Make your own free website on Tripod.com

30 september, 1 oktober 2000

Het Nieuwsblad

AA Gent-Antwerp zondag om 15 uur

Nieuwe offensieve impulsen

DEURNE — Ondanks de drie op achttien is het nog steeds vrij rustig op de Bosuil. De rood-witten trekken morgen naar Gent in de hoop daar hun tweede competitiezege te boeken.

Regi Van Acker selecteerde twee nieuwe spitsen voor de trip naar het Ottenstadion. De Bosniër Salanovic hoort voor het eerst bij de kern, terwijl de Koreaan Seol sneller dan verwacht terug is na blessure. Meer concurrentie dus voor Goots en Peelman, die de voorbije weken niet konden overtuigen.

Verstandig aanpakken

,,Die verhoogde concurrentie is normaal”,  aldus Van Acker. ,,Wie daar problemen mee  heeft, kan beter terug in tweede klasse gaan  voetballen. We staan nu met beide voeten in  de realiteit van eerste klasse. Wat dat betekent  hebben we in de voorbije zes matchen kunnen  ondervinden. Hier worden geen cadeau’s uitgedeeld en elk foutje wordt meteen afgestraft.

Ik vind niet dat mijn elftal slecht gevoetbald  heeft, alleen pakten we wel te weinig punten.  Maar tegen wie hadden we echt punten moeten halen? Enkel thuis tegen Beveren kan je  zeggen dat we iets laten liggen. Westerlo en Charleroi gaan gewoon door op hun elan. Wij deden het daar nog zo slecht niet. In Westerlo missen we in de slotminuut vanop de stip de  kans op 2—2 en in Charleroi spelen we een uur met tien en heeft de thuisploeg een penalty nodig om te winnen. En thuis tegen Anderlecht en in Lierse, zijn dat matchen waarin het echt moet? Nee toch. Het is jammer dat de kalender zo eigenaardig in elkaar zit.”

,,Nu krijgen we alle grote ploegen en in de wintermaanden komen alle haalbare tegenstanders achter elkaar. Dat wil niet zeggen dat we ondertussen niks moeten halen. Ik wil elke match winnen, maar je moet wel realistisch blijven. In Gent hebben we een kans als we het verstandig aanpakken. Ik denk niet dat hun Europese opdracht zwaar zal doorwegen. De kwalificatie hadden ze thuis al verspeeld, ze zullen zich in Ajax niet onnodig ingespannen hebben.”

Marokkaanse middenvelder

Antwerp haalde met Orman, Yattara en Salanovic al drie nieuwkomers binnen sinds de start. Mertens en Seol zijn weer fit en Furo keert terug van de olympische spelen. En toch blijven jullie spelers testen.

,,Ja, omdat ik vind dat we altijd nog goeie spelers kunnen gebruiken. Als we zo sterk waren, stonden we niet op de zestiende plaats. Bovendien hebben we een systeem uitgewerkt waardoor die testers het gewone trainingswerk niet verstoren. Dit weekend spelen er opnieuw twee met de invallers. Een Marokkaanse middenvelder, Ziaki, met elf selecties voor de nationale ploeg. En de Nigeriaan Okora krijgt ook een tweede kans. Of de kern straks niet te groot wordt? Dat denk ik niet. Die spelers hebben ook geen contract van jaren. Zij krijgen enkele maanden de tijd om zich te bewijzen.

Lukt dat, dan kunnen we een samenwerking op langere termijn bekijken. Maar ik heb nog steeds vertrouwen in deze groep. Onze kern is zeer jong, dat heeft zijn tijd nodig. Al mag dat geen blijvend excuus zijn om telkens weer nipt te verliezen. Hopelijk kunnen we morgen het tij al keren.” (Peter NYS)

De Nieuwe Gazet

29 september 2000

Het Nieuwsblad

Varia

Antwerp bouwt rustig verder aan de nieuwe tribune op de Bosuil. De storm van twee weken terug heeft niet voor vertraging gezorgd omdat uitgerekend het nieuwe complex gespaard bleef, zelfs de kranen van de bouwfirma bleven staan. Ten vroegst op 2 december, bij het bezoek van KV Mechelen, kan de nieuwe tribune in gebruik genomen worden.

De Nigeriaan Furo (Antwerp) heeft problemen met zijn visum en zit vast in Sydney.

Blessures

Antwerp neemt de Bosniër Salanovic en de herstelde Koreaan Seol op in de kern voor de partij van zondag in Gent. Leleu ondervindt nog last van een verrekking en is onzeker.

Transfernieuws

De Marokkaanse middenvelder Ziaki (elf A—interlands) speelt met de invallers van Antwerp tegen AA Gent. De Nigeriaanse tester Okora, vorige week in Genk goed voor de winnende treffer, krijgt een tweede kans.

De Nieuwe Gazet

Antwerp-info

Tickets AA Gent-Antwerp enkel in voorverkoop Tickets voor de uitwedstrijd van zondag (15 uur) tegen AA Gent zijn ENKEL in voorverkoop verkrijgbaar. Haast u dus naar de Antwerp Club Shop. Open van maandag tot vrijdag van 10 tot l2 uur en van 14 tot 16 uur 30, zaterdag van 10 tot 12 uur. Want de loketten op Gent zijn gesloten.

HET SUPPORTERSMOMENT

Tom Semple, Antwerp fan:"Winnen tegen Club Brugge"

"Mijn favoriete moment op de Bosuil is onge­twijfeld de thuiswedstrijd van Antwerp tegen. Club Brugge in het seizoen 1996-1997. Club Brugge moest toen absoluut tegen ons winnen om de landstitel in de wacht te slepen. Maar wij staken daar een stokje voor door een supergoede match te spelen en de drie punten binnen te halen. En zo kon Lierse dat jaar uitein­delijk kampioen spelen."

"Voor die bewuste wedstrijd, ging ik maar heel sporadisch naar een wedstrijd van Antwerp kijken», bekent Tom Semple. «Maar sindsdien mis ik geen enkele match. Nee, ook niet toen het slechter ging met de club. In tweede klasse ben ik trouw blijven gaan. De sfeer op de Bosuil vind je in geen ander stadion. Ik krijg er elke keer opnieuw kippenvel van, als heel het stadion begint te zingen.."

Antwerp - Leleu trainde wegens zijn dijblessures niet mees met de groep en is twijfelachtig voor zondag tegen Gent. (JCA)

Walter Voet schrijft boek over geschiedenis van rood-wit

DEURNE — Vorige week stelden wij GBA-supporter Frank De Lee aan u voor, de man die al tien jaar alles over Beerschot verzamelt en zowat het grootste paars-witte archief in zijn bezit heeft. Ook Antwerp heeft zo iemand. Walter Voet pluist al meer dan vijftig jaar alle boeken uit, waarin ooit maar iets over rood-wit verscheen. Momenteel is hij zelf bezig een boek te schrijven over zijn teergeliefde ploeg. «Maar het kan nog even duren voor het klaar is, want ik heb dagen en handen tekort om te doen wat ik zou willen doen voor de club...»

«Ik ben mijn verzameling vlak na de Tweede Wereldoorlog beginnen aan te leggen. Sindsdien schuim ik alle bibliotheken in België af op zoek naar boeken over Antwerp, pluis ik alle kranten uit en bezoek ik voetbalbeurzen. Zo heb ik thuis alle clubbladen sinds 1951. Ik heb ook clubbladen van de periode daarvoor, die ik heb gekregen van oud­spelers maar die reeksen zijn jammer genoeg nog niet volledig. Daar­naast bijna alle ploegen individuele foto’s die ooit van de ploeg en de spelers genomen werden. Gadgets zoals sjaals heb ik ook, maar die zijn iets minder aan mij besteed. Wat mij interesseert, is de geschiedenis van de club."

Boek

 "Momenteel ben ik trouwens bezig met een boek over de clubgeschiedenis te schrijven. Van 1892 tot nu, want van voor die periode is er maar weinig terug te vinden. Wanneer dat boek zal uitkomen? Dat weet ik nog niet, ik moet eerst tijd hebben, hé... Ik ben ook nog hoofdredacteur van het Antwerp-Clubblad. Gelukkig krijg ik daarbij hulp van een aantal andere journalisten, die de interviews met spelers en bestuursleden afnemen. Ik zoek de onderwerpen die in het blad komen, regel de drukproeven en schrijf ook nog zelf artikels als ze over het verleden van Antwerp gaan.»

Handen tekort

"Of ik nog tijd heb voor andere dingen? Ja, maar toch niet veel. Want ik ben ook nog eens lid van de nationale vereniging van historici en statistici en volg alle uit- en thuiswedstrijden. Er gaat dus geen dag voorbij, waarop ik niet met voetbal bezig ben. En dan nog heb ik dagen en handen tekort om alles te doen, wat ik zou willen doen. Zelfs nu ik gepensioneerd ben... Maar ja, je bent supporter of je bent het niet..." (Liza GEYSELS)

28 september 2000

Het Nieuwsblad

Blessures

Antwerp-voorstopper Stefan Leleu is in een vriendschappelijke wedstrijd in Ingelmunster uitgevallen met een verrekking. Hij is onzeker voor de partij van zondag in Gent. De Koreaan Seol, speelde een helft mee, en raakt sneller dan verwacht speelklaar. Trainer Van Acker kan voorin nu ook kiezen uit de pas herstelde Mertens en de nieuwe Bosniër Salanovic.

Varia

Voor de wedstrijd AA Gent-Antwerp zijn alleen tickets verkrijgbaar in voorverkoop. De dag van de wedstrijd zijn de loketten gesloten.

Patrick Goots, voetballer Antwerp FC: ,,Ook in politiek zonder voetbal”

MEEDOEN IS BELANGRIJKER DAN WINNEN

DESSEL — Patrick Goots (34), speler van Antwerp FC, komt in Dessel op voor D’82. Dat staat voor Dessel ‘82 en is een Verbond tussen VLD en SP.

De partij van de meervoudige topschutter in tweede klasse zit op dit moment in de oppositie in Dessel. D’82 wil de meerderheid van CVP en VU breken en dan kan een stemmentrekkende voetballer op de lijst een leuke hulp zijn.

,,Zo zie ik het niet”, zegt Goots die op een onverkiesbare elfde plaats staat. ,,Ook als ik geen bekende voetballer was geweest, was ik wellicht in de partij gestapt. Ik ben een bekend figuur in Dessel. Ik ben trainer van een voetbalploegje en heb een grote aanhang in mijn gemeente. Ik heb dus helemaal niet het gevoel dat ik word misbruikt voor politieke doeleinden.”

Goots heeft zelfs een heus programma.

,,Ik wil me vooral inzetten voor het sportieve gebeuren in Dessel. Wij hebben dringend een grotere sporthal nodig. Nu al gaan ploegen naar andere gemeenten omdat onze sporthal te klein is. Dat is mijn belangrijkste punt. Maar er is meer. Omdat ik veel tussen de mensen ben, hoor ik de mensen vaak discussiëren over wat er met het kernafval moet gebeuren. Ik vind dat daar eens ernstig moet over nagedacht worden. Ik zal dat mee voor de mensen doen.”

Hij voert amper campagne. ,,Ik heb wat affiches meegegeven met de jongens van mijn voetbalploeg en ik prijk, samen met de andere kandidaten van mijn partij, op borden die hier en daar zijn neergezet. Meer moet dat niet zijn. Ik moet nog veel leren, het is de eerste keer dat ik meedoe.”

Een stemmenrecord ligt nog niet binnen zijn bereik, maar de lat ligt toch tamelijk hoog. ,,De huidige burgemeester haalde zes jaar geleden 800 voorkeurstemmen, dus moet voor mij 200 stemmen mogelijk zijn. Ik heb een grote aanhang.” (LVDW)

26 september 2000

Het Nieuwsblad

Okora (Antwerp) blijft op proef

ANTWERPEN – De Nigeriaanse spits Okora, die vrijdag het winnende doelpunt scoorde bij de invallers, blijft nog een week op proef. Senanu en De Neys trainden niet wegens lichte blessures. Antwerp speelt zondag in Gent en niet op zaterdag zoals aanvankelijk in de kalender opgenomen.  

De Nieuwe Gazet

MARC VAN BRITSOM (FC ANTWERP) "Uitslagen vallen nogal mee"

DEURNE— Geen voetbal vorig weekend op de Bosuil. Wel op de andere velden en daar vielen de uitslagen uiteindelijk nogal mee.

«Al had ik het duel tussen Aalst en La Louvière liever op een gelijkspel zien eindigen», reageert ervaren rat Marc Van Britsom. «Ach, vroeg of laat winnen ook zij, dus dan liever in zo’n onderling duel. En, met alle respect, maar ik denk dat Aalst over de minste kwaliteiten beschikt. Dus was het beter dat zij wonnen.»

Van de andere ‘staartploegen’ kon niemand winnen: «Beveren dat een punt pakt tegen Moeskroen, Sint-Truiden dat het zelfde doet tegen Standard. Niet slecht gespeeld maar met zo’n punt schiet je niet veel op.»

De zware nederlaag die Harelbeke incasseerde, zou wel eens sporen kunnen nalaten. «Zoiets komt altijd hard aan», bevestigt Van Britsom. «Al wil ik me met blindstaren op deze pandoering.»

Tot slot hielp GBA de roodwitte vrienden door op KV Mechelen te winnen. «Waarvoor onze dank», lachte Van Britsom. "Mechelen blijft alvast in de hoek zitten waar de klappen vallen." 

Voor de Antwerp-spelers werd het dus een voetballoos weekend. «Met als gevolg dat we het ritme dreigen kwijt te geraken», waarschuwt de middenvelder. "Volgende zondag trekken we naar Gent wat sowieso nooit een makkelijke opdracht is, ook niet na een Europese match."

Het weekend daarna wordt wegens een interland alweer niet gevoetbald. “En dat maakt voor ons de zaken alleen maar moeilijker” weet Van Britsom. “Nu spelen we amper terwijl we later, via een midweekmatch, die achterstand weer moeten ophalen. Verre van ideaal.”

Toch had het rustige weekend ook een paar voordelen. Van Britsom: “Chadwick en De Neys kampten met lichte blessures. Zij hebben nu de tijd gekregen om rustig terug fit te geraken. Andere voordelen zijn er niet, zeker weten.” (GVDL)

25 september 2000

Het Nieuwsblad

Varia

Antwerp-Standard op zondag

De partij Antwerp-Standard wordt aanzien als een risicomatch en daarom verschoven van zaterdag naar zondag 29 oktober. Antwerp wil de partij tegen de Rouches toch op zaterdag laten doorgaan en dient daaromtrent eerstdaags een aanvraag in.

Nieuwe spitsen scoren

DEURNE         

De Antwerpse invallersploeg deed het dit weekend uitstekend, ze wonnen met 1—2 in Genk. De Great Old bracht wel allemaal spelers uit de Bosniër Salanovic liet ook nu een sterke indruk en stelde gelijk. De Nigeriaanse spits Okora maakte het winnende doelpunt. Kurt Mertens speelde een uur zonder problemen. Antwerp blijft spitsen testen, terwijl het met Goots, Mertens, Peelman, Fatokun, Salanovic en Seol straks zes fitte aanvallers heeft. De Nigeriaan Furo werd uitgeschakeld met Nigeria in Sydney en wordt in de loop van de week weer op de Bosuil verwacht. Antwerp speelde in Genk met: Mampaey, Senanu, D’haene, Mertens, De Neys, Verbeeck, Ribus, Yatara, Okora, Fatokun en Salanovic. (NPP)

De Nieuwe Gazet

Per Express

Mampaey bij de invallers

De invallersmatch op Genk vond plaats op een amper verlicht speelveld. Antwerp kwam 1-0 achter, maar won met 1-2 na doelpunten van Salanovic (penalty) en de Nigeriaanse tester Okora. * Doelman Mampaey, van wie verwacht wordt dat hij in de eerste ploeg de plaats zal innemen van Parizek, keepte de volledige wedstrijd. * Mertens speelde één uur. (JCA)

GEBLESSEERD:Budts(lies /kuit), Siljanoski (knie), Seol (rug), Hilton (lies).

GESCHORST: Nagy (rood, één speeldag).

VOLGENDE MATCH: uit bij AA Gent op zondag 1 oktober om 15 uur.

22 september 2000

Het Nieuwsblad

ANTWERP: Nigeriaan Okora test

Antwerp laat vanavond allemaal spelers uit de A-kern opdraven voor de invallersmatch op Racing Genk. Kurt Mertens speelt mistens een uur en is stilaan klaar voor het grote werk. De Nigeriaanse spits Okora krijgt een kans om zich te bewijzen. Ook de nieuwe Bosniër Salanovic mag straks wedstrijdritme opdoen. (NPP)

21 september 2000

Het Nieuwsblad

Transfernieuws

Antwerp tracht Luke Chadwick langer te behouden. In principe keert de jonge Brit eind oktober naar Manchester United terug en gezien de sterke prestaties lijkt de kans reëel dat Man U-manager Alex Ferguson hem in de A-kern opneemt. (NPP)

Varia

Antwerp zoekt door het uitstellen van de partij tegen Racing Genk nog een sparringpartner voor komend weekend.

20 september 2000

Het Nieuwsblad

Blessures

Antwerp-spits Kurt Mertens is stilaan klaar voor het grote werk en ook het herstel van de Koreaan Seol verloopt voorspoedig. Barry Budts is allicht pas na nieuwjaar speelklaar. (NPP)

Varia

AA Gent – Antwerp met gesloten loketten

BRUSSEL – De risicowedstrijd van zondag 1 oktober (15 uur) wordt met gesloten loketten gespeeld. Er worden alleen tickets in voorverkoop aangeboden. (MR)

* De Bosnische spits Dean Salanovic traint mee met de A-kern van Antwerp. De nieuwe aanvaller is over een week speelgerechtigd en kan mogelijk al in Gent opgesteld worden. (NPP)

Antwerp-Genk verschoven naar 1 november

DEURNE — Antwerp—Genk gaat zaterdag definitief niet door. Dat werd gisteren na overleg met het sportcomité beslist. Op de Bosuil zijn er nog heel wat werken aan het dak na de storm van vrijdag (schade 10 miljoen) en Racing Genk wou ook liever niet spelen omdat het met Zokora, Roumani en Skoko drie spelers mist die in Sydney actief zijn.

Er werd meteen al een nieuwe datum gevonden. De partij wordt op woensdag 1 november om 15 uur gespeeld. Een feestdag weliswaar, maar toch zijn beide clubs tevreden. Antwerp wou de partij vooral niet te ver Verschuiven omdat het belangrijke punten hoopt te pakken tegen de Limburgers, terwiji Genk blij is omdat het dan met een voltallige kern naar Deurne kan komen én ook supporters mag meebrengen.

Op de Bosuil hebben ze nu een volle maand om het stadion weer op te lappen. De eerstkomende thuismatch, tegen Moeskroen, staat immers pas op zaterdag 14 oktober op het programma. (NPP)

18 september 2000

Het Nieuwsblad

Bosnische spits voor Antwerp

DEURNE — Antwerp gaf Dean Salanovic een contract tot eind december. De Bosnier scoorde vrijdagavond viermaal tegen de invallers van Lierse. Salanovic wordt al als een verbeterde versie van Pivaljevic omschreven en is volgende week al speelgerechtigd. (NPP)

Noodweer teistert Bosuil

Antwerp-Genk in gevaar

DEURNE — Het noodweer dat vrijdagavond de Bosuil teisterde, brengt de wedstrijd Antwerp—Genk van aanstaande zaterdag in gewaar. Op de Bosuil wachten ze ongeduldig op de verzekeringsexperts om de schade op te meten. Zolang dat niet gebeurd is, kunnen de herstellingswerken niet aangevat worden. Bijkomend probleem is dat de beschadigingen aan de lichtmast veroorzaakt werden door een weggewaaide tent van een vereniging die het Atrium-complex had afgehuurd voor een beurs. Er moet dus eerst al bepaald worden welke verzekering hiervoor moet opdraaien.

Trainer Van Acker, wiens auto vrijdagavond zware schade opliep, hoopt dat er toch kan gespeeld worden. ,,Sommigen beweren dat de kans op spelen onbestaande is, maar de voorzitter vertelde me dat de wedstrijd gewoon zal doorgaan. Wij hebben er geen enkel belang bij om de partij te laten uitstellen. Dat zou ons zelfs heel slecht uitkomen want na de uitmatch in Gent ligt de competitie weer een week stil. Dat zou betekenen dat wij de komende maand slechts één wedstrijd kunnen spelen. Dat is in dit stadium van de competitie absoluut te vermijden.”

Er werd even geopperd om de partij om te draaien en in Genk te spelen. Maar dat voorstel lijkt, gezien het feit dat Genk zelf liever niet wil spelen, weinig kans te maken. Genk toonde zich verbolgen omdat het geen supporters mocht meebrengen naar de Bosuil en wou de partij laten uitstellen omdat drie spelers op de Olympische Spelen actief zijn. Vanuit die hoek moet Antwerp dus op bitter weinig medewerking rekenen om de partij alsnog te laten doorgaan. Uiterlijk woensdagmorgen valt de definitieve beslissing. (NPP)

Thuisploeg trefzekerder

LIERSE — Lierse behaalde een verdiende overwinning tegen een onmondig Antwerp. De bezoekers kwamen wel op voorsprong dankzij een fraai doelpunt van Chadwick, maar Lierse zette voor de rust orde op zaken. Na de rust werd de lichte brigade van trainer Van Acker helemaal uitgetikt. Snoeckx maakte zijn tweede doelpunt van de avond, Shekiladze legde de eindcijfers vast met een prachtig afstandsschot.

Wedstrijdanalyse

Walter Meeuws kon het tijdens de persbabbel niet kemachtiger samenvatten. ,,Antwerp heeft ons het eerste kwartier van elke helft pijn gedaan. Lierse won verdiend, maar de cijfers zijn overdreven. Bovendien hebben we net iets te veel kansen weggegeven. Tegen Anderlecht en Bordeaux wordt dat afgestraft.”

Antwerp begon inderdaad snedig aan de wedstrijd en Goots had de openingstreffer aan de voet. De Antwerpse kapitein kapte na nauwelijks twee minuten spelen Snoeckx uit, maar trapte op Van Der Straeten.

Het was meteen ook het laatste wapenfeit van een erg bleke Goots, die even na halfweg de tweede helft naar de kant werd gehaald. De topschutter in tweede klasse haalde voor de vierde keer op rij het einde van de wedstrijd niet.

Antwerp paste zich in de beginfase beter aan aan het zware veld en vooral Da Silva en Chadwick toonden zich erg bedrijvig. Net na het eerste kwartier ging Van Meir in de fout. De libero van de Rode Duivels verspeelde het leder aan Campara die Chadwick lanceerde. De jonge Engelsman schakelde Hoefkens uit aan de rand van het strafschopgebied en trapte hard in de rechterhoek.

Lierse reageerde onmiddellijk. Claeys zette voor vanop links en Snoeckx lepelde met een halve volley de gelijkmaker over Parizek. Net voor de rust zette Cavens zijn sterke vorm nog eens in de verf. De diepe spits van Lierse controleerde de bal met de borst en tikte de bal beheerst tot bij Somers die maar in te schuiven had. In de tweede helft probeerde Antwerp de bakens te verzetten, Het was echter Lierse dat scoorde. Na een combinatie Cavens—Daems belandde de bal bij Snoeckx. De middenvelder schudde Leleu af en trapte de bal naast Parizek in de linkerhoek. Chadwick, weggedeemsterd in de tweede helft, pakte nog één keer uit met een rush la Giggs, maar Da Silva liet de kans op aansluitingstreffer liggen. Shekiladze bekroonde zijn sterke partij met een prachtig doelpunt.

Trainer Van Acker zocht na afloop geen verontschuldigingen. Lierse was steviger in de duels en sterker in de balrecuperatie. We dwongen wel kansen af, maar als je ze niet benut, kan je ook niet winnen.” (Bart D’HAENE)

Da Silva: ,,Dom gespeeld”

LIER — Sandro Da Silva was net als vorige week de creatiefste Antwerpspeler, maar ook hij kon de nederlaag niet voorkomen. ,,We hebben dom gespeeld”, aldus de Braziliaan.

We speelden een uitstekend openingskwartier waarin we drie glasheldere kansen afdwongen en één keer scoorden. Die voorsprong moet je koesteren, maar wij lieten meteen gelijkmaken en slikten bovendien op slag van rust een tweede goal. Ook na de pauze laten we Lierse scoren op een moment dat we zelf in de match leken te komen. Dat gebeurde eerder ook al tegen Beveren en Anderlecht en dat  moet echt ophouden want zo kan je geen match winnen. Een tegengoal kan altijd vallen, maar hij ons is dat altijd op een cruciaal moment. Dat werkt ontmoedigend.” (NPP)

Yattara: ,,Blij met speelkans”

De Guinese middenvelder Ibrahim Yattara mocht het laatste halfuur opdraven en toonde zich blij met die speelkans. "Ik heb twee maanden hard gewerkt om mijn contract af te dwingen en ben blij dat ik meteen mocht invallen. Jammer dat ik het tij niet meer kon keren. Op technisch vlak kan ik de ploeg één en ander bijbrengen, maar ik moet nog een beetje wennen aan de Belgische manier van voetballen. Het is allemaal veel tactischer dan ik gewoon was."(NPP)

De Nieuwe Gazet

Antwerp trekt Salanovic aan

DEURNE — Met de 23-jarige Bosniër Sean Salanovic haalde Antwerp een nieuwe aanvaller in huis. De speler van Obelic Belgrado scoorde vrijdag met de invallers liefst vier doelpunten en kreeg meteen een driejarig contract aangeboden. Salanovic, die eerst ging testen bij het Russische Vladikavkaz, kan reeds bij de eerst volgende gelegenheid worden opgesteld. Drie andere testers, de Kameroenezen N’Doug en Enboch en de Nederlander Beerens (Volendam), werden doorgestuurd. (JCA)

Per Express 

Yattara valt ondankbaar in

De jonge Guineeër Ibrahim  Yattara, die in extremis speelgerechtigd geraakte, viel in ondankbare omstandigheden in voor Zoran Campara die verdedigende onoplettendlield werd verweten. * Alen Orman, die zijn tweede gele kaart kreeg, liep een kneuzing op aan kuit. * Kurt Mertens speelde voor het eerst gedurende één helft met de invallers.

GEBLESSEERD: Budts (lies /kuit), Siljanoski (knie), Seol (rug), Hilton (lies).

GESCHORST: niemand.

VOLGENDE WEDSTRIJD: onduidelijk wegens stormschade in het Bosuilstadion.

"Deze nieuwe tegenslag heeft Antwerp niet verdiend"

Rudy Taeymans, ex-speler van voetbalclub Antwerp FC, staat verweesd naar de schade te kijken, die de windhoos vrijdagavond aan het Bosuilstadion toebracht. Lichtpaal geknakt, de bomen langs de oprit ontworteld, het dak van de tribune verwoest. "Weer een zware tegenslag voor Antwerp", zucht hij. "Dit verdient de club niet."

«Ik was met mijn zoontje aan het trainen, toen ik het nieuws boorde», vertelt Taeymans, die onmiddellijk met vrouw en kinderen afzakte. «Antwerp had al zoveel tegenslag, met de hooligans, de tegenvallende resultaten, het verbod om ‘s avonds te spelen. En nu dit... Ze verdienen beter. Weetje wat gek is? Ik woon hier vijf kilometer af, en heb niks gehoord. Het moet een erg plaatselijke windboos geweest zijn."

Halfuurtje na match

Plaatselijk of niet, conciërge Josée Reygaers heeft alvast de hele nacht niet geslapen, bang dat er nog brokstukken naar beneden zouden komen. «Het was half elf toen mijn raam opeens openwaaide en de brievenbus als een gek begon te klepperen. Die lichtpaal die naar beneden kwam, heb ik zelf niet gehoord. Maar toen de wind even luwde, ben ik onmiddellijk gaan kijken in het stadion. Wat een ramp..  Hoewel het veel en veel erger had kunnen zijn. Geen tevoren was half uur van de reserven afgelopen, in het vergaderlokaal waren nog mensen aan het werk. Als iemand op dat moment buiten had rondgelopen, waren er doden gevallen.»

Josée schudt ongelovig het hoofd. «Die palen stonden hier al zo lang. Ze hebben al veel stormen getrotseerd. Maar het schijnt dat er een tent naast het stadion stond, en dat die tegen de paal gevlogen is. Die heeft hem naar beneden getrokken.» «Gelukkig dat Antwerp dit weekend niet thuis speelt», besluit ze zacht. Het probleem met de avondmatchen is nu meteen wel opgelost. Nu de verlichting stuk is, zal roodwit volgende week wel overdag moeten spelen. Al is Taeymans het daar niet mee eens. «Ze kunnen een lamp op een kraan zetten. Ze slaan zich er wel doorheen.» (NTA)

Ravage op de Bosuil: match tegen Genk in het gedrang

DEURNE — De windhoos die vrijdagavond over de Bosuil raasde, heeft voor de nodige schade gezorgd. «Het dak van de tribune werd flink toegetakeld», aldus secretaris Paul Bistiaux. «Bovendien knakte een lichtmast en werd op en langs het veld een hele puinhoop geschapen.»

Waarmee de zaterdagmatch tegen Racing Genk in het gedrang komt. «Al is het nog te vroeg om daar momenteel uitspraak over te doen», blijft Bistiaux voorzichtig. «We gaan vandaag verder technisch advies inwinnen en zien of het mogelijk is het stadion tegen zaterdagavond opnieuw in orde te brengen.»

Het verzoek van Genk om de wedstrijd uit te stellen wegens te veel afwezige olympiërs, schrikt Bistiaux niet af. «Jammer voor hen maar de Limburgers hebben bij mijn weten de aanvraag tot uitstel te laat ingediend. Als ons stadion in orde is, dan denk ik dat we zullen spelen.» (GVDL)

Zaak Fiers: Antwerp en Aalst denken aan klacht tegen STVV

DEURNE — Ook uit de lagere regionen van het klassement lijken een aantal ploegen de zaak Fiers niet blauw-blauw te laten. Ook clubs die niet tegen Sint-Truiden speelden, mogen als belanghebbende derde klacht indienen. «Op Antwerp hebben we de zaak alvast reeds besproken»,vertelt secretaris Paul Bistiaux. «We hebben nog geen klacht ingediend maar overwegen het eventueel te doen of ons bij een klacht aan te sluiten.»

Want de punten zijn kostbaar in de strijd om het behoud. «In de eindafrekening kan een punt meer of minder voor een concurrent als Sint-Truiden de doorslag geven», verduidelijkt Bistiaux. «Dus hebben wij en nog andere clubs wel degelijk belang om het niet hierbij te laten.»

Ook Eendracht Aalst overweegt een klacht en heeft daar nog een week de tijd voor. Aalst is niet vergeten dat Sint-Truiden enkele jaren geleden klacht neerlegde tegen Aalst omdat de niet-speelgerechtigde Ebiede werd opgesteld.

Anderlecht en RC Genk zijn rechstreeks betrokken partij, omdat zij punten verloren tegen Sint­Truiden mét Fiers. Anderlecht gaf te kennen geen klacht neer te leggen, Genk overweegt nog dat wel te doen. Komt er effectief een klacht, dan krijgen Anderlecht en Genk zo goed als zeker twee punten bij, terwijl STVV dan zijn twee competitiepunten kwijtspeelt. (GVDL/JVL/RN)  

Lichtgewichten van Antwerp niet opgewassen tegen Lierse stevigheid

Da Silva: “We moeten het veel slimmer aan boord leggen”

LIER – Antwerp zit in de hoek waar de klappen vallen. Vrijdagavond na de reservenmatch werd het stadion door een windhoos zodanig geteisterd dat naar alle waarschijnlijkheid niet op de Bosuil zal kunnen gespeeld worden. En ’s anderdaags werd de Great Old vergast op een 4-1 nederlaag door een Lierse dat vorig seizoen in de Belgische beker heel wat meer moeite had om voorbij de roodwitten te geraken.

Antwerp was nochtans sterk aan de partij begonnen. Vooral Sandro Da Silva maakte op de doorweekte en spekgladde grasmat van het Lisp grote indruk. De kleine Braziliaan, die door een enkelblessure slechts laattijdig aan de voorbereiding kon beginnen en er zelfs even aan dacht de Bosuil in te ruilen voor Saoudi-Arabië, was nauwelijks van de bal te zetten en vormde een constant gevaar voor de thuisverdediging. Alhoewel hij niet rechtstreeks betrokken was bij het openingsdoelpunt van Luke Chadwick (infiltratie vanop links gevolgd door een gestrekt schot met de rechtervoet) had Da Silva toch een groot aandeel in de op dat moment verdiende 0-1 voorsprong.

“Hadden we toen het leder een tijdje in eigen ploeg kunnen houden, dan zou Lierse ongetwijfeld veel zenuwachtiger geworden zijn. Maar binnen de twee minuten stonden de bordjes opnieuw gelijk en was het Antwerp dat een dreun kreeg. Bovendien gaven we kort voor rust een tweede doelpunt weg en zonk de moed ons in de schoenen”, legde Da Silva na afloop de vinger op de wonde.

Gebrek in de verdediging

Trainer Regi Van Acker, die vrijdag in het stormweer zijn auto zag verpletteren, had tijdens de persconferentie al gewezen op de defensieve mankementen waardoor Lierse al te gemakkelijk kon scoren. “Ik had gedroomd hier minstens een punt te pakken maar als je het verschil ziet tussen de stevigheid waarmee de thuisspelers uitpakken en de manier waarop mijn lichtgewichten acteren, valt er over de uitslag niet te discuteren.”

Ook Sandro Da Silva kon niet ontkennen dat Antwerp in kracht en doorzetting te kort schoot. “We proberen in de eerste plaats te voetballen en dat vind ik positief. Anderzijds moeten we het veel slimmer aan boord leggen. Als Lierse een overtreding begaat, gebeurt dat meestal op het middenveld. Wanneer er nog geen gevaar dreigt. De ploeg pakt vandaag vijf keer geel. Antwerp slechts twee keer maar het zijn wel twee verdedigers die op het boekje gingen. Ikzelf kan nog geen negentig minuten op hoog niveau aan maar ik voel de conditie langzaam terugkomen. Ik moet echter veel meer de bal in de voet toegespeeld krijgen. Dat zou mij veel inspanningen besparen die ik nu na verloop van tijd moet bekopen.”

Sandro Da Silva is één van de weinige roodwitten die drie seizoenen terug de degradatie meemaakte. Ziet hij nu enige gelijkenis met toen?

“Neen, dan lagen de zaken helemaal anders. Door een stadionverbod speelden we de eerste acht wedstrijden buitenshuis. Met gevolg dat heel de moreel in de put zat. (Denkt na) Ik hoop nu maar dat de stormschade op de Bosuil meevalt zodat we niet met hetzelfde probleem opgescheept geraken.” (Jan Claessens)

13 september 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp-Genk op zondag 24 september

BRUSSEL     Antwerp—Genk stond op zaterdagavond, 23 september op de kalender. De wedstrijd staat echter als risicomatch ingeschreven en die mogen na de incidenten van vorige zaterdag na Antwerp—Anderlecht, niet meer ‘s avonds worden gespeeld. Antwerp—Genk wordt dan ook een dag opgeschoven en op zondag 24 september om 15 uur gespeeld.

12 september 2000

Het Nieuwsblad

"Rustig blijven groeien"

Bernt Evens onder de indruk van debuut in topper

Deurne

Antwerp verloor zaterdag weliswaar van Anderlecht, maar het Bosuilpubliek keerde toch tevreden huiswaarts. Op basis van wat hun ploeg in de eerste helft liet zien, hoort Antwerp niet in het rijtje degradatiekandidaten thuis.

Als straks William Verbeeck opnieuw zijn oude niveau haalt en jongens als Budts, Mertens, Seol en Furo hun opwachting maken, dan heeft Van Acker voldoende kwaliteit om zijn ploeg rond de twaalfde plaats te parkeren. Bernt Evens speelde zaterdag zijn eerste topper en was danig onder de indruk van de sfeer.

,,Daar doe je het allemaal voor”, opent de jonge Limburger. ,,Schitterend toch, die sfeer voor de aftrap. Dat is als speler echt genieten als je dan het veld mag oprennen. Antwerp heeft een zeer sterke achterban en in die sfeer kunnen we altijd iets meer. In de eerste helft bleven we makkelijk gelijke tred houden met het grote Anderlecht. Onze supporters moedigden ons voortdurend aan en dan blijf je als speler gewoon lopen en vechten. Jammer dat we twee keer de kans misten om op voorsprong te komen, anders had Anderlecht hier een zeer moeilijke avond kunnen beleven. Nu moet je constateren dat al onze foutjes genadeloos afgestraft werden. Maar ik denk niet dat er iemand ontevreden was na afloop. We hebben de juiste mentaliteit getoond en dit lijkt mij een sterke basis om op verder te werken de komende weken.”

Meer initiatief

Evens is één van de vele onervaren nieuwkomers in het rood-witte geheel. De snelle linkspoot begint week na week meer lef te tonen. ,,Moet ook wel, want met risicoloos getik kom je niet vooruit. Het is logisch dat je aanvankelijk een beetje de kat uit de boom kijkt. Je wil vooral niks fout doen en dus probeer je risico’s te vermijden. Maar het is alleen door eens iets te proberen dat je voor gevaar kan zorgen. Kijk naar Chadwick, die trekt zich dat allemaal niet aan. Is hij eens een bal kwijt, dan probeert hij gewoon opnieuw en over een ganse match bekeken zorgt hij toch voor heel wat gevaarlijke acties. Dat probeer ik nu ook. Ik weet dat ik met mijn snelheid geregeld de flank moet kunnen afgaan. Dat leerproces is nog volop aan de gang, maar het gaat wel goed vooruit. Ook bij de andere jonge spelers. Ik merk dat verschil heel duidelijk.”

,,Het was misschien beter geweest om aan de competitie te beginnen met zware matchen. Nu hebben we leergeld betaald tegen ploegen waar je in principe de punten moet tegen pakken. Vooral die thuisnederlaag tegen Beveren blijft een zeer spijtige zaak. Tel die drie punten erbij en we staan al een eind boven de gevarenzone. Nu moeten we ondanks de zware kalender toch punten trachten te halen, Maar dat kan ook met deze groep. We zijn in Lierse en Gent en thuis tegen Genk zeker niet kansloos Voor mezelf vind ik het geweldig dat ik al vijf matchen op nj van de partij was. Dat is boven de verwachtingen, maar nu ik daar sta wil ik er ook blijven.” (Peter NYS)

Guineeër tekent bij Antwerp

ANTWERPEN — Ibrahim Yattara heeft na een testperiode van ruim twee maanden een contract gekregen bij Antwerp. De Guinese middenvelder etaleerde al geruime tijd zijn rijke technische bagage, maar er werd getwijfeld aan zijn doorzettingsvermogen. Blijkbaar is Antwerp nu toch overtuigd van de mogelijkheden van de snelle rechtsmidden. (MCD)

Risicomatchen Antwerp alleen nog ‘s avonds

ANTWERPEN — Antwerp FC moet al haar risico—matchen op zondagmiddag spelen. Dat heeft burgemeester Leona Detiège (SP) beslist.

Hoewel de Belgische voetbalbond daarvan nog niet in kennis is  gesteld, zegt de burgemeester dat ze op die beslissing dit seizoen niet meer terugkomt. De politie krijgt bij risico—matchen ook bijstand van de rijkswacht. Die stelt paarden, ruiters en sproeiwagens ter beschikking. De politie zelf drijft het aantal manschappen gevoelig op. ,,Van 250 naar zo’n 350 agenten”, weet de burgemeester. ,,Dit keer viel de club niets te verwijten”, voegt Detiège eraan toe. ,,De verantwoordelijken hebben tot in de details uitgevoerd wat onze politie vroeg.”  Detiège wijt de rellen aan een kleine kern Antwerp—supporters.

Bij Antwerp reageert men lakoniek. Secretaris Paul Bistiaux: ,,Als de  dictatuur van de overheid ons verplicht volgend seizoen op de maan te spelen, zullen wij dat ook doen.” (WER)

GBA krijgt goedkope jeugdploegen

(Betere titel: Rel om kwijtschelding schulden Antwerp)

ANTWERPEN

Als GBA verder in het gloednieuw Olympisch stadion wil sjotten, zal het haar lidgeld voor de jeugdploegen moeten halveren, van 10.000 frank naar 5.000 frank per jaar. Dat eist de stad bij de onderhandelingen over haar Kiels stadion. Gisteren schold de gemeenteraad een schuld van zo’n 50 miljoen frank aan FC Antwerp kwijt, niet zonder een stevige botsing tussen Ward Beysen (VLD) en zijn partijgenoot en schepen Leo Delwaide.

Schepen voor Financiën Hugo Schiltz (VU) onthield zich bij de stemming. Niettegenstaande hijzelf het contract tussen de stad en het Antwerpbestuur onderhandelde. ,,Wat hier op tafel ligt, is iets anders dan wat wij overeen kwamen”, stelde Schultz. In de oorspronkelijke tekst beloofden beide partijen het vertrouwen in elkaar te herstellen en ,,niet meer naar de pers te stappen.” Dat werd gisteren uit het contract geschrapt omdat zowat alle fracties dat een juridisch onhaalbare kaart vonden.

Ook het Vlaams Blok onthield zich. En Ward Beysen (VLD) stem­de als enige tegen. Hij bestempelde het voetbalbeleid als een “debacle”. En herinnerde de gemeenteraad eraan dat enkele jaren geleden havenschepen en partijgenoot Leo Delwaide het geplande Euro­stadion aan het Straatsburgdok klemreed.

,,Sommige schepenen stelden hun betrokkenheid met Antwerp voor het belang van de stad”, vond Beysen. ,,Bij het voetbal is de loyaliteit voor de club veel groter dan de loyaliteit in de politiek”, traden Marc Van Peel (CVP) en sportschepen Gilbert Verstraelen (SP) hem bij.

Tot net voor de gemeenteraad, die daardoor een half uurtje later startte, bekvechtte de liberale fractie over het dossier. Het was duidelijk niet van harte dat een andere VLD-er, Corry Masson, zich toch achter de schuldkwijtschelding schaarde: ,,Het heeft weinig zin hier oude vetes uit te vechten.”

,,Jaren gebeurde er niets voor de topsport zodat we nu veel geld moeten investeren”, reageerde sportschepen Gilbert Verstraelen. Hij beloofde dat de stad ook met geld voor Wilrijk, Berchem en Tubantia over de brug komt.

,,En we sluiten met GBA een akkoord over de huur van het Olympisch stadion. Hun jaarlijks lidgeld voor de jeugdploegen moet van 10.000 naar 5.000 frank dalen”. (KRG/TOD)

De Nieuwe Gazet  

Joodse Gemeenschap in Antwerpen niet gelukkig met “aanhoudend anti-semitisch gezang” van Anderlecht-supporters

Schaamrood in paarswit

ANTWERPEN — «We tillen er niet zwaarder aan dan nodig is, maar we vinden het wel pijnlijk dat de Anderlechtsupporters volharden in het kwaad en hun anti—semitisch klinkende liederenblijven zingen. Ze hebben blijkbaar niets geleerd uit het incident van april.» Zo sprak gisteren een woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Antwerpen naar aanleiding van de hevige rellen na de match Antwerp-Anderlecht van zaterdagavond, waarbij de verhitte paarswitte aanhang uitdagend zong van "Alle joden op de trein" en ook het woord «vergassen» niet schuwde. Wat bedoelt men in Antwerpen met het april-incident? Blijkt dat vijf maanden geleden het Anderlecht-bestuur al moest ingrijpen om zelfs de eigen internet­website van de club te zuiveren van anti-joodse supportersliederen.

«Anti-joods?», valt Barry, het stoere kopstuk van de harde Anderlechtse supporterskern, uit de lucht. «We hebben helemaal niks tegen joden. Maar over wie zouden we anders zingen als we naar ‘den Antwerp’ trekken? Antwerpen is nu eenmaal een jodenstad. De vlag met de davidster wappert er naast het voetbalveld. En onze rivalen, de Antwerpsupporters, noemen zichzelf "de joden". Wat wil je dan van ons? Wie er enig racisme achterzoekt, zit fout. Het woord jood is voor ons een scheldwoord als een ander»

"Die gasklep was misverstand"

Anderlecht-manager Michel Verschueren wordt er met graag aan herinnerd. "Die website met de gasklep was een misverstand, een jammerlijke slordigheid. We hebben dat rechtgezet en de joodse gemeenschap, binnen dewelke ik veel vrienden tel, heeft onze excuses aanvaard. Punt. Ik wens daar geen verdere verklaringen meer over af te leggen en ik kan me niet verantwoordelijk gaan voelen voor wat al eens op een supportersbus wordt gezongen. Misschien willen ze in Antwerpen het gezang aangrijpen om te verdoezelen dat de politie er niet in staat is om twee groepen supporters gescheiden te houden. Maar in die val trap ik niet. Het enige wat ik over de rellen van zaterdag kwijt wil, is dat alle neutrale vaststellingen erop wijzen dat onze supporters al braafjes in hun bus zaten toen ze door de Antwerpenaars werden aangevallen.

"Toch jammer dat zoiets nu nog kan ..."

ANTWERPEN — Louis Davids, hoofdredacteur van het Belgisch Israëlitisch Weekblad in Antwerpen, kan er niet luchtig over doen. «Is het niet jammer dat zoiets vandaag de dag nog kan?», werpt hij in het midden.

"We hadden tenminste gehoopt dat het zou ophouden na wat er in april aan de hand was. Toen ontdekten we op de officiële website  van RSC Anderlecht onder de rubriek ‘Supporters­liederen’ een tekst op de melodie van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ met heel straffe verwijzingen naar het lot van de joodse bevolking in nazi­dagen. In plaats van ‘Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer...’ stond er ‘Vergassen vergassen de klep op en neer, dan zien we in Brugge geen Jood niemeer’. Waarom er Brugge stond en niet Antwerp’ was niet duidelijk, maar feit is ‘dat de tekst werd voorgelegd aan het Centrum voor Gelijke Kansen. Dit centrum vond het onaanvaardbaar. Anderlechtvoorzitter Vandenstock — zelf verrast over de inhoud van ‘zijn’  website— gooide de stoomboot er meteen uit. Hij en manager Michel Verschueren verontschuldigden zich uitgebreid en hoopten dat het incident daarmee voorgoed zou gesloten zijn.»

"In muil van de leeuw"

ANDERLECHT — Peetvader  Barry van de Anderlecht-aanhang bevestigt de versie van Verschueren: «De politiekaravaan die onze bussen voor de aftocht moest begeleiden, dreef ons zelf in de muil van de leeuw. In plaats van richting snelweg te rijden, via Schoten en Wommelgem, sloeg men de weg in naar het Sportpaleis. De ‘joden’ reageerden bliksemsnel en sprongen van alle kanten tevoorschijn om onze bussen met zware stenen te bekogelen.»

"Niets met voetbal te maken"

BRUSSEL — Bondsvoorzitter Michel D’Hooghe reageert geprikkeld, en emotioneel: «Het gespuis dat alweer brokken maakte, verdient het niet voetbalsupporter genoemd te worden. Zelfs het woord voetbal­hooligan is hier niet op zijn plaats. Ik heb het al vaker gezegd, dit zijn criminelen die niets met onze sport te maken hebben. Ze misbruiken het voetbal als forum voor brutaal geweld en andere smeerlapperijen. Het is het soort dat een bom in mijn kantoor gooide en mijn kinderen al met de dood bedreigde. Niet de voetbalsport, maar de maatschappij moet er tegen optreden. Hoe strenger hoe liever.»

"Brusselaars sloegen eigen ruiten in"

ANTWERPEN — «Alle schuld in de schoenen schuiven van de Antwerpse politie, is de waarheid geweld aandoen», vindt burgemeester en politiehoofd Leona Detiège. «Al van bij hun aankomst zijn de Brusselaars driftig beginnen gsm’en naar hun Antwerpse rivalen om een confrontatie uit te lokken. Toen het zover was, hebben ze de ruiten van hun eigen bus ingeslagen om met allerlei projectielen te kunnen gooien.» Teruggooien, bedoelt de burgemeester? "Ja, maar het blijft gooien." (GABY FONCK)

Echte supporters ziedend op Antwerp-hooligans

ANTWERPEN — De maatregel van burgemeester Detiège om risicowedstrijden op de Bosuil enkel nog overdag te laten doorgaan, lokt veel kritiek uit bij de doorsnee Antwerp­supporter. De beslissing is een rechtstreeks gevolg van de zware rellen, zaterdagavond tijdens en na de wedstrijd Antwerp-Anderlecht.

Op de website van de voetbalclub reageren supporters erg misnoegd. Niet zozeer op burgemeester Detiège, wèl op het gedrag van de hooligans.

Enkele fragmenten:

"Bedankt stelletje imbecielen. Dankzij jullie mogen we niet meer op zaterdagavond spelen. Wat bezielt die gasten toch ?" 

of 

"Dankzij een paar heethoofden kan ik mijn kinderen met meer meebrengen naar het voetbal. Bovendien moeten we binnenkort weer zondagmiddag naar het voetbal/Denk eens niet alleen aan jullie "plezier", maar aan dat van iedereen die de club een warm hart toedraagt!"

of

"Als het waar is dat ze op zondag moeten "sjotten" is het voor mij gedaan, want dan moet ik zelf spelen. Bedankt daarvoor heren hooligans".

of

"Proficiat voor de rellen, collega­Antwerp supporters, ik ben beschaamd dat zo’n uitschot en krapuul als jullie de boel verzieken"

of

"Bedankt ook aan onze politici! Dankzij hun beleid lopen die onnozelaars nog allemaal vrij rond. De echte goeie supporters zijn de dupe. We zullen er op 8 oktober wel eens aan denken"

of

"Wat mij vooral stoort is dat er tegen die klote hooligans gewoon niets wordt gedaan. Zeven man oppakken en de volgende dag gewoon vrijlaten! Die gasten lachen er alleen maar mee en plannen reeds nu hun volgende rel. Opsluiten en de sleutel weggooien!" (AM)

11 september 2000

Het Nieuwsblad

Antwerp moet opnieuw bij daglicht spelen

Burgemeester wil Great Old straffen voor rellen zaterdagavond

ANTWERPEN

Voetbalclub Antwerp zal risicomatchen niet langer meer op zaterdagavond mogen spelen. Burgemeester Leona Detiège (SP) wil dat de club bij klaarlichte dag speelt, in de namiddag. De burgemeester is bijzonder ontgoocheld in het gedrag van de supporters die zaterdagavond opnieuw met mekaar in de clinch gingen na Antwerp-Anderlecht. ,,Ze leren nooit bij”, zegt Leona Detiège, die voor zaterdagavond liefst 240 agenten liet mobiliseren.

De burgemeester pleegde na het horen van het eerste rapport over de rellen zaterdagavond, zondagmiddag al overleg met hoofdcommissaris Luc Lamine. ,,We gaan opnieuw naar de namiddag. Ik zal daarover met de voetbalbond en de hoofdcommissaris verderpraten, maar het is duidelijk dat een avondmatch te veel risico’s inhoudt. Ik moet er eigenlijk alleen mee rekening houden dat de club geen puntenverlies lijdt, doordat ze niet zo kunnen spelen op een namiddag, maar als de veiligheid echt in het gedrang is, zal het de namiddag zijn.”

De maatregel zal in eerste instantie allicht al worden uitgevaardigd voor de thuismatch van Antwerp tegen Standard Luik, op de Bosuil gepland op zaterdagavond 28 oktober. Ook de derby tegen stadsgenoot Germinal Beerschot, zaterdag 18 november, schuift meer dan waarschijnlijk naar een namiddag op.

Voor de thuismatchen van Germinal Beerschot op het Kiel ziet Leona Detiège voorlopig geen problemen, maar ze zegt ook die toch nog eens kritisch te zullen bekijken. ,,We hebben het in het verleden al gedaan, het werkte. Met avondmatchen krijg je supporters moeilijker naar huis dan ‘s namiddags.”

Bij de match tussen Antwerp en Anderlecht zaterdagavond liep het vooral uit de hand toen de supporters van de Brusselse club na afloop terug naar huis keerden.

De autocars waarmee ze snel uit Deurne moesten wegkomen, werden onderweg bekogeld. In de bussen zelf vernielden supporters van Anderlecht dan weer ruiten om te kunnen terugwerpen. De Bisschoppenhoflaan was daardoor een grote glasbak. In de buurt van het stadion vonden de hooligans nog wat materiaal op een bouwwerf, bij het Sportpaleis was kiezel uit een trambedding bruikbaar als munitie. Agenten die tussenbeide wilden komen, werden aangepakt met verkeersborden. Vijf agenten werden uiteindelijk gekwetst. Bij de hooligans moesten twaalf personen ter plaatse verzorgd worden door het Rode Kruis, vijf dienden naar het ziekenhuis te worden gebracht.

Een elektriciteitscabine werd vernield, waardoor een woonblok volledig zonder stroom zat. Na afloop diende de brandweer tonnen glas te vegen op de Bisschoppenhoflaan en omliggende straten. Pas rond middernacht keerde de rust weer. Voor aanvang van de match waren er ook wat relletjes geweest tussen de clans, maar zonder veel erg.

Acht motards van de politie moesten vaststellen dat hun rijtuigen beschadigd waren. De politie gebruikte pepperspray om de heethoofden uiteen te drijven, voor het stadion stonden een enorme muur containers om de clans uiteen te houden, maar achteraf konden de ordehandhavers niet anders dan weer eens vaststellen dat de supporters bijzonder goed georganiseerd waren, o.m. door gebruik van gsm, om door de mazen van het netwerk te glippen. Zeven personen werden opgepakt. 

Een detail, Antwerp verloor. (Guy FRANSEN)

Goede repetitie tegen piepklein Man Utd

DEURNE — Anderlecht heeft een goede en zuinige repetitie gehouden voor het duel van woensdag tegen Man Utd. De paars-witten namen vrij makkelijk afstand van de club die een samenwerkingsverband met de Red Devils uit Manchester heeft. Behalve het eerste halfuur was Antwerp, dat zich vooral het piepklein broertje van Man Utd toonde, niet meer dan een sparringpartner.

Laten we hopen dat de partij tussen Anderlecht en Antwerp niet symbolisch wordt voor het komende seizoen. De grote en rijke troefde de kleine en arme club probleemloos af. Een verrassing hing slechts heel even in de lucht. Tussen de achtste en tiende minuut had Antwerp twee keer de score kunnen openen. Eerst verzuimde Chadwick zijn ploegmaat Goots aan te spelen en besloot hij te zwak, daarna deed aanvoerder Goots iets wat niemand verwachtte. Vrijgespeeld door Chadwick schoot hij in het zijnet. Normaal mikt hij altijd minstens tussen de palen.

Net als dinsdag tegen Charleroi speelde Anderlecht in een 4-4-2 opstelling met op rechts Iaschuk die de voorkeur kreeg op Van Diemen. Alleen Vanderhaeghe stond soms tegen een overmacht met de terugvallende Da Silva die het rood-witte middenveld nog dichter bevolkte.

Na het kansrijke begin kwam Antwerp niet meer in de buurt van een treffer. Kansjes voor Koller, Iaschuk en Radzinski resulteerden op het halfuur in een kopbalgoal van laatstgenoemde, de kleinste Anderlecht-speler (0-1).

Onmiddellijk na rust verdubbelde Goor, op aangeven van Radzinski, met een knappe pegel in de winkelhaak de voorsprong (0—2). Tien minuten verder glipte de kleine Canadees weer door de Antwerp-defensie (0—3).

Alleen bij een te korte terugspeelbal van De Boeck, door Peelman op de Wilde besloten veerden de 11.000 aanwezigen nog eens op. Anderlecht had met zuinig maar efficiënt voetbal de zege binnengehaald. (LVDW)

Klankbord

Regi Van Acker : "Fouten afgestraft"

De Antwerptrainer kon zich bij de nederlaag neerleggen, maar vond dat zijn ploeg toch iets laten zien had. ,,In de eerste helft kregen wij zelfs de betere kansen. Maar daar zit het grote verschil in klasse dan weer. Wij missen die koelbloedigheid en Anderlecht maakt het keurig af. De drie goals komen allemaal uit individuele fouten. Al bij al vind ik het een geslaagde avond. Tegen alle andere ploegen maken we met deze mentaliteit wel kans op puntenwinst.” (PNN)

Van Britsom: ,,Steeds beter”

Marc Van Britsom wou het positieve onthouden. ,,In de eerste periode was Anderlecht bij momenten op de counter aangewezen. Dat is een mooi compliment voor onze jonge ploeg.” (PNN)

De Nieuwe Gazet 

De Gazet Van Antwerpen

9, 10 september 2000

Het Nieuwsblad

“Ik poetste nog de schoenen van Beckham”

Luke Chadwick (19) wil Anderlecht voorsmaakje geven van Manchester United

Deurne

Anderlecht krijgt de komende dagen volop te maken met Manchester United. Vanavond gaan de Brusselaars op bezoek bij Antwerp, de satellietclub van Man U. Woensdag is er dan het Champions League-duel met de echte Mancunians op Old Trafford. ,,Ik hoop dat ik de spelers van Anderlecht kan moe maken, voor ze naar Manchester trekken”, zegt Luke Chadwick, de voorlopig enige Red Devil die voor Antwerp uitkomt.

Manchester United: de ogen van Luke Chadwick beginnen te glimmen van de pret als de naam valt. ,,De grootste club van de wereld”, zegt de 19-jarige Engelsman. Sinds 1997 is hij lid van die vereniging: op vijftienjarige leeftijd ruilde hij Arsenal voor Manchester United in. Als trainee leerde Chadwick de voorbije jaren op z’n Engels de stiel.

,,Ik moest de kleedkamers schoonmaken”, vertelt de belofteninternational. ,,De schoenen van de profspelers kuisen hoorde er ook bij. Eerst kreeg ik die van Gary Pallister toegewezen, nadien poetste ik die van David Beckham gedurende een seizoen. Dagelijks keek Becks na of ik mijn werk goed deed. Of hij klaagde als zijn schoenen niet in orde waren? Of course, dat is niet meer dan normaal. Het is een goede leerschool. Een dikkenek mag je niet hebben. Dat wordt niet geduld.” Intussen is Chadwick het stadium van het klussen al een poosje ontgroeid: in februari 1999 tekende hij zijn eerste profcontract bij Manchester United. ,,Eén keer mocht ik al meedoen met de eerste ploeg. Tegen Aston Villa voor de Worthington Cup, de vroegere League Cup”, zegt hij.

Giggs

Het bleef bij die ene match in oktober ‘99. Als rasechte linkerwinger was de concurrentie niet mals voor Chadwick. Met Ryan Giggs speelt er een wereldtopper op de flank. ,,Samen met Beckham is hij mijn grote voorbeeld”, lacht Chadwick. ,,Die twee kunnen echt alles: aanvallen en verdedigen. Van hen kan ik nog heel veel leren. Met zulke spelers trainen werkt motiverend.”

Voorlopig moet Chadwick het wel stellen zonder de trainingen onder leiding van manager Alex Ferguson. Een klein jaar geleden leende Manchester United hem aan Antwerp uit met de bedoeling hem te laten rijpen. Vorig seizoen gaf hij zijn visitekaartje af bij de kampioen van tweede klasse. In de huidige campagne trekt hij de lijn door: in de vier tot nu toe gespeelde wedstrijden was hij de beste vertegenwoordiger van de Great Old. Chadwick moet blozen bij het aanhoren van zoveel lof. ,,Ik doe alleen verschrikkelijk m’n best”, klinkt het verlegen. ,,Ik heb het prima naar mijn zin bij Antwerp. Hier spelen voor flink wat volk is plezanter dan alleen maar trainen in Manchester. Ik droom er uiteraard van om ooit in de Champions League te spelen. Maar ik moet nog veel bewijzen. United volgt mijn prestaties bij Antwerp op de voet. Tegen Anderlecht zitten er zeker scouts in de tribune.” In het licht van het Champions League-duel van woensdag wordt de partij van vanavond dubbel interessant. ,,Alex Ferguson heeft me nog niet gebeld om raad te vragen over Anderlecht”, lacht Chadwick. ,,Misschien volgt er eerstdaags nog een telefoontje. In afwachting wil ik me tonen. Na onze overwinning tegen Harelbeke kon de match tegen Anderlecht op geen beter ogenblik vallen.” (Geert LAMBAERTS)

Opnieuw samba op de Bosuil?

Deurne

Sandro Da Silva zorgde woensdag met een sterke invalbeurt voor de ommekeer én de eerste punten van Antwerp. De kleine balkunstenaar verstaat zich wonderwel met Luke Chadwick, de andere rasvoetballer van de rood-witten. Met de komst van landskampioen Anderlecht in het verschiet, wil de Braziliaan zijn plaats in de ploeg weer opeisen.

,,Ik kan misschien nog geen volledige wedstrijd op hoog niveau aan, maar zeventig minuten moet al lukken. En ik bewees toch dat ik de ploeg nog iets kan bijbrengen. De voorbije weken werd steeds geopperd dat we iemand misten om de laatste pass te geven. Wel, ik ben klaar om die rol op mij te nemen.”

Vlagen

Jullie speelden woensdag vooral na rust op een degelijk niveau. Is de basis gelegd voor een sterke reeks? "Ik hoop het. Er werd voordien ook al bij vlagen goed gevoetbald, maar als je geen punten pakt wil niemand dat inzien. Nu oogstten we wel iets en doet iedereen alsof Antwerp herboren is. Uiteraard is die zege positief, maar men moet dat ook niet overdrijven. En het begin van een sterke reeks?

We krijgen met Anderlecht, Lierse, Genk en Gent vier Europees spelende ploegen op rij, zwaarder kan haast niet. We moeten niet op een tien op twaalf mikken, maar vijf of zes punten moet met deze instelling haalbaar zijn. Dan blijven we van die onderste plaatsen weg en dat is een noodzaak. Drie jaar geleden hebben we daar al een heel seizoen gestaan en dat werkt echt verlammend. Op de lange duur durft niemand nog initiatief te nemen. En met een jonge groep als de onze is dat zeker te mijden."

Einde contract

Met de komst van Anderlecht staat de eerste topper voor de deur. Antwerp kan traditioneel iets meer in dat soort matchen, maar volstaat dat om iets te rapen tegen de landskampioen? ,,Dat kan je niet voorspellen. Maar ik geef ons toch een kans. Het vertrouwen is na woensdag een flink stuk gestegen en ik hoor dat de voorverkoop uitstekend loopt. Dat betekent allicht een vol huis en in die sfeer zijn we tot grootse daden in staat. Patje Goots wil nog eens uithalen en Chadwick wil zich ook tonen nu heel Manchester straks meekijkt. We moeten voluit onze kans gaan en trachten eerst te scoren, dan behoort een stunt tot de mogelijkheden.”

Hoe zit dat overigens met jouw contract. Is dat intussen al getekend? ,,Nee, in tegenstelling tot vroegere berichten hebben we nog geen akkoord. Intussen ben ik in de laatste tien maanden van mijn contract gekomen. Ik wil best bijtekenen, maar dan wel aan aangepaste voorwaarden. Ik ga niet meer weg om te testen. Ik wil me weer voluit op Antwerp concentreren en dan ziet de club hopelijk wel in dat ze voor mij een extra inspanning mag doen. En mocht dat niet zo zijn, dan kan ik de aandacht van andere ploegen trekken. Matchen als vanavond zijn een uitstekende gelegenheid om mijn kwaliteiten te etaleren. Al ga ik niet de individuele toer opgaan, het ploegbelang primeert. En vanavond moeten we er als één blok staan.” (Peter NYS)

8 september 2000

Het Nieuwsblad

Transfernieuws

Antwerp heeft nog een tester: de Afrikaan Younga. Hij scoorde met de invallers op Harelbeke en blijft nog een week op de Bosuil. Bongoura is alweer vertrokken, de Oostenrijker Weissenberger komt ook niet meer terug.

Varia

De eerste competitiezege van Antwerp heeft zijn effect niet gemist. De voorverkoop voor de wedstrijd van zaterdag tegen Anderlecht loopt zeer vlot en de partij wordt allicht in een uitverkochte Bosuil gespeeld. Zelfs indien de match niet uitverkocht geraakt, blijven de loketten voor het duel dicht. Er is zaterdag nog wel een voorverkoop tussen 10 en 16 uur.

7 september 2000

Het Nieuwsblad

Chadwick: ,,En nu Anderlecht”

ANTWERPEN — Absolute uitblinker Luke Chadwick was niet zo tevreden over zijn eigen prestatie. "Ik ging geregeld mijn mannetje voorbij, maar voor doel ontbrak het mij aan scherpte. Ik had makkelijk twee keer kunnen scoren. Nu lok ik een strafschop uit en breng ik het doelpunt van Da Silva aan en heb ik op die manier toch nog een behoorlijk aandeel in de zege. Ik kijk al uit naar de match van zaterdag, wanneer Anderlecht op bezoek komt. Akkoord, het is geen Champions League met Manchester, maar het blijft toch een speciale wedstrijd." (NPP)

Goots: ,,Nieuwe start”

ANTWERPEN — Patrick Goots zat niet goed in de wedstrijd en werd aan de rust vervangen door Da Silva. "Een logische wissel", vond de Kempenaar. De trainer wou met Da Silva meer creativiteit brengen, zonder echt risico’s te lopen. En dus diende er een aanvaller uit en dat was ik. Ik heb daar geen problemen mee, enkel het ploegbelang telt op dit moment. Voor Antwerp is dit een nieuwe start. We maken een mooi sprongetje in het klassement en kunnen met vertrouwen die reeks zware wedstrijden aanvatten. (NPP)

Debuut van Bosniër Orman

ANTWERPEN — Antwerp stelde zijn vierde rechtsback op in vier matchen. De papieren van de Bosniër Alen Orman waren net op tijd binnen en dus mocht hij van Van Acker meteen opdraven. De van Admira Wacker overgenomen verdediger blijft tot het einde van het seizoen op de Bosuil. (NPP)

Chadwick doet Bosuil dansen

ANTWERPEN - Antwerp kan weer lachen. In een spannende maar weinig hoogstaande partij haalde de Great Old het op wilskracht van een teleurstellend Harelbeke. Daarmee is de druk weer even van de ketel en kan Antwerp zich opmaken voor de komst van landskampioen Anderlecht. Antwerp had met Chadwick en de ingevallen Da Silva de betere voetballers op het terrein en deed het vooral na rust niet onaardig. 

De mindere start had duidelijk sporen nagelaten en de zenuwen werkten aan beide kanten verlammend. In de eerste helft kwam enkel de Britse wonderboy Chadwick aan voetballen toe. De 21 andere acteurs blonken vooral uit in slordigheid. Fatokun knalde vanop vijf meter tegen Frans aan en Goots deed dat nog eens dunnetjes over. Harelbeke kwam ook niet aan combineren toe, maar was wel dicht bij een doelpunt toen een vrijschop van Kubik tegen de lat spatte.

Strafschop

Van Acker bracht na rust Da Silva voor de tegenvallende Goots en Antwerp begon plots te voetballen. Fatokun stuitte twee keer op Frans en ook Sergeant liep zich te pletter op de bezoekende portier. Het harde labeur van de rood—witten leverde op het uur resultaat op. Chadwick dolde nogmaals met Verhoeven en werd tegen de grond gewerkt.

Strafschop voor Antwerp en Verhoeven met zijn tweede gele kaart naar de kant. Leleu klaarde de klus, al rolde de bal wel tergend langzaam over de lijn. Harelbeke gooide zijn complexen overboord en Geeroms kwam twee keer dreigend opzetten. Antwerp loerde op de counter en Chadwick liet een unieke kans op 2—0 liggen. De ingevallen Peelman dribbelde Frans, maar stak de hal in het zijnet. Uiteindelijk zorgde de uitstekend ingevallen Da Silva voor zekerheid. Chadwick liet drie verdedigers ter plekke en Da Silva had maar binnen te schuiven. Peelman en Sergeant lieten vervolgens de kans op een nog hogere score onbenut, maar voor de lokale aanhang was het al lang goed. Zij mochten nog eens juichen en dat was in Deurne al een hele tijd geleden. (NPP)

De Nieuwe Gazet

Antwerp veegt nul van de tabellen na overtuigende tweede helft tegen machteloos Harelbeke

Antwerp komt goed los na inbreng van knappe Da Silva

DEURNE — Antwerp heeft zijn eerste overwinning van het seizoen beet. Na drie nipte verliesmatchen nam roodwit de maat van Harelbeke dat met 1 punt op 9 eveneens zijn competitiestart had gemist. Een penaltyfout van Verhoeven op Chadwick effende de weg voor de Bosuilploeg. De Engelsman lag nadien ook aan de basis van het tweede Antwerpse doelpunt. Maar vooral de inbreng van Da Silva na de rust was van doorslaggevende aard.

"Na drie competitiematchen al spreken van een zespuntenwedstrijd is lichtelijk overdreven", beklemtoonden beide trainers in aanloop naar hun duel onderin het klassement maar op het terrein bleek snel het belang van de partij. De zenuwen gierden gewoon door het stadion. Bezoeker Harelbeke wond er alvast geen doekjes om. Op een foutje werd niet gekeken. De scheidsrechter had al zes overtredingen gefloten vooraleer ook Antwerp een tegenstander onderuit haalde. Dat de onverwacht in de ploeg gedropte Fatokun ongestraft door Barbé van de bal werd gezet toen hij aanstalten maakte het strafschopgebied in te duikelen, zette kwaad bloed bij de Bosuilaanhang. Dat doelman Frans diezelfde Fatokun kort daarop met een puike reflex het scoren belette, dreef de roodwitten tot wanhoop.

Harelbeke, met voor het eerst dit seizoen De Tollenaere aan de aftrap, stond het eerste kwartier onder zware druk maar klom in de 21ste minuut bijna op voorsprong. Een vrijschop van Kubik sprong via de onderkant van de lat terug het veld in. Antwerp was even aangeslagen. Barbé maakte er gebruik van om tweemaal het thuisdoel onder vuur te nemen. Dat deed aan de overzijde ook Goots, maar opnieuw was er Frans. De tweede helft begon het een hachelijk standje voor het Harelbeekse doel, gevolgd dooreen nieuwe interventie van Frans die Sergeant afblokte. Aan de overzijde moest Parizek in twee tijden ingrijpen om Thompson te stoppen. Een opeenvolging van spelfasen die de al aanwezige spanning nog met verschillende graden deed stijgen en een hoogtepunt bereikte toen Chadwick door Verhoeven ten val werd gebracht in de zestienmeter. Penalty voor Antwerp en een tweede gele kaart voor Verhoeven zodat Harelbeke met tien verder moest. Omdat Goots bij de rust ten voordele van Da Silva in de  kleedkamer was gebleven, klaarde Leleu de klus. Frans beroerde nog het leder maar moest zich toch gewonnen geven.

Voor de Sinjoren betekende dit doelpunt een hele verademing, temeer daar het vlug duidelijk was dat Harelbeke te weinig in huis had om de scheve situatie nog recht te zetten. Een te hoog schot van Geeroms was het enige West-Vlaamse wapenfeit. In het Antwerpse kamp ontbond Chadwick meer en meer zijn duivels. Vanop zijn linkerflank pijnigde hij constant de bezoekende defensie en na één van zijn geslaagde acties bood hij de knap ingevallen Da Silva de 2-0 op een presenteerblaadje aan. De Engelsman kreeg er van trainer Van Acker een terechte applaus vervanging voor in de plaats. 

(JAN CLAESSENS)

 

6 september 2000

Het Nieuwsblad

5 september 2000

Het Nieuwsblad

Blessures

Bij Antwerp heeft Da Silva nog een kleine conditionele achterstand, maar hij komt morgen toch bij de kern. 

Weissenberger (Antwerp) al naar huis

ANTWERPEN — De Oostenrijkse spits Weissenberger keerde terug naar Oostenrijk wegens familiale problemen. Het is niet duidelijk of hij nog terugkeert naar Antwerp. De Bosnische rechtsachter Orman vertoeft nog wel in Deurne. Hij laat een degelijke indruk op training en speelt vanavond met de invallers. Ook van de partij is een Afrikaanse spits met de roepnaam Max. De aanvaller is momenteel aangesloten bij het Duitse Fortuna Köln. (NPP)

2, 3 september 2000

Het Nieuwsblad

Twee testers voor Antwerp

ANTWERPEN - De Nigeriaan Ganiyu Owolabi verkast definitief naar Al Wasi in de Arabische Emiraten. Dat maakt dat Van Acker wel heel dunnetjes komt te zitten in offensief opzicht want de geblesseerden Seol en Mer­tens zijn ten vroegste begin oktober weer speelklaar.

Om aan dat euvel te verhelpen werd de Oostenrijkse spits Thomas Weissenberger (29) gecontacteerd. Hij traint samen met de Bosniër Orman onder René Verniers en spelen dinsdag met de invallers tegen Harelbeke. (NPP)

1 september 2000

Het Nieuwsblad

Transfers

Antwerp heeft zijn Nigeriaanse spits Ganiyu Owolabi definitief verkocht aan het Arabische Al Wasi.

Op de Bosuil streken ook twee testers neer. De Oostenrijkse spits Weinberger en de Bosnische rechterflank Norman. Zij worden dinsdag tijdens de invallersmatch tegen Harelbeke getest. (NPP)

De Nieuwe Gazet

Antwerp-info:

Tickets Antwerp-Harelbeke

Tickets voor de wedstrijd Antwerp-Harelbeke op 6 september zijn nog tot en met de dag van de wedstrijd te koop in de Antwerp Club Shop. Open van maandag tot vrijdag van 10 tot l2 uur en van 14 tot 16 uur 30. Zaterdag van 10 tot 12 uur. Alle tickets kunnen voortaan alleen op vertoon van fankaart gekocht worden (per fankaart vier tickets).

Antwerp-Anderlecht: enkel voorverkoop

Tickets voor de wedstrijd Antwerp-Anderlecht op 9 september zijn ENKEL in voorverkoop te verkrijgen in de Club Shop. De bezoekers kunnen niet meer terecht aan de loketten op de Bosuil.

Natuurwandeling

Antwerp-supportersclub De Fontijn organiseert op 8 september een natuurwande­ling in Sint-Job in ‘t Goor. Inlichtingen: 03/636.46.16.

SUPPORTERSMOMENT: Angèle Van de Berckt: "Met Antwerp naar Wembley"  

"Het mooiste Antwerp-supportersmoment is ongetwijfeld de wedstrijd Antwerp-Parma op Wembley in ‘93. De finale van de Europabeker", zegt Angèle van de supportersfederatie. "Maar niet zozeer de match zelf. Wel de dagen daarvoor. Ik was verantwoordelijkvoor de ticketverkoop. Wat heb ik toen gezweet... We zaten in een container op de Bosuil. De rij mensen die stond aan te schuiven voor een ticket, groeide met de minuut. Soms was die we zo’n rij kilometerslang. De man die toen de T-shirts verkocht, heeft zelfs in zijn winkeltje geslapen. Maar achteraf was het een schitterend gevoel om met 20.000 Antwerp-supporters naar Engeland te reizen. We hebben daar dan nog gewonnen ook. Na de overwinning zijn we de stad in getrokken om te feesten. Samen met de Parma-supporters, een echte verbroedering. Nadien hebben we trouwens felicitaties gekregen vanuit Engeland omdat voorbeeldige supporters waren geweest.” (GLM)

Antwerp vindt versterking voor rechferflank in Oostenrijk

DEURNE — De minder goede competitiestart heeft Antwerp er toe aangezet te speuren naar versterking vooral op de rechterflank. Twee nieuwe buitenlanders kregen gisteren een tijdelijk contract aangeboden en kunnen in principe volgende speeldag tegen Harelbeke reeds opgesteld worden.

Thomas Weissenberger, een 29-jarige Oostenrijkse rechtsvoetige spits met één interland achter zijn naam (in 1994 tegen Schotland), speelde in het seizoen 1992-1993 in de Duitse Bundesliga dertien wedstrijden (één doelpunt) voor 1. FC Nürnberg. Nadien keerde hij terug naar zijn geboorteland bij achtereenvolgens Linz, Admira Wacker en de tweede klassers Austria Lutzenau en Leoben.

De thans 22-jarige rechtsback Alen Orman is Bosniër maar verwerft volgende week de Oostenrijkse nationaliteit. Op zijn l7de vertrok hij naar Admira Wacker bij wie hij vier seizoenen speelde, onderbroken door een korte periode bij Gersdorf.

Daarmee is de zoektocht naar versterking volgens secretaris Bistiaux nog niet ten einde. Er wordt o.a. nog gepraat met Manchester United dat de opnieuw geblesseerde Kirk Hilton opnieuw voor revalidatie laat overkomen naar Engeland.

Er is op de Bosuil overigens ook nog uitgaand nieuws. De Nigeriaan Ganiyu Owolabi werd definitief verkocht aan Al Wasi (Verenigde Arabische Emeriaten). (JCA)

 

DEURNE — Antwerp bengelt onderaan in eerste klasse en wil daar zo snel mogelijk weg. Daarom heeft de voetbalclub twee Oostenrijkers in huis gehaald, voorlopig op tijdelijke basis. De 29-jarige spits Thomas Weissenberger (rechts op de foto) speelde één seizoen in de Duitse Bundesliga bij FC Nürnberg en was in 1994 ook één keer international. Verdediger Alen Orman (22) is van Bosnische afkomst, maar krijgt volgende week een Oostenrijks paspoort. Beide spelers zijn in principe al inzetbaar bij de thuismatch tegen Harelbeke. (JCA) (Foto Ronny Meyers)

De Gazet Van Antwerpen

Weissenberger en Horman op training bij Antwerp

DEURNE - Antwerp verwelkomde in zijn zoektocht naar versterking gisteren op training de Oostenrijker Weissenberger en de Bosniër Horman. Weissenberger is een 29-jarige spits, die eerder uitkwam voor Nürnberg en één selectie heeft voor de nationale ploeg. De 23-jarige Horman is een rechterflankverdediger en krijgt binnen­kort de Oostenrijkse nationaliteit. Volgens de manager van beide spelers tekenden de twee al een overeenkomst op de Bosuil. Kirk Hilton vertrekt vandaag naar Manchester voor de behandeling van zijn liesblessure. De kans is erg groot dat de jonge Engelse belofte opnieuw dient geopereerd. Ganiyu Owolabi werd definitief getransfereerd naar Al-Wasi uit Dubaï. (J.V.C.)