Make your own free website on Tripod.com

31 oktober, 1 november 2000

Het Nieuwsblad

Uitgestelde wedstrijd zevende speeldag

Antwerp RC Genk van de zevende speeldag wordt pas morgen op de Bosuil gespeeld. De wedstrijd werd op 23 september uitgesteld omdat een week ervoor een windhoos Deurne en omstreken had geteisterd. De politie van Antwerpen vond het toen om veiligheidsredenen niet opportuun om de wedstrijd te laten spelen. RC Genk was daar heel blij mee, want het miste enkele internationals die aan de slag waren met hun nationale ploeg.

Verplicht met bus naar Bosuil

Voor de Antwerpse derby van 19 november op de Bosuil beschikt G. Beerschot over welgeteld 259 staanplaatsen (prijs 730 frank) en 741 zitplaatsen (prijs 1.030 frank).

De vijf officiële supportersclubs kunnen voor hun leden die een abonnement bezitten en een fancard, op 13 november tussen 18 en 20 u. op het Beerschotsecretariaat een beperkt contingent tickets kopen. Voor de andere abonneehouders zijn tickets te bekomen op 14 en 15 november tussen 10 en 19 uur. Pittig detail: alle Beerschotsupporters — ook zij die in Deurne wonen — moeten op vraag van de ordediensten met speciale bussen van het Kiel naar de Bosuil komen.

Het is onduidelijk of de vele neutrale Antwerpse toeschouwers wel toegang hebben tot het stadion en of zij met de tram mogen komen, als ze tenminste begeleid zijn door één agent per drie kandidaatkijkers...(MCD)

,,Chadwick kan nu al Beckham vervangen”

Sir Alex Ferguson evalueert samenwerking tussen Man United en Antwerp FC

Antwerp-RC Genk woensdag om 15 uur

Manchester

De samenwerking tussen Antwerp FC en Manchester United is bijna twee jaar oud. Met het vertrek van Luke Chadwick lijkt ze op het eerste gezicht echter een stille dood te sterven. Op dit moment traint geen enkele speler van Man U mee met Antwerp, dat zelfs de derde garnituur van de Engelse landskampioen goed zou kunnen gebruiken. Hoe zit het nu eigenlijk? Wij vroegen het aan de baas van de Red Devils: Sir Alex Ferguson.

Luke Chadwick bezorgde Antwerp FC veel plezier. Daarom was het des te pijnlijker dat hij twee weken geleden plots werd teruggeroepen. ,,We hadden een overeenkomst met Antwerp dat zijn verblijf elke drie maanden zou worden geëvalueerd”, verklaart Ferguson. ,,Met enkele zeer belangrijke wedstrijden in het vooruitzicht maakte ik me ook zorgen over de blessureproblemen van David Beckham. Daarom leek het me een uitstekend moment om Chadwick na afloop van de eerste drie maanden terug te halen naar Manchester. Hij kan op de rechterflank Beckham vervangen indien dat nodig is.”

De waardering van Ferguson voor de gewezen Antwerp-stagiair is groot. ,,Hij heeft enkele kwaliteiten die zeer waardevol zijn in het moderne voetbal. Chadwick is ijzersterk als hij loopt met de bal aan de voet. Hij heeft durf om met de bal aan de voettegenstanders uit te schakelen,nog een belangrijk aspect in het voetbal van vandaag. Hij is beter geworden in Antwerpen. Hij leerde er veel bij en dat zien we graag.”

Dat er nu geen spelers van Man U meer zijn, is volgens Ferguson slechts tijdelijk. Hij wil verder samenwerken. ,,We bekijken de situatie op dit moment. De relatie tussen beide clubs is uitstekend. Het probleem is dat je de juiste spelers moet kiezen. Sommige jonge spelers zien het niet zitten om zo ver van huis te gaan voetballen. Ze zijn er niet klaar voor. We stuurden Danny Higginbotham als eerste naar Antwerp. We wisten dat hij het karakter had om succesvol te zijn.”

Lijstje

De man achter de schermen bij de samenwerking tussen de rood-witte clubs is Les Kershaw, directeur van de Youth Academy. Hij wil de banden aanhalen. ,,Dergelijke samenwerkingen hebben tijd nodig om te groeien”, zegt Kershaw.

,,Antwerp had een probleem toen het in tweede klasse zat en mede met onze hulp promoveerde de club naar eerste. De samenwerking moet zich nog ontwikkelen. Antwerp zoekt vandaag een ander soort spelers dan wij kunnen aanbieden. Ze willen jongens die rond de 25 jaar zijn en ervaring hebben. Spelers van die leeftijd zijn, als we ze niet meer nodig hebben, op die leeftijd al bij ons weg.”

De spelers die nu op het uitwisselingslijstje staan, zijn David Healy (21 jaar, Noord-lerland), Alex Notman (21, Engelsman), Bojan  Djordic (18, Zweden) en John O’Shea (19, lerland). ,,We spreken er met hen over. Sommigen  vinden het nog een grote stap. Ze denken dat ze uit de schijnwerpers verdwijnen in België. Een jongen als Healy zou in België een succes kunnen zijn. Hij is hard, een typische goalgetter.”

Ferguson weigerde recent nog een bod van Fortuna Sittard voor Healy. ,,We hebben onze eigen contacten in het buitenland”, zei de Man U-manager. Kershaw probeert Antwerp ook op een andere manier te helpen. ,,We hebben een groot scoutingapparaat in heel Europa. Wij kunnen Antwerp spelers aanbevelen. Jongens die niet noodzakelijk onder contract liggen bij Manchester United maar die in staat zijn Antwerp te helpen. Wij zijn blij over de samenwerking en willen die verder zetten.” (John CHAPMAN)

De Nieuwe Gazet

Publiek haakt af, hooligans niet

DEURNE — Risicowedstrijd is een term die al lang niet meer weg te denken is uit het voetbal. De buurt van het Bosuil-stadion leek zondag op een belegerde vesting. Voorzitter Fons Van de Berckt van de Federatie van Antwerp Supportersclubs is er niet over te spreken. «Het is begonnen met de toeschouwers in de stadions in gecompartimenteerde kooien te steken», zegt Fons Van de Berckt. «Daarna zijn er stewards gekomen om de supporters in het oog te houden. Dan werd het systeem van de fancard ingevoerd om aan toegangstickets te geraken. En wat is van dit alles het resultaat? De echte voetballiefhebbers haken af en de hooligans, tegen wie al deze maatregelen zijn genomen, bevolken nog steeds de tribunes.» De gebeurtenissen na de wedstrijd tegen Standard gaven hem gelijk. Nadat amper 6.000 toeschouwers de partij hadden bijgewoond, geraakten buiten het stadion een twintigtal heethoofden slaags met de politie. Wat gaat dat worden op 19 november? (JCA)

Antwerpdoelman OLDRICH PARIZEK sneller aan wederoptreden toe dan verwacht

“Ik kan eerste klasse aan"

DEURNE — Een maand geleden verloor hij zijn basisplaats onder de lat bij Antwerp aan concurrent Kris Mampaey. Deze debuteerde erg ongelukkig op AA Gent, maar hield daarna twee weken na mekaar de nul op het bord. Orndat hij vrijdag op training geblesseerd geraakte, stond tegen Standard opnieuw Oldrich Parizek in het Bosuildoel. Hij moest zich twee keer gewonnen geven tegen Michael Goosssens.

Antwerp verloor met Parizek tussen de palen nipt (1-2) van Standard. "Eerder dan verwacht ben ik terug de nummer één op de Bosuil", zegt Oldrich Parizek. «Sneu voor Mampaey natuurlijk. Maar zo gaat dat nu eenmaal in voetbal. Zeker wat doelmannen betreft. Een slechte wedstrijd of een blessure en voor je het weet lig je eruit», zegt Parizek die toegeeft dat hij het moeilijk had toen hij zijn plaats verloor.

"Ik was kwaad op de trainer omdat die onvoldoende rekening hield met het feit dat in de beginfase van het kampioenschap de hele ploeg niet draaide en dat het niet de schuld was van de doelman dat er punten verloren werden. Maar ik was vooral kwaad op mezelf omdat ik niet presteerde zoals ik het zelf wilde. Het ene moment was het goed, het andere slecht. Er zat onvoldoende regelmaat in», getuigt Parizek die wellicht nog een tijdje het doel van de rood­witten zal verdedigen.

«Woensdag is er de inhaalwedstrijd tegen Genk, zondag spelen we voor de beker tegen Schoten. Voor zover ik weet geraakt Mampaey de komende week nog niet speelklaar. Ik krijg bijgevolg nog enkele kansen om te bewijzen dat ik wel degelijk eerste klasse aankan. De voorbije twee weken moest ik met de reserven aantreden. 4-0-nederlaag op Moeskroen, 1-4-verlies tegen Lokeren. Op die manier geraak je het vertrouwen kwijt. Het was zelfs niet eens een goede training.»

Tegen Standard viel Oldrich Parizek niets te verwijten. Tweemaal werd hij gered door het doelhout, evenveel keren verijdelde hij een zeker doelpunt. Tegen de twee treffers van Goossens was hij kansloos. «Ik heb lange tijd gedacht dat we de 1-0 op het bord konden houden. Het had overigens bij de rust 2-0 moeten staan. Da Silva liet net voor de pauze een reuzekans onbenut. En dan gebeurt het in enkele minuten tijd. Wanneer je het niet verwacht, schakelt Standard plots over op een hogere snelheid. Het rendement wordt hierdoor 120 procent en dat zijn dingen die Antwerp nog moet leren.»

Derby tegen GBA

Parizek begon naar eigen zeggen niet zenuwachtig maarwel extra gemotiveerd aan de wedstrijd tegen Standard. "Voor mij was dit wederoptreden zeer belangrijk. Er zijn er op Antwerp die mij als een keeper van tweede klasse bestempelden. Ik wilde bijgevolg goed presteren en ik denk ook dat het mij gelukt is. Het komt er nu op aan de komende matchen te bevestigen. Ik zal het namelijk onze trainer zo moeilijk mogelijk maken, wanneer hij binnenkort misschien opnieuw moet kiezen tussen Mampaey en mij. Het mooiste zou zijn dat ik op zondag 19 november in de derby tegen Germinal Beerschot nog onder de lat zou staan. Dat belooft iets heel speciaals te worden en dat moeten missen zou werkelijk zeer spijtig zijn.» (JAN CLAESSENS)

30 oktober 2000

Het Nieuwsblad

,,Hooligans doen weer goed hun best”

ANTWERPEN — Bij de voetbalderby Antwerp - Standard zijn tien personen gearresteerd en vielen er vier gewonden bij de politiediensten. De risicomatch was al uit voorzorg verplaatst van zaterdagavond naar zondagmiddag 15 uur. De supporters van Standard werden hermetisch afgeschermd, maar na de match kwam het aan de hoofdingang van de Bosuil tot korte, hevige relletjes. De politie dreef de partijen uit elkaar en de supporters van Standard werden naar de bussen gebracht omstreeks 17.30 uur kon de karavaan naar Luik vertrekken. Antwerp-supporters die hun nederlaag moeilijk konden verwerken, probeerden de bussen nog te bekogelen, maar de ordediensten konden beschadiging voorkomen. De hooligans reageerden hun frustraties af op de politiediensten, Drie rijkswachters en één agent raakten gewond. Ze konden na verzorging in het ziekenhuis naar huis. Er werden tien personen opgepakt, onder wie één minderjarige die met een grote zak stenen rondzeulde.

Heel wat auto’s raakten beschadigd. De arrestanten worden verdacht van slagen en verwondingen en het vernielen van voertuigen. ,,De Antwerp-hooligans hebben weer goed hun best gedaan”, klonk het gisteren hij het parket. (JCV)

 “Moeilijk gaat ook”

Michael Goossens loodst Standard naar zevende zege op rij

Antwerpen

Michael Goossens ontpopte zich tot de killer van Antwerp en zorgde met twee goals voor een fel bevochten, maar al bij al verdiende zege. De Luikenaar besefte wel dat zijn Standard bij momenten door het oog van de naald was gekropen.

,,Dit was een zeer moeilijke match, dat wisten we op voorhand. Bij Antwerp stond het vertrouwen op oneindig na hun zes op zes tegen Moeskroen en Lokeren. Ze waren fel in de duels en kwamen er vooral in de eerste helft goed uit. Runje heeft ons op slag van rust zelfs rechtgehouden. Als Da Silva scoort, zijn we er allicht aan voor de moeite”, besefte de aanvaller maar al te goed.

,,Nu kwamen we zeer gedreven uit de kleedkamers en drukten we Antwerp op de eigen helft terug. Toch bleef die gelijkmaker lang uit. Ik denk dat ik op het juiste moment scoorde, want Antwerp kwam stilaan weer onder de druk uit. En dan die tweede goal? Tja, daar was een beetje geluk mee gemoeid, maar vergeet niet dat we voordien al pech hadden met twee ballen op de lat. Daarom denk ik toch te mogen stellen dat de zege verdiend is. Al kwam ik bij momenten onder de indruk van Antwerp, dat me helemaal geen degradatiekandidaat lijkt.”

Voor jullie betekent het de zevende overwinning op rij, en dat met de komst van Anderlecht in het vooruitzicht.

,,Dat wordt nog eens echt een topper uit de oude doos. Wij zijn aan een uitzonderlijk sterke serie bezig en Anderlecht haalt momenteel een zeer hoog niveau. Je moet er niet aan twijfelen dat Sclessin straks weer helemaal volloopt. Wij hebben na een matige start bewezen dat we toch de top aankunnen in België.”

Europees

,,Dit seizoen moeten we minstens Europees voetbal afdwingen. Deze club hunkert al zo lang naar een prijs, nu moeten we gewoon iets oogsten. Dat moet ook lukken met deze kern. We hebben een groep die technisch voetbal kan koppelen aan de nodige dosis karakter. En dat moet resultaat opleveren. Je ziet ook dat we rijper geworden zijn. Matchen als deze zouden we in het verleden misschien wel verloren hebben, nu pakken we op inzet toch de volle buit mee.” (Peter NYS)

Goossens velt moedig Antwerp

ANTWERPEN — Standard leek lange tijd de tanden stuk te bijten op een wilskrachtig Antwerp, maar pakte dankzij twee goals van uitblinker Michael Goossens uiteindelijk toch de drie punten mee naar Luik. Antwerp liet vooral in de eerste helft de kans op een stunt liggen toen Da Silva op slag van rust een unieke kans op 2—0 tegen Runje trapte. Voor trainer Regi Van Acker was dat de cruciale fase in de wedstrijd.

,,Als Da Silva de bal opzij legt naar Goots is het 2—0 en wint Standard nooit. Nu bleef de marge tot één goal beperkt en dan weet je dat je het moeilijk krijgt. Ik vind dat mijn ploeg een schitterende wedstrijd gespeeld heeft, maar in de tweede helft gaven we iets te makkelijk corners weg. En dat mag je uitgerekend tegen Standard niet doen.”

,,Mijn spelersgroep is enorm ontgoocheld en dat vind ik positief, want dat bewijst dat ze volwassen aan het worden zijn. Het besef dat we een titelkandidaat konden kloppen,is duidelijk aanwezig. Als je ziet met welke ploeg Standard hier kwam spelen, dan mag ik als trainer alleen maar trots zijn dat mijnjonge groep het hen zo moeilijk maakte. Ik zie ook tot mijn grote tevredenheid dat William Verbeeck met de week sterker wordt. Hij durft weer acties maken en scoorde vandaag een schitterende goal.” Antwerp verdiende op basis van zijn inzet misschien wel een puntje en had in een sterke slotfase ook nog kunnen scoren, maar Goots trapte op voorzet van Yattara over. De Luikenaars vierden de zege uitbundig en kijken vol vertrouwen uit naar de komst van Anderlecht.

Huiswerk

,,Dit was een zeer moeilijke match”, stelde Standard-trainer Ivic. ,,En wat ik vooral waardeer aan Antwerp, is dat ze het slim speelden. Mijn collega had ons spel uitstekend geanalyseerd en zijn ploeg met de juiste opdrachten op het terrein gestuurd. Ik hecht zelf ook veel belang aan tactiek en waardeer het als een andere trainer zijn huiswerk goed gemaakt heeft.”

,,Toen we 1—0 achterkwamen en Da Silva de kans op 2—0 liet liggen, vreesde ik even het ergste. Zeker omdat wij een pechmatch leken te hebben, met twee ballen op de lat via Goossens en Van Buyten. Uiteindelijk nemen we hier drie belangrijke punten mee en staan we weer een stuk steviger op de derde plaats. Voor ons is dit de zevende zege op rij en we mogen stellen dat dit Standard terug bij de Grote Drie hoort.” (NPP)  

KLANKBORD ANTWERP-STANDARD

Bernt Evens: ,,We verliezen onterecht”

Bernt Evens speelde een uitstekende wedstrijd in het hart van de Antwerp-defensie en had het behoorlijk moeilijk met de nederlaag. ,,Ik vind dat we onterecht verliezen. Standard kreeg wel veel corners, maar haast geen uitgespeelde kansen. Ze lukken de gelijkmaker op een moment dat de storm lijkt te luwen en bij de tweede goal heeft Goossens ongelooflijk veel geluk. Dat mag hij nog tien keer proberen van zo ver, dat lukt nooit meer. Voor ons is het een enorme opsteker te beseffen dat we het ook de toppers moeilijk kunnen maken, maar momenteel overheerst toch de ontgoocheling omwille van het verlies.” (NPP)

William Verbeeck: ,,Hoofd niet laten hangen”

Met een schitterende treffer bracht William Verbeeck Antwerp in de eerste helft op voorsprong. De aanvoerder benaderde eindelijk weer zijn nivean van begin vorig seizoen en lijkt opnieuw zijn vaste stek beet te hebben. ,,Ik hoop het. Ik voel me alvast terug goed op bet terrein en durf weer die acties te maken.”

,,Dat leverde meermaals gevaar en een mooie goal op, maar we kopen er niks mee. In de slotfase van de eerste helft hadden we de kans moeten afmaken. Eerst wordt Goots onterecht afgevlagd en daarna laat Sandro dé kans op 2—0 liggen. Dit is jammer, maar we mogen het hoofd niet laten hangen. Woensdag staat er weer een belangrijke match op het programma en die moeten we trachten te winnen.’ (NPP)  

Het Laatste Nieuws

25 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp-themacafé geopend

Antwerp opende gisteren een themacafé in het stadion. De Great Old gaat wil op die manier, in navolging van ondermeer Racing Genk, een nauwere band met de fans creëeren. Het themacafé zal in principe zeven dagen op zeven geopend zijn en supporters kunnen er zowel voor een drankje als voor een snack terecht. Ook tickets en fanartikelen zullen er verkocht worden. (NPP)

Seol nog even weg

Seol zal ook dit weekend niet spelen voor Antwerp. De Koreaan stootte met zijn nationale ploeg door naar de halve finales van de Asian cup en is nog minstens een week afwezig. Antwerp heeft nog contacten die mogelijk uitmonden in het aantrekken van een tweede Koreaanse speler, maar dat moet nog geconcretiseerd worden. (NPP)

ANTWERP: Nagy en Peelman terug

Nagy en Peelman hebben de trainingen hervat. Seol is nog steeds niet terug en het is niet meteen duidelijk wanneer hij in Deurne verwacht wordt.

Orman is zeker een maand buiten strijd en de ongelukkige Barry Budts onderging een tweede operatie. Siljanoski werkt aan de revalidatie, maar blijft minstens nog drie maanden aan de kant. Antwerp hoopt in de komende dagen of weken een Britse verdediger te mogen verwelkomen. (NPP)

24 oktober 2000

Het Nieuwsblad

ANTWERP: Oekraïense tester naar de kant

De Antwerpse invallers zitten na een sterke start duidelijk in een mindere periode. Tegen Lokeren werd met 1—4 verloren. Zoran Campara en Oldrich Parizek speelden een volledige wedstrijd. Maarten Van Staeyen maakte de enige Antwerpgoal. De Oekraïner Bollan Bratosin werd getest maar al na één speelhelft naar de kant gehaald.

Antwerp speelde met: Parizek, Peeters (61’ Schotte), Voet, D’Hae­ne, Nagy (50’ Van Gele), Van Sta­eyen, Svilar (46’ Bellens), Campa­ra, Van Loo, Bratosin (46’ De Pauw) en Van Puym. (NPP)

Lokeren SNW-Antwerp

Rood-wit kruipt uit het dal

DEURNE - Antwerp speelde in Lokeren geen grootse wedstrijd, maar pakte wel drie levensbelangrijke punten. Voor de tweede week op rij profiteerde de Great Old van een mindere dag van de tegenstander. Want zowel Lokeren als Moeskroen moeten tot veel beter in staat zijn dan wat ze tegen de rood-witten lieten zien. Of is het toch door het spel van Antwerp zelf dat de opponent tenonder ging?

,,Ik kies voor het tweede”, stelt William Verbeeck, zaterdag weer aan de aftrap en meteen aanvoerder. ,,Ik vind het nogal een goedkoop excuus van Moeskroen en Lokeren om te beweren dat ze tegen ons onder hun niveau speelden. Misschien komt dat wel omdat wij hun sterke punten goed geneutraliseerd hebben. Wij moeten in Lokeren, dat thuis haast al zijn matchen won, toch het spel niet komen maken. En met Yattara, Da Silva, Goots en mezelf stonden er vier offensieve spelers aan de aftrap. Zij hebben amper kansen kunnen afdwingen. Gebeurde dat toch, dan stond er een attente Kris Mampaey die twee weken na elkaar een flink aandeel heeft in de overwinning. Voor ons zijn dit weer drie zeer belangrijke punten, want nu kruipen we toch stilaan uit het dal. En met drie thuismatchen in de vier komende speeldagen, moeten we die opmars kunnen verderzetten. Volgende week zondag krijgen we met Standard een echte topper over de vloer. Onze zes op zes komt net op tijd en trekt straks allicht heel wat volk naar de Bosuil. Ook Standard zal veel supporters bij hebben en dat betekent dat er weer die typische Bosuilsfeer zal zijn. Leuk, want dan kan deze ploeg altijd iets meer.”

Geslaagd examen

Regi Van Acker had in zijn nabeschouwing een speciale vermel­ding voor Gunter Ribus. De blonde Limburger deed het uitstekend als rechtsachter, een positie waar de Great Old al een heel jaar op de sukkel is. Na zware blessures voor Siljanoski en Budts, viel vorige week ook Orman uit. Maar ‘Jommeke’ deed het zeer behoorlijk en genoot van de complimenten na afloop.

 ,,De trainer had me echt opgepept door te stellen dat dit rnijn kans was. Ik zat meteen goed in de wedstrijd en speelde een bevredigende partij. De steun van de andere jongens heeft me ook veel geholpen. Er wordt gewerkt voor elkaar en dat is de basis van het succes van de laatste weken. Of ik nu mijn stamplaats vast heb? Dat denk ik niet. Ik moet me elke training en elke wedstrijd weer bewijzen. Gelukkig kan ik door mijn polyvalentie op meerdere plaatsen uit de voeten. Als er straks een andere rechtsachter komt, hoeft dat niet te betekenen dat ik er niet meer bij kan zijn. Vorig seizoen speelde ik bijna elke match als linksmidden. Nu heeft de trainer me nodig als rechtsachter en probeer ik de ploeg op die manier te helpen. Voor mij geen probleem, ik ben toch tweevoetig.” (NPP)

23 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Ambtenaar handelt in verblijfsvergunningen

ANTWERPEN — Een ambtenaar van de stad Antwerpen zit sinds vorige week maandag in de cel. De 58-jarige man wordt ervan verdacht minstens dertig dossiers te hebben klaargemaakt, waardoor vreemdelingen op een onrechtmatige manier aan een verblijfsvergunning geraakten. De ambtenaar, die op het districtshuis van Deurne werkte, zorgde ook voor vergunningen voor voetballers van FC Antwerp. Ze werden allen fictief ingeschreven in de conciërgewoning van het Bosuilstadion.

De man werd maandag opgepakt, dinsdag aangehouden en verscheen vrijdag voor de raadkamer, die zijn aanhouding bevestigde. De zaak was al meer dan een maand eerder aan het licht gekomen, na de arrestatie van een drugsdealer met valse papieren. Hij bleek in het bezit van een permanente verblijfsvergunning, een geel document, dat hij niet kon hebben.

Nader onderzoek bracht de speurders in het districtshuis van Deurne, op het departement Burgerlijke Stand en Bevolking. Op die dienst was ook al een intern onderzoek bezig naar de werking. Daaruit bleek voorlopig dat het om een geïsoleerd geval gaat, en de ambtenaar zeker geen circuit had uitgebouwd.

Enerzijds kwamen mensen die nog niet in regel waren met de procedure bij Vreemdelingenzaken in Brussel of Antwerpen zelf, langs deze weg toch aan een verblijfsvergunning; anderzijds werden uitwijzingsbevelen uit Brussel door de ambtenaar onderschept en ingehouden.

De gerechtelijke politie onderzoekt wel of de ambtenaar medewerking kreeg van de Antwerpse stedelijke politie. Het gerecht speurt ook naar eventuele contacten bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel, op wie de ambtenaar beroep moest doen voor definitieve vergunningen.

Uit het dossier blijkt tevens dat de ambtenaar diensten bewees aan FC Antwerp. Hij schreef spelers in die tijdelijk bij de club verbleven en hanteerde daarvoor een fictief adres. De ambtenaar zou daarvoor voordelen in natura hebben gekregen, het clubbestuur van Antwerp ontkent dat echter.

Geschorst

Of de ambtenaar iets kreeg voor de andere verblijfsvergunningen en hoeveel, moet nog worden uitgemaakt.

De gearresteerde ambtenaar werd preventief geschorst door de stad Antwerpen. Normaliter moet hij zich donderdag in het college komen verantwoorden. Zit hij op dat ogenblik nog in de cel, kan zijn advocaat hem verdedigen of uitstel vragen. Na afhandeling van zijn dossier op strafrechtelijk vlak, riskeert de ambtenaar ontslag bij zijn werkgever. Hij is op dit ogenblik wel slechts anderhalf jaar verwijderd van zijn aangevraagd pensioen.

Schepen van Bevolking Dirk Geldof (Agalev) zegt dat door het uitlekken van de zaak wel degelijk blijkt dat er controle is op het systeem, maar vraagt zich of in de procedure toch niet scherpere toezichtsmomenten moeten worden ingebouwd. (GFR)

De Nieuwe Gazet

Op zoek naar netwerk in valse papieren

Antwerps stadsambtenaar in de cel voor gesjoemel met verblijfsvergunningen

ANTWERPEN — Een Antwerpse stadsambtenaar zit sinds begin vorige week in de cel wegens gesjoemel bij het verlenen van verblijfsvergunningen. Hij leverde die documenten af aan illegale buitenlanders. Vermoedelijk in ruil voor geld en andere diensten. Frans M. (52) Iegde al gedeeltelijke bekentenissen af. Hij ontkent wel dat er financiele motieven aan de basis lagen van de feiten.

Valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Op verdenking van die misdrijven zit Frans M. (52), stadsambtenaar en verbonden aan de dienst Vreemdelingenzaken van het district Deurne, sinds dinsdag vast. Vrijdag bevestigde de raadkamer zijn aanhouding.

Het onderzoek ging aan het rol­len toen de politie een misdadiger met valse papieren arresteerde. Speurders reconstrueerden de manier waarop de man aan zijn verblijfsvergunning was geraakt. En zo kwamen ze uiteindelijk uit bij Frans M.

Steun

Frans M. trok in Deurne — tegen de richtlijnen in — een pak van dit soort dossiers persoonlijk naar zich toe. Hij speelde onder één hoedje met malafide tussenpersonen en advocaten die op de hoogte waren dat ze cliënten via M. vlot aan verblijfsvergunningen konden helpen. Volgens de Antwerpse stadssecretaris Fred Nolf onderschepte M. ook uitwijzingsbevelen tegen zijn ‘cliënten’. Daarom onderzoekt het gerecht nu of M. alleen handelde of kon rekenen op ‘steun’ in Brussel.

Waarom deed Frans M. dit? Zelf ontkent de ambtenaar — die binnen anderhalf jaar op pensioen zou gaan — dat hij het om het geld deed. Speurders zoeken nochtans in die richting. Ze sluiten ook andere motieven niet uit. Amoureuze bijvoorbeeld. In en rond Deurne staat de verdachte bekend als een «womanizer». Zelfs de mogelijkheid dat de man gechanteerd werd, wordt niet uitgesloten.

Antwerp FC betrokken

Een naam die ook opduikt in dit dossier, is die van voetbalclub Antwerp. Volgens parketwoordvoerster Nuyts heeft Frans M. spelers van roodwit aan papieren geholpen. Vermoed wordt tegen betaling, maar dat moet nog verder onderzocht worden, zegt Nuyts. In het dossier is sprake van buitenlandse testspelers die ingeschreven stonden op het adres van de Bosuil-conciergerie.

Antwerp-secretaris Paul Bistiaux reageert verontwaardigd: «Alle middelen zijn goed om deze club in opspraak te brengen. Buitenlandse spelers die bij ons komen, verblijven eerst in het Waldorf-hotel. Omdat we ze daar niet kunnen inschrijven, geven we als adres de Bosuil op. Blijven ze bij ons, dan brengen wij alles in orde. Concreet betekent dit een aanvraag doen voor tewerkstelling van een buitenlander. Vervolgens zoeken wij een woonst voor hen en schrijven hen daar in. Met hun paspoort hebben wij als club geen uitstaans. Wij hebben Frans M. ook nooit om een gunst gevraagd. Laat staan betaald. Welk belang hebben we daar in godsnaam bij?».

Voor de volledigheid: M. is vanzelfsprekend voorlopig door het stadsbestuur geschorst. Hij zal zich later tegen deze maatregel kunnen verdedigen. (ERWIN VERHOEVEN EN ROEL VEYT)

21, 22 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Ziyatti wil schitteren

DEURNE — Het is voorbarig iemand na twee matchen als een witte merel af te schilderen. Maar de Marokkaanse middenvelder Nouredine Ziyatti liet zowel in Frankfurt als tegen Moeskroen een zeer sterke indruk en zou wel eens een heel belangrijke pion kunnen worden voor Antwerp.

De speler zelf is enorm gretig aan zijn Antwerps avontuur begonnen en wil zich in de komende jaren tonen aan het grote publiek. "Ik tekende meteen een contract voor drie seizoenen en dat is zowel voor mij als voor de club een zekerheid", opent Ziyatti. "Na mijn Turks avontuur bij Bursaspor, was ik aan stabiliteit toe. Hier is alles perfect geregeld, ginder was het gewoon een ramp. Beloftes werden nooit nagekomen en ik diende voort­durend op mijn geld te wachten.”

Je koos met Antwerp nochtans geen gemakkelijke uitdaging. De club bengelde belemaal onderaan de klassering toen je hier arriveerde. ,,Dat klopt, maar ik bad na een week al door dat er veel meer uit deze groep te halen valt.

Hier zitten toch veel goeie voetballers, vind ik. Alleen zat het de club bij de start blijkbaar eenbeetje tegen. De verschillen tussen de ploegen lijken me overigens niet zo groot. Wij kregen vorige week met Moeskroen de nummer drie op bezoek, maar ik kan moeilijk beweren dat week met die instelling op het terrein komen, mogen we niet in de problemen komen.”

Centrale positie

 Op de positie van Ziyatti is de concurrentie wel zeer zwaar. De eerste zeven wedstrijden maakte het duo Campara-Van Britsom er de dienst uit, tegen Moeskroen speelde Ziyatti naast een voortreffelijke De Roeck in steun van Da Silva. Geen schrik bij een mindere periode naast de ploeg te vallen?,,Concurrentie heeft me nooit afgeschrikt. Dat mag ook niet, want dat gaat ten koste van je rendement. Ik moet vrijuit kunnen voetballen en acties maken om te renderen. Als je weet dat je bij de minste slechte voorzet naar de aankant moet, kan je nooit vertrouwen opbouwen. Het feit dat de club mij gehaald heeft, wijst er toch op dat ze me nodig meenden te hebben. En ik kreeg meteen een contract van drie jaar, ook dat wijst op vertrouwen. Wat me vooral beviel, was de reactie van de spelers en het die ploeg indruk maakte op mij. Als we elke publiek zaterdag. We hebben elkaar echt goed gecoacht op het terrein. Even een schouderklopje na een goeie actie of die duim omhoog na een fraaie voorzet, het lijkt banaal maar elke voetballer groeit daardoor in de match. En ik kreeg geregeld applaus van het publiek. Zij hebben de ploeg mee naar de zege gestuwd. De andere spelers hadden me vooraf al gezegd het dat onze fans altijd voor een uitstekende ambiance zorgen. Na zaterdag kan ik dat alleen maar beamen. In de komende weken moeten we onze opmars kunnen verderzetten. Met een uitmatch naar Lokeren en twee toppers voor eigen publiek tegen Standard en Genk, hebben we een moeilijk maar tegelijk interessant programma in het verschiet.”    (NPP)

De Nieuwe Gazet

DAKNAM IN REP EN ROER VOOR KOMSTANTWERP

Kristinsson op 7/11 in Lokeren?

LOKEREN — Terwijl de IJslandse verdediger Audun Helgasson in Lokeren wordt verwacht voor de be­kermatch met Bergen, rekenen ze er bij de Waaslandse club stellig op dat zijn landgenoot Runar Kristinsson op 7 november op Daknam zal arriveren. «Maar er is wel een voorwaarde: zijn team (Stavanger, nvdr) moet uitgeschakeld worden in de UEFA-beker», zegt Georges Leekens. «Voorts zoeken we nog naar een spits, maar die transactie moet betaalbaar blijven.» Voor de komst van Antwerp worden zware veiligheidsmaatregelen aangekondigd in de buurt van Daknam. Vandaag is er nog een voorverkoop: van 10 en 12 en van 14 tot 16 uur. Voor de Antwerp-supporters zijn geen zitplaatsen voorradig. (MDW)

ANTWERP-SPELER IBRAHIM YATTARA SPIEGELT ZICH AAN SOULEYMANE OULARE

«Ik heb nog veel bij te leren. Vooral tactisch.»

DEURNE — De hele voorbereiding mocht Ibrahim Yattara met de grote jongens afwerken, met genoeg kans tot spelen. Maar toen de start van de competitie naderde, werd de kleine Afrikaan naar de B-kern verwezen. Aan opgeven heeft de jonge Guineeër nooit gedacht.

Yattara bleef zich met de invallers in de kijker spelen en op 10 september kreeg hij eindelijk een contract aangeboden. Een goede zaak voor Yattara en de Great Old. "Yattara beschikt over grote troeven. Hij is technisch zeer begaafd, maar van tactiek heeft hij nog alles te leren", legde trainer Regi Van Acker uit telkens hem gevraagd werd waarom de Guineeër in de wachtkamer moest blijven.

De vinnige Yattara was in zijn geboorteland aangesloten bij ASM de Sangaredi, maar werd vorig jaar door zijn club uitgeleend aan tweedeklasser Athletico de Coleah. «Ik moest helpen de promotie te realiseren, maar we faalden spijtig genoeg», blikt de flankspeler terug. «En in de finale van de Guinese beker verloren we tegen de nationale kampioen AS Kaloum de Conakry. Ik bracht het ondertussen tot vier effectieve selecties met de olympische ploeg. Dat leverde voldoende bekendheid op om naar Europa te vertrekken».

Landgenoten

Een noodzakelijke stap voor elke jonge Afrikaan die kan voetballen. «Het voetbal in Guinea stelt niet heel veel voor en wie talent heeft, wil er zo snel mogelijk weg», zegt Yattara die zich overigens in België niet alleen voelt, vermits hij regelmatig contact heeft met zijn landgenoten Youla (Anderlecht), Bangoura (Lokeren) en de broertjes Camara (Harelbeke).

«Hopelijk kan ik vanavond Bangoura in de ogen kijken. Al is de kans klein. Hij is een aanvaller. Persoonlijk spiegel ik mij aan Souleymane Oulare die in Genk mooie tijden beleefde», aldus Yattara. "Maar. ik heb nog veel te leren, vooral tactisch".

Meneer René

Ibrahim Yattara kon daarom ook best leven met zijn verwij­zing naar de B-kern. «Tijdens de oefenmatchen slaagde ik er telkens in enkele geslaagde persoonlijke acties op touw te zetten, maar inzake samenspel kwam ik tekort», bekent de jonge speler. «Ik werd ook telkens op een andere plaats ingebracht en dat maakte het niet makkelijker. Ik ben rechtsvoetig maar kan ook op links mijn streng trekken. Daaraan lag het dus niet. ik had het geluk te mogen werken onder René Vemiers die op Antwerp individuele training geeft aan spelers die uit blessure komen of die iets speciaals moeten inoefenen. ‘Meneer René’ heeft mij in korte tijd heel veel bijgeleerd. Dribbelen moet hij mij niet leren, andere zaken daarentegen wel».

Yattara steekt niet onder stoelen of banken dat hij de lat persoonlijk zeer hoog legt. "Elke dag sta ik op het oefenveld. Ook als we vrij zijn kom ik naar het stadion. Ik ben verschrikkelijk ambitieus. Hopelijk kan ik dat vanavond op Lokeren laten zien. Allez, als we maar een goed resultaat neerzetten". (JAN CLAESSENS)

20 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Wie wordt rechtsachter?

ANTWERP

Het uitvallen van Alen Orman stelt Antwerp voor zware problemen op rechts. De Bosniër liep een verrekking op en is enkele weken onbeschikbaar. Uitgerekend op die positie heeft trainer Van Acker geen alternatieven meer.

Dragan Siljanoski liep tijdens de voorbereiding een beenbreuk op en is ten vroegste begin februari weer speelklaar. Barry Budts sukkelt van de ene blessure in de andere en moet meer dan waarschijnlijk opnieuw onder het mes. Het zou voor de jonge verdediger de tweede operatie in twee maanden tijd zijn, zodat men zich de vraag kan stellen of Budts dit seizoen nog wel op de velden verschijnt.

Abdul Senanu speelde in Charleroi een degelijke partij als rechtsachter, maar ook hij is nog niet helemaal fit. Enige overgebleven mogelijkheid is Gunter Ribus, van nature in feite een linkermiddenvelder. Ook daar liggen speelkansen na het vertrek van Luke Chadwick, maar door de problemen achteraan verhuist Ribus allicht naar de rechtsbackpositie en komt Verbeeck of Yattara op de flank. (NPP)

 

19 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Blessures

·  De rechtsachter lijkt bij Antwerp wel vervloekt. Siljanoski en Budts zijn al out en nu is de Bosniër Alen Orman weken out met een verrekking. Siljanoski is zeker nog drie maanden out, voor Budts dreigt een nieuwe operatie en Senanu is nog niet fit. Gunter Ribus mag in Lokeren allicht depanneren. (NPP)

De Nieuwe Gazet

Nieuwe tribune Bosuil pas in januari in gebruik

DEURNE — Hoewel de werkzaamheden aan de nieuwe tribune in het Bosuilstadion de laatste weken flink opschieten, zal het nog even duren voor de nieuwe constructie in gebruik genomen wordt. Volgens Raoul De Donder, woordvoerder van de leden van de Antwerp Business Club die als financiers het project bekostigen, is er ook geen haast bij. "Ik geef de voorkeur aan een totaal afgewerkte tribune in plaats van de toeschouwers enkel maar een zitplaats aan te bieden. Iedereen weet overigens dat de afwerking meer tijd in beslag neemt dan de ruwbouw. Zoals de zaken er nu voorstaan, zal de tribune voor het einde van het jaar af zijn. Aangezien Antwerp na de winterstop pas op 27 januari tegen Charleroi voor het eerst terug thuis speelt, lijkt mij dit een realistische streefdatum om de tribune officieel in gebruik te nemen", aldus De Donder. (JCA)

18 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Voetbalfans hebben geluk

ANTWERPEN

Met z’n vijf verschenen ze voor de Antwerpse correctionele rechtbank wegens verkeersagressie en ze kwamen er gisteren goedkoop van af. De vijf waren op 12 mei in Kontich betrokken in een gevecht met een bestuurder van een Mercedes.

Het vijftal, vier twintigers en een vijftiger, had de kampioenenhuldiging van hun voetbalploeg Antwerp F.C. bijgewoond op de Grote Markt in Antwerpen. Laat die avond besloten ze de promotie te gaan vieren in een discotheek. Omstreeks 01.40 uur stopten ze voor het rode licht aan het kruis­punt van de Groeningenlei en de Prins Boudewijnlaan naast een Mercedes. Ze probeerden de aandacht van de chauffeur te trekken door obscene gebaren te maken. De verdediging benadrukte dat dit kwam door de ,,uitbundige en vrolijke sfeer” van die avond.

Volgens de Antwerp-supporters stapte de Mercedes-bestuurder daarop uit en stampte hij tegen hun Seat Ibiza. De automobilist beweert dat net het omgekeerde plaatsvond. Vast staat dat het tot een gevecht kwam tussen de vier jongeren en de Mercedes-eigenaar, die het hardst in de klappen deelde. De vijftiger lag in de wagen te slapen.

Het slachtoffer kon de Seat-nummerplaat noteren en deed onmiddellijk aangifte. De vijf werden enige tijd na de feiten door de politie opgepakt. Twee onder hen werden gisteren vrijgesproken omdat ze geen aandeel hebben in de feiten, de drie anderen kregen van de rechter de gunst van de opschorting. De schuld is dan wel bewezen, maar hun strafblad blijft blanco. (JCV)

De Nieuwe Gazet

Antwerp vandaag naar Manchester

DEURNE — Antwerp-secretaris Paul Bistiaux reist vandaag naar Manchester. «Om over de komst van een aantal spelers te praten. We hebben op basis van onze noden twee spelers op het oog. Maar die jongens weten het zelf nog niet.» Zondag keerde Luke Chadwick terug naar Old Trafford. Vorig seizoen werden ook Ronnie Wallwork (thans bankzitter bij United) en Danny Higginbotham (voor 130 miljoen naar Derby County) door Man U uitgeleend aan Antwerp. Orman (dij) en Salahovic (lies) vielen gisteren op training uit. Ook Peelman (ligamenten voet) is tot nader order onbeschikbaar. Klak verwierf de Belgische nationaliteit. (JCA/GVDL)

 

17 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Excuus

Antwerp won al twee keer

Door een ernstig misverstand verscheen in de krant van gisteren dat Antwerp tegen Moeskroen pas zijn eerste zege in het huidige seizoen boekte. Dat klopt niet, Antwerp won ook al in de Bosuil tegen Harelbeke. Het misverstand gebeurde buiten de wil van onze reporter ter plekke, Peter Nys, om.

Transfernieuws

Man Utd-Iijstje voor Antwerp

ANTWERPEN — Antwerp kreeg zoals elk jaar in oktober ook nu een lijstje van Manchester United met daarop de namen van de spelers die de overstap naar België mogen maken. De club buigt zich over de mogelijkheden en verwacht tegen eind oktober concrete beslissingen. De blessure van Nouredine Zyatti valt mee. De Marokkaan trainde twee keer mee en kan zaterdag in Lokeren spelen. Seol is nog tot eind volgende week op rondreis met de nationale ploeg van Korea. (NPP)

16 oktober 2000

Het Nieuwsblad

,,Ik zal Antwerp enorm missen”

Luke Chadwick met gemengde gevoelens terug naar Manchester United

Antwerpen       

Luke Chadwick speelde zaterdag zijn laatste wedstrijd voor Antwerp. Manchester eist de belofteninternational terug op. In feite een beetje vreemd. Want nu de Olympische Spelen voorbij zijn, is de kern van Man. United weer compleet. Of zijn het de opmerkelijke prestaties van Chadwick zelf die Ferguson tot deze ingreep brachten?

,,Ik weet de precieze reden niet, maar ik veronderstel dat ze mij nodig hebben voor het eerste elftal. Manchester gaat mij hier niet weghalen om opnieuw bij de beloften te gaan voetballen. Ik ben uiteraard vereerd dat mijn club me na tien maanden al terug opeist. Dat betekent dat ik heel wat vooruitgang heb geboekt, want toen ik hier in december vorig jaar aankwam, was ik een onbekende tiener. Antwerp gaf me de kans om me als voetballer te ontwikkelen en ik meen te mogen zeggen dat ik enorm gegroeid ben het voorbije jaar.” Dat de samenwerking tussen Antwerp en Manchester momenteel compleet stil ligt, is volgens Chadwick toeval.

,,Ik denk niet dat Manchester me op hier weghaalt omdat het niet meer wil samenwerken met Antwerp. De voorzitter en de secretaris waren vorige week nog in Engeland  en daar is toch gepraat over andere spelers. Waarom zou United er niet mee doorgaan? Ze hebben er alleen maar voordeel bij. Higginbotham en Wallwork kwamen hier de stiel leren en kwamen daarna door de grote poort weer binnen. Hier spelen we matchen met inzet en dat is toch een heel verschil met de invallerscompetitie in Engeland.”

Publiek

Hoe voelt het voor een jongen van negentien om een staande ovatie te krijgen van het hele stadion? ,,Schitterend, daar zijn geen woorden voor. Ik heb van meetaf aan een uitstekende band gehad met het Antwerpse publiek. Ik wist van Ronnie en Danny al dat de supporters hier zeer dicht bij de ploeg staan en dat ze de spelers enorm steunen. Dat heb ik ook mogen ondervinden. Antwerp heeft in feite een Brits publiek. Als de spelers zich inzetten, blijven ze je steunen.” ,,Ik weet nu al dat ik de resultaten van Antwerp altijd zal blijven volgen. Dat doen de andere jongens overigens ook. Dit was voor mij een schitterende tijd. Ik ben enorm gegroeid het voorbije jaar, als voetbaIler en als mens. Ik kwam alleen in een ander land terecht en moest op eigen benen leren staan. Ik beschouw die voorbije tien maanden als een uitermate geslaagd avontuur. En als ik in Manchester andere jongens kan overtuigen om de overstap naar hier te maken, zal ik dat zeker doen. En verder wens ik iedereen te bedanken voor de fijne tijd die ik hier mocht doorbrengen. Ik zal Antwerp enorm missen, dat weet ik nu al.” (Peter NYS)

Goots:  "Juiste mentaliteit"

Patrick Goots speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen en was met zijn doelpunt ook de matchwinnaar. We toonden de juiste mentaliteit”, wist de Kempenaar. In de voorbije matchen kregen we vaak lof voor onze manier van spelen, maar we pakten geen punten. Nu werd er geknokt voor elke bal en speelden we meer als blok. Als we op deze weg verdergaan, gaan we nog een mooi seizoen tegemoet.”(NPP)

Zyatti: ,,Mooi debuut”

De Marokkaan Nooredine Zyatti kreeg bij zijn debuut meteen het Antwerp-publiek op zijn hand. "Mooi debuut, al raakte ik na een uur geblesseerd. Ik ben zeer gelukkig dat ik eindelijk weer kan voetballen. Deze ploeg heeft heel wat mogelijkheden. Als ik zie dat we ons vandaag toch de betere toonden van de derde uit de stand, dan is deze club geen degradatiekandidaat. Ik schrok wel van het ruwe spel in België, daar moet ik me toch nog even op instellen.” (NPP)

 

De Nieuwe Gazet

12 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Varia

Antwerp op zaterdag tegen Moeskroen

ANTWERPEN – Het secretariaat van Royal Antwerp FC laat weten dat de thuiswedstrijd tegen Moeskroen definitief op zaterdag 14 oktober plaatsvindt. De sluiting van de loketten is enkel voor de supporters van Moeskroen, niet voor de thuisfans. Die kunnen dus gewoon op de dag van de match terecht.

Blessures

Bij Antwerp ondervindt Stefaan Leleu geen hinder meer van de blessure die hem tegen Gent en Frankfurt aan de kant hield. Hij speelt zaterdag tegen Moeskroen. Luke Chadwick arriveerde gisteren in Deurne en ging meteen op doktersbezoek om de ernst van zijn rugblessure te laten nagaan. Vandaag volgt uitsluitsel over de speelkansen van de Brit (NPP)

11 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Varia

Gesloten loketten bij Antwerp-Moeskroen

MOESKROEN — Bij de wedstrijd Antwerp—Moeskroen blijven de loketten gesloten. Excelsior-fans kunnen hun tickets aanschaffen bij de dienst kaartenverkoop op Le Canonnier tijdens de gebruikelijke ope­ningsuren. (BWA)

De Nieuwe Gazet

Stad controleert de herstellingswerken aan de Bosuil

ANTWERP — Vrijdag voert de stad een controle door om te onderzoeken of het stadion weer gebruiksklaar is na de recentelijk opgelopen stormschade.

De Engelse belofteninternational Luke Chadwick regelde een vlucht waardoor hij vandaag terug op de Bosuil wordt verwacht. Over de terugkeer van Seol (met de Koreaanse ploeg in Dubai) bestaat nog onzekerheid. (JCA)

10 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Antwerpse invallers verliezen

DEURNE

Terwijl het eerste elftal in Frankfurt speelde, werkten de Antwerpse invallers een achterstallige match af tegen Anderlecht. Er verschenen drie testers aan de aftrap: Viktor Chaopenko en Remus Bratosim, twee Oekraïners, en de Serviër Sladjan Nicolic.

Vooral Chaopenko liet een degelijke indruk, hij scoorde ook. Mertens zorgde voor de tweede Antwerpse treffer, maar dat volstond niet om de nederlaag af te wenden. Antwerp verloor met 4-2 en speelde met: Klak, Senanu, Voet, D’Haene, Nagy, Fatokun, Mertens, Nikoloic, Chaopenko, Braotosim en Peelman. (NPP)

Antwerp: twijfel over Chadwick

ANTWERPEN — Luke Chadwick meldde zich bij Antwerp vanuit Engeland geblesseerd, maar beloofde zo snel mogelijk naar Deurne af te reizen. Het is niet duidelijk of hij zaterdag kan spelen. Leleu raakt fit voor de match van zaterdag tegen Moeskroen. Antwerp maakt werk van de transfer van de Marokkaan Zyatti. De verlichtingspaal die drie weken geleden tijdens de storm geknakt is, wordt niet hersteld. Er wordt voor andere verlichting gezorgd. (NPP)

De Gazet Van Antwerpen

Antwerp wacht op vrijgave van Nouridinne Zyatti

DEURNE - Antwerp blijft wachten op de vrijgave van de Marokkaanse tester Zyatti, die tegen Frankfurt nog een sterke indruk liet. Zyatti speelde vorig seizoen bij een Turkse club en daar wringt momenteel het schoentje. De Sinjoren hopen Zyatti voor één of twee seizoenen naar de Bosuil te lokken. Chadwick, rugpijn, keerde vroegtijdig terug uit Engeland. Of Chadwick spee klaar geraakt is twijfelachtig. Ook Leleu en Mertens trainden niet met de groep. (K.G.)

De Nieuwe Gazet

9 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Transfernieuws

·          De Marokkaan Nouredine Zyatti maakte tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Frankfurt—Antwerp een goeie beurt. Antwerp wacht op de vrijgavepapieren van de Turkse bond om hem een contract aan te bieden. (NPP)

·          Bij de Antwerp—invallers tegen Anderlecht maakten drie testers hun opwachting: twee Oekraïners en een Serviër. De Oekraïense spits Viktor Chaopenko maakte de beste indruk en scoorde de eerste Antwerpse treffer in de met 4—2 verloren wedstrijd. De twee anderen, Remus Bratosim en Sladjan Nikolic, speelden op het middenveld en vielen niet echt op. (NPP)

Vriendschappelijk

Frankfurt 2-Antwerp 1

ANTWERPEN — De Duitse topklasser domineerde voor rust en liep tot 2—0 uit, mede dankzij een goedkope strafschop. Antwerp herpakte zich na rust en Goots lukte de aansluitingstreffer, trof de paal en besloot alleen voor de doelman nog een keer naast. Er werd vrij potig gespeeld en de Great Old oogstte één rode kaart (Campara) en acht gele. (NPP)

ANTWERP: Mampaey (46’ Parizek), Orman (75’ Ribus), De Roeck, Evens, De Neys, Van Britsom (46’ Campara), Zyatti (70’ Sergeant), Verbeeck, Da Silva, Goots, Salahovic (46’ Yattara)

De Nieuwe Gazet

Eintr. Frankfurt 2

Antwerp 1

FRANKFURT - Na een halfuur spel incasseerde Antwerp twee ongelukkige doelpunten. Eerst scoorde Frankfurt na een door een vrouwelijke lijnrechter niet gesignaleerd buitenspel, daarna kreeg de thuisploeg een strafschop nadat een vrijschop in de muur tegen de hand van Van Britsom terecht was gekomen. Na rust kon Goots op aangeven van Da Silva milderen. Antwerp zette zich nu door maar werd bestraft met acht gele kaarten, waarvan twee voor Campara die op de 74ste minuut werd uitgesloten. Ondanks zijn numerieke minderheid bleef de Great Old zich tot het einde goed verdedigen. (JCA)

ANTWERP: Mampaey (46' Parizek), Orman (65' Ribus), De Roeck, Evens, De Neys, Verbeeck, Van Britsom(46' Campara), Zyatti (60' Sergeant). Da Silva, Goots, Salahovic(46' Yattara)

DOELPUNTEN: 30' Schmitt (1-0), 34' Reichenberger (2-0)(strafschop), 54' Goots (2-1).  

De Gazet Van Antwerpen

Goed Antwerp lijdt eervolle nederlaag

Vriendschappelijk

Frankfurt 2

Antwerp 1

FRANKFURT - Antwerp verloor zaterdag de vriendschappelijke wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt met 2-1. Frankfurt, na zeven speeldagen zesde in de Bundesliga, miste slechts drie titularissen en scoorde in de eerste helft kort na elkaar twee betwiste doelpunten. Aan het openingsdoelpunt van Schmitt hing een buitenspelgeurtje terwijl de tweede goal er kwam na een licht toegekende strafschop voor handspel van Van Britsom. Antwerp bood na de rust fel weerwerk, scoorde via Goots snel tegen maar onder andere Verbeeck en Goots konden nadien alleen voor de doelman niet meer afwerken. “We bewezen dat we conditioneel sterk staan en dat in de groep de juiste mentaliteit heerst om te tonen dat we in de competitie onterecht op die lage plaats staan”, aldus Antwerp-trainer Regi Van Acker, die vooraf had gezegd dat hij op het veld eindelijk wilde zien dat zijn spelers lessen trokken uit de mindere prestaties van de afgelopen weken. “En dat is volgens mij gebeurd. Het weekeinde is ook in andere opzichten geslaagd voor mij. We hebben van vrijdagmorgen tot zaterdagavond laat samen gezeten met zestien spelers, inbegrepen een busreis van vele uren. Het heeft ons volgens mij nog dichter bij mekaar gebracht,”
Antwerp pakte tegen Frankfurt acht gele kaarten en zag Campara uitgesloten. De Marokkaanse testspeler Nouridinne Zyatti speelde op de plaats van Campara een prima partij en valt in de gratie van Van Acker. 

Toeschouwers: 600.
ANTWERP: Mampaey (46’ Pari­zek), Orman 65’ Ribus), De Roeck, Evens, De Neys, Verbeeck, Van Britsom (46’ Campara), Zyatti (60’ Sergeant), Da Silva, Salahovic (46’ Yattara), Goots.

Doelpunten: 29’ Schmitt 1-0, 33’ Reichenberger (strafschop) 2-0, 50’ Goots 2-1.

Gele kaarten: Mampaey, Zyatti, Van Britsom, De Neys, Campara, Sergeant, Goots, Lösch, Wimmer.

Rode kaart: 75’ Campara (2xgeel).

6 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Transfernieuws

Zyatti (Antwerp) mee naar Frankfurt

DEURNE — Antwerp—trainer Regi Van Acker neemt de Marokkaan Nouredine Zyatti mee met het eerste elftal naar Eintracht Frankfurt. De middenvelder krijgt de kans om zich in de gunst van de club te spelen. Blijkbaar zijn ze er op de Bosuil vrij gerust in want er worden al stappen ondernomen om hem bij zijn Turkse werkgever los te weken. (NPP)

Varia

Mertens, Nagy, Fatokun, Senanu en Peelman spelen met de invallers van Antwerp tegen Anderlecht. Seol en Chadwick hebben interlandverplichtingen.

De Nieuwe Gazet

Antwerp FC vraagt in kortgeding expert voor stormschade

ANTWERPEN — Antwerp FC vroeg gisteren in kortgeding een expert aan te stellen om precies uit te maken hoe één van de Bosuillichtmasten in de storm van 16 september afknakte. Rond de lichtmast zat een weggewaaide feesttent. Drie bedrijven werden gedaagd. Antwerp wil uitsluitsel omdat de politie alle puin weg wil tegen de thuismatch zaterdag 14 oktober. (DDD)

Antwerpinfo

Tickets Antwerp­Moeskroen

Volgende week speelt Antwerp thuis tegen Moeskroen. Tickets voor de wedstrijd zijn zo als altijd te verkrijgen in de Antwerp Club Shop. Alle weekdagen open van 10 uur tot 12 uur en van 14 tot 16 uur 30. Zaterdag van 10 tot 12 uur.

Antwerp- en GBA-fans in een bus naar derby

"Bewijzen dat Antwerpse sportiviteit bestaat"

ANTWERPEN/MORTSEL — "Antwerpse sportiviteit bestaat". En om dat te bewijzen wil Karel Luyckx uit Mortsel een supportersbus met Antwerp- én GBA supporters inzetten naar de Iangverwachte derby, volgende maand op de Bosuil. Maar of de veiligheidsdiensten dat toelaten is een andere vraag. “Deze week ga ik toestemming vragen", zegt Luyckx. "Als ze ons voorstel zouden afwijzen, zou dat erg jammer zijn, want we tonen dat het anders kan."

«Ik ben sinds mijn jeugdjaren een overtuigd Antwerp-supporter», zegt Karel Luyckx. «Maar heb altijd veel vrienden bij Beerschot, en nu bij GBA, gehad. Nooit zijn er problemen geweest. We zitten elke week gezellig samen in ons stamcafé ‘t Centrum in Mortsel. Op een dag geraakte ik zo aan de praat met een vriend, die een GBA-supporter is. We hadden het over de wedstrijd Antwerp-GBA, die binnenkort gespeeld wordt. Dat leek ons het perfecte moment, om te bewijzen dat twee supportersclans perfect bevriend kunnen zijn. Zo groeide het idee om samen naar de derby te gaan met een grote sup­portersbus, met daarin GBA- én Antwerp­supporters. En zo geschiedde. Na drie dagen dat onze mededeling uithing, zat de bus al vol. Er kwamen zelfs mensen op af, die we nog nooit gezien hadden.»

Signaal

«Maar nu is het natuurlijk de vraag, of de politie en de twee clubbesturen met ons initiatief akkoord zullen gaan. Deze week ga ik praten met hen. Als zij het voorstel afblazen, tja, dan zal de bus niet rijden. Maar dat zou ontzettend jammer zijn. We willen een signaal geven, dat het ook anders kan. Aan de mensen laten zien dat voetbalsupporters niet allemaal hooligans zijn, want er zitten altijd maar een honderdtal ‘schoelies’ bij die de boel verzieken. En als het wél doorgaat, dan moeten we natuurlijk nog afwachten of we ook samen in het stadion kunnen zitten.»

Verbroedering

«Of ik niet bang ben van fanatieke supporters, die onze verbroederingsactie niet zullen pikken? Nee, want we zijn allemaal ‘struise venten’ (lacht). En schrik voor een slechte sfeer op de bus, als één van de twee verliest? Natuurlijk niet, de Antwerp-supporters zijn toch al gewend om te verliezen, hé. We gaan na de match gewoon een groot verbroederingsfeest bouwen in ons stamcafé!» (LIZA GEYSELS)

OUDE GLORIEN: Vic Mees speelde 600 wedstrijden voor roodwit

DEURNE — In juni 1955, het jaar dat de club zijn 75ste verjaardag vierde, won Antwerp voor het eerst de Belgische beker. In die periode was Vic Mees één van de grootste spelers van de ploeg, waardoor hij uitgroeide tot een echte held.

Op de Bosuil kent dan ook iedereen deze rood-witte voetbalgod...

Gouden schoen

De verdedigende middenvelder speelde meer dan 600 wedstrijden met rood-wit, wat in die tijd eerder een uitzondering was. Voor het nationale team won hij 68 caps, een record dat jaren stand hield maar verbroken werd door Paul van Himst die 69 caps op zijn naam schreef. In 1956 kreeg Mees voor zijn opvallende prestaties de Gouden Schoen. Het jaar daarop sleepte The Great Old ook zijn vierde landstitel in de wacht. Vandaag de dag is Vic Mees nog dikwijls van de partij op de Bosuil. om te supporteren voor een elftal dat hij mee groot maakte.

5 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Transfernieuws

Chadwick wil bij Antwerp blijven

DEURNE — Luke Chadwick vertoeft een week in Engeland voor twee wedstrijden met de Engelse beloften. De flankspeler maakt van de gelegenheid gebruik om even met Manchester te overleggen wat er dit seizoen verder gaat gebeuren. Chadwick wil enkel terug als hij effectief zijn kans krijgt in het eerste elftal. Intussen blijft Antwerp zonder nieuws over Kirk Hilton, die een maand geleden herviel in een oude liesblessure en terugkeerde naar United. Peelman wil nog niet naar Roeselare. De spits maakt zich sterk dat hij nog steeds kan slagen bij Antwerp. (NPP)

Varia

4 oktober 2000

Het Nieuwsblad

De zwakke broertjes van de klas

Liefst zes ploegen halen in competitiestart niveau van eerste klasse niet

Spijtig genoeg zijn wij er ook bij! 

Antwerp

Rangschikking:

16de met drie punten

Budget:

200 miljoen

·  Degradeert omdat...

·  BIijft in eerste omdat...

REGI VAN ACKER, trainer

NB: U blijft maar spitsen kopen. Zou u niet beter investeren in de verdediging?

RVA: ,,Wij testen het hele jaar spelers en goeie spitsen laten we zeker niet aan ons voorbijgaan omdat ze toch heel belangrijk zijn. Maar als er zich een goede betaalbare verdediger aandient, dan nemen we die ook, hoor. Waarmee ik niet zeg dat ik akkoord ga met uw analyse. Ons probleem zit niet in de verdediging, maar in het middenveld. Wat wel klopt is dat de verdediging door blessures zowel op links als op rechts verzwakt is. Maar wij hebben niet het geld om voor elke positie een goeie dubbele bezetting te kopen.”

2 oktober 2000

Het Nieuwsblad

Varia

Antwerp trekt zaterdag naar het Duitse Eintracht Frankfurt voor een oefenduel.

Transfernieuws

Antwerp gaat voor Marokkaan Zyatti

DEURNE - Antwerp heeft zijn zinnen gezet op de Marokkaanse A—international Nouredinne Zyatti. De tester liet een degelijke indruk tijdens de invallersmatch tegen AA Gent. Zyatti is een technisch bedreven en balvaste middenvelder en wordt aanzien als een alternatief voor de tegenvallende Zoran Campara. Het blijft wel wachten op de officiele vrijgavepapieren. Zyatti was aangesloten bij een Turkse club. Dat brengt heel wat problemen met zich mee. Op Ynemi Furo wordt nog weinig hoop gesteld. De Nigeriaan maakte een boeltje van zijn transfer en is nog steeds niet in orde met zijn papieren. Furo behoort administratief nog aan Sion toe en kan niet opgesteld worden door Antwerp. De libero ligt bovendien allesbehalve goed in de rood—witte spelersgroep. Daarom is de club niet geneigd om hem alsnog naar Deurne te halen. De Nigeriaanse Okoro wordt na een testperiode van twee weken doorgestuurd. (NPP)

Wedstrijdanalyse

Gouden tandem Joly-Schepens

GENT - Op de laatste vijf minuten voor de rust na, had Gent de wedstrijd onder controle. Met goals van Kaklamanos (2), Schepens en Vasov, nam het zonder discussie de maat van Antwerp, dat hierdoor in de zorgen geraakt.

Het team van coach Herman Vermeulen rukt op naar de derde plaats als het ook nog de drie punten van de voortijdig stilgelegde partij tegen Beveren krijgt. De gouden tandem Joly-Schepens was bij alle plaatselijke doelpunten betrokken, maar ook Kraouche bevestigde zijn positieve prestatie van vorige week tegen Ajax.

Amper was er afgetrapt of Joly zonderde Gajser op rechts af en diens gemeten voorzet werd door Kaklamanos naast de kansloze Mampaey gekopt (1—0). Antwerp, gestart met debutant Salakovic in de ondankbare rol van eenzame spits (Goots bleef wel erg lang op de bank), kreeg ondanks een nu­merieke meerderheid op het middenveld, geen poot aan de grond. Leek zelfs uitgeteld toen Campara de bal verloor aan Kraouche en Kaklamanos op links de vrijstaan­de Schepens bediende (2—0).

Balverlies van de nochtans verdienstelijke Laamers luidde net voor de pauze een dolle bevlieging van het duo Chadwick-Da Silva in, wat resulteerde in een verrassende 2—2-ruststand via goals van de United-boy en een ongelukkige own-goal van Cipi.

Het definitieve vonnis viel meteen na de rust, toen Vasov (gestart ten koste van Ramcic) een vrijschop van Joly keurig achter Mampaey deponeerde. De mooiste actie van de namiddag tussen Joly en Schepens werd door Kaklamanos verzilverd met zijn zevende treffer van het seizoen. De kritiek op de Griek zal wel stilaan uitdoven. (RL)

Van Acker: “Niet het spel maken”

GENT – Dat Antwerp in het Ottenstadion niet zinnens was het spelletje mee te spelen, was snel duidelijk. Nieuwkomer Salanovic was de enige spits en Goots bleef op de bank tot het te laat was.

“We moesten hier tegen een Europese ploeg het spel niet maken”, vond Regi Van Acker, die de nederlaag toeschreef aan de onervarenheid in de verdediging. “Leleu is normaal een rots in de branding, maar hij was geblesseerd. Bij 2-2 ga je de kleedkamer in met het gevoel dat je de wereld kan verzetten. Maar dan pakken we weer zo’n domme tegentreffer. En bij 4-2 lieten de jongens de kop hangen.”

Paniek is er nochtans niet in de Bosuil. “Als we onze thuismatchen blijven winnen is er niks aan de hand”, aldus van Acker. “Zaterdag spelen we in Frankfort een vriendschappelijke wedstrijd, waarin we misschien het vertrouwen wat kunnen opkrikken.” (RL)

De Nieuwe Gazet

Er waren nog enkele artikels over den Antwerp (het matchverslag o.a.), maar die heb ik niet kunnen verwerken wegens tijdgebrek. Hiervoor mijn excuses. Het artikel dat ik toch geplaatst heb is volgens mij het belangrijkste, het stond in geen andere krant die ik heb gelezen!

SV Roeselare wil Peelman (Antwerp) terughalen

ROESELARE — Tweedeklasser SV Roeselare heeft belangstelling voor Gert Peelman van FC Antwerp. De spits mag ver trekken, maar aarzelt nog om op het voorstel van zijn gewezen club in te gaan. Peelman mislukte intussen bij Lierse en maakt ook op de Bosuil weinig brokken. (FD)

30 september, 1 oktober 2000

Het Nieuwsblad

AA Gent-Antwerp zondag om 15 uur

Nieuwe offensieve impulsen

DEURNE — Ondanks de drie op achttien is het nog steeds vrij rustig op de Bosuil. De rood-witten trekken morgen naar Gent in de hoop daar hun tweede competitiezege te boeken.

Regi Van Acker selecteerde twee nieuwe spitsen voor de trip naar het Ottenstadion. De Bosniër Salanovic hoort voor het eerst bij de kern, terwijl de Koreaan Seol sneller dan verwacht terug is na blessure. Meer concurrentie dus voor Goots en Peelman, die de voorbije weken niet konden overtuigen.

Verstandig aanpakken

,,Die verhoogde concurrentie is normaal”,  aldus Van Acker. ,,Wie daar problemen mee  heeft, kan beter terug in tweede klasse gaan  voetballen. We staan nu met beide voeten in  de realiteit van eerste klasse. Wat dat betekent  hebben we in de voorbije zes matchen kunnen  ondervinden. Hier worden geen cadeau’s uitgedeeld en elk foutje wordt meteen afgestraft.

Ik vind niet dat mijn elftal slecht gevoetbald  heeft, alleen pakten we wel te weinig punten.  Maar tegen wie hadden we echt punten moeten halen? Enkel thuis tegen Beveren kan je  zeggen dat we iets laten liggen. Westerlo en Charleroi gaan gewoon door op hun elan. Wij deden het daar nog zo slecht niet. In Westerlo missen we in de slotminuut vanop de stip de  kans op 2—2 en in Charleroi spelen we een uur met tien en heeft de thuisploeg een penalty nodig om te winnen. En thuis tegen Anderlecht en in Lierse, zijn dat matchen waarin het echt moet? Nee toch. Het is jammer dat de kalender zo eigenaardig in elkaar zit.”

,,Nu krijgen we alle grote ploegen en in de wintermaanden komen alle haalbare tegenstanders achter elkaar. Dat wil niet zeggen dat we ondertussen niks moeten halen. Ik wil elke match winnen, maar je moet wel realistisch blijven. In Gent hebben we een kans als we het verstandig aanpakken. Ik denk niet dat hun Europese opdracht zwaar zal doorwegen. De kwalificatie hadden ze thuis al verspeeld, ze zullen zich in Ajax niet onnodig ingespannen hebben.”

Marokkaanse middenvelder

Antwerp haalde met Orman, Yattara en Salanovic al drie nieuwkomers binnen sinds de start. Mertens en Seol zijn weer fit en Furo keert terug van de olympische spelen. En toch blijven jullie spelers testen.

,,Ja, omdat ik vind dat we altijd nog goeie spelers kunnen gebruiken. Als we zo sterk waren, stonden we niet op de zestiende plaats. Bovendien hebben we een systeem uitgewerkt waardoor die testers het gewone trainingswerk niet verstoren. Dit weekend spelen er opnieuw twee met de invallers. Een Marokkaanse middenvelder, Ziaki, met elf selecties voor de nationale ploeg. En de Nigeriaan Okora krijgt ook een tweede kans. Of de kern straks niet te groot wordt? Dat denk ik niet. Die spelers hebben ook geen contract van jaren. Zij krijgen enkele maanden de tijd om zich te bewijzen.

Lukt dat, dan kunnen we een samenwerking op langere termijn bekijken. Maar ik heb nog steeds vertrouwen in deze groep. Onze kern is zeer jong, dat heeft zijn tijd nodig. Al mag dat geen blijvend excuus zijn om telkens weer nipt te verliezen. Hopelijk kunnen we morgen het tij al keren.” (Peter NYS)

De Nieuwe Gazet