleen aan dat hij nog een lange weg te gaan heeft alvorens hij iets kan betekenen voor deze ploeg.

,,Het was moeilijk voetballen”, verontschuldigde Antwerp—trainer Van Acker zich. ,,Zelfs onze technisch onderlegde spelers hadden vaak last met de balcontrole op dat zware veld. En Schoten trok zich goed uit de slag en stoorde vlug. Dat belet niet dat we meer hadden moeten scoren. Wij moeten het hebben van het collectief, dat blijkt vandaag andermaal. Als enkele spelers de individuele toer opgaan, komen we in de problemen. Maar we gaan door en dat is het enige wat telt.” (Peter NYS)

TOESCHOUWERS: 3.500

SCHEIDSRECHTER: Jordens

DOELPUNT: 37’ Seol 1-0

ANTWERP: Parizek, LeIeu, Evens, Campara, Ribus, Verbeeck (65’ Fatokun), Zyatti, Da Silva, Sergeant, Goots (65’ Salahovic) en Seol (78’ Van Britsom)

SCHOTEN: Mertens, Portael (75’ Silva Fliho), Reyntjens, Janssens, Lamara, Bollaerts, Nechelput (85’ Van Bouwel), Dausy, Curto, Budts en Van Riel

GELE KAARTEN: 54’ Van Riel, 66’ Curto en 75’ Leleu  

31 oktober, 1 november 2000

Het Nieuwsblad

Uitgestelde wedstrijd zevende speeldag

Antwerp RC Genk van de zevende speeldag wordt pas morgen op de Bosuil gespeeld. De wedstrijd werd op 23 september uitgesteld omdat een week ervoor een windhoos Deurne en omstreken had geteisterd. De politie van Antwerpen vond het toen om veiligheidsredenen niet opportuun om de wedstrijd te laten spelen. RC Genk was daar heel blij mee, want het miste enkele internationals die aan de slag waren met hun nationale ploeg.

Verplicht met bus naar Bosuil

Voor de Antwerpse derby van 19 november op de Bosuil beschikt G. Beerschot over welgeteld 259 staanplaatsen (prijs 730 frank) en 741 zitplaatsen (prijs 1.030 frank).

De vijf officiële supportersclubs kunnen voor hun leden die een abonnement bezitten en een fancard, op 13 november tussen 18 en 20 u. op het Beerschotsecretariaat een beperkt contingent tickets kopen. Voor de andere abonneehouders zijn tickets te bekomen op 14 en 15 november tussen 10 en 19 uur. Pittig detail: alle Beerschotsupporters — ook zij die in Deurne wonen — moeten op vraag van de ordediensten met speciale bussen van het Kiel naar de Bosuil komen.

Het is onduidelijk of de vele neutrale Antwerpse toeschouwers wel toegang hebben tot het stadion en of zij met de tram mogen komen, als ze tenminste begeleid zijn door één agent per drie kandidaatkijkers...(MCD)

,,Chadwick kan nu al Beckham vervangen”

Sir Alex Ferguson evalueert samenwerking tussen Man United en Antwerp FC

Antwerp-RC Genk woensdag om 15 uur

Manchester

De samenwerking tussen Antwerp FC en Manchester United is bijna twee jaar oud. Met het vertrek van Luke Chadwick lijkt ze op het eerste gezicht echter een stille dood te sterven. Op dit moment traint geen enkele speler van Man U mee met Antwerp, dat zelfs de derde garnituur van de Engelse landskampioen goed zou kunnen gebruiken. Hoe zit het nu eigenlijk? Wij vroegen het aan de baas van de Red Devils: Sir Alex Ferguson.

Luke Chadwick bezorgde Antwerp FC veel plezier. Daarom was het des te pijnlijker dat hij twee weken geleden plots werd teruggeroepen. ,,We hadden een overeenkomst met Antwerp dat zijn verblijf elke drie maanden zou worden geëvalueerd”, verklaart Ferguson. ,,Met enkele zeer belangrijke wedstrijden in het vooruitzicht maakte ik me ook zorgen over de blessureproblemen van David Beckham. Daarom leek het me een uitstekend moment om Chadwick na afloop van de eerste drie maanden terug te halen naar Manchester. Hij kan op de rechterflank Beckham vervangen indien dat nodig is.”

De waardering van Ferguson voor de gewezen Antwerp-stagiair is groot. ,,Hij heeft enkele kwaliteiten die zeer waardevol zijn in het moderne voetbal. Chadwick is ijzersterk als hij loopt met de bal aan de voet. Hij heeft durf om met de bal aan de voettegenstanders uit te schakelen,nog een belangrijk aspect in het voetbal van vandaag. Hij is beter geworden in Antwerpen. Hij leerde er veel bij en dat zien we graag.”

Dat er nu geen spelers van Man U meer zijn, is volgens Ferguson slechts tijdelijk. Hij wil verder samenwerken. ,,We bekijken de situatie op dit moment. De relatie tussen beide clubs is uitstekend. Het probleem is dat je de juiste spelers moet kiezen. Sommige jonge spelers zien het niet zitten om zo ver van huis te gaan voetballen. Ze zijn er niet klaar voor. We stuurden Danny Higginbotham als eerste naar Antwerp. We wisten dat hij het karakter had om succesvol te zijn.”

Lijstje

De man achter de schermen bij de samenwerking tussen de rood-witte clubs is Les Kershaw, directeur van de Youth Academy. Hij wil de banden aanhalen. ,,Dergelijke samenwerkingen hebben tijd nodig om te groeien”, zegt Kershaw.

,,Antwerp had een probleem toen het in tweede klasse zat en mede met onze hulp promoveerde de club naar eerste. De samenwerking moet zich nog ontwikkelen. Antwerp zoekt vandaag een ander soort spelers dan wij kunnen aanbieden. Ze willen jongens die rond de 25 jaar zijn en ervaring hebben. Spelers van die leeftijd zijn, als we ze niet meer nodig hebben, op die leeftijd al bij ons weg.”

De spelers die nu op het uitwisselingslijstje staan, zijn David Healy (21 jaar, Noord-lerland), Alex Notman (21, Engelsman), Bojan  Djordic (18, Zweden) en John O’Shea (19, lerland). ,,We spreken er met hen over. Sommigen  vinden het nog een grote stap. Ze denken dat ze uit de schijnwerpers verdwijnen in België. Een jongen als Healy zou in België een succes kunnen zijn. Hij is hard, een typische goalgetter.”

Ferguson weigerde recent nog een bod van Fortuna Sittard voor Healy. ,,We hebben onze eigen contacten in het buitenland”, zei de Man U-manager. Kershaw probeert Antwerp ook op een andere manier te helpen. ,,We hebben een groot scoutingapparaat in heel Europa. Wij kunnen Antwerp spelers aanbevelen. Jongens die niet noodzakelijk onder contract liggen bij Manchester United maar die in staat zijn Antwerp te helpen. Wij zijn blij over de samenwerking en willen die verder zetten.” (John CHAPMAN)

De Nieuwe Gazet

Publiek haakt af, hooligans niet

DEURNE — Risicowedstrijd is een term die al lang niet meer weg te denken is uit het voetbal. De buurt van het Bosuil-stadion leek zondag op een belegerde vesting. Voorzitter Fons Van de Berckt van de Federatie van Antwerp Supportersclubs is er niet over te spreken. «Het is begonnen met de toeschouwers in de stadions in gecompartimenteerde kooien te steken», zegt Fons Van de Berckt. «Daarna zijn er stewards gekomen om de supporters in het oog te houden. Dan werd het systeem van de fancard ingevoerd om aan toegangstickets te geraken. En wat is van dit alles het resultaat? De echte voetballiefhebbers haken af en de hooligans, tegen wie al deze maatregelen zijn genomen, bevolken nog steeds de tribunes.» De gebeurtenissen na de wedstrijd tegen Standard gaven hem gelijk. Nadat amper 6.000 toeschouwers de partij hadden bijgewoond, geraakten buiten het stadion een twintigtal heethoofden slaags met de politie. Wat gaat dat worden op 19 november? (JCA)

Antwerpdoelman OLDRICH PARIZEK sneller aan wederoptreden toe dan verwacht

“Ik kan eerste klasse aan"

DEURNE — Een maand geleden verloor hij zijn basisplaats onder de lat bij Antwerp aan concurrent Kris Mampaey. Deze debuteerde erg ongelukkig op AA Gent, maar hield daarna twee weken na mekaar de nul op het bord. Orndat hij vrijdag op training geblesseerd geraakte, stond tegen Standard opnieuw Oldrich Parizek in het Bosuildoel. Hij moest zich twee keer gewonnen geven tegen Michael Goosssens.

Antwerp verloor met Parizek tussen de palen nipt (1-2) van Standard. "Eerder dan verwacht ben ik terug de nummer één op de Bosuil", zegt Oldrich Parizek. «Sneu voor Mampaey natuurlijk. Maar zo gaat dat nu eenmaal in voetbal. Zeker wat doelmannen betreft. Een slechte wedstrijd of een blessure en voor je het weet lig je eruit», zegt Parizek die toegeeft dat hij het moeilijk had toen hij zijn plaats verloor.

"Ik was kwaad op de trainer omdat die onvoldoende rekening hield met het feit dat in de beginfase van het kampioenschap de hele ploeg niet draaide en dat het niet de schuld was van de doelman dat er punten verloren werden. Maar ik was vooral kwaad op mezelf omdat ik niet presteerde zoals ik het zelf wilde. Het ene moment was het goed, het andere slecht. Er zat onvoldoende regelmaat in», getuigt Parizek die wellicht nog een tijdje het doel van de rood­witten zal verdedigen.

«Woensdag is er de inhaalwedstrijd tegen Genk, zondag spelen we voor de beker tegen Schoten. Voor zover ik weet geraakt Mampaey de komende week nog niet speelklaar. Ik krijg bijgevolg nog enkele kansen om te bewijzen dat ik wel degelijk eerste klasse aankan. De voorbije twee weken moest ik met de reserven aantreden. 4-0-nederlaag op Moeskroen, 1-4-verlies tegen Lokeren. Op die manier geraak je het vertrouwen kwijt. Het was zelfs niet eens een goede training.»

Tegen Standard viel Oldrich Parizek niets te verwijten. Tweemaal werd hij gered door het doelhout, evenveel keren verijdelde hij een zeker doelpunt. Tegen de twee treffers van Goossens was hij kansloos. «Ik heb lange tijd gedacht dat we de 1-0 op het bord konden houden. Het had overigens bij de rust 2-0 moeten staan. Da Silva liet net voor de pauze een reuzekans onbenut. En dan gebeurt het in enkele minuten tijd. Wanneer je het niet verwacht, schakelt Standard plots over op een hogere snelheid. Het rendement wordt hierdoor 120 procent en dat zijn dingen die Antwerp nog moet leren.»

Derby tegen GBA

Parizek begon naar eigen zeggen niet zenuwachtig maarwel extra gemotiveerd aan de wedstrijd tegen Standard. "Voor mij was dit wederoptreden zeer belangrijk. Er zijn er op Antwerp die mij als een keeper van tweede klasse bestempelden. Ik wilde bijgevolg goed presteren en ik denk ook dat het mij gelukt is. Het komt er nu op aan de komende matchen te bevestigen. Ik zal het namelijk onze trainer zo moeilijk mogelijk maken, wanneer hij binnenkort misschien opnieuw moet kiezen tussen Mampaey en mij. Het mooiste zou zijn dat ik op zondag 19 november in de derby tegen Germinal Beerschot nog onder de lat zou staan. Dat belooft iets heel speciaals te worden en dat moeten missen zou werkelijk zeer spijtig zijn.» (JAN CLAESSENS)